Last news in Fakti

2 Януари, 2024 09:10 2 659 29

Георги Киряков: Има вторична коалиционна сглобка, която се отрича, но е видима

  • георги киряков-
  • сглобка-
  • герб

Цялата битка винаги е била и ще бъде за политическите, партийните квоти в регулаторите. Как може да си представим независимост в един орган, в който битката е за партийни квоти?

Георги Киряков: Има вторична коалиционна сглобка, която се отрича, но е видима - 1

За годината късметът ще бъде още от същото, каквото видяхме през почти цялата предишна година. Ако това може да бъде наречено късмет. Това каза пред БНР политологът Георги Киряков.

Той очаква и през 2024 г. нови политически скандали, разправии, междупартийни търкания, нови компромиси и нови консенсуси как да бъде разпределяна властта.

"Цялата битка винаги е била и ще бъде за политическите, партийните квоти в регулаторите. Как може да си представим независимост в един орган, в който битката е за партийни квоти?"

Ротацията ще бъде един от важните жалони за това как ще протече политическата година, посочи Киряков.

Трябва да се гледат внимателно и европейските избори, допълни той.

"Друг важен жалон ще бъде този прословут Шенген, който е полуШенген, защото най-важната част от това шенгенско пространство ни заобикаля отново. България все още няма пълното доверие на своите европейски партньори. Тук става въпрос за нашето национално достойнство – отново накърнено. Наказани са българските граждани и това няма да бъде преодоляно тази година, независимо от хвалбите на правителството, което се закичи с тях. Крачката е много добра, но половинчата."

Георги Киряков акцентира върху това какви "много тънки сметки ще си направи Бойко Борисов и какви много тънки сметки ще направят заедно с новоочертаващия се лидер на ДПС Делян Пеевски".

Там има вторична коалиционна сглобка, която се отрича, но е видима."

"Ако допуснем, че ДПС официално ще бъде поканена като трето колело в тази коалиция, може и Делян Пеевски да играе по-важна, по-отговорна, по-тежка роля в българския политически живот", смята Георги Киряков, който не изключва дори поста на ротационен премиер.

ПП-ДБ са толкова притиснати до стената политически, че нямат избор, освен да бъдат заедно, докато не поемат глътка въздух или не се удавят, коментира политологът в предаването "Преди всички".

Според него опозиционните партии не могат да намерят себе си в тази ситуация и президентът Румен Радев изземва ролята на алтернатива.

"Ако президентът реши да влезе на партийния терен, това върви през трупа на основната партия в опозицията – БСП", заяви Киряков.

"Вероятността да катастрофира като президента Първанов е много голяма. Затова са и страховете за по-активно влизане на партийния терен. Но има време. Зависи как ще се развие политическата ситуация в страната."

Политологът прогнозира пробив в Столичния общински съвет – през това "Борис Бонев и неговите общински съветници да каталясат най-накрая", защото проблемите се затлачват.

"Това е основната драма – да се види доколко инатът на един политик ще надделее пред интереса на един голям град."


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 честен ционист

    5 24 Отговор
    Сглобката е сърпа и чука и грее на Партийния дом.
  • 4 1112

    9 3 Отговор
    ПП-ДБ не са до стената, вече не.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Моарейн

    31 2 Отговор

    До коментар #1 от "Парламентарното мнозинство е придатък":

    От друго място са зависими, всички знаем кое е и със сигурност не се намира на бул. "Драган Цанков".

    Коментиран от #11

  • 7 АГАТа Кристи

    18 1 Отговор

    До коментар #5 от "1221":

    То има крадци и преиначававе на българската история, а вие за едни НИК -ове ...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 След като на мамиха народа

    15 0 Отговор

    До коментар #6 от "Моарейн":

    Се отдават , евтини уличници на който им плаща.
  • 12 Мнение

    31 1 Отговор
    България бива постепенно поглъщана от Турция. Борисов построи "Турски поток" на Ердоган срещу много пари под масата, "Лукойл" също ще го купи Азербайджан, който си е придатък на Турция. И в конституцията отключиха направо турски граждани да ни стават министри и депутати. Неслучайно Пеевски вместо в затвора, се е разпищолил и всички му се мазнят. По телевизията турски сериали, по радиото маанета, масово пушене на наргилета, акъл на младежта - максимум колкото за основно образование. Какъв Левски, какъв Ботев - народът масово се е потурчил, без да се осъзнава.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 В Китай очакват

    26 2 Отговор
    годината на Дървеният зелен Дракон, а в БГ продължава годината на БУДА, ШИШИ и ПРОСТОКИРО ....

    Коментиран от #23, #24

  • 16 ОМРЕАХМЕ от СТУТ БЕЗ СЪВЕТСКИ ГАЗ

    16 5 Отговор
    И ТАЯ ЗИМА!!! СОРОСОИТИ ПРОДАЖНИ
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 тгжгвфэвн

    13 1 Отговор
    Да... Още от Същото! .... След 34 години Още от сСъщото! - Върви в дерето!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бонев

    15 1 Отговор
    имаше шанса да бъде един свеж полъх в българската политика, но се поддаде на изкушението. Случи му се най-естественото - да бъде сдъвкан и сега ще го изплюят. Е, той сигурно ще си намери някакво смешно оправдание, но факта, че ще е заличен от политиката няма как да бъде подминат. А можеше да се усети, след като видя сватбата по сметка между ПП-ДБ и ГЕРБ.
    Някои хора не успяват да запазят достоинството си пред възможността да намажат от баницата. Да се сърди на себе си.
  • 22 Тошко

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "Парламентарното мнозинство е придатък":

    Зависи и от глиста Копейкин!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Дама Пика Права

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "В Китай очакват":

    какъв е този нaдъpвен зален дракон бе дрога
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 инж. Ганчо Илков

    8 2 Отговор
    Не вторична а многолична сглобка има в България. Тази разнопосочна Сглобка уронва Доверието на Демократичната Общност. В резултат на това Доверие е и непълните отстъпки, като позицията за Шенген. В България няма единство осъществено на основата на Демократичните Принципи. Политическите Пристрастия в Регулаторните Органи се отразяват и в Медииното Пространство. Журналисти като Волгин и наличието на Анонимни проруски Тролове в отсъствието на граматически Контрол провеждат невиждана чуждопоклонническа Пропаганда нямаща нищо общо със Свободата на Словото. В България няма Политически Партии. Има Лидери на Политически Проекти преследващи лични Комерсиални Интереси издръжката на които се базира на Дарители Олигарси. Същата Картинка е и в Бизнес Средата. Псевдо Работодатели /Дарителите Олигарси/ в съюз със Синдикатите притискат и изнудват Правителството не в посока Реформа в Социалната и Демографска Политика, а в Държавата да покрива Загубите от Некадърното провеждане на подареният им Бизнес /резултат от Масовата и Касова Приватизация/.
  • 27 М3 голд

    9 0 Отговор
    Не ви ли се струва, че задкулисието взема връх? То клекна пред посолствоТО, даде тласък на Делян Пеевски, умело коламбират с Борисов, който също е тяхно протеже. Прие се от тях видимата резидентура по посолствоТО, управляваща политическия процес в страната. Вече никой не се интересува и не брани интересите на народа, на суверена. Определено на първо място в задкулисието са парите. Жалко за България!
  • 28 Поредният

    4 1 Отговор
    празноглавец, празнословец и набеден политолог, станаха изключително досадни, тези демагози, нищоказващи.
  • 29 1221

    1 0 Отговор
    КОТарАК, мен също ме блокират тези завистливи жени. Ако женската злоба можеше да се трансформира в електроенергия, никога нямаше да има енергийна криза на планетата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове