Last news in Fakti

5 Януари, 2024 14:19 1 034 36

Горан Благоев: Проблемът е БПЦ. Защо 5 години не направи нищо, за да установи контакти с Украинската православна църква?

  • горан благоев-
  • българска православна църква-
  • 5 години-
  • контакти-
  • украинска църква

"БПЦ изпада не в безтегловност, а в тотална руска зависимост, защото неотиването ни на Всеправославния събор на о. Крит през 2016 г. беше под руски диктат и за съжаление, ние първи поведохме четата на руско зависимите църкви, които бойкотираха събора. Точно този бойкот на събора, свикан от Вселенския патриарх, ни изяде главата за автокефалията на Македонската православна църква", коментира журналистът

Горан Благоев: Проблемът е БПЦ. Защо 5 години не направи нищо, за да установи контакти с Украинската православна църква? - 1
Снимка: БГНЕС

Днес се навършват 5 години от подписването от Вселенския патриарх Вартоломей на т.нар. томос /декрет/, който признава независимостта на православната църква на Украйна. С този документ се формализира независимостта ѝ от Руската православна църква, към която тя е обвързана от 1686 г. Стъпката обтяга отношенията с Руската църква, която прекъсва общението си с Вселенската патриаршия.

От БНР припомнят, че преди 2 седмици в края на 2023 г. за първи път официално Украйна отбеляза Рождество Христово на 25 декември по Юлианския календар.

Според журналиста Горан Благоев, който добре познава църковните процеси, Българската православна църква не е осъзнала своя дълг към църквите, които търсеха автокефалия, като тези в Северна Македония и Украйна.

"БПЦ не е осъзнала своя дълг, няма и да го осъзнае, както се вижда, да помага, да протяга ръка на църкви, които са в нужда и които са в каноничното си право да бъдат независими", коментира Благоев пред БНР

Той е категоричен, че Вселенският патриарх не е направил нищо противоканонично, давайки автокефалия на Украинската православна църква. По думите му проблемът е българската църква. Защо 5 години не направи нищо, за да установи контакти с Украинската православна църква, попита журналистът.

"Нашата църква продължава да се държи за Украинската православна църква към Московската патриаршия, което от една страна продължава да я изолира от единството на православния свят, от друга страна – грубо влиза в противоречие с националните ни интереси".

В предаването "Хоризонт до обед" Благоев подчерта, че в църквата в Украйна все още има паство с български произход. Това означава, че признавайки независима Украинска църква, Българската патриаршия можеше да намери мост към бесарабските българи.

"БПЦ изпада не в безтегловност, а в тотална руска зависимост, защото неотиването ни на Всеправославния събор на о. Крит през 2016 г. беше под руски диктат и за съжаление, ние първи поведохме четата на руско зависимите църкви, които бойкотираха събора. Точно този бойкот на събора, свикан от Вселенския патриарх, ни изяде главата за автокефалията на Македонската православна църква", коментира Горан Благоев. Той подчерта, че македонците признават за църква-майка Българската патриаршия.

"Оттук насетне Българската църква ако имаше авторитет, ако имаше позиция пред Вселенския патриарх, според мен много добре можеше да си изиграе картите и да се стигне до там Българската църква да бъде локомотивът на признаването на македонската автокефалия. /…/ По време на тези преговори, които плахо започнаха и бързо свършиха, Българската църква не можа да отстои своята позиция", обясни журналистът, като уточни, че сега имаме полупризната Македонска църква от Сръбската патриаршия като нейна църква-дъщеря. По думите му това вреди на българския национален интерес.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плюс минус

    43 2 Отговор
    Този бивш кадър на БНТ от сърце и душа не обича много институции и хора.
  • 2 Горанчо, майка...

    53 4 Отговор
    Че нашата църква е зле - зле е, и то много! Ама ти, Горанчо, си "страшен" спец, и то като оставим настрани факта, че си от измислената американска партия на Цв. Цв. ол-и-г-о-фре-на! Айде по-полека и у лево!
  • 3 Да,да

    40 2 Отговор
    На кривославен БПЦ му пречи!
  • 4 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    22 1 Отговор
    ej b0kluk гледай да не изядат твоята ПР0СТА ТИКВА ..Б0КЛУКА СИ Е Б0КЛУК .ЗА ТАКИВА ЖУРНАЛИСТИ БЕСЕНЕТО Е НАЙ ХУМАННО
  • 5 ДОСТОЙНА ПОЗИЦИЯ

    6 50 Отговор
    НА ДОСТОЕН И КОМПЕТЕНТЕН ЧОВЕК
  • 6 БНТ не заслужаваше г-н Благоев

    4 24 Отговор
    И остана Драго Чая
  • 7 Сандо

    52 3 Отговор
    Горанчо е едно отвратително същество,което е вредно както за България,така и за Българската православна църква.С пълно основание беше изхвърлен от Националната телевизия,но по неизвестни причини го приютиха в Евроком,откъдето продължава да трови обществото му.И интересно това соросово мекере не е ли разбрал за гоненията,на които е подложена украинската православна църква и украинските православни,или самия Горанчо е част от ордата,тръгнала да разрушава Православието по заповед на западните сатанисти?С такива пропагандисти и Българската православна църква е под заплаха.
  • 8 зле

    3 31 Отговор
    защото са слуги на руския патриарх затова

    Коментиран от #22

  • 9 тикви американски

    28 2 Отговор
    Болен мозък, украинците трябва нас да търсят продажника!
  • 10 Град Симитли

    39 2 Отговор
    Кошлука едно добро дело свърши---изФърли тоъ мазен тип от БНТ!
  • 11 немо

    36 2 Отговор
    още един стипендиант на американските фондации се чувства задължен да се подмаже на спонсорите си... Не че някой го интересува какво мисли тоя, но той държи да ни осведоми
  • 12 Да е.а и бок.ука

    29 3 Отговор
    УПЦ са разколници и еретици
  • 13 Съдията Дред

    33 2 Отговор
    Тоя цял живот плюска от едното плюене на църквата
  • 14 Горанчо,

    28 2 Отговор
    откакто те гледах да критикуваш св. синод за това, какви хора са в него и да намекваш за далавери, много ми падна в очите. Голям съдия излезе. Знаеш много добре, кой съди последен така че по-спокойно.
  • 15 Трол

    22 3 Отговор
    Крайно време е Горан Благоев да се запопи и след това да стане владика.
  • 16 Перо

    33 2 Отговор
    Тоя отдавна е на зоб при чичко Шорош! Какво общо има БПЦ с ционисткия, превратаджийски режим в Украйна
  • 17 И понеже

    13 2 Отговор
    ..някой по-горе спомена Кошлука - ОСТАВКА ОТ БНТ, ГНИДО!

    Сума време го играеш шефче там, и то с изтекъл мандат! Нито си легитимен, нито си компетентен! Оставка и съд!
  • 18 Украинската Църква

    26 2 Отговор
    не е православна, а е смесица на униатско сатанинско творение. Те горяха православни църкви и храмове, и изнесоха много реликви. Ако господинът е имал предвид. Безпрецедентен случай беше да прекъсват погребения, отцепелите се сатанисти.
  • 19 Марков

    21 3 Отговор
    Много голяма поръчка за този разколник.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Баба ти

    24 3 Отговор
    Абе Горанчо, ти защо на плака с крокодилски сълзи, че БПЦ изтърва изпод контрол скопяните??! Коя е тая украинска църква?! Че тя има ли я в правния попски свят като самостоятелна?! Гръцкият патриарх, византиско-ционистка гнида върши разкол в православието, ама ти подлого съблюдаваш каквото ти наредят от козяк. Айда Шут от телевизиите !
  • 22 Защото

    12 3 Отговор

    До коментар #8 от "зле":

    Окраина е Русия !
  • 23 Стамболов

    4 18 Отговор
    БПЦ е видяла от руската църква само лошо, но висшите ни клирици са отровени от руската пропаганда и зависимости. Жалко, че българите са дали православието на руснаците и писменост на която да пишат и благодарение на която писменост отделните руски племена са се превърнали в нация.
  • 24 Реалист

    15 3 Отговор
    Благоев е мазна под.лога
  • 25 изпълзя и този

    12 3 Отговор
    соросоиден цецо -въд....безбожник си горанчо....голям при това....продажен и долен
  • 26 А драмата

    13 3 Отговор
    на г-н Благоев започна, след като БПЦ не го включиха в екипа на духовните лица, които пътуваха за Великден до Йерусалим едната година за слизането на благодатния огън, след като се считаше за редовно "абониран" за този състав. Именно оттам започнаха злостните му непрекъснати нападки към Св. Синод, което беше повод да му свалят предаването от националния ефир и да го заменят с далеч по-неутралния Георги Милков.
  • 27 до "Мъдрият"

    5 1 Отговор
    Живял си дълги години мирно и тихо един мъдрец, докато не дошъл зъболекаря да го извади от там!

    Видял ли си човек, който се мисли за мъдър? Повече се надявай на глупеца, нежели нему.(Притчи Соломонови 26:12)

    "аз казах: "ще бъда мъдър", но мъдростта е далеко от мене" (Еклисиаст 7:23)

    "аз пък съм червей, а не човек" (свети пророк и цар Давид)

    +
    ех, как смирено мислели за себе си най-мъдрия от човеците - Соломон (Еклисиаст), и най-възлюбения от Бога - цар Давид...
    а ние си въобразяваме, се обявяваме за "мъдреци", че и с главна буква...горко ни

    ❗какво друго да е, освен гордост! и заслепеност от гордост... Господи, помилуй...
  • 28 Демократ

    2 9 Отговор
    Всичко това доказва защо малкото КГБ-ДС владее българската църква чрез цял отбор агенти и доносници в Синода и в църквите. Вредното влияние на Русия е навсякъде в България и на Балканите, в Македония, в Сърбия. Задушава всичко,до което се докосва и не случайно прогнилите от руски агенти български служби бездействат, защото те се кълнат във вярност на Кремъл, но не заминават за Москва, където им е мястото. България трябва да се освободи най-после от задушаващата кремълска хватка.
  • 29 Православен

    6 1 Отговор
    Икумениста и радетел за преминаване на БПЦ към сатаниската ерес наречена Римокатолическа църква е заветната мечта на еретика Благоев.
    Този еретик трябва да бъде отлъчен от БПЦ и обявен за римокатолически слуга.
  • 30 Ръмпела Благоев е

    9 0 Отговор
    Сатанист. Никой не му слуша глупостите и е твърде некомпетентен. Тоя само плюе по българите. Време е да започне да мете улиците за което го бива
  • 31 Масонското кюфте брат Иван Ставрев

    3 1 Отговор
    Тоя па че прави връзки с украинската черква...
  • 32 Питам:

    6 1 Отговор
    Благоев, ти на кого се кланяш: На бога или на Мамона от Козяк ?
  • 33 Не е странно

    0 4 Отговор
    всички русофили искат слаба БПЦ и връзка с антиправославната шаманиско кагебиска руска църква. То такива ги събира луцифера.
  • 34 д-р Пинокио

    0 0 Отговор
    Да ти имам проблема горане!?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Маринов

    0 0 Отговор
    Уважаеми Господине,

    НАМЕСАТА, Директна или Индиректна
    на Органите и Институ
    е ГРУБО нарушение на Конституцията!

    Какви
    Решения, Отношения, Връзки и т.п.
    ще има Нашата Църква
    с останалите
    си е в тяхно ПРАВО
    и КОМПЕТЕНЦИЯ !

    НЕ е в ПРАВО и КОМПЕТЕНЦИЯ
    Властимащите и СИЕ
    под каквато и да е Форма
    да се мешат
    и им налагат Вижданията и Решенията си!!!

    Всякакви Опити
    за Намеса
    в Делата на Църквата
    от страна на Влстимащтите и СИЕ
    си е поредната
    ВАРВАЩИНА!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове