Last news in Fakti

5 Януари, 2024 11:40 924 19

Диян Стаматов: Необходимо е да се учи малко, но да се мисли критично и съвременно

  • диян стаматов-
  • учене-
  • ученици-
  • pisa

По думите му резултатите от изследването PISA през миналата година са показали за пореден път основния извод – че са необходими изключително сериозни промени в различни посоки

Диян Стаматов: Необходимо е да се учи малко, но да се мисли критично и съвременно - 1
Снимка: shutterstock

2023-а беше спокойна година в образованието, каза пред БНР Диян Стаматов – директор на 119 училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България.

"Съвсем нормално протекоха всички процеси, свързани с учебния процес. Нямаше някакви значими промени, някакъв напредък".

По думите му резултатите от изследването PISA през миналата година са показали за пореден път основния извод – че са необходими изключително сериозни промени в различни посоки. И изброи – учебни планове, учебни програми, какво точно се учи, да се осъзнае, че има маловажен материал в учебниците, който трябва да бъде премахнат.

"Живеем в коренно различно време, в което е необходимо да се учи съвсем малко, но да се мисли много критично, съвременно", категоричен бе той.

Преподаването в нашите училища е ориентирано в съвсем друга посока – очерта проблема Стаматов. Според него обръщането на начина на преподаване към практиката изисква съвсем различен поглед в посока към начина на оценяване. "Всичко трябва да се промени в посока изход, а оттам постепенно и промяна на учебното съдържание", категоричен бе той.

По думите му ако има политическа воля, трябва да се направят няколко стъпки. В страната има 90 хил. учители и измежду тях има невероятно добре подготвени експерти, които биха могли да направят стъпката напред с нов поглед, изказа мнението си Диян Стаматов в интервю за предаването "Преди всички".

"Няма как да очакваме от хора, които са започнали своята трудова кариера в образователното министерство и я продължават вече 30-35-45 години – нека спрем дотук, те да променят всичко – те нямат стимула да го направят".

По думите му реалността показва, че образованието не е приоритетът, за който се говори.

За увеличените заплати на учителите Стаматов коментира:

"В момента увеличението е толкова, че заплатите са по-ниски с около 200 лв. от един касиер в голям хранителен магазин".

Предстои по нови правила да бъдат избрани директори на над 600 училища у нас. Процесът се отпушва в началото на тази година, след като жалба срещу старата наредба по провеждане на конкурсите ги блокира през 2022 г.

По думите на Диян Стаматов това ще се случва поетапно, като още следващата седмица ще бъдат обявени 120. Изборът обаче трябва да е прозрачен, категоричен е той.

"Политиката се вгражда в абсолютно всички системи в страната. Образованието няма как да остане тотално независимо от политическите въздействия", коментира директорът.

Той е против политическите назначения. Според него един добър директор в последствие би могъл да стане човек, който да олицетворява хората в местната власт, но не обратното – първо да е политическо лице и след това да е назначен за директор. По думите му това силно опорочава всичко, което е свързано с обективността в управлението.

Директорът трябва да има пълно уважение към всички ученици и да осъзнава, че ученикът е най-важният и водещият, категоричен е още Диян Стаматов.

Източник: bnr.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Въпрос

    19 0 Отговор
    Какво разбира по-точно под съвременно мислене този? Да не е да се мисли евроатлантически? Че така ми звучи някак.
  • 3 ТаУмВзе

    16 0 Отговор
    Реклама на Неуките роби! Следващата стъпка е да не могат да Четат. Не че сега четат де.
  • 4 Алфа шегаджия 🃏

    14 1 Отговор
    В София, а и в България като цяло сякаш има двама училищни директори - пенкилери - този и Александров. Протекциите им в МОН могат да бъдат забелязани и от Луната!
  • 5 Сандо

    24 1 Отговор
    Човек,изрекъл такава идиотщина,не трябва да бъде допускан до каквато и да е образователна структура.За такива "умници" достатъчно е всеки ученик да бъде научен да разчита касова бележка и да умее да тегли пари от банкомат.А и да знае да тегли заеми.
  • 6 7171

    16 0 Отговор
    За какво образование става дума? Пълна трагедия!!! Новоизлюпени инженери по електротехника бъркат диаметъра и сечението на проводник. Полюбопитствах да ги питам как се смята обем на кълбо, след това повърхнина на кълбо, абсолютно незнание. Стигнах до дължина на окръжност и лице на кръг. Абсолютно незнание. Видях фрапиращи правописни грешки. Може пък при мен да са се паднали такива. Трагедия!!! Не ща да вярвам, че и новоизлюпените лекари са на същото ниво в тяхната област.
    Вярно е обаче, че рибата се вмирисва първо откъм главата.
  • 7 Луд, та му лесно

    16 1 Отговор
    Необходимо е да се учи малко, но да се мисли евроатлантично и съвременно !!! Вярно, че е смешно, но пък за това – демократично !!!
  • 8 Одит

    16 0 Отговор
    И тоя се пише педагог!
    “ необходимо да се учи съвсем малко, но да се мисли много критично, съвременно", категоричен бе той.”
    Иска, по щатската деректива, децата да си останат олигофрени и вечни консуматори!
  • 9 пери

    9 0 Отговор
    Тоз редовен медиен директор, дето само неговото мнение ни натрапват, да вземе да стане министър и да направи нещо, не само да дрънка. Или да бутне оня динозавър Янка Такева, щото докато такива фосили, като нея, са още някакъв фактор, в образованието нищо няма да се промени.
  • 10 Индиго поколение

    10 1 Отговор
    Нали всички са вундеркиндчета, учат езици, програмиране, икономика и финанси, имат Гугъл и Уикипедия и фенерче на телефона, ще се оправят някак си и без да учат.
  • 11 Лендлийз

    12 0 Отговор
    В следващия етап може изобщо да не се учи, достатъчно ще е да се мисли правилно....
    Само г-н директора да измисли как без да учи питомците си, те да почнат да мислят някак си.

    Коментиран от #13

  • 12 Одит

    9 0 Отговор
    Още преди 2500 години гърците са казали че МАТРМАТИКАТА Е НАЙ ВИСША ФОРМА ФИЛОСОФИЯТА. Значи на мисленето! А математиката не се учи СЪВСЕМ МАЛКО, А С МНОГО УЧЕНЕ И ТРУД!
    Колко стихотворения могат да напишат децата на изпит? Най много две-три думи или заглавието!
    Почнаха, младите, да пишат както арабите или еврейте: без гласни, само съгласни и без никакви знаци итн.
    На се и учудвам, като Диян Стаматов е директор на 119 училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България.
    Срам!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Шурей, свако, леля , прабаба ...

    2 0 Отговор
    Диянчо винаги е на разположение , когато трябва да коментира някоя тема , свързана с образованието. Може в следващотот интервю да го питате как така цели фамилии работят в сферата на образованието или да обясни за неговата сестра примерно. Сигурно е фамилна черта! Някак есествено професиите в България се предават по наследство - ако бащата е общ работник, детето задължително трябва да го наследи, ако баща ти е строител ти нямаш друга опция освен да си зидар , а ако майка ти е учителка и ти ставаш даскалица или директор на училище. Ако баща ти е известен журналист , ти ставаш журналистка като Петя Дикова например. В прочем Деянчо се опита да изпъкне с пижаменото парти, което беше организирал в повереното му училище, но за съжаление идеята не е негова , а е копирал от западните училища.
  • 15 Да запомни

    3 1 Отговор
    Да запомни информацията и компютъра го може! Но да съпостави нещата и измисли нещо! Май не е от кръга на нещата на които е способен! Та така и с тези Зубрачи!
  • 16 Щукар

    3 0 Отговор
    Едно време при бай Тошо се учеше по много. А сега,ако прочетат 5 изречения учащите,пак са им много. Телефоните изблъскват встрани учебните помагала. Чичко Интернет също.
  • 17 тото

    0 1 Отговор
    Слагайте им закуските и плодът в раниците оядохте се тарикати обирате всичката им храна
  • 18 Одит

    2 0 Отговор
    Защо изтрихте коемнтар 13? Първо го пусна модератора а после го изтри!?
    Директивата на ЕС и САЩ е; вие, в България нямате нужда да обучавате специалист, ние ще ви натрапим наште шпиони!
    Тъпи деца, идеални консуматори без мозък!
  • 19 М3 голд

    3 0 Отговор
    Да се учи малко. Как ви се струва тази притча? И да отиваме все по назад, да изпростява нацията. Аз бих казал - да се върнат учебните програми от преди 1989! Разбира се - без идеологическите дисциплини. Тогава нямаше неуки и неграмотни. И бяхме на челно място в света.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове