Last news in Fakti

3 Януари, 2024 12:41 8 348 34

Радан Кънев: Ако България беше разделена от Румъния за Шенген, това би било геополитическа катастрофа

  • радан кънев-
  • румъния-
  • българия-
  • раздяла-
  • шенген-
  • катастрофа

Според Петър Витанов не е добре за страната, че няма пътна карта, защото влизането по суша може да отнеме години 

Радан Кънев: Ако България беше разделена от Румъния за Шенген, това би било геополитическа катастрофа - 1
Снимка: NovaNews

Влизането на страната ни в Шенген по вода и въздух, и пускането ни по суша, коментираха евродепутатите Илхан Кючюк от „Обнови Европа“, Петър Витанов от БСП и Радан Кънев от ЕНП/ДБ в студиото на „Твоят ден“ по Nova News.

"Това е важна стъпка за България. Оттук нататък трябва да продължат усилията, за да бъде страната пълноправен член на Шенгенското пространство“, каза Кючюк.
Според Витанов положително е, че страната ни не е била отделена от Румъния, защото това би било удар върху имиджа на България. „Все пак имаме напредък, макар и не точно това, което се очакваше, защото основните проблеми са по сухопътната граница“, допълни той.
По думите на Кънев, ако България беше разделена от Румъния, това би било геополитическа катастрофа. „2024 г. ще протече под знака на две кризи – икономическата и тази на сигурността. За второто Шенген е изключително важен. За икономическата споразумението има две измерения – директния стокооборот по земя и инвестициите“, каза той. Кънев бе категоричен, че България няма да приема допълнително мигранти.
Последното потвърди и Кючюк като отбеляза, че всички политически партии са единодушни по темата за нуждата от влизане в Шенген.

Според Витанов не е добре за страната, че няма пътна карта, защото влизането по суша може да отнеме години.

Кънев поясни, че в ЕС има ново законодателството за миграцията. „В момента Дъблинското споразумение е ревизирано, и то в полза на граничните държави“, посочи той.

Според събеседниците приемането ни в Шенген по суша може да се случи в края на 2024 г. или през 2025 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа

    15 3 Отговор
    Два бежански центъра в България - тези в Овча купел и Възраждане, вече са препълнени над 100 процента. Това стана ясно от интервю пред БНТ на председателя на Агенцията за бежанците Мариана Тошева. Във въпросните центрове има предимно млади мъже и тийнейджъри. По нейни думи общата запълняемост в центровете вече е 72%, което е сериозна и притеснителна цифра. Конфликти има всяка седмица, затова има стриктни правила, уточни Тошева. ДАБ има 3600 места по принцип, преди имахме 5000 места, тези 3600 места са крайно недостатъчни, трябва да подобрим условията в съществуващите центрове, каза още тя. Тошева коментира и темата с Австрия и връщането на бежанци. 6000 е ориентировъчна бройка на лица, които са минали през България вече и са заминали за Австрия. Тези 6000 лица, условно подлежат на връщане по сега действащия регламент. Регламентът се изпълнява от България през всичките години, заяви Тошева.
  • 2 ХаХаХа

    14 28 Отговор
    Само копейката реве за да си изработи копейките платени от посолството

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Напротив

    28 7 Отговор
    сега е геополитическа катастрофа, с превръщането на България в мигрантско гето
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мдаа

    25 7 Отговор

    До коментар #2 от "ХаХаХа":

    Оставете копейката, гледай що талибани австрийците се канят да ни ги трапосат. И всичко е по договор.

    Коментиран от #6

  • 6 ХаХаХа

    2 18 Отговор

    До коментар #5 от "Мдаа":

    От тях само Джендъри се страхуват, че ще им разпорят халките. Разбирам те,ама ще свикнеш

    Коментиран от #8

  • 7 ХаХаХа

    4 8 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Ти си циганин катунски
  • 8 Мдаа

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "ХаХаХа":

    Няма ли да спреш с простотиите? Темата е сериозна. Чудя се на модепаторът, защо още не ти е блокирал айпито.

    Коментиран от #11

  • 9 Мнение

    9 3 Отговор
    Сефте...Какво ли не сме видяли. Само ние дори като сме на дъното, упорито копаем надолу.!
  • 10 Бамби

    5 6 Отговор
    А сега е геополитическа победа, ха-ха!
  • 11 ХаХаХа

    2 15 Отговор

    До коментар #8 от "Мдаа":

    Защо да ме блокира? И какво сериозно зависещо от теб обсъждаш тук. Тебе трябва да те блокират защото пишеш, че щели да изпратят талибани тук. Ти видя ли ги,познаваш ли ги,с тях ли живя....,че даваш лъжлива информация

    Коментиран от #12

  • 12 Мдаа

    16 1 Отговор

    До коментар #11 от "ХаХаХа":

    Не е лъжлива информацията. Цитирал съм ти 1:1 какво каза в сутрешното предаване шефката на Агенцията за бежанците Мариана Тошева. 6000 мигранти по договор Австрия ще ни върне. Ако Тошева е излъгал, към нея се обърни ама не е. Ами пусни онлайн сутрешното предаване на БНТ и сам с ушите си чуй какво каза Тошева, Манипулатор си ти и заслужаваш блокада на айпито.

    Коментиран от #14

  • 13 Радини Вълнения

    15 2 Отговор
    Како Радке , 4 000 000 етнически българи , ги няма на територията. Корупцията е все-помитащото гюле на демокрацията. Това е гео-политическата катастрофа . Какво го интересува бедният българин за Шенген, когато полу-жив стигне до незатворена още болница , с един работещ кабинет , и пред кабинета чакат още 30 полуживи като него.
  • 14 ХаХаХа

    3 15 Отговор

    До коментар #12 от "Мдаа":

    Талибани ли казаха? Това е твоя измислица и трябва да те пратят в Белене за това

    Коментиран от #15

  • 15 Мдаа

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "ХаХаХа":

    Ахааа, взе да се съгласяваш. Не казаха талибани, това е моя интерпретация. Казаха мигранти. И понеже в Афганистан управляват талибани, за мен всички афганистански мигранти са такива. Правилното е мигранти, ако това те успокоява. Значи 6000 мигранти нали? Съгласен си с казаното от Тошева!
  • 16 Радан Кънев!! В Румъния, вкараха в

    19 5 Отговор
    Затвора, 20тина Политици и Министри! Имат Правосъдие, намаляа и Корупцията, при тях!! А При нас Двама Мафиоти Официално са Държавата и Правосъдието, Борисов и Пеевски Мафиоти и зад Тях Доган и ДС Кукловодите!! ПосолствоТо Пише Текста и Нотите!! Румъния се приближава до Белите държави, а ние си Оставаме Мафиотска такава!!
  • 17 Ха ха ха

    8 10 Отговор
    Затваряй си дълбокото гърло. високоплатен предател!
  • 18 Глупости

    2 1 Отговор
    Геополитическа катастрофа! На кой Гений би хрумнало това? България която не може да се впише никъде! И е извън интересите на онези които Управляват света! С какво една П.ръдня ще им се противопостави?
  • 19 ОБЕКТИВЕН

    5 4 Отговор
    ТОЗИ АМОРАЛЕН КОН..ДОМ РАДА ДЪЛБОКАТА НАЙ МАЛКО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗЯВЯВА ,КАТО ЗАГРИЖЕН ЗА БЪЛГАРСКОТО БЛАГОПОЛУЧИЕ ,ТЪЙ КАТО Е ДОКАЗАЛ ,ЧЕ Е ПРОБИТ АНГЛОСАКСОНСКИ СЛУГА ТИП МЕКА КИТКА ,С МНОГО КОМПРОМАТИ И ЗАВИСИМОСТИ!
  • 20 Деций

    8 1 Отговор
    А според теб Радке,не заслужава ли Румъния,да бъде отделена от България? България е воденичен камък за северната ни съседка.Най големите корумпета са на първият ред в парламента,хора които трябва да търкат наровете до края на живота си,без право на замяна,и това само защото не може да де постъпи с тях,както биха постъпили в Китай,в Иран, Саудитска Арабия,и други.Те заслужават "екстри", които трябва да изглеждат по начин по който Светата инквизиция да бъде като детско забавление!
  • 21 Румен

    5 2 Отговор
    Рада Дълбоката само евротъпизми ръси.
  • 22 Мери

    6 2 Отговор
    СЕГА ВЕЧЕ ЦЯЛ СВЯТ НИ СЕ СМЕЕ И ЧУДИ НА АКЪЛА ЗА ЕДИН ВЪЗДУШНОКАПКОВ ШЕНГЕН ДА ПРИЕМЕМ 6000 ГЛАВОРЕЗИ ,ГОТВЕТЕ СИ ЖЕНИТЕ И ДЪЩЕРИТЕ ВИДЯХТЕ ЛИ КАКВО СТАНА ПО НОВА ГОДИНА В БЕРЛИН ,ЧАКА НИ СЪЩОТО ДАЖЕ СЕГА КАТО ВЛЯЗАТ НИЕ ТРЯБВА ДА ПРИЕМЕМ И НОВИТЕ ИДВАЩИ И СЛАГАМЕ В ХОТЕЛИ НА МОРЕТО
  • 23 Мери

    4 2 Отговор
    СЕГА ВЕЧЕ ЦЯЛ СВЯТ НИ СЕ СМЕЕ И ЧУДИ НА АКЪЛА ЗА ЕДИН ВЪЗДУШНОКАПКОВ ШЕНГЕН ДА ПРИЕМЕМ 6000 ГЛАВОРЕЗИ ,ГОТВЕТЕ СИ ЖЕНИТЕ И ДЪЩЕРИТЕ ВИДЯХТЕ ЛИ КАКВО СТАНА ПО НОВА ГОДИНА В БЕРЛИН ,ЧАКА НИ СЪЩОТО ДАЖЕ СЕГА КАТО ВЛЯЗАТ НИЕ ТРЯБВА ДА ПРИЕМЕМ И НОВИТЕ ИДВАЩИ И СЛАГАМЕ В ХОТЕЛИ НА МОРЕТО

    Коментиран от #26

  • 24 Меги

    6 2 Отговор
    КАКВО ВИ ТОПЛИ АВИО ШЕНГЕН ТА ТАМ ПРАВЯТ ДОСТА ПРОВЕРКИ ПРЕЗ ПУНКТОВЕТЕ ЗА ПРЕМИНАВАНЕ ИЛИ ТИРОВЕТЕ ЩЕ КАЧВАТ НА САМОЛЕТ И КОРАБ ,АБЕ ТОЯ НАШ УПРАВЛЯВАЩ БЪЛГАРСИ НАРОД Е МНОГО УГЛОПЯЛ И ИЗКРЕЙЗИЛ АРАБЕСКИТЕ ЩЕ НИ ВКАРАТ В ПЪТЯ ЩЕ ВИ ВЛЯЗАТ В ПРАЗНИТЕ КЪЩИ И С ДЕЦА НЕ МОЖЕШ ГИ ИЗКАРА КАКТО В ИСПАНИЯ СЕ САМОНАСТАНЯВАШ И ТРУДНО ТЕ ВАДЯТ ЩЕ ЗАБРАВИМ ЗА УКРАИНЦИТЕ НОВА МОДА АРАБЕСКИ ,ПЕНСИОНЕРИТЕ ЩЕ ЗАБРАВЯТ ЗА БОНУСИ ЩЕ ХРАНИМ НЯКАКВИ НИКАКВИ ,ЧЕСТИТА ВИ НОВА ГОДИНА

    Коментиран от #25

  • 25 Пенсионер

    8 2 Отговор

    До коментар #24 от "Меги":

    Мери, това вече го разбрахме! Не получихме Коледни бонуси, знаехме, че Асен ги е дал за издръжка на мигрантите. Няма да получим и Великденски бонуси. Австрия започва са връща на България 6000 мигранти от Афганистан и Сирия. Тежко и горко на Народа. България ще стане огромен миграционен център. Българите ще сме малцинство. Това стана.
  • 26 Анонимен

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Мери":

    Купувайте ламаринени гащи на жени и дъщери. Спасявайте каквото може.
  • 27 Анонимен

    9 0 Отговор
    Едно пояснение. Дъбленският регламент е направен за страни от Централна и Северна Европа, които не са външна граница на ЕС. С този регламент държат мигрантите далеч от собственият си двор а в същото време превръщат Южна Европа в гето за мигранти, каквото се предвижда и България да стане такова гето. Австрия даде ясен знак за това.
  • 28 балкански

    3 0 Отговор
    ние сме в геополитическа катастрофа, много отдавна!
  • 29 Мдаа

    4 0 Отговор
    Аделхайд Вьолфл
    2 януари 2024 г., 15:30 ч
    ,
    31 публикации
    След една година дипломатически усилия на румънското и българското правителство, Австрия вече отпусна ветото си върху присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. От 31 март 2024 г
    Трите държави се споразумяха още Румъния и България да приемат обратно всички мигранти, които са били регистрирани в двете държави и след това са дошли в Австрия в рамките на един месец, съгласно Дъблинския регламент. Това означава, че значително повече мигранти, за чиито процедури отговарят двете държави, могат да бъдат върнати за по-кратко време.

    „Изпращаме сигнал, че търсещите убежище не могат да избират страната на дестинация“, се казва в изявлението. Австрия също иска да изпрати консултанти на летищата в България и Румъния, за да извършват проверки на място. Германия е разполагала такива служители на някои гръцки
  • 30 Мдаа

    3 1 Отговор
    Продължение: - В замяна на тези отстъпки Австрия се ангажира в рамките на споразумението да „обсъди дата през 2024 г. за възможно премахване на контрола по сухопътните граници“, което също трябва да зависи от това колко успешно се прилагат мерките и дали ситуацията с миграцията се подобрява в Австрия. подобрен.

    След споразумението председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза: „Моите поздравления за България и Румъния: това голямо постижение е резултат от вашата упорита работа, вашия ангажимент и вашата постоянство.“ Канцлерът на Австрия Карл Нехамер (ÖVP) написа в Туитър: "Все още има дълъг път, докато двете страни се присъединят напълно към Шенген. Европа трябва да се защити ефективно срещу неконтролирана миграция, ние ще продължим да настояваме за това."
  • 31 Мдаа

    8 0 Отговор
    Край на пиесата: Сега разбрахте ли за какво става въпрос? И защо маса политици го усукват по килифарски и нямат лице да застанат с истината пред Народа? Ами мълчанието на мисирките от БНТ и другите медии, това какво е? Ще ви го кажа с едно изречение: Национално предателство. Точка!
  • 32 Някой

    6 0 Отговор
    Подавайте си оставката и повече не се кандидатирайте.
  • 33 Чичо ти

    0 1 Отговор
    Ако майка ти беше дядо ти, а бабата бащата сега щеше да си братовчедка ти!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол