Last news in Fakti

2 Януари, 2024 23:04 7 532 15

Важните новини във ФАКТИ на 02.01.2024 г.

  • проф. иво христов-
  • пазарджик-
  • митници-
  • явор куюмджиев-
  • герб-
  • филип гунев-
  • васил терзиев-
  • шенген-
  • костадин костадинов-
  • катастрофа-
  • стоян георгиев - тяната-
  • пътища-
  • починал-
  • мс-
  • искрен митев-
  • пиратка

Добре знаем, че ако трябва да бъдат прилагани към двете страни, а и не само към тях, изискванията за Шенген и въобще по-цялостните изисквания и за влизането в ЕС преди години – нито България, нито Румъния отговарят на тези изисквания

Важните новини във ФАКТИ на 02.01.2024 г. - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Проф. Иво Христов: Решението за Шенген не е на Австрия и Нидерландия, а е под външен за ЕС натиск

"Това е геополитическо решение, взето под външен за ЕС натиск", заяви пред БНР геополитическият анализатор проф. Иво Христов в коментар за решението България и Румъния да бъдат приети през март в Шенген по въздух и море.

Шестима са в болница след челен сблъсък край Ракитово

Шестима души са откарани в болница след челен сблъсък на два автомобила край Велинград, предаде БТВ.

България започва 2024 г. с близо 127 млн. л. руски суров нефт

126 890 694 литра е наличният в страната че към 1 януари 2024 г. суров нефт с руски произход или изнесен от Русия, който е внесен в България след 5 декември 2022 г. въз основа на дерогацията (по чл. 3м, параграф 5 от Регламент (ЕС) № 833/2014 г.). Това сочат първите обобщени данни от проверката на митническите служители, извършена в първия ден на годината в "Лукойл Нефтохим" - Бургас и над 50 други данъчни склада.

Куюмджиев: ТЕЦ-овете ни губят десетки милиони на ден

Въглищното производство в ТЕЦ-овете ще отпадне до 2026 г. чисто пазарно. Причината е, че цената на тока се стабилизира около 200 лева за мегаватчаса. Стойността на "зелените" сертификати е по 300 лева. В момента ТЕЦ-овете губят десетки милиони на ден, които ние гражданите плащаме. Частните ще отпаднат първи. Това заяви в предаването "Денят на живо" по Нова нюз бившият зам.-министър на енергетиката и енергиен експерт Явор Куюмджиев.

Ротацията в Народното събрание и в правителството идва на дневен ред

Според джентълменското споразумение между партиите, подкрепящи управлението, ротацията на премиерите трябва да стане през месец март.

ГЕРБ към Васил Терзиев: Не ни рекетирайте, а работете за столицата

Новото ръководство на Столична община в лицето на кмета на София Васил Терзиев и представителите на ПП-ДБ-СС побързаха да залеят публичното пространство с „димки“, продуцирайки евентуална криза с отпадъците в София след няколко години.

Филип Гунев за Шенген: Дори в момента всички държави в ЕС са въвели временни контроли на границите си

Анексът с условия, който циркулира в публичното пространство от преговорите с Австрия, трябва да бъде разяснен – на какъв етап е обсъждан и дали има условие да приемем нови мигранти. Това заяви бившият зам.-вътрешен министър Филип Гунев в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

Кметът на София обяви инициатива за зелените елхи

Естествените елхи, които украсиха празниците ни, могат да имат втори живот. Достатъчно е да изберем как. Това писа във "Фейсбук" столичният кмет Васил Терзиев.

Плугчиева за Шенген: Заложници сме на ЕС

Добра новина, макар че е частично решение. За нас и за Румъния най-важен си остава достъпът до сухоземни граници. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ бившият вицепремиер и бивш дипломат Меглена Плугчиева по повод новината, че България ще бъде приета в Шенген по въздух и вода.

Костадинов: Влизането в Шенген ще ни превърне в "най-големия бежански лагер в света, в който българите ще са малцинство"

"В замяна на въздушен и воден Шенген България се е съгласила да приеме обратно нелегални емигранти, които вече са минавали през територията ѝ на път за Западна Европа, съгласно Дъблинските разпоредби", заяви във Варна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Катастрофа е станала край Долна Митрополия

Движението по пътя Плевен - Ботевград се осъществява в една лента при отбивката за Долна Митрополия заради пътнотранспортно произшествие. Това съобщават от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Това са петте условия, на които България се е съгласила, за да влезе в Шенген

Пет условия е поставила Австрия, за да пусне България и Румъния в Шенген. Това става ясно от анекс към решението на Съвета, с което двете държави бяха допуснати да се присъединят с морските и въздушните си граници от март. Анексът, който е всъщност споразумението между Австрия, България и Румъния, бе разпространен в социалните мрежи от румънския евродепутат Алин Митута, уточни dnes.bg.

Почина един от създателите на Джулая

Почина Стоян Георгиев - Тяната - един от създателите на Джулая. Тъжната вест бе съобщена във "Фейсбук".

Георги Харизанов: Да се учим от Гърция как се поддържат пътища

От днес тол-таксата за лек автомобил на магистралата Солун-Атина* в едната посока струва почти колкото годишна винетка за всички пътища в България.

Автобус с туристи катастрофира на пътя Русе-Бяла, има пострадали

Деветима души са пострадали леко при катастрофа между камион и автобус по пътя Русе-Бяла, край разклона за град Борово. Това съобщиха от Спешна помощ в Русе.

Мъж почина след падане по стълби в хотел в Кърджали

67-годишен мъж почина след падане по стълби в хотел в Кърджали, съобщиха от полицията.

МС: Фалшива новина е, че приемаме 6000 мигранти заради Шенген

Няма нови условия, свързани с броя на мигрантите от Сирия и Афганистан, които България ще регистрира като държава членка на Шенген. Страната ни ще продължи, както и досега, да прилага Регламента Дъблин, подписан преди 10 години. Това се посочва в публикация на официалната Фейсбук страница на Министерския съвет.

Митев: Дори Австрия е влязла на два етапа в Шенген

България отговаря на условията за влизане в Шенген. Въздушната и морската граница вече ще бъдат без предишния контрол, което е голяма победа. Дори Австрия е влязла на два етапа в Шенген. Това каза депутатът от ПП-ДБ Искрен Митев в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Пиратка откъсна два пръста на 3-годишно дете в Сандански


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнение

    19 4 Отговор
    Меглена Плугчиева го каза при Цветанка Пулева - ще приемаме афганистанци и други терористи над Дъблинското споразумение. Тоест Германия и Австрия се чистят от престъпността, която в Западна Европа е скочила над три пъти.

    Коментиран от #2, #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Иво Христов пак е прав

    15 2 Отговор
    Взимането ни в ЕС през 2007 г . , говори колко неадекватен е ЕС !

    Коментиран от #10

  • 6 Дедо

    10 3 Отговор
    Този професор цитира Дугин, като Мюсулманин Корана. Каквото и да каже, е ясно какво му е в главата.
  • 7 когато

    5 1 Отговор
    Когато си петънце извън полизрението на глобалната икономика ! Винаги ще си отвънка!
  • 8 Дедо

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "Мнение":

    Тя госпожа Плугчиева е голям титан на мисълта - каквото каже е самата истина. Вижте и биографията и ще разберете. Въобще е хубаво да се четат биографиите на разните индивиди, ръсещи мозък по телевизиите. За тези, които са позабравили, кой какво е правил...
  • 9 гумата

    3 12 Отговор
    Иво дебили Христов буквално агитира срещу България.... За масон не е присъщо, но за руски брат е. Немислимо е този човек да се появява и да храчи срещу интереса на народа ни.
  • 10 Сатана

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Иво Христов пак е прав":

    България и Румъния влизат в ЕС 2007 година. 2009 година от ЕС предлагат на Русия ако иска да си прибере обратно България и Румъния под нейно влияние, отговорът от Русия е бил : " Ооо не , сега не можем да ги храним тия , дръжте си ги вие. " По принцип от самото начало са се чудели какво да правят с двете обеднели държави но сега ни държат здраво .

    Коментиран от #11

  • 11 Ко викаш

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сатана":

    Всеки вика вземи ги ти2483
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 !!!???!!!

    1 4 Отговор
    А ти, БЕ, пишман-проф. на какви изисквания отговаряш, освен наведен на изток !?!
  • 15 КОРЕКТИВ

    1 3 Отговор
    Професорче, от кой кремълски бункер ти дадоха дипломата, беееее ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол