Last news in Fakti

9 Януари, 2024 20:52 1 864 33

Грип и Covid настъпват с пълна сила, пикът на заболеваемост наближава

  • грип-
  • ковид

Болници отчитат увеличение на пациентите с белодробни усложнения след грип и Covid

Грип и Covid настъпват с пълна сила, пикът на заболеваемост наближава - 1

Грипът настъпва с пълна сила. Броят на доказаните случаи на тип А в страната нараства, а едновременно с това броят на учениците в класните стаи намалява.

По данни на Националната здравноинформационна система само за ден са издадени рекордните над 30 хиляди медицински бележки за извиняване на отсъствия на ученици. За сравнение в периода от септември миналата година до януари са издадени над 1,2 млн. извинителни бележки, съобщи Bulgaria ON AIR.

Случаите на Ковид-19, които настъпват заедно с грипа за първата седмица на януари, са общо над 1600. Това е увеличение с над 500 за предходната седмица. По данни на Националния център за заразни и паразитни болести в края на декември и началото на януари и болните от грип нарастват.

Пациентите пред кабинетите през последните дни се увеличават, а най-често оплакванията са за Ковид-19 и грип.

И Общинската болница в Горна Оряховица отчита увеличение на пациентите с белодробни усложнения след грип и Covid.

През декември и началото на януари белодробният сектор във Второ вътрешно отделение на горнооряховската болница е с постоянно запълнен капацитет около 90%.

През последните две седмици броят на хоспитализираните варира между 40 и 45 души, посочват от втората по големина общинска болница у нас. Най-много са пациентите с пневмония. Приети са и болни с дихателна недостатъчност, ХОББ и бронхиална астма.

"Характерното за грипа е, че започва много рязко с много силно изтощение, с болки в мускулите, с много висока температура. При Ковид-19 протичането е доста по-постепенно, симптоматиката се развива за 2-3 дни. По-леко протича и не дава усложнения", разясни д-р Михаил Михов.

"Сезонните заболявания не пощадяват нито една възрастова група", казва д-р Михов и припомня, че все още има противогрипни ваксини.

"Не е късно, нека да се възползват, възрастните хора над 65 години, за които тази ваксина е безплатна", допълни д-р Михов.

Въпреки опашките пред кабинетите, все още не се наблюдават критични нива на заболеваемост, но пикът наближава.

"Епидемия може да бъде обявена тогава, когато броят на случаите надмине определено ниво, при нас обичайно се е случвало в края на януари и началото на февруари, но така или иначе вече са тук и доста активно се разпространяват", поясни вирусологът проф. Радостина Александрова.

Тя казва, че в този сезон ще бъде характерен и новият щам на коронавируса. Годишно между 5 и 20% от населението в световен мащаб боледува от грип.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Еми така ще е

    30 5 Отговор
    Изгрее ли малко слънце и веднага излизат затоплистите да ни обясняват, колко сме виновни, че морим планетата. Паднат ли малко температурите и веднага излизат ковидистите да ни обясняват как яко ще се мре
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 А пък на теб

    3 17 Отговор

    До коментар #3 от "Ген Мутафчийски":

    Един Спутник .
    Директно в мозъка , като на Путин .
  • 9 Дедо

    19 2 Отговор
    Ин вино веритас.
    Со сланина уич праз.
    Мое и пача с чесън.

    Коментиран от #19

  • 10 Хлъц

    35 3 Отговор
    Сега са по сдържани.През пландемията, всичко минаваше за коронка.Тестове на дузини.Ама бъбреци възпалени- тест и винаги +, що пачки направиха частниците,народа дори не предполага.Само един е с 202 филиала.По данни на самия министър по това време.Споменаваха че са направени над 4,5 милиона.По стотачка на клечка,сами изчислете.Ако не беше Вовата в Украйна,и до сега да сме с клъстери,бустери-5-6,-7 по ред,предни редици с хилядарка на месец от въздуха.Акушерката затова е бясна на Вовата.Прецака и далавера за още трилион.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мангър Офф

    8 7 Отговор
    Давай давай , идва моето време .

    Отваря ми се поле за изява .
  • 13 Против ваксините

    4 11 Отговор
    Но ваксинирани.

    Хахаха

    Кои ли бяха ?

    Коментиран от #16

  • 14 Чисто и просто

    24 3 Отговор
    Кът милиционер след баня! Хората ядят бохлуци и имунната система е компроментирана. И пиене и ядене пълно с химикали. хормони.увкосители консерванти аромати. оцветители.добичетата пълнят джобовете на масоните! И най малкият грип ги поваля. Добър бизнес за погребалните агенции!
  • 15 ОСТАВЕТЕ ХОРАТА

    13 1 Отговор
    ДА ДИШАТ СВОБОДНО!!!!!М.......АЙ.....ТА ИМ НА ВСИЧКИ ГРИПОВЕ КОВИДИ И Т.Н.!!!!!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 мдаа

    16 2 Отговор
    Грипът може, ковид има само в правните кратуни на някои.
  • 18 Хохо Бохо

    23 2 Отговор
    Нищо от написаното не е вярно!
    Болниците на ваксинираните държави са препълнени, а не нашите.
    Интересно защо?
  • 19 дедо Хайко

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "Дедо":

    Дръж здраво бърдука
    хич да не ти пука
    иде здрав студ
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 БОЦКО БОЦКОВ ЩЕ БОЦНЕ С АСТРА ЗЕВЗЕКА

    7 3 Отговор
    КВО СТАВА БЕ КОВИДАРИ ДЕ СЕ ИЗПОКРИХТЕ НЯМА ЛИ ПАРИ ЗА КРАДЕНЕ И ДА НИ ВАКСИНИРАТЕ БЕЗПЛАТНО ОХ ИСКАМ БЕЗПЛАТНА ВАКСА ДА СИ ТУРЯ АМА НЯМА БАЛЪМИ ЛЕКЪРИ ДА ВАКСАТ БЕЗПЛАТНО
  • 22 ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ ФОРРВЪР☝

    9 2 Отговор
    .....НОВА ГОДИНА....НОВА КОРОНА...😷
    ....ПО ЧНГ...АХО ИХО...СЕГА..ТИХО ТИХО🤒
  • 23 Механик

    14 3 Отговор
    Преди почти три години, по това време пака така пишехте. Призовавахте за БУСТЕРИ, напъвахте за изолация "щото ше се мре! Яко ще се мре", искахте сертификати и държахте да сме с маски.
    Путин рече "удри фашистка О-краена" и всекакви вируси изчезнаха. Изчезнаха и маските, и каските., и бустериците и ковид-шаманите,
    Не схванахте ли, че вече никой не ви се лови на шарлатанията?

    Коментиран от #28

  • 24 АФРО АМЕРИКАНСКИ ДЖАЗ ТРОМПЕТ🎺

    3 3 Отговор
    ....АНТИ ВАКСИ...БЪДЕТЕ СМЕЛИ...
    ....СТАНЕТЕ КАТО ...БРОНЗОВИЯ войник....
    ....СЪ ИМУНИТЕТ🤕
  • 25 Ха-ха-ха...

    6 2 Отговор
    Ще се мре май? Пълни глупости. Ако вярваш на фарма-фашистката мафия има вече и чума навън. И айде с инжекциите, всички пак под ножа! Абе тези що не си ...а?
    Стига са ни лъгали! Вече не им вярваме на глупостите. Ако има зарази, то ТЕ са ни ги пуснали, за да ни плашат и използват. И никой не умира случайно.
  • 26 Морж

    6 1 Отговор
    Урсула иска още. Все са и малко. Покрай новата психоза пак ще ни вкарат в някой филм.
  • 27 Фъш КИА

    3 2 Отговор
    Украйна отстъпва, ковидя настъпва. Почивка за добитъка няма
  • 28 Ако сега има пак нещо,

    5 3 Отговор

    До коментар #23 от "Механик":

    то това 100% ще е някакво биологично оръжие, пак пуснато от същите психопати!
    Вече се разбра, че синчето на Бай Дън получавало пари от Пентагона да разработва Ковид вируси в 00-Карйната! И то преди още да се разбере, че в Китай имало такова нещо!
    И това вече го има, като документални доказателства. НО, понеже мафията, която прави тези неща е много силна, никой нищо не предприема да ги съди, разследва и затваря и т.н..
    Кой може да осъди билионерите? Те са печатили долари вече над 100 години. Лъгали са и са ограбвали цял свят, войни и далавери... Ама вече никой не им вярва...
    Може да се отървем от тях, като ИЗХВЪРЛИМ техните марионетки от властта в отделните страни, от ЕС, от Натото, от ООН, от СЗО, от Световни банки - разните Кристалини... от всички т.н. "международни организации"! Тази плесен е навсякъде. Погледни сглобените и се сещай за Урсула, Олаф, Аналената, Макарона, Тусковете, жирафите, Зельо....., всички на дебели заплати в гнилия съюз да ни тормозят... Всички да изчезват. Човекът е роден свободен и няма никакъв начин някой да го заробва, ако сам не се съгласи да е роб!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Мунчо

    6 2 Отговор
    Ич да не ви пука! Мангърко нали ви каза да пийнете по едно чайче за тия леки грипчета. Е, може някой малко така да поумре, ама дали сега или след години - се тая.

    Коментиран от #31, #33

  • 31 Абе в стадото

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Мунчо":

    винаги има и стари и по-слаби офце. Гриповете и заразите само го прочистват. Важното е цялото стадо да не измре. Читавите овце си остават, не мрат така лесно. Това е резултат на милиони години естествен отбор, имунната система на живите същества се е усъвършенствала милиони години и за това, каквито и тежки зарази да са "минали", винаги сме оцелявали. Слабаците и болните са умирали, но стадото е оставало.. Така, че всичко и сега си е нормално!
  • 32 Браво!

    2 0 Отговор
    Учат се от грешките си. Щото, до сега, пълна излагация - едната година covid, грип йок. На следващата година грип, covid-а го няма. Станаха за смях на кокошките. Чакам реклама на ваксините.
  • 33 Хохо Бохо

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Мунчо":

    Не слушай Мангъра.
    Носи си маската до задушаване и не излизай от вкъщи, докато си жив!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове