Last news in Fakti

11 Януари, 2024 16:52 3 829 19

Увеличават еднократните помощи при раждане на дете

  • помощи-
  • раждане-
  • деца

С 200 лв. се увеличава и доходът за месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование

Увеличават еднократните помощи при раждане на дете - 1
Снимка: shutterstock

Еднократните помощи за раждане на дете се увеличават с 50%. Те се изплащат без доходен критерий за всяко родено живо дете, което не е настанено за отглеждане извън семейството. За това информира Министерството на труда и социалната политика (МТСП) в официалната си Facebook страница.

Новите размери на помощта са в сила от началото на 2024 г. За първо дете сумата е 375 лв., за второ – 900 лв., за трето – 450 лв. За четвърто и всяко следващо дете сумата е 300 лв. Заявление се подава до три години от раждането. Независимо кога е подадено заявлението, помощта се изплаща в размера, определен за годината на раждане на детето.

С 200 лв. се увеличава и доходът за месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование. Семействата със среден месечен доход на човек до 710 лв. могат да получат 50 лв. за едно дете, 110 лв. - за две, 165 лв. - за три и 175 лв. - за четири. За всяко следващо дете в семейството помощта расте с 20 лв.

Семейства със среден месечен доход на човек от 710.01 лв. до 810 лв. имат право на 80% от помощта. Очаква се подкрепа да получават средномесечно 422 000 деца, посочват от МТСП.

Увеличава се и доходът за еднократна помощ при бременност и за месечни помощи за отглеждане на дете до 1 г. Семейства със среден месечен доход на човек до 810 лв. може да получат 225 лв. еднократна помощ при бременност и 200 лв. месечни помощи за отглеждане на дете до 1 г. „Помощта се отпуска на бременни и майки, които нямат право на обезщетение за бременност и раждане по реда на Кодекса за социално осигуряване“, уточняват от министерството.

Друга промяна, която е факт от началото на новата година, е увеличението на месечните помощи за деца с трайни увреждания, включително и за настанените в професионални приемни семейства.

При приемането на държавния бюджет за 2024 г. депутатите гласуваха размерът на еднократната помощ за ученици в осми клас за учебната 2024-2025 г. да е 300 лв. Тази сума ще получават и децата в първи, втори, трети и четвърти клас.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Колко пъти

    21 1 Отговор
    А така. Сeга бангладешките индигота ще се множат на поразия. Само права,без задължения. Гледай ти кво става на гишетата за социални помощи. Скоро ние ще сме малцинство.Междувременно българския данъкоплатец се съсипва от работа и данъци. Държава с 1300 годишна история отива в небитието.

    Коментиран от #7

  • 2 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    18 1 Отговор
    За 34 години див капитализъм, грабеж и геноцид, всичко се прави само ромите да са добре и да се разплождат прогресивно.

    Коментиран от #6

  • 3 честен ционист

    6 7 Отговор
    20000 еврака трябва да се дават за всяко афганче и сирийче родено в България.
  • 4 Христо

    18 1 Отговор
    А глобите, предвидени за непосещаване на училище или за лоша грижа за дете, увеличават ли ги?
  • 5 комшията

    15 1 Отговор
    Да се дават помощи за раждане и отглеждане на дете само на пълнолетни и образовани, а не на неграмотни деца раждащи деца , заради помощите.
  • 6 Смех

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Чукни на Борисов сестра му в гугъл, чукни на Петков баба му и всичко ще ти стане ясно...
  • 7 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Колко пъти":

    За много българи вече няма и работа и помощи от държавата, по малките населени места няма вече предприятия и цехове, заводи и фабрики, спряха даже и между градския транспорт в много населени места, а ромите живеят по градовете, работят на черно, не плащат вода и взимат помощи заради децата си!
  • 8 безпартиен

    10 1 Отговор
    Помощи сам и единствено на родители с поне средно образование и РАБОТЕЩИ,ПЛАЩАЩИ ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ!!!!!!!!Всичко останало е за съсипване на колкото е останало от държавата и населението!Кой има полза от това?Дали не е земя без народ , за народ без земя?Вече 33 години този номер бавно но сигурно минава!

    Коментиран от #9

  • 9 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "безпартиен":

    Абе помощи за раждане и отглеждане на деца не трябва да има за никой. Щом си се наел да имаш деца ще се грижиш за тях и ще си ги отглеждате родителите. Помощи трябва да има за безработни, бедни и инвалиди, не подаяния а истински помощи да се изкара месеца без лишения и мизерия!
  • 10 пенсионер от Варна

    4 2 Отговор
    много , бе !!! я, сложете по една нула отзад, че да се усети !
  • 11 Даже са малко

    5 0 Отговор
    Ама помощите трябва да са за работещи и плащащи данъци. И минимум средно образование. А сега глей пак Ко става у маалите. Минго у кръчмата, децата пак гладни и крадат и просят по улиците.
  • 12 Майко мила

    6 0 Отговор
    Много пара,много! После надувайте балона,как България намалява драстично,като население.С доход до 810 лв на член.При минимална 933 лева!? Алоо, така прираст не се стимулира.Една детска градина е минимум 800 лева- за месец.А храна,дрехи, ? За дупетатите заплатата вързана към СРЗ.Да не се минат! Затова тяхното възнаграждение расте като печурка след дъжд.На всеки 6 месеца,минимум с 300-450 л( основната) Дреме им ,дали те ще получават детски,или внуците им.Но за чифтокопитни
    ,така трябва.Бой между рогата,да не знае къде се намира. ,

    Коментиран от #19

  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор
    По 50 000 лева на всяка бременна студентка след 3-ти месец, НО при сключването на граждански брак и бездетните двойки ще намалеят най-малко на половина, тъй като ще има интерес да си намериш партньор /партньорка/ без репродуктивни проблеми.
    Просто нали, но пък докторската мафия ще „пострада“.
    Написал съм "ще намалеят на половина", значи за останалите ще могат да се отделят повече средства, а не както до сега, парите да достигат само за около 10% от проблемните двойки....от което най-успешно се ползва ДОКТОРСКАТА МАФИЯ...
  • 14 Гост

    3 0 Отговор
    Дайте статистика, колко лилави се ползват от тази услуга и колко светлолилави? Да си направим извода, дали тези условия наистина са срещу демографската криза или само подхранват паразити3ма.
  • 15 алооооо очилата

    0 0 Отговор
    като приберем от бг внучките

    на запад, кой ще ви ражда или цинганорияата! Ербъс ли, в либхер ли или на морето туркините?!?!?!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 кога ще вдигаме заплатите

    0 0 Отговор
    в България е много по зле от Русия погледнете колко плаща Путин и сравнете колко плаща Бойко Денков и Пеевски потарсете Гугъла нали сте умни сколько денег получает семья при рода 1 ребенок 2 ребенка три ребенка
  • 18 По-рано така

    0 0 Отговор
    нареченото "майчинство" се наричаше "семейни добавки". Тия средства се дават за да може майката да не работи, а да си гледа бебето. Когато майката-дете е на 11-16г. защо получава тази помощ, да не би да е длъжна да работи, напротив - длъжна е да ходи на училище до 16г. Никакви майчинства и детски добавки до 18г. на майката, като е родила на 12г., 25-годишната ѝ баба да я издържа, 38г. прабаба и тя може да помага, не е още стара.
  • 19 Най-висока раждаемост

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Майко мила":

    има в "богатите" Нигер, Чад, Бурунди, Ангола, Сомалия, Уганда...Афганистан на 34място, първите 33 са в Африка. Отзад напред са "бедните" Хонконг, Япония, Германия, Италия, Гърция. Ние не сме последни, у нас смъртността и емиграцията е голяма.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове