Last news in Fakti

4 Януари, 2024 20:43 16 268 23

Къде и с колко скачат местните данъци и такси през 2024 г.? Къде намаляват или остават без промяна?

  • местни данъци и такси-
  • скачане-
  • намаляване-
  • без промяна-
  • 2024 г.

В Бургас такса смет за жилищата се вдига за първи път от 14 години, но шоково – с 30%. Така там за панел от 80 квадрата в комплексите ставката скача от 52 на 67 лв

Къде и с колко скачат местните данъци и такси през 2024 г.? Къде намаляват или остават без промяна? - 1
Снимка: bTV

Нова година - нови местни данъци и такси. В някои общини вдигат и данък сгради, и такса смет. В други един от двата, в трети остават без промяна, а има и такива, в които намаляват, информират от bTV.

Заложено увеличение и на двата налога има в Благоевград - за недвижимите имоти скача от 1,9 на 2,5 промила, а такса смет нараства от 2,1 на 2,5 промила.
В Горна Оряховица данъкът за жилището от 2 става 3 промила, съответно такса смет вместо 5,2 става 6,2 промила.
В Стара Загора вече ще плащат повече само за данък сгради - 1,7 промила вместо досегашните 1,45.
Промяна, но само в таксата за боклук, има в Бургас - с близо 30% нагоре - от 1 на 1,3 промила.

Има и общини, чиито жители ще плащат по-малко. В Кюстендил намаляват данък МПС, но само за автомобилите първа и втора категория с аргумента, че броят им не е голям, а те са шофирани от хора с по-ниски доходи.

В София промени на налозите няма.

С колко ще се увеличат разходите на домакинствата?

С 50% скача данък сгради в Горна Оряховица, а такса смет с 20%. Така за апартамент от 80 квадрата собственикът му вече ще плаща 90 вместо 60 лева, а за смет - 186 вместо 156 лева. Разликата и при двете е 30 лева.

Местната власт обясни увеличението с преподписан 5-годишен договор за сметопочистване от предшествениците ѝ.

В Бургас такса смет за жилищата се вдига за първи път от 14 години, но шоково – с 30%. Така там за панел от 80 квадрата в комплексите ставката скача от 52 на 67 лв.

Според общинската администрация увеличението е оправдано. Въпреки че Бургас е сред градовете с най-много нововъведени жилищни сгради, приходите от таксата за битови отпадъци не са нараснали с темповете на ръст на разходите по сметосъбирането, добавиха от местната власт.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    67 13 Отговор
    Слави Трифонов и Корнелия Нинова днес официално показаха анекса към споразумението с Австрия за "въздушно-капковия Шенген".
    Задължени сме да приемем без всякакви уговорки обратно всички бежанци, минали през България и уседнали в Австрия.
    За 2023 г. те са над 6000.
    За 2020 г. - над 9000.
    Предимно от Афганистан и Сирия.
    Сумарно - над 15 000.
    Честито!
    Денков и сглобката са излъгали, че не сме поели такъв ангажимент. Лъжат и проправителствени рупори като “24 часа”, БНТ, БТВ, Нова, Дарик.
    България се превръща в бежански лагер.
    Никоя друга европейска държава не се е съгласявала на подобно нещо.
    Има и друга драма - кабинетът няма право да договаря бежански режим без санкция на Народното събрание. А такава няма.

    Коментиран от #4, #10

  • 2 Продължаваме промяната

    61 5 Отговор
    с хубаво увеличение на данъците, през 2025 още ще увеличим, но в евро. Благодарим на всички, които гласуваха за нас. Сега им вдигаме данъците за благодарност
  • 3 хммм

    31 5 Отговор
    Кюстендил става джендърска община.
  • 4 Гост

    53 5 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Решенията на продажниците трябва да се отменят и обявят за незаконни.
  • 5 Сатана Z

    20 19 Отговор
    Кога новият кмет на София ще изравни жените на градския транспорт с европейските?Вместо 1.60 лева,евро ориентираните шопи трябва да плащат поне 3 евро за билет в ГС.Всепак получават европейски заплати,с които се гордеят.

    Коментиран от #17, #18

  • 6 Гост

    30 4 Отговор
    Калпав управник управлява с дране.
  • 7 оня

    43 6 Отговор
    Всеки народ си заслужава управниците:)) И пак ходете за гъби на избори:)) И ди о ти:))
  • 8 Средновековен феодализъм

    43 3 Отговор
    Все по-лоши комунални услуги, все по-лошо местно управление и все по-всоки данъци. Чудесно.
  • 9 Аман

    27 4 Отговор
    Мерзавци ненаяли се. Двайсе пъти ще ми избират гербавия бургаски кмет.
  • 10 Стига бе верно ли

    14 6 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Неограничен брой мигранти е едно, мигранти, за които България НОСИ ОТГОВОРНОСТ е съвсем друго!Излезе статистика, че броят подадени азилуми за България е само 2% от всички за ЕС БЪЛГАРИЯ ОТГОВАРЯ САМО ЗА ТЯХ!Между другото за Австрия са подадени едва 8 % - какво реват австрийските бюргери?!🥴

    Коментиран от #21

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ловец на боклуци

    39 3 Отговор
    " Радвайте " се Овце, които все още вярвате на управляващите ви боклуци! Бежанците върнати тук с помощи в пъти повече, отколкото социално слабият, но зомбиран " българин "! Даже и работа ще им намират! За това " вдигнаха " мин. заплата за да качат сметките и данъците и пак си на същото дередже! Продажни, Гнусни, Мазни, Лъжливи политици! Не народ, а мърша!
  • 13 сноу

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Даниел Немитов":

    А ти каканижеш от дупката на съсела ,че той не смее да излезе..
  • 14 Артилерист

    41 0 Отговор
    Пари няма. Няма и откъде да дойдат, освен от заеми и увеличение на дълга. В България няма сериозна работеща икономика. Всичко е кинкалерия, галантерия, болтчета, чувиики. Всички по-сериозни инвеститори ни заобикалят. Преди се славехме с евтина и квалифицирана работна ръка, но това е вече история. Всичко читаво се изнесе. Как да се повишава квалификацията на останалото като то не ходи на училище или му се пишат оценки за да минава. Вижда се по общото поведение-крясъци, закани, инатлъци, издевателства. Образованието,което върви ръка за ръка с ВЪЗПИТАНИЕТО, е в крах. А то е сигурнаа предпоставка за краха на нацията...
  • 15 А кога ?????

    28 1 Отговор
    Кога и работодателите робовладелци, ще вдигнат заплатите. Ток , вода и храни се вдигат през няколко месеца, уреди поскъпнаха, всякакви услуги, зъболекар и много други.

    Коментиран от #19

  • 16 БгТопИдиот🇧🇬

    16 3 Отговор
    Нал скачахте за банани и си избрахте киртаци.

    Честито ,требе кинти за 404 !
  • 17 От Варна

    19 2 Отговор

    До коментар #5 от "Сатана Z":

    Нито една власт не смее да натовари бюджета на софиянци, нищо, че са с най-високи доходи и имоти. Не поскъпват данъци, вода , за тока не знам. Във Варна отдавна цената на градския транспорт е 2 лв. А разстоянията са средно 30-40 минути между две крайни спирки. Водата е 5 лв за кубик, с увеличението отива на 6 лв. Трябва да са еднакви цените за данъци, смет, вода, ток , услуги в държавата. Какви са тези феодални подходи? И кога ще се премахне несправедливостта да се плаща смет на жилищна площ, вместо на човек. Това се прави само с цел да се събират повече пари, защото населението намалява прогресивно. Не за по-добро сметопочистване. Никъде по света няма такава система!
  • 18 Жените отдавна са изравнени

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Сатана Z":

    ..с европейските

    Коментиран от #23

  • 19 Анонимен

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "А кога ?????":

    Заплатата не е според нуждите,а според пазарните трудови отношения.Време е да го разберете най- после.
  • 20 От Провинцията

    5 1 Отговор
    Данъчните оценки не трябва да са в ръцете на общините. В нашия град Луковит, таксата за смет миналата година беше 9 процента от цената на имота. Излиза, че четиричленно семейство плаща по- ниска такса, защотокъщата му е по неуредена( понякога така се представя пред комисията за оценка, ако мине). А сам пенсионер плаща двойно и тройно повече “ смет”, защото къщата му е санирана и уредена. Да не говорим, че много наследници не живеят постоянно , но плащат смет за цялата година. Същевременно плащат и на постоянния си адрес. Това ако не е “ смъкване на две кожи от гърба” , здраве му кажи! И нещо важно, оценката на имота става по документ. Дават ти от общината листовка и отговаряш на въпроси, какво как е в имота ти. Може малко да поскриеш, защото никой не проверява на място.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Дедо

    3 0 Отговор
    Никой да не стъпва в данъчното .Да ги видим тогава.Докато ходите чинно да.а плащате ще ги вдигат.НИКОЙ ДА НЕ ПЛАЩА !!!!!!-
  • 23 Румен Американеца

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Жените отдавна са изравнени":

    Българките имат по-хубави, по-добре оформени, гладички .....от европейките.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол