Last news in Fakti

5 Януари, 2024 15:09 1 568 21

Проф. Пламен Киров: Влизането ни в Шенген с въздушните и морски граници е тотален провал на българската външна политика

  • пламен киров-
  • българия-
  • шенген-
  • въздух и вода-
  • провал-
  • външна политика

"Не трябваше да стигаме до този компромис, защото веднъж като направим компромиси, после ще продължаваме с тях. Това, което се дава на България, са едни трохи. Трябваше да настояваме да се приложи европейското законодателство и след като сме изпълнили своите ангажименти, трябва да сме в Шенген като всички останали държави", смята бившият конституционен съдия 

Проф. Пламен Киров: Влизането ни в Шенген с въздушните и морски граници е тотален провал на българската външна политика - 1
Снимка: БГНЕС

Ако има допълнително споразумение за обратно приемане на мигранти с Австрия за Шенген, ще е в нарушение на решението на НС от 2018 г.

Това каза пред БНР преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия, като коментира твърдението на лидера на БСП Корнелия Нинова, че оповестеното от правителството по темата "Шенген" не представя пълно поетите ангажименти от страната ни. По думите ѝ кабинетът е поел ангажимент срещу частичното ни приемане в зоната без граничен контрол по въздух и вода да приемем обратно неограничен брой кандидати за убежище. Според Нинова споразумението е подписано в нарушение на решение на Народното събрание от 2018 г., според което правителството няма право да подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти.

По-рано от правителството вече заявиха, че по въпроса за мигрантите България не поема никакви други ангажименти извън задълженията си по Регламента от Дъблин. Според въпросния регламент България е длъжна да приема обратно мигранти, които са регистрирани или получили международна закрила у нас като първа държава, през която се влезли в ЕС, но след това са отишли в Австрия. От МС посочиха, че България не приема допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан. Страната има ангажимент да приема обратно хора, регистрирани у нас като търсещи международна закрила. За 2023 година приетите в България, върнати от Австрия бежанци, са 113. 69 са сирийци, а 24 от Афганистан

Проф. Киров призова управляващите да си признаят дали са подписали някакво споразумение, или "са си говорили приятелски, т.е. джентълменско споразумение сме постигнали".
Според проф. Пламен Киров влизането на България в Шенген с въздушните и морски граници е "тотален провал на българската външна политика".

Той определи това като тотална подигравка с България:

"Не трябваше да стигаме до този компромис, защото веднъж като направим компромиси, после ще продължаваме с тях. Това, което се дава на България, са едни трохи. Трябваше да настояваме да се приложи европейското законодателство и след като сме изпълнили своите ангажименти, трябва да сме в Шенген като всички останали държави".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мишо

    31 3 Отговор
    ВАЖНИ НОВИНИ, КОИТО НЯМА ДА ЧУЕТЕ ПО НОВА И БТВ
    1. ЧУДОВИЩНО ИЗНАСИЛВАНЕ НА ГРУЗИНСКА МАЙКА В БЕРЛИН ОТ АФРИКАНЦИ В ПАРКА “ГЬОРЛИЦЕР”.
    Двама трепят с тояги мъжа, докато тримата мигранти изнасилват пред очите съпругата му. “Елате, ще се справим!”, викаше Меркел! И те отидоха....
    2. БРАВО НА ГДР! НАВСЯКЪДЕ ВОДИ AFD.
    “Алтернатива за Германия” е вече първа политическа сила в Източна Германия.
    Алтернативата води на партията на Меркел в Саксония с 37% на 33% /Дрезден, Лайпциг, Кемниц/. В Тюрингия с 36% на 16% /Ерфут и Йена/. В Бранденбург с 32% на 13% /Потдам/ и в Саксония - Анхалт с 23% на 22% /Магдебург/.
    Източните, а не западните немци излязоха по улиците на Дрезден и Лайпциг и бутнаха 1989-та Берлинската стена. Ревяха: “Ние сме народа!”
    /Източник “Neue Zurcher Zeitung”/
  • 2 Че има ли

    25 1 Отговор
    Освен Самодейност... Има ли тук политика въобще?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 18 Отговор
    По добре така,от колкото нищо!!!До 2026г няма да влезем,а това се знаеше дори ви го писах преди войната в украйна.Трябвада свърши войната и следващата година-влизаме!

    Коментиран от #6

  • 6 провинциалист

    14 3 Отговор

    До коментар #5 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    "По добре така,от колкото нищо!!!" - казваш, по-добре да си вкараме сирийци и афганистанци, отколкото да не си вкарваме...

    Коментиран от #8

  • 7 БайБоцимир

    6 18 Отговор
    Въпросният професор е близък с пасоля? Личи им от километри на мотивираните от руснаци.
  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 11 Отговор

    До коментар #6 от "провинциалист":

    Стига си лъготил.Тук си вкарахте достатъчно арабески,да ги правите камикадзета срещу империализма.Да не съм видял как лекувахте никарагуанци в болницата панчарево преди много години или по хижите на витоша как подготвяхте брадати с коран.Сега си се загрижил.Никой не иска да остане тук.Аз съм тиобяснил защо стоя.Да пазя земята на фамилията от такива като теб!
  • 9 Брях

    8 12 Отговор
    Поредния кринж рублофатмак пуснат по БНР чудно защо ли..
  • 10 Софийски

    6 3 Отговор
    Шумкарски “професор”, с лопата да ги ринеш такива индивиди двуграмови
  • 11 Шампионът по фалирали банки -Румен Гечев

    4 2 Отговор
    Е да, ама за сметка на това ще получите 6000 (00) мигранти от страни където няма война.
  • 12 Бих прибавил следното

    9 4 Отговор
    .....и на това правителство.
    Необходима е незабавна оставка и премахване на знаковите фигури ....тиквоч грухчо дългият нос Пинокио кирч и кокорч и цялата плеяда манипулатори които се бореха един срещу друг и се гушнаха за келепира.
  • 13 Наблюдател

    11 3 Отговор
    Нищо ново професоре. Отредено е България да стане миграционен център на Балканите. Наглите австрийци право в очите ни го казаха. 6000 и кусур мигранти от Сирия и Афганистан обратно в България. Държавата си отива от този свят. Други народи ще живеят на тази земя.
  • 14 българин

    4 2 Отговор
    И този червен дръвник е професор, Боже, пази България от ерзац професорчета и генералчета.
  • 15 Бамбука

    2 4 Отговор
    Поредния плювалник !
  • 16 инж. Ганчо Илков

    2 5 Отговор
    На всички Нива стоят Професори и Експерти създадени по времето на Хегемонията (Тоталитарна, Репресивна, Автократична) на БКП. Това беше наложено и съгласно Инструкциите на КГБ. Така Създадените "Специалисти; Експерти; Професори; Академици; Дипломати; Политически Анализатори и Журналисти", приемат позицията на сменилата името си БСП, в провеждане на про руска Диктаторска Пропаганда като Правилна и бълват Критика към всички усилия на Демократичната Общественост за приобщаване към Демократичната Ценностна Система. Бих попитал господин Професора : Ако той се постави откъм Страните от които зависи приемането на България в Обществото на Демокрацията в условието на Политическите Пристрастия в България, каква би била неговата Позиция? Корнелия, Костадинов и Президента Радев чии Интереси отстояват? Къде е Единението по отношение на Външната Политика и къде трябва да бъде България? Конституционните Експерти защо не реагираха спрямо Социалистическата Конституция, която в чл. 1 определяше БКП в Партия Държава? Тези Експерти поставиха псевдо Дисидента Желев с подгласник генерал Семерджиев начело на Промените с цел да се избегне Лустрацията. Целта беше Преименуваната БСП да запази Управленческото Влияние и даде възможност на Създадените от БКП Управленчески Кадри, да удължат Агонията на Комунизма в България.

    Коментиран от #17, #18, #21

  • 17 Генерал Райнхард Гелен

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "инж. Ганчо Илков":

    Ганчо научил си се много да лъжеш. 1. Лъжа е ,че в България е имало комунизъм. Такъв не е имало. Имаше социализъм, но не и комунизъм.2. Лъжеш и за лустрацията! Това е гнусна пропаганда! Никъде в никоя държава от бившите соц. страни не е имало лустрация, по простата причина, че такава не може да бъде проведена. 3.Ти Ганчо Илков със сигурност си бил член на ДКМС, предният отряд на БКП. Заклел си се и си получил алена значка. ТИ СЪЩО ПОДЛЕЖИШ НА ЛУСТРАЦИЯ. Никой не те бил по главата да ставаш комсомолец. Ако не си бил съгласен, вземаш пушката на рамо и отиваш в гората да се бориш за свобода и демокрация. Манипулатори довчерашни комсомолци днес демократи, всячески се опитват лъжата за ака наречената ЛУСТРАЦИЯ. И как да стане, когато самите Вацлав Хавел и полския му колега са агенти на тайните соц.служби? Дори в Германия във BND бяха преназначени всички служители от ЩАЗИ до началник на отдел!Замислете се, къде без спец.служби? ФАШИЗМА СЪЩО БЕШЕ ОСЪДЕН на Асамблеята ПАСЕ-Париж и какво от това?
  • 18 Генерал Райнхард Гелен

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "инж. Ганчо Илков":

    Продължение: Та нали точно ФАШИСТКИТЕ ГЕНЕРАЛИ, армията и разузнаването на SS и Абвера вдигнаха на крака ГЕРМАНИЯ, държава №1 в Европа. Любимеца на Адолф Хитлер, учения Вернер Фон Браун създаде американската НАСА! Точно той е създателя на Фау -1 и 2, които по време на бомбандировките загинаха много англичани.АЗ, генерал Райнхард Гелен бях създател на ЦРУ в качеството на съветник на Алън Дълес, 45-47 година и първия Директор на германската BND. КАДРИТЕ РЕШАВАТ ВСИЧКО, казал го е вашия Ленин и е така.А вие прости българи къде си вадите агентурата на светло, къде плюете по ПРОФЕСИОНАЛИТЕ,оставили ги в мизерия и дали власт и бизнес на посредствени люде един ден ще се затриете като род и държава.
  • 19 Аоаоа

    0 0 Отговор
    Погледнете в тикток Лондон какво шествие на чаршафи има страшно

    Коментиран от #20

  • 20 Генерал Райнхард Гелен

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Аоаоа":

    И по страшно ще става, ако не се вземат критики мерки. Погледнете само логика! Катар, Кувейт, ОАЕ и Саудитска Арабия не допускат мигранти в своите държави. Никакви, сирийци, афганистанци мароканци и прочие! Оставям ви го за домашно, защо не ги допускат.
  • 21 Наблюдател

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "инж. Ганчо Илков":

    Унищожението на държавата започна: След приемането ни в Шенген: Кабинетът предлага българските деца и бежанските деца да са равни. Без коментар.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол