Last news in Fakti

10 Януари, 2024 11:25 4 002 41

Браншовик: Виетнамците се завръщат, но това няма да намали заплатите на българските работници

  • пазар на труда-
  • виетнамци-
  • работна заплата

Сектори, които имат нужда от внос на работа ръка са строителство, селско стопанство, IT, коментира главният секретар на Българската търговско-промишлена палата Васил Тодоров

Браншовик: Виетнамците се завръщат, но това няма да намали заплатите на българските работници - 1

Виетнамците се завръщат в България като работна ръка. За целта до края на годината ще бъде подписана спогодба за трудова миграция, стана ясно след посещението на председателят на Народното събрание Росен Желязков във Виетнам.

"Казусът с Виетнам е, че много виетнамци, които завършат образованието си в България, се връщат в родината си, където заемат високи позиции в правителствения и бизнес сектора. Виетнам е държавата, с която имаме изключително добри взаимоотношения, но потенциалът не е добре оползотворен", коментира главният секретар на Българската търговско-промишлена палата Васил Тодоров в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че икономическият растеж във Виетнам е поне двоен на България. Там има стабилност в държавата, което привлича чуждестранни инвестиции и не на последно място имат огромен резерв от работна ръка.

"Сектори, които имат нужда от внос на работа ръка - строителство, селско стопанство, IT сектора. Спогодбата за трудовата миграция е стандартизиран документ, в голяма част правилата се повтарят с нормите от Кодекса на труда", добави Тодоров. Той уточни, че вносът на кадри от Виетнам не би свил заплатите на българските работници.

"При вноса, когато искат да ползват синя карта, има по-високи изисквания за съответното работно място. Това спъва икономическия растеж в определени сектори, където има нужда от работна ръка. Неоправдани са опасенията, че ще доведе до по-ниски възнаграждения. Необходимостта е в сектори със значителен икономически растеж, там където няма бизнес, никой не внася работници", допълни Васил Тодоров.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госъ

    43 2 Отговор
    Да беее добре … Работна ръка има пари не давате!!! Лично аз смятам защо да сменя сегашния работодател с друг за същата кирташка заплата при положение , че за толкова години им знам всичките номера а на друг тепърва трябва да ги разбирам по-трудния начин!
  • 2 АГАТа Кристи

    37 1 Отговор
    България - гара разпределителна...
  • 3 те са готини малки хора . може да се

    24 6 Отговор
    женим за виетнамки . като се обучат ще имигрираме заедно във ФРГ . Там е най-добре .
  • 4 Стършел

    26 0 Отговор
    НЯма да Паднат, но и няма да се дигнат(заплатите)
  • 5 Хаха!

    45 2 Отговор
    Може би виетнамците имат добър икономически растеж, защото там не се краде както тук! Признайте си че тукашните феодали просто имат нужда от евтина работна ръка.
  • 6 Факти

    39 2 Отговор
    Ми вдигнете заплатите и щи се намерят хора, вие искате с трици маймуни да ловите! Защо бягат българите от България, заради ниски заплати и липса на работа в провинцията! Внасяйте всякаква паплач и чакайте те да Ви работят качествено, че и за ниски заплати! Ето пример, голяма Софийска фирма за дограми и фасади, работи с предимно чужденци, резултат супер ниско качество на продукция, недоволни клиенти и така, българска работа....

    Коментиран от #25

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 комунистче

    18 1 Отговор
    тези виетнамци са една глупост, накрая всичко ще свърши по същия начин, както свърши и предния път, през 1989 година, пак МВР, и пак трупове на малки виетнамци оплаквани по общежитията
  • 9 Я го знам !

    24 1 Отговор
    Виетнамците се завръщат, като бизнесмени и простия Ганьо ще им бъде роб.
  • 10 Вече съм100%убеден,

    28 3 Отговор
    че от управляващите и работодателите нищо не става!Кога накарате виетнамец да работи,елате ми се обадете! Тодор Живков направи тази грешка,та едвам се отървахме от тая сган!Тия не работят,само търговийка и далавери!Ако искат работодателите работници да вдигат заплатите,иначе и матсиянци да дойдат ефекта ще е нулев,както с украинците!
  • 11 Рубъл

    4 16 Отговор
    Искат в лошия запад,да ходят в Русия да бачкат за 80 евро,или Венецуела 15 евро на месец
  • 12 Р. Коченистан

    15 1 Отговор
    Смешен , но откровен като каза , че световната икономика се обръща към Изтока, но какво да кажем за нашенската бе ЖИлязков?
    Ние нито сме с Изток, нито със Запад!
  • 13 Нобелова награда

    19 1 Отговор
    Помня когато дойдоха, всички бяха герои от американската война и веднага се збиха с циганите в София за битака.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Така Така

    20 1 Отговор
    Трудно ми е да повярвам, че готините виетнамци ще наводнят българия с желанието си да се реализират тук. Може би в IT сектора, но за другите няма шанс. Е те са умни хора ако намерят вариант да правят бизнес или да емигрират към германия където имат голяма диаспора тогава ще дойдат, но да бъхтат за жълто стотинки на сульо и пульо това е утопия. Тоеа може да го твърди човек който не се е докосвал до виетнамците и тяхната култура. До тях са Корея, Китай, Япония Тайланд, дали си заслужаеа за жълти стинки да бъхтат до европа!? А и Виетнам, където като слабост мога да посоча ниските или никакви пенсии и платеното здравеопазване вече не е онази слаба държава. Те са по напред като цяло от българия, а и правителството им обеща да работи за социални реформи и пенсии в страната, така че май скоро ще решат недостатъците си. Трябва сериозен кеш, за да дойдат тези иначе трудолюбиви хора
  • 16 Нейнски надежда

    9 1 Отговор
    Ганьовица е доволна,нови кадри ,ще върти гюбеци
  • 17 сведетел

    13 0 Отговор
    ще вземат по-високи заплати от българите.
  • 18 7те козякливи джуджета:

    16 1 Отговор
    Ще изчезнат уличните кученца!
  • 19 явер

    13 0 Отговор
    Отидете вижте какво е положението в Малта от вноса на чужда работна ръка. Просто нашите бизнесменни искат повече и по-големи печалби.
  • 20 Уличните

    10 0 Отговор
    кучета пак ще изчезнат.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Aлфа Bълкът

    12 0 Отговор
    Умни хора, върнаха циганите на азиатците.
    Ясно е, че тия ПП ги сложиха да свършат мръсната работа, ама и Бойко ще яде хамбургския покрай тях.
  • 25 Стига сте писали глупости

    2 9 Отговор

    До коментар #6 от "Факти":

    Заплати се вдигат когато има производство и износ. Така си развива икономиката на една държава! Когато няма млада работна ръка, производство и износ, не очаквайте по-високи заплати. Знаеш ли колко са в сивия сектор и не плащат данъци. Това къде го има на Запад бре да укриваш данъци като си е направо престъпление!!! Като почнете да пишете едни такива глупости се вижда защо България е в това положение. Минусът е от мен.

    Коментиран от #39, #40

  • 26 Пустиняка

    0 3 Отговор
    Тиа са наши ора
  • 27 Така така

    6 0 Отговор
    Познайте, кой управлява територията... комунисти.... леко сменили боята.
  • 28 Демократ

    8 4 Отговор
    Връща се официално комунизма със заздравяване на връзките с комунистическите режими. Като че ли сме обречена държава на падение и незабрава на провалите на комунизма, които съсипаха България 45 години официално и 34 години неофициално под прикритието на демокрацията. Това се нарича псевдодемокрация, защото е планирана и създадена от комунистическите тайни служби и БКП номенклатура. 3 млн. млади и талантливи българи напусната страната, което е нечувана бежанска вълна в мирно време. Бежанска,защото избягаха от България поради липса на перспектива за развитие. Това е причината за демографския срив, но никой подкупен анализатор не смее да я каже. Комунистите съсипаха и продължават да съсипват България.

    Коментиран от #36

  • 29 Румен

    8 0 Отговор
    Това добре. Ама ко ша прайм с кучетата? Сега законите са други
  • 30 Лендлийз

    12 1 Отговор
    Луди хора и риба никога не свършват!
    Къде смята бизнеса да ги установи за пребиваване виетнамците? Ще спят по строежите и полето, може би? На IT сектора няма ли в най-лошия вариант да е изгодно с офис там, и да си работи с виетнамци?
    Вятър и мъгла, колкото и китайци и филипинци и всякакви други окончаващи на "ци" дойдоха, толкова ще дойдат и тези да работят. Как не се научиха, че трудовата миграция е естествен а не изкуствен процес.
  • 31 комунистче

    8 0 Отговор
    какво казва младия български младеж с телефон в ръцете, и с базови познания по английски, цъка, цъка, гледа, и вика, аааа в Германия минималната заплата е 3000 лева, е искам и аз толкова за да почна

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Кучето Гошко

    6 0 Отговор
    Леле кво ни чака .............
  • 35 БСП на Бунището

    1 7 Отговор
    Тези високо образовани Виетнамци на високи позиции са завършили в България АОНСУ - висша Комунистическа партийна школа...А комуниста си остава такъв до края!!
  • 36 Умен по цялата глава

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "Демократ":

    Защото няма Закон за Лустрация на Комунистите в България...И няма и да има!!!
  • 37 Определено няма нужда от виетнамци в IT

    7 0 Отговор
    сектора.Там работата скоро ще намалее .А и в строителството може скоро да няма много работа.Вместо да се внася работна ръка да се направи нещо и да се възродят техникумите ,които да обучават технически грамотни хора.

    Коментиран от #38

  • 38 Така де

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "Определено няма нужда от виетнамци в IT":

    Лошото е че вече няма технически грамотни преподаватели !
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Анализатор

    2 1 Отговор
    Абе тоя ротационния председател на народното събрание, дето се изявява като голям противник на куманизма социализма и Русия,как се чувствуваше в Виетнам под тяхното червено знаме с петолъчка.Сигурно ще връща куманизма с виетнамски кадри.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове