Last news in Fakti

9 Януари, 2024 18:54 1 507 42

Експерт: Хората се страхуват да не се размие обликът на ДПС, едно оглавяване от българин би ги смутило

  • дпс-
  • смесени райони

Възрастното поколение е най-негативно настроено, защото те си искат ДПС такова, каквото беше, когато се създаде, каза Антонина Желязкова

Хората се страхуват да не се размие обликът на ДПС, че е било създадено и трябва да работи за правата на турците и мюсюлманите в България. Едно оглавяване от българин би смутило много хора.

Това каза пред БНР Антонина Желязкова, директор на фондация "Международен център за малцинствата и културните взаимодействия", която проведе теренно изследване в смесените райони на страната, където има турско малцинство.

"Хората са раздвоени. Вървят всякакви дебати помежду им. ... Без да се противопоставят на това ДПС да се разширява етнически, те биха искали да не се загуби основното, че това е партия, на която те разчитат, че е тяхна и пази техните права. Имат нужда да се чувстват равнопоставени и да участват във всички елементи на икономическия, социалния и политически живот на България".

По думите ѝ Делян Пеевски е много по-познат за хората от Западните Родопи, защото там е работил повече, както и че е по-познат в различни общини сред ромите, отколкото сред турците от Източните Родопи:

"Аз не знам дали те изпитват негативизъм към него, или по-скоро не го познават и той е някой си никой за тях. Българското име ги притеснява. Смятат, че ще отнеме част от силата на ДПС, което макар да не е било никога формално етническа партия, все пак общият му облик е на една турска партия и те биха искали това да се запази така. Биха имали много повече доверие към човек, излъчен от техните среди и от техния етнос, отколкото към Делян Пеевски, когато те не познават".

Антонина Желязкова посочи нагласите сред различните възрастови групи в избирателите на ДПС:

"Възрастното поколение е най-негативно настроено, защото те си искат ДПС такова, каквото беше, когато се създаде. ... Средното поколение, което е прагматично и работи извън България, са по-склонни да приемат някакъв човек като Пеевски, който очевидно е прагматик и е делови, който е направил много за районите им. ... Но нещата са различни в различните места в България".

Избирателите на ДПС не могат да се откажат от тази партия, защото искат да имат нещо автентично свое, което им дава сигурност, подчерта Желязкова.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дааа

    27 3 Отговор
    Аха, значи не закачайте дпсд, те са нежни и обидчиви, българите, може да се колят и бесят 30 години... не пречи.
  • 2 Русофил

    26 1 Отговор
    Етническо движение - глупости. ДПС си е феодално явление с етническа маса.

    Коментиран от #15, #35, #42

  • 3 Ганьо

    30 3 Отговор
    Ми те ДПС какви са….??? Не са ли БЪЛГАРИ!!! Явно мисирките вече съвсем се задавиха с чакъл и изплюха истината!!! дЕМОКРАЦИЯ смешници!!!
  • 4 виктория

    27 2 Отговор
    дпс са тумора на БГ.
  • 5 кмета на врани кон

    23 1 Отговор
    ТЪРГ ОВОЩЕ 30 ГОДИНИ ЕДИН ХАМДИ НАЗНАЧАВА ПОЛИЦИЯ И ВСИЧКИ ОБЩИНСКИ НАЗНАЧАВАНИЯ
  • 6 Див глиган

    17 1 Отговор
    Мюсюлманите не одобряват свинско.
  • 7 Сатана Z

    27 2 Отговор
    Няма смесени райони в България ,има Турски анклави ,в които живее само турско-циганско население ,а българското е принудено да се евакуира.
  • 8 Яяяя

    22 1 Отговор
    Че какво друго остава. Предателя поп Шиши и поп Баце. Това днес сме ние. Едните се кланят на феса, другите на сребърника. Браво, машала!
  • 9 Как да им се абясни

    15 2 Отговор
    на всички мисирки и изявяващи се по медиите умници, че по Конституция, малцинства в България няма, етнически групи, които се изживяват като едни или други има, но МАЛцИНСТВА, не!
  • 10 ДЕМОКРАТ

    32 2 Отговор
    Ако територията беше правова държава тази етническа партия щеше да е забранена.
  • 11 българин

    28 2 Отговор
    И от какво се страхуват и кои хора, нали ДПС-то не е етническа партия, бива ли в България да се тревожат, че българин ще оглави "евроатлантическа" партия или има нещо друго?! Значи ДС фес сава може, а шиши не!
  • 12 Пиш Ман

    21 1 Отговор
    опаланкааа, да не би да признахме, че ДПС е етническа партия??????????????????????
  • 13 Що бе,

    22 3 Отговор
    тая партия не е ли Българска,защо да не я води Българин! А ако не е българска,какво прави в България???!!!!
  • 14 Ган Йо

    16 2 Отговор
    якоооооо, докато Ганчу бори паметниците, турците му взимат държавичката....вече не се и крият, че имат небългарска партия. Браво ганчу, шампион си по глупост пак
  • 15 Оракула от Делфи

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    ДПС е по- скоро феодално владение ,отколкото политическ партия!
    Виждаме, че и турците са наплашени от тези олигарси-феодали, не смеят да гъкнат ,
    това не е демократическа евро -партия а чист тюрлю - бърдак!
    Евроинтегрирани, биле , ама друг път!
    Няма такъв , който да им тегли една майна , и поеме нещата в ръцете си, и това е било целта на Доган!
  • 16 Та Пунгер

    11 2 Отговор
    Като Ганьо няма друг, тъй дебилен на света. Подарява си държавата на турците, докато бори някакъв измислен враг...
  • 17 КОСТОВ

    7 2 Отговор
    ЛОШОТОЕ ЧЕ КАТО НАЗНАИШ НА РАБОТА СВОИ ХОРА ТЕ СА ЗАДЪЛЖЕНИ ДА РАБОТЯТ ЗА ТЕБ ,ЛИДЕРАТ НА СОКОЛА ВЪВ ТЪРГОВИЩЕ РАЗПОЛАГА СЪС КАЛИФИЦИРАНА ИНФОРМАЦИЯ ОТ ХОРА КОИТО Е НАЗНАЧИЛ НА СУЖБА
  • 18 АзиС

    9 0 Отговор
    Тозе ПееФски американците не го харесФат даже българите му виждат какъв КУсур а ДПС какво му харесва
  • 19 И така

    13 1 Отговор
    ДПС е най големия враг на турците в Бг,турците нищо добро не видяха от него тя е създадена от ДС и Доган е най големия агент
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ...

    4 1 Отговор
    От какво се страхуват старите. Те са капиталисти, учени, лекари, зъболекари и останалата част българи са също много богати, родители от ДСигурност, без значение на етност са роби. Да сложат Цвета Караянчееа тя е с турци, мохамедани и др българи от ДСигурност. Живи и здрави да сте. Никой не желая вас, защото сте всички турци мохамедани българи цигани в града бизбизе. При живков старите хора живяха като царе без образование, а безпарийни ударени от Дс си бяха роби. Можем цял роман да ви напишем, за калбие мехмед мехнед хафизе сестра й от дс кгб, и ги изпратиха в Белгия от Дс. Който си е бил ок при живков без значение на етнос си е ок и при доган борисов нинова иван костов. Всеки ще си намери път в живота. Бъдете добри хора. А и при етноси ги има добрите, но капиталиста е експлоататор, но лошото е, че от тях има много простовати, без значение на етнос и ограничени, с пари, но при говор мама мия. Кво делите. Изкрадохте я взички от ДСигурност тая красива бълфария и пари жилища ви са извън нея. Животът е кратък и колкото и да крадете не можете да занесете в гроба. Жалко, че доброто Отче си отиде, макар и от ДСигурност. Капитализъм е. Вълчи живот е по света.
  • 22 някой

    10 2 Отговор
    В Турция също има една етническа партия но тя е абсолютно забранена, а лидера я в затвора !!?? Казва се ПКК !

    Коментиран от #24, #25

  • 23 кой тоя

    7 0 Отговор
    Хората се страхуват да не се размие обликът на ДПС, едно оглавяване от българин би ги смутило
    Кой е тоз бЪЛГАРИН-Желязкова ли?
  • 24 Даже

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "някой":

    няколко и всичките им лидери са в затвора
  • 25 Българските турци

    9 1 Отговор

    До коментар #22 от "някой":

    64 113 941 са точно регистриралите се гласоподаватели в Турция !...А гласуващи с Бг паспорти са има няма 200 000 !... Хайде да добавим и потомците на изселниците на Вълко Червенков от 1950г и Татовите от седемдесете години ?!... Пак като сравниш , нищо работа !... Ама турските политици отиват на предизборна кампания и в Шумен и в Кърджали нали ?!...А за България 200 000 са солидна работа !... А има ли българска партия (неетническа ) , която да ни е дошла тука в Истанбул , в Бурса или другаде в Турция където са им двойните Бг граждани ?...Има ли някой , който да е дошъл и да ни е обещал нещо, ей така по обичай и да е искал да гласуваме за тях ?!... Какво ?!...Мислите, че няма да има кой да им гласува ли ?... Да дойде някой свестен Българин с калибър сигурен съм, че ще събере повече от ония бивши ,агенти и доносчици от ДПС, които идват и обират гласовете с евтин етнически шовенизъм и си отиват да "леят от пусто в празно " в Българското народно събрание , без грам полза нито за вас , нито за нас ...нито за Турция ,нито за България !!!
    Сега след толкова години са се сетили за "връзката с хората, в името на които преди 34 години уж било създадено Движението за права и свободи"! Е и какви права и свободи освен "мазните борби и карикатурното връщане на оригинални имена... без легитимиране като национално турско малцинство" са дали на тези хора до ден днешен ?!...
  • 26 Българските турци

    8 1 Отговор
    продължение
    И казватe, че са етническа партия ?!... Каква етническа партия, когато официално в България няма малцинства и етноси различни от българската етност ?!...Сами си създавате ЛАМЯ и тръгвате "да се борите и със саби да се колите" с нея... !!! Банално българско въображение !?
    Партията сателит на терористичният сепаратизъм на ПКК в турския парламент( в момента се казват ДЕМ парти... сменят си името когато натрупат актив от нарушения на конституцията на Турция, с цел да избегнат забрана) се ръководи от ешбашкани (съпредседатели) откакто съществуват и са в меджлиса ! Въобще не е нещо модерно , както твърдите в България !... Напротив , това е най закостенелият метод за вкарване на външни платени марионетки в националните парламенти на страни подлагани на политическа манипулация !
    Турците от Кърджали и Лудогорието отдавна са разгадали тайната на доносчиците на МВР и агентите вербувани от ДС и БКП с които държавата преди прехода държеше юздите на етническите малцинства !... Демокрацията наруши реда на хромозомите в ДНК то на българската държава, която в момента е изпуснала всякакви възможни и невъзможни юзди !...
  • 27 Българските турци

    6 1 Отговор
    продължение
    Сега някои говорят за нова модерна визия, а други за преподреждане на обръчите , на една продупчена мафиотско - мутренска КАЦА за преливане от пусто в празно на гласовете на онези хора , които ги смятате за прости и неграмотни аморфни същества , които лесно се манипулираха и "кандърдисваха" до днешни дни от претърпелия метаморфозата на прехода екип от бивши доносчици и агенти с новото котило отгледано и възпитано от тях !!!... Нямате никакъв сносен довод или повод за да оплювате и очерняте хора , които са живяли с вас при еднакви условия и по време на Империята , и в Царство България , и в Народна Репулика България и продължават да живеят и честно да се трудят и борят за прехраната си и за правото си за свестен човешки живот и днес в годиите на безкрайния маратон на Великия ви преход !!!... Със заплахи или мутренски терор едва ли някой ще може отново да надене "ония здрави юзди " на занемареното етническо и религиозно съзнание на малцинствата в България ! Едва ли има вече някой , който все още не вижда явното поведение за етническо разединение или да вярва на лицемерните фалшиви думи за равноправие ?!...Така че, едва ли ДПС вече ще може активно да бележи и определя политиката на България ,ако постави начело явни деградирали всякакви бивши от бивша България !!!
  • 28 Анонимен

    6 1 Отговор
    Обикновените турци им дрене, кой ще е на власт. Х казва. Групи заминават за запад да работят. Борбата е за власт между тях. Народа кой както може се оправя. Той целият свят е във войни и е полудял. Разбираемо е. Едните имат се семейства и деца, другите са стари ергени и моми. Хората си имст проблеми и не им е до политици. Дори и не гледат телевизии, новини, до втръстване едно и също. Лъжи, кражби, убийства и сие. Турчина е трудолюбив и си живеят заедно, уважаеат, гледат си старите родители помагат си братя и сестри, а българина краде до насита, но техните си хора. Проблем с турци и помаци някои нямаме, по добри са от старобългарите. Да спрат тия войни. Това иска народа, а не политици и тяхните приближени комунисти навсякъде, двуличници е имало и ще ги има. Да ги върне всички горе в НС в провинциите, а не до лявото коляно до бойко да ги дондурка. Всеки гледа да се докопа до бойко и в НС. Живи бъдете и по добри бъдете, че ви знаем, какви ги говорехте, мързеланковци. Хващайте се да работите, а оставете младите хора. Бог да ги прости младите!
  • 29 Трифон зарезан

    3 0 Отговор
    Че тя не е ли българска партия. Ха ха ха.смях в залата
  • 30 някой

    4 0 Отговор
    Комунизма в България падна преди 34 години, Как може да има партия която се нарича ,движение за права и свободи,. Какви права и свободи искат още тези хора !!!!!?
  • 31 гражданин

    1 3 Отговор
    Кой ви е виновен. Дпс правеха деца, а българина го пратиха в изгнание да мреа преди в Белене. Това е, което е. ДСигурност са били турци българи помаци цигани. И тези турци които им сменяха имената на тяхните братя са в НС, не само там, в политиката са. Поименно ги знаем. Всичко е точно. Великите сили си свършиха перфектно нещата, като убиха хората от планова икономика. То с писане не става, трябва да си преживял отблизи нещата. Едва ли дофан е в част, а старите ченгета умряха голяма част от тях.
  • 32 Гражданин

    3 0 Отговор
    Защо така страх от българин, бе джанъм? Нали не бяхте етническа партия!?
  • 33 някой

    3 0 Отговор
    Лидера на турската етническа партия ДПС трябва да може да говори правилен български език, за да могат българите да го разбират !!?

    Коментиран от #34

  • 34 Българските турци

    3 2 Отговор

    До коментар #33 от "някой":

    То без туй Българинът днес най се дразни от компетентни, реално логични и говорещи перфектен и красноречив български език турци като Лютфи Местан.
    Аплодира неспокосани махленскополитически анализи на цървули като Осман Октай.
    Завижда на политическата акробация и гросмайсторския талант на чакали като Ахмед Доган.
    Пощурява пред чистосърдечни признания като на Карадайъ.
    Отегчава се от истините които говори Хасан Адемов в Народното събрание.
    Иначе е много толерантен към турци които не роптаят,които са покорни и лоялни,които свястно и къртовски се трудят.

    Коментиран от #36

  • 35 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Всъщност е пипалото на султана, прегърнало ни в смъртоносна хватка.
  • 36 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Българските турци":

    Към всички изброени изпитвам само презрение и погнуса. Причината е в политическото им поведение.
  • 37 Гост

    3 0 Отговор
    Статията си е чисто потвърждение, че това е една етни4еска групир0вка. Има ли кой да се самосезира или още ще дремуцате?
  • 38 Гост

    2 0 Отговор
    От старият електорат се притеснявали, че партията им се променяла?! То, х@нъмите ви се промениха, въпреки, че на вас ви се ще още да ходеха забулени.
  • 39 Българин

    0 0 Отговор
    Това не е който и да е българин, това е най-българин хиперевроатлантик, а също и с магнитни способности.Това е Делян.Така че направо си го избирайте и да ви е честит.После се почерпете с една студена вода.
  • 40 Реалист

    0 0 Отговор
    Никой турчин няма да гласува за пеевски:) това е разбираемо:)))
  • 41 Реалист

    0 0 Отговор
    Щото е думуз,гявур,чорап и т.н. :))
  • 42 Реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Не е феодално явление защото не всички търци гласуват за дпс. Ако беше така процентно щяха да гонят %20.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове