Last news in Fakti

7 Януари, 2024 13:44 1 727 20

Петър Чолаков: Вместо сглобка, аз наричам това правителство "деляновата ръкавичка"

  • петър чолаков-
  • правителство-
  • сглобка-
  • ръкавичка

"Румен Радев използва всички възможности, за да може да играе ролята на опозиция. Разбира се, той няма онези правомощия и политически ресурси като една опозиция. Знаем конституционно къде е мястото му", коментира политологът проф. Антоний Тодоров

Петър Чолаков: Вместо сглобка, аз наричам това правителство "деляновата ръкавичка"  - 1
Снимка: NovaNews

Опозицията не е действителен опонент на управлението и затова президентът влиза в ролята на опозиция, каза пред БНР проф. Антоний Тодоров, преподавател в Нов български университет.

"Румен Радев използва всички възможности, за да може да играе тази роля. Разбира се, той няма онези правомощия и политически ресурси като една опозиция. Знаем конституционно къде е мястото му", уточни той и припомни, че лидерите на "Продължаваме промяната" са започнали политическата си изява като служебни министри в кабинет, съставен от президента Радев.

"Може би има нещо, което се е случило и не знаем докрай".
Според политолога доц. Петър Чолаков президентът влиза в ролята на опозиция не за да се заяжда, а защото има очаквания в обществото към това управление:

"ПП дойде през 2023 г. като един полуфабрикат, защото дойде на крилата на ГЕРБ и на ДПС. Вместо сглобка, аз наричам това правителство "деляновата ръкавичка". ... Доверието в парламента е около 8%, одобрението на правителство е много ниско. Президентът е напълно в правото си да изразява критични бележки".

Проф. Тодоров подчерта, че от правителство, което е на базата на голям компромис, за да има редовно управление, а не служебни кабинети, "бихме могли да очакваме само едно прилично управление на текущите дела, без да има радикални реформи":

"Има неща в промените в Конституцията, които бяха направени набързо и под натиска на обстоятелствата. Имаше желание да бъдат твърде дълбоки, но не станаха. ... Промените бяха направени на основата на днешната ситуация, но понеже са конституционни промени - трябва да се гледа по-напред".

Фигурата на Румен Радев беше използвана от управляващите за сплотяване на редиците, коментира доц. Чолаков и добави:

"Това работеше до един момент. С наближаването на местния вот вече президента остана някъде встрани и участниците в управлението започнаха да се нападат взаимно".

По думите му президентът има основание да критикува конституционните промени, защото част от тях изглеждат като нонсенс.

В предаването "Неделя 150" двамата политически анализатори коментираха и влизането на България в Шенген, като уточниха, че риск е това, че няма договорена дата за влизане в Шенгенското пространство и по суша.

"Рискът е твърде дълго да останем само по въздух и море в Шенген", смята проф. Антоний Тодоров.

Доц. Чолаков изказа мнение, че постигнатото споразумение не е било обяснено добре от премиера Николай Денков:

"В немски медии се говори, че изглежда има допълнителни условия, поставени от Австрия. Има си крушката опашка. ... Все пак това влизане по въздух и море е постижение, но за бизнеса най-важно е да се случи и по сухопътните граници".
"С посланието си Ахмед Доган иска да покаже, че Делян Пеевски не е толкова силен в ДПС, колкото му се иска на самия Пеевски", смята Петър Чолаков и добави:

"Доган напомня на Пеевски да внимава да не се надскочи".

Според него това е пореден финт на Доган и може да има трето решение, докато дойде датата за избор на председател на ДПС.

Проф. Тодоров изказа предположение, че Доган е искал през последните месеци да провери доколко Пеевски е приемлив за електората на ДПС:

"Има предразсъдък, че избирателите на ДПС са склонни да преглътнат всичко и да гласуват под строй, но това от 20 години насам не е вярно. Последното изявление на Доган показва, че той е разбрал, че не може да мине всичко и трябва да има някакъв вид компромис, за да може да бъде преглътната тази особена ролята на Делян Пеевски в ДПС, която никой не очакваше преди няколко години".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 трясъ

    22 2 Отговор
    "Има неща в промените в Конституцията, които бяха направени набързо и под натиска на обстоятелствата." НЕ СА ВИНОВНИ ОБСТОЯТЕЛСТВАТА,А УПРАВНИЦИТЕ! ОБСТОЯТЕЛСТВАТА НЕ СА ХОДИЛИ НА УЧИЛИЩЕ И НЕ МОГАТ ДА ПИШАТ И ДА РАЗСЪЖДАВАТ.
  • 2 Жони

    26 4 Отговор
    Страхотно браво много точно за товса антибългарско прсвителство с главен Свинчо
  • 3 Странно Коледа мина

    21 0 Отговор
    Свинчо още жив за догодина щее много жилав и кисел
  • 4 Ехххх

    18 1 Отговор
    Колко проблеми ще се решат за България мигновено ако има кой да тупне Делян по челото за да го преспи завинаги.
  • 5 Аман вече

    7 12 Отговор
    Стига негативизъм и плювни!
  • 6 По-скоро

    10 1 Отговор
    "Дебеляновата"
  • 7 "деляновата ръкавичка"

    6 22 Отговор
    Аман от измъчени плоски остроумия, опорки и дълбокомислени поучения.
  • 8 Хихи

    12 7 Отговор
    Президентът е напълно в правото си да изразява критични бележки".

    Радев! Ти ни ги натресе. Ти раздели обществото и нищо полезно не последва...

    Коментиран от #16

  • 9 Тредстоун

    6 11 Отговор
    Аман от набедени полит анализатори , паразити платени ... , а аз наричам теб и стадото като теб кухи лейки , но на кой му пука всъщност какво мислиш точно ти , лейко .. , на кой

    Коментиран от #10

  • 10 "деляновата ръкавичка"

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Тредстоун":

    Обработва общественото мнение според поставената поръчка.
    Пък може и някой да се хване на манипулациите.
  • 11 Тома

    14 1 Отговор
    Шиши е продукт на д.с мафията ограбвала народа 34 години
  • 12 Сопата

    6 14 Отговор
    Много ги е яд руските подлоги. Чеимсправителство.
  • 13 Попа

    7 1 Отговор
    Споко пич. Всички у парламент са деца и внуци на шумкари.
  • 14 Божков

    12 1 Отговор
    Вика че прасето праи далавери и имал страшно много връзки и хора корумпирани престъпници босове и тн. Тоя трябва да се раследва от чужда държава защото тук нашите са корумпирани.
  • 15 Красимир Петров

    9 0 Отговор
    Мафиотската структура ДПС коля и беси
  • 16 Пешо

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хихи":

    А бе! Къде е Бобоков?
  • 17 ФЕЙК

    6 0 Отговор
    Един е Доган в ДПС, а Пеевски очакваше да бъде поредния му пророк. Но всичко тече, всичко се променя! Сега пророците ще са двама, феномен, както казва Доган, но факт!
  • 18 аз ги наричам

    8 1 Отговор
    Аз пък вместо сглобка , ги наричам загробка! Това правителство наистина загроби България!
  • 19 Хихихи

    0 0 Отговор
    Да сте раждали деца. Защо делян да ви е виновен. Те са много богати и учени. Към делян са хората на гн Борисов мюсюлманите, а за Меди Доганов останалите. То както е тръгнало и българите, които останаха в Бг гласуващите ще гласуват за малцинствата, за да ги държат на работа децата им. Кво ми дреме за България. Родината е там, където са близките ни. А румен Радев селото им е ромейска селска църква.
  • 20 БСП на Бунището

    1 0 Отговор
    Още като прочетеш ,че не е Антон,а са го кръстили Антоний е ясно всичко генетично зад него....Червения миризлив цървул наднича изпод костюма с вратовръзката...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол