Last news in Fakti

9 Януари, 2024 08:16 7 380 88

Росен Желязков: Световната икономика се обръща на изток

  • росен желязков-
  • ханой-
  • икономика-
  • геополитика

Следващото десетилетие ще бъде определящо за бъдещето на Европа, заяви той пред студенти в Ханой

Росен Желязков: Световната икономика се обръща на изток - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Срещите с младите хора имат едно незаменимо предимство - възможността да погледнеш в бъдещето и в погледа отсреща да видиш оптимизъм - с тези думи започна лекцията си пред преподаватели и студенти от Националния университет на Ханой председателят на Народното събрание (НС) Росен Желязков в последния ден от визитата на българската парламентарна делегация във Виетнам.

Светът преживява бурни промени в политическите посоки, в избори, в икономически предизвикателства и възможности, в демографски и екологични заплахи, посочи Желязков. Светът, по думите му, е напът към нов геополитически, геоикономически и геотехнологичен ред. Ако днес от осемте най-големи икономики в света четири са европейски (вкл. Обединеното кралство), до 2030 г. този брой ще намалее до три, а до 2050 г. ще остане само Германия и, то не защото три ще отслабнат, а защото ще бъдат изпреварени, обясни той. По думите му световната икономика се обръща на изток. Ако през 2005 г. размерът на европейската икономика (по текущи пазарни цени) беше повече от шест пъти по-голям от този на Китай, днес Китай почти е наваксал с икономика на стойност 11,4 трилиона евро, добави председателят на НС.

Според него свързаността е новата геополитика. „Ако през 2005 г. имаше около един милиард интернет потребители по света, днес този брой е почти четири милиарда и расте. В същото време броят на свързаните устройства се увеличава експоненциално, задвижван от бързо развиващия се Интернет на нещата и Четвъртата индустриална революция. „Свързаността“ се превръща в силен израз на политическа сила и глобална амбиция, далеч надминавайки обикновената икономика“, каза в лекцията си Росен Желязков. И добави, че основна тема през последните няколко десетилетия е била невероятният растеж на Китай и Индия. Прогнозата до 2075 г. разкрива драстично различен световен ред, като Нигерия, Пакистан и Египет влизат в топ 10, като основно съображение за тези оценки е бързото нарастване на населението, което трябва да доведе до масивна работна сила и в трите нации. Трябва също да се отбележи, че Китай, Индия и САЩ се очаква да имат сходен БВП, което предполага донякъде еднаква икономическа мощ. В резултат на това начинът, по който тези нации избират да се ангажират една с друга, вероятно ще оформи глобалния пейзаж по начини, които имат далечни последици, подчерта председателят на парламента.

Според него следващото десетилетие ще бъде определящо за бъдещето на Европа и ролята на Европа в света. След световната финансова криза от 2008 г. растежът на глава от населението спадна, пандемията и енергийната криза доведоха до значително намаляване на нивото на производство, припомни Желязков. И тъй като, по думите му, глобалната сила се предефинира от бързия технологичен прогрес, европейците изостават от Китай и САЩ по отношение на нововъзникващите технологии и иновации – от изкуствения интелект до квантовите изчисления. С тези видими промени може да изглежда лесно да се неглижира Европа, но не само Европа се нуждае от Европа, светът има нужда от Европа като стабилен баланс между икономически, социални и екологични цели, убеден е председателят на парламента. По думите му Европа все още е суперсила, мястото, което определя глобалния златен стандарт, когато става дума за ориентирани към човека технологии и цифрови права, за регулиране и благосъстояние на потребителите, за социална защита и приобщаващи общества.

За ЕС съсредоточаването върху завършването на единния пазар в т.ч. дигиталния, банковия съюз и съюза на капиталовите пазари е абсолютно жизненоважно, подчерта Желязков. Заедно с изпълнението на плановете за възстановяване и устойчивост, реформите са от решаващо значение за повишаване на производителността и конкурентоспособността на Съюза. Вносителите на енергия трябва да продължат да се стремят да диверсифицират доставчиците, за да се избегнат последиците от свръхзависимостта от един източник, изтъкна той.

Желязков припомни пред възпитаниците на университета, че България е оказала помощ за образованието на хиляди виетнамски младежи в годините на следвоенно възстановяване на Виетнам. Повече от 30 000 виетнамски граждани са учили и работили в България, 5000 от тях са завършили висше образование у нас. България е сред първите страни в света, които признават независимостта на Виетнам, а през 2025 г. се навършват от 75 години от установяването на дипломатически отношения между нашите две страни. Днес България и Виетнам са важни фактори за стабилността в своите региони, поддържат конструктивни отношения със съседните държави и участват активно в различни формати на регионалното сътрудничество, изтъкна Росен Желязков. Той увери, че страната ни ще продължи да бъде силен застъпник за развитието на отношенията на ЕС с приоритетен партньор като Виетнам.

С подписването на споразуменията за свободна търговия и за защита на инвестициите се откриват нови възможности за българо-виетнамските отношения, убеден е председателят на НС. Тези два документа са най-амбициозните търговски споразумения на ЕС и се основават на съвместен ангажимент за открита, справедлива и основана на правилата либерализация на търговията и икономическата интеграция, отбеляза той.

В наши дни образованото младо поколение на България и Виетнам има мащабна мисия – да гради свят на по-добро и безконфликтно бъдеще, обърна се към студентите Росен Желязков. Бих искал да знаете, че в България, съвместно със световно известни швейцарски университети, през 2022 г. беше създаден Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). Основната мисия на института е да утвърди България като водеща дестинация за научни изследвания и иновации, привличаща най-добрите таланти, в икономическа среда, базирана на създаването на високостойностна интелектуална собственост, посочи той. Припомни и, че през 2022 г. Страната ни е дала възможност за улесняване на придобиването на разрешение за дългосрочно пребиваване за притежателите на удостоверения за високотехнологичен и/или иновативен проект, наречена "Start-up Visa".

В областта на енергетиката България и Виетнам вървят в една посока, подчерта още председателят на парламента. Приоритет за България, по думите му, е развитието на водородната икономика, за която страната ни разполага с научна и технологична експертиза.

Росен Желязков изрази увереност, че именно образованието, познанието и иновациите ще бъдат териториите на бъдещи нови срещи между младите хора от България и Виетнам. Както гласи една виетнамска народна мъдрост - „конете могат да препускат сами, а птиците – да летят само с приятели“, завърши той лекцията си.

Заради демографския проблем, виждаме голям потенциал във високо образовани, подготвени професионалисти - най-вече от страни, с които България има добри исторически и традиционни отношения, каза той в отговор на въпрос. Затова се надяваме да бъде подписана Спогодба за трудова миграция, която да даде възможност на виетнамски специалисти да работят у нас, добави Желязков. Студентите се интересуваха и за виждането на председателя на парламента за борбата с климатичните промени, за ролята на икономиката и културата в отношенията между двете страни.

Ректорът на университета проф. Ле Куан обясни, че Ханойският университет е един от най-добрите във Виетнам, има много специалности, сътрудничи с над 300 международни университети и институти. През 2023г. с Великотърновския университет създадохме българо-виетнамски речник, отбеляза той.

След университета, делегацията посети детска градина Виетнам-България в Ханой. Народните представители бяха гости на група "Ян Бибиян". Децата ги поздравиха с кратка фолклорна програма.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    82 6 Отговор
    Гербаджиите са най-големите фурнаджийски лопати. Като нищо и китайски ще заприказват, само и само да се подмажат, на който там е на дневен ред.
  • 2 демоникрация

    85 4 Отговор
    Защо, г-н Желязков сте отишли за сътрудничество при КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ режими в Китай и Виетнам? Нали ние (вие) сте все изявени трансатлантически евролиберали? Защо ще си сътрудничим със страни извън т.н. демократичен свят? Ето, вземете пример от министър Тагарев - отива на отчет в САЩ! Може да обещае нови милиарди за американско оръжие. А тук някои "магнитни" му искат оставката......
  • 3 Хохо Бохо

    59 3 Отговор
    Верно ли ве атлантик? От писолството имидиътли да вземат мерки против такива подровни елементи
  • 4 Костинбродски

    51 6 Отговор
    ветропоказател ! Срам ! На Бою хората !
  • 5 Павел Николаев

    76 3 Отговор
    Как така на изток ? :) Нали градината е на запад?
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    39 4 Отговор
    Този с бюлетините знае ли къде е "на изток" за Виетнам ❓🤔❓
  • 7 Сандо

    64 6 Отговор
    Като се върне обратно у нас и Посолството бързо ще му оправи посоките.
  • 8 фен на сидеров

    49 4 Отговор
    а, началникът, какво ще каже !?
  • 9 Нов евроатлантик

    67 3 Отговор
    Почнаха да се усещат на къде духа вятъра !
  • 10 Хохо Бохо

    71 1 Отговор
    Е те тука жълтопаветните дадоха на късо. Правоверните им лидери възхваляват икономиката на комунистическа държава. Смятай къв хаос настава във вакуума дето им е между ушите.
  • 11 Росен Костинбродски!! Тоя няма ли да

    53 3 Отговор
    го Ротират Март месец! ТОЯ ОТКРИ, ЧЕ ВЪВ Виетнам, живеят Виетнамци!!
  • 12 Фен

    49 3 Отговор
    Не думай! Само да не те чуе Пеевски, че и теб ще подкара!
  • 13 Хохо Бохо

    57 5 Отговор
    Комунистите на Виетнам не наритаха ли краварите миналият век? Глей къв рай е там без краварите
  • 14 Шиши евроатлантик

    21 3 Отговор
    Изказваш се неподготвен !
  • 15 българин 777

    41 3 Отговор
    трябваше да вземете и караянчева -ПКП и тя да изнесе лекция или кофа по добре
  • 16 Демократ

    14 21 Отговор
    България упорито иска да се върне в комунизма даже и с виетнамските работници. Тогава бяха напълнили заводите в страната с виетнамци и в София им построиха виетнамски общежития и нямаше бездомни кучета. Сега пак гордо става държавна политика. Накъде сме тръгнали точно? Не знам дали знаете,но Васил Божков владее голяма част от хазарта там от години, но тук се крие,както и много други неща,така че дестинацията съществува. Както се казва във великата песен " Върви народе възродени". БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!

    Коментиран от #70

  • 17 Софийски

    5 31 Отговор
    Дъщеря му се е обърнала на изток.
    Гнусна руска ДС пАдлога.
  • 18 Гориил

    47 3 Отговор
    Русия те предупреди.Невъзможно е всеки път да стъпиш в едно и също блато.Имаме нужда от нови силни, волеви, твърди и непоклатими български политици, на които хората да вярват. Бъдещето на Европейския съюз е неясно, но краят ще бъде разочароващ. Точно както през 1944 г.
  • 19 Тоя Рапон сега ли Разбра че Световната

    44 3 Отговор
    Икономика се обръща на Исток!! До сега беше обърната към Костинброд!!
  • 20 Оракула от Делфи

    14 9 Отговор
    Да се вкара , работна ръка от вън, с българското "особенно мнение" , за чужди поданници,
    граждани на чужди държави и емигранти , е леко казано "порнография"!
    Съмнявам се, че някой от тези виетнамци, да остане в България и да работи за жълти стотинки!
    При положение , че нашите съседи плащат двойно и тройно за същите услуги!
    Да не говорим , как е в Западна Европа !
    А знаем от преди, че Виетнамците ядат кучета и котки, село Ведраре,
    беше почти изчистено от тези животинки през комунистическата диктатура,
    и тогава" Иван" , си показа "онази работа" ,
    а виетнамците , протестираха и скандираха, че бил" лошо момче"!!
    Но на "Иван" му беше и тогава, както и сега през "оная работа"!
    Прибирайте си кучетата и котките , виетнамците идват!
  • 21 Наблюдател

    7 32 Отговор
    Затова ли пращате децата си да учат, работят и живеят на Запад, защото икономиката се била обърнала на изток. Глупости.

    Коментиран от #23, #24

  • 22 Мдаа

    27 2 Отговор
    На тоя ще му четат конско в посолството, като се завърне. Ще му покажат правилната посока.
  • 23 Препатил

    16 1 Отговор

    До коментар #21 от "Наблюдател":

    Икономиката, икономична дело на всеки !
  • 24 Гориил

    27 1 Отговор

    До коментар #21 от "Наблюдател":

    Скъпи приятелю, това е само въпрос на време: клонове на китайски университети вече са открити в повече от сто страни по света. Милиони млади хора от цял ​​свят получават образование и практически опит в Китай. Сигурно не сте забелязали, че знаците на метрото в Лондон и Ню Йорк отдавна са дублирани на китайски. Между другото, катедрата по китайски език работи в Софийския университет от няколко години.
  • 25 зрител

    30 2 Отговор
    По текущи пазарни цени......В БГ един хляб 1,5 лв.......в Русия 10 ръти по евтино.....изравнете цените и ще получите интересен резултат...

    Коментиран от #54

  • 26 Дедо ви...

    20 2 Отговор
    Ама и вие сте в поза партер обърнати на изток
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Има какво

    26 4 Отговор
    Виетнамците и въобще източните народи са духовни,работливи, дисциплнирани и уважават семейните традиции.От тях има какво да научим.
  • 29 123

    25 2 Отговор
    Този говори там като нормално мислещ и прозорлив човек, а тук е точно обратното.
  • 30 дядото

    20 3 Отговор
    добре,но защо тогава вие,българските подлоги се натискате толкова на запада
  • 31 Циркаджия.....

    15 3 Отговор
    споразумение за свободна търговия и за защита на инвестициите Виетнам имат с целият ЕС от години и въобще не е необходимо нещо да разписва тоя смешник....
  • 32 Слушай Мийке простотии

    19 2 Отговор
    страната ни била разполагала с научна и технологична експертиза за "водородната икономика"....Росен Желязков да не е бил пиян ?
  • 33 ССС

    4 16 Отговор
    Не, умнико! Световната икономика се отвръща от изток.
  • 34 Гай Турий

    20 2 Отговор
    Така ли, на изток?! А вашите бойки песни за крепкия западен еврейски съюз, щипан безмилостно от жидоянкините щати от дивия им запад?! - къде изтекоха тези лозунги, Росене??! Ако е така, престанете да слугувате на САЩ, фаталната грешка която изповядвате днес!
  • 35 бай Иван

    17 2 Отговор
    "Росен Желязков: Световната икономика се обръща на изток
    Следващото десетилетие ще бъде определящо за бъдещето на Европа, заяви той пред студенти в Ханой"

    Абе каква стана тя . Такива демократи като тоя бутаха мавзолея на Г.Димитров , а отидаха да удрят чело на мавзолея на Хо Ши Мин дето се е учил от Димитров.Само вижте какъв венец поднесоха . И оная Сачевата и тя там бе?Ех, какви въртиопашки само? И май почнаха да се усещат за източният "вятър на промяната".

    Май и Желязков се е усетил ,че сме отново на грешната страна и самият вижда нерозовото бъдеще пред "Европа"
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Запознат

    18 1 Отговор
    Всичките ни евроатлантици са бивши комунисти или ченгета от ДС (или децата им) така че за тях няма проблем да сменят господаря - те винаги слугуват на сегашния господар а сега е САЩ нищо че слугуваха на Кремъл до 1989. Такива хора нямат грам морал и ако дойдат турците те първи ще нахлюпят феса. Те винаги усещат на къде духа вятъра а щом и тоя почна да обръща палачинката явно е наблизо края на хегемонията на САЩ.

    Както казват плъховете първи напускат потъващия кораб.

    Коментиран от #48

  • 39 един

    4 7 Отговор
    Комунягите накъдето им наредят натам се обръщат и почти винаги с гръб към Запада!Но така е,като са се продали нямат право на мнение!

    Коментиран от #45

  • 40 Просълзих се в умилениееее

    11 2 Отговор
    ====Днес България и Виетнам са важни фактори за стабилността в своите региони...=====ъхъъ, нито фактор, нито важен, нито маловажен обаче....
  • 41 Дякон Унуфрий Араллампиев

    12 1 Отговор
    Ако не се вземат мерки Европа ще стане заден двор на Азия Според мен процесът е необратим Но трябва да опитаме
  • 42 Бай Дън

    14 1 Отговор
    Роска забрави да споменеш Русия, защото скоро често ще я споминате.
  • 43 Яки глупости са написани верно

    7 5 Отговор
    Росен Желязков просто не осъзнава какви невероятни глупости е надрънкал.
  • 44 Мишел

    5 7 Отговор
    Какви ли не глупости трябва да изрече росен за да оправдае посещението си във Виетнам!
  • 45 бай Иван

    8 3 Отговор

    До коментар #39 от "един":

    "Комунягите накъдето им наредят натам се обръщат и почти винаги с гръб към Запада!Но така е,като са се продали нямат право на мнение!"

    А не така , не така! Стига комунягите Ви виновни . Тия са си вашите "нови демократи" да си имаме уважението.Тия са си ваши, чисти ,умни , красиви и жълтопаветни!
  • 46 Хе-Хе

    4 3 Отговор
    Аха-хаааа! Затова ли преди ваканцията бе атлантик, по време на ваканцията на екскурзия при комунистите, а сега първо нападна Тагарев за едното нищо и врътна ориентацията към Съветска Русия!? Фигурите ще бъдат реставрирани и спешно монтирани за 80 г. от 9 май! Ако събитията се развият по главоломно - за 80 г. от 9 септември!
  • 47 Росен Желязков явно се побъркал

    8 3 Отговор
    Забравил е реално кой е и в качеството си на какъв е там ? Може да се пробва законодателството и конституцията им да промени ако иска, но до там ! Цялата история е бля-бля пръдни и маане на гащи на държавна издръжка. Точно той никаква работа няма там освен за някоя частна фирма или гаражен университет да лобира.....
  • 48 Хе-Хе

    7 3 Отговор

    До коментар #38 от "Запознат":

    Умеят да се променят хората, имат усет към новото, технологиите и процесите, а не като вас да сте се запънали като магарета на ламаринен мост и се плашат от тропота на копитата, потънали в догми и предразсъдаци! Светът се променя, не спете, а се нагаждайте и крадете! Крадете, крадете за Бога и поколенията!
  • 49 Редник

    15 1 Отговор
    Виетнам 100 млн. България 6,5 млн. Повече няма какво да се каже.
  • 50 Пак дърво....

    12 1 Отговор
    Ректорът на университета проф. Ле Куан обясни, че Ханойският университет е един от най-добрите.......да се чете: вие можете тук да се учите, а не ние в България......
  • 51 Сигурно хората си мислят :

    5 3 Отговор
    Тоя до кога ще досажда, къв го дири тук....
  • 52 Сега ли се сетихте

    9 2 Отговор
    Маджарите отдавна го провидяха
  • 53 Нека се разходи бре

    4 1 Отговор
    Той го заслужава. Кога друг път ще отиде безплатно на екскурзия.....

    Коментиран от #55

  • 54 4567

    1 8 Отговор

    До коментар #25 от "зрител":

    Затова ли прати дъщеря си да живее в САЩ? А тук ни хвалиш мизерията. На Путин провери къде и в коя държава от ЕС живее дъщеря му.
  • 55 4567

    7 1 Отговор

    До коментар #53 от "Нека се разходи бре":

    Хубаво той ще се поразходи, ама Народа плаща екскурзията му. Не от собственият джоб.
  • 56 Виетнамската Комунистическа Партия

    6 2 Отговор
    Обича гости. Но основно такива които пари носят. Учуден съм че са го приели, вероятно от любопитство като гостуващ цирков артист или нещо подобно. Сигурен съм че много бързо им е омръзнал и са загубили интерес.
  • 57 ГЕРБ

    7 2 Отговор
    Пак пари явно иска да пере. Не ги ли изпраха бре .....
  • 58 Мухаа ха!

    8 1 Отговор
    Светът ще търгува с Изтока! Това иска да каже Желязков.Браво Желязков,браво! Правилно мислиш.Но къде е Изтока? Ами в този прословут БРИКС драги Желязков.Където членуват ( само към момента) над половината от населението на земята.Където влязоха и държави,държащи петрола на Планета.Където е кандидат член и същия Виетнам.Да изреждам ли- Китай,РФ,Индия,Южна Африка,Бразилия, Саудитска Арабия, Казахстан, Узбекистан.А натам упорито се насочват Виетнам, Пакистан,Иран, Виетнам,Белорус, Монголия.Държави с огромен човешки, технологичен и природни ресурси.
  • 59 Хлъц

    3 1 Отговор
    От тази екскурзия, единственото като резултат,ще бъде второ Илиенци - на по ниско ниво.Другото ще го разберат след време.Но няма да имат възможностите на Бай Тошо,който ги изхвърли буквално,със самолети за два месеца.
  • 60 Интересно колко му струва

    7 1 Отговор
    Екскурзията до Виетнам? От бюджета на парламента ли е? Явно имат излишъци и трябва да ги опукат

    Коментиран от #66

  • 61 Пълен цирк

    4 0 Отговор
    Този Костинбродски мошеник изобщо не подозира, че през 70-80 години заводитени бяха пълни с виетнамски младежи, които обучавахме на различни професии, а университетите ни обучаваха виетнамски студенти.
    А край Сливен имаше организирано първоначалното обучение по български на виетнамските младежи.
    И тук управляващите , като чуят комунист им прилошава, а са тръгнали на срещи и прегръдки с Витнамската комунистическа партия.
    Голям майтап!

    Коментиран от #78

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Нормалните

    2 2 Отговор
    хора отдавна знаят това ала управляващите не ги удовлетворява! Законите на изток са строго и на тях им се иска сметка, до като в западната демоНОКрадция девизът е лъжи и кради колкото можеш никой за нищо не ти търси сметка - и така изтокът се развива а запада запада.
  • 64 Вивек 2024

    2 1 Отговор
    Такива като казват икономика да се чете - войната - натам се обръщаме , за да ги завладеем . Този агент на папата уж под български флаг ,ще ни съсипе репутацията след време като виетнамците открият какво е шпионирал там или какъв вирус им е пуснал
  • 65 Гост

    3 2 Отговор
    Казаното от този политик е глупост. Пълни простотии.
  • 66 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #60 от "Интересно колко му струва":

    Екскурзията се плаща от бюджета на държавата.
  • 67 КОРЕКТИВ

    4 1 Отговор
    Тя и световната икономика, като теб, вече обърна "резбата", така че ... нищо ново под слънцето, пардон, под снежинките !
  • 68 Запознат

    5 2 Отговор
    А ....добър ден бе Желязков, вие дремете на креслата си и нищо друго не правите освен да вдигате телефона и да отговаряте ( Yes). Толкова ли сте плиткоумни .....не виждате по далече от порталите си . Светът ще гравитира около Азия в следващите 100 години и мъдрите народи го разбраха преди десетина години. Великите Хамерикански братя знаеха това и ще завлечат и Европа в пропастта. Толкова ли е сложно да разберете че / ресурси + население е = на пазар и развитие/ това се учеше по комунизма в 10клас ,а сега учат на Джендър идеология и шизофренни правила. Пропастта е близо , да не плаша хората .....даже с единия крак сме преминали заради такива политици като Вас.
  • 69 Болярин

    4 3 Отговор
    Не му се сърдете на човечеца - той толкова си може !
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Митев

    1 0 Отговор
    Днеска сме във Виетнам,утре в Никарагуа и Камбоджа,да не забравяме и Куба,е това ни е нивото,нека се възползваме господа- другари.....

    Коментиран от #72, #76

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Дядо Щукар

    1 0 Отговор
    Защо модераторът премахва коментарите ми, в които няма нищо обидно, нецензурно и т.н.?

    Коментиран от #79, #88

  • 75 Дядо Щукар

    0 0 Отговор
    Ами то, както е тръгнало, като нищо след време Виетнам (примерно), който е в икономически възход няма да има повече тежест от някоя развира европейска икономика. Светът е динамичен, пластовете бързо се разместват. Никой не е абониран за вечен възход и просперитет, няма вечен доминиращ.
  • 76 Дядо Щукар

    1 0 Отговор

    До коментар #71 от "Митев":

    Ами то, както е тръгнало, като нищо след време Виетнам (примерно), който е в икономически възход няма да има повече тежест от някоя развира европейска икономика. Светът е динамичен, пластовете бързо се разместват. Никой не е абониран за вечен възход и просперитет, няма вечен доминиращ.

    Коментиран от #77

  • 77 Дядо Щукар

    1 0 Отговор

    До коментар #76 от "Дядо Щукар":

    Исках да кажа "не се знае дали няма да има повече тежест" Всъщност знае се. Вижте какво се случва по улиците наголемите западни градове. Първо в САЩ, сега и в Европа.
  • 78 Дядо Щукар

    3 0 Отговор

    До коментар #61 от "Пълен цирк":

    Освен това докато строяхме в Бл. Изток и Африка язовири и болници и докато обучавахме специалисти, в Турция (която сега е икономически колос в сравнение с нас) бяха миризливи козари. Добре, че големите автомобилни марки инвестираха там, че да им покажат какво е модерна индустрия. А изселниците от възродителния процес бяха ценени там заради образованието и уменията им. ЮА днес ме готови да станем вилает и то без военна интервенция. Но хората, родени и израстнали в една отровна среда няма как да го разберат. За тях днешното състояние на деградация е нещо нормално. Пробутват им го като възход и те вярват.
  • 79 Будител

    2 0 Отговор

    До коментар #74 от "Дядо Щукар":

    Защото модераторът е ниско кфалифициран и не прави разлика между сено и плява...
  • 80 Будител

    1 2 Отговор
    А ако дойдат виетнамците, нямам идея псевдо защитниците на животните как ще лапат пари за бездомните кучета...Лично познавам една дама , която цяло лято събира дарения за бездомните кучета по морето , а вечер плющи кючеци из кръчмите...
  • 81 Демократ

    0 0 Отговор

    До коментар #70 от "Гъссст":

    Много си умен, няма що,не можеш да измислиш нищо смислено и затова харесваш комунизма. Там е важно не да си умен, а да си член на партията.
  • 82 Спомен,?

    0 0 Отговор
    Явно гербаджииските милиционери не могат да се откажат от комунистическите тези набите им в симеоново.последовател на първанов и той опита ходи във виетнам.....стари ком пътеки какво ли търсят ?????!!!
  • 83 Косача

    1 0 Отговор
    Леле, какво прозрение на конферансието на Народното събрание!
  • 84 Неолуд

    2 0 Отговор
    Трябва спешно да се направят ГМО банани виреещи в еврозоната, че какви бананови републики ще сме ако не гледаме банани?
    Европа е минало вече като икономическа сила....
  • 85 Абе

    2 0 Отговор
    Напраи една екскурзийка до Виетнам с народна пара.
  • 86 Тежко

    1 0 Отговор
    изтока се развива!!! ми ние що търчим на запад???
  • 87 Сашо

    0 0 Отговор
    Ти какво разбираш бе?Казват и ти дават плана и работиш нещастнико. Ще носят твоите деца клетките.
  • 88 Дончо

    0 0 Отговор

    До коментар #74 от "Дядо Щукар":

    Защото казваш истината. Робите в България избягаха,търсят нови.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове