Last news in Fakti

2 Януари, 2024 12:22 1 683 13

Експерти коментираха промяната в МРЗ и данъците в бюджет 2024 г.

  • бюджег-
  • данъци-
  • заплати-
  • финансии

България е заложник на демографската ситуация, поради което финансовата политика е насочена към подкрепа за социални плащания

Експерти коментираха промяната в МРЗ и данъците в бюджет 2024 г. - 1

МРЗ е 933 лв. от 1 януари 2024 г. като за първи път тя се определя не по решение на правителството, а по формула и е част от средната работна заплата за страната. Темата коментират икономистът Преслав Райков, експертът и преподавател по данъчно облагане Пламен Донев, и икономистът Стоян Панчев в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Райков каза, че МРЗ е била транспонирана по европейска директива, която според него не отчита много регионални специфики. Той е на мнение, че това може да доведе до дисбаланс в определени райони, които са ключови за икономиката. „Административното определяне на МРЗ няма как да ни направи по-богати и по-проспериращи. Това е заплата, таргетирана за определен кръг от хора, за определен период от време“, смята икономистът. По негови думи е притеснително, че бюджетът и икономиката на страната все повече разчитат на МРЗ. „Преразглеждането, което ще се случи по новата директива и процентът от средната брутна работна заплата за страната ще създаде региони, в които работната сила ще бъде демотивирана, а работодателите ще намерят нови практики как да избегнат плащането“, заяви Райков.

Донев е против мярката за определяне на МРЗ, защото това създава проблем за по-изостаналите икономически региони, за хората с най-ниска квалификация. „Това е грешна и неработеща мярка“, заяви той.

Панчев посочи, че МРЗ се използва като популизъм за тези, които я въвеждат и увеличават. По негови думи тя има и фискален ефект. „Голямата причина да се прави промяна по директивата е свързана с възможността за събиране на по-високи приходи в бюджета“, заяви Панчев. Той е категоричен, че не трябва да има административно определяне на МРЗ.

Гостите коментираха и темата за данъчната политика. Донев смята, че големият проблем е начинът, по който е въведен глобалният минимален данък от 15%. „България не можеше да не го въведе, защото е част от ЕС“, поясни той. Райков посочи, че промяната не е била комуникирана с обществото. По негови думи начинът, по който е въведен също е бил проблем. „Опасно е в турбулентна икономическа и политическа среда да се прави промяна в данъците“, смята той.

Панчев коментира и увеличението на пенсиите. Той е на мнение, че проблемът не е в Швейцарското правило, а в допълнителния скок, който бе въведен по политически причини.

По думите на Райков България е заложник на демографската ситуация, поради което финансовата политика е насочена към подкрепа за социални плащания. „Това е приемливо, но не и в дългосрочен план“, поясни той. Райков каза, че разходите на държавата са се повишили почти двойно за четири години. „Този тренд, въпреки високите инфлационни процеси, е притеснителен. Моделът на икономическа подкрепа през харченето от държавата няма да доведе до желания икономически ръст и няма да максимизира икономическия потенциал“, каза той.

Донев каза, че няма „смислени идеи“ за облагането на доходите и имотите на гражданите.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    9 3 Отговор
    Ганчо не може да осъзнае, че колкото повече му се вдигат заплатките, толкова повече камилар трябва да подслонява, та да му прави пенсийките.

    Коментиран от #7

  • 2 Голата истина

    10 0 Отговор
    Продаваме оръжие за милиони за да умират хора пък живеем по зле
  • 3 Слави

    9 0 Отговор
    Само MP3 или и МP4-ките ще ги сменят?
  • 4 коко11

    12 1 Отговор
    Единственото смислено нещо е държавните служители да си плащат осигуровките /здравни, за пенсия, за майчинство, за безработица ..../ ОТ ДЖОБА, като всички останали, защото никак не е справедливо да ТОЧАТ НОИ без да са внесли една стотинка!
  • 5 Гергана

    8 1 Отговор
    Реформа в държавната администрация е неотложна. Всички сме чували за изкуствено раздут щат, за да усвояват заплатите и на ненападение позиции, дмс и 13 заплата и всичко това с пари на данъкоплатците и без да допринасят към фондовете за осигуровки. Иначе съм съгласна с фин.министър, че предимството на България не трябва да бъде ниското заплащане на човешкия капитал.
  • 6 Ами...

    2 0 Отговор
    Ами когато един слабоумен индивид или една група Слабоумни индивиди се правят на Умни! Става така! SS или ЕС не се славят с Голямо Дълбокомислие... Също като Наешите Кютуци Тук!
  • 7 провинциалист

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Ганчо никой не го пита, а камилар е евроценност.
  • 8 Мъдрият

    3 0 Отговор
    Истината е, че всяко такова решение на политиците е насочено срещу обикновения човек и народа!
  • 9 ОЧЕВИДНО

    0 0 Отговор
    Очевидно България трябва да премине по утъпкания Евро-Атлантически път , който те одавна са Отхвърлили!
  • 10 Тоше

    0 0 Отговор
    Нада уставки етаво правителство Z
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 да де

    1 0 Отговор
    донев , пенчев ,райков , какви са тея ? финансити , зам министри , пътни полицаи ? малко по адекватни мнения има и в селските кръчми
  • 13 безпартиен

    2 0 Отговор
    Сега имаме 2.3 млн пенсионери,над 650 Хил.малолетни и не пълнолетни,над 730 Хил.чакащи заплати от държавен или общински бюджети и над 1 млн.неграмотни,без професионална подготовка и без трудови навици ц.гани!Колко останаха да плащат издръжката на всички по горе.Тук няма производство на стоки с голяма принадена стойност и не се развиват високи технологии.Средства от вън идват само от продажба на зърнени храни,заеми от ЧАСТНИ банки и от работещи зад граница!Да виждате "светло бъдеще"?Решението е съкращаване на бюджетните с поне 30 /100,ограмотяване на ц.ганите и насочване в пазара на труда
    Помощи само на работещи-работа по почистване,озеленяване на села и градове 21 дни в месец.Съкращаване на "работещи"пенсионери със заплати от бюджета и пенсии пак от там.Мие сме единствени в ЕС дори Русия и САЩ не си го позволяват.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове