Last news in Fakti

13 Януари, 2024 05:11 1 769 19

Ройтерс: България заменя руския петрол

  • българия-
  • петрол-
  • русия

Ще ползваме такъв от Казахстан, Ирак и Тунис

Ройтерс: България заменя руския петрол - 1
Снимка: БНР

България заменя вноса на руски петрол със суров петрол от Казахстан, Ирак и Тунис през януари, според търговци и данни на LSE (London Stock Exchange Group ), съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

Агенцията напомня, че България има дерогация от наложеното от ЕС ембарго, което ѝ позволява да продължи вноса по море на руски петрол през 2024 г. Но от този месец страната ограничава износа на всички рафинирани продукти, произведени от руски суров петрол, което прави почти невъзможно единствената ѝ рафинерия да работи с руски петрол. България също така реши да спре целия внос на руски суров петрол от март, напомня Ройтерс.

България купува петрол, за да захранва своята бургаска рафинерия, която има капацитет от 190 000 барела на ден и се управлява от руската "Лукойл". Ройтерс отбелязва, че България беше четвъртият най-голям купувач на руски петрол по море през 2023 г., закупувайки над 100 000 барела на ден.

Този месец обаче не се очаква петрол от Русия да стигне до пристанище Бургас. Тъй като "Лукойл" вече не е в състояние да снабдява бургаската рафинерия със собствения си нефт Уралс, тя трябва да използва нефт от други места, което повишава разходите в рафинерията.

Рентабилността на рафинерията се влияе и от 60-процентния данък, наложен от българското правителство върху нейните печалби.

Досега през януари Бургас трябва да получи два товара от 70 000 метрични тона казахстански суров петрол KEBCO, един товар от 76 000 тона от иракския петрол Basrah Light, един товар от 50 000 тона CPC Blend (от Caspian Pipeline Consortium) и 33 000 тона петрол от Тунис, според данни на LSEG, цитирани от Ройтерс.

KEBCO, казахстански сорт, изнасян от руски пристанища и със същото качество като Уралс, е най-вероятният заместител на руския петрол в България, посочиха пред Ройтерс търговци, добавяйки обаче, че предлагането му е ограничено и цената му е значително по-висока от тази на руския Уралс.

Бургаската рафинерия е проектирана да преработва петрол Уралс и в момента може да работи само с т.нар. "кисели сортове", което е трудно и скъпо в ЕС, казаха търговци. "Пазарът на "кисели барели" в Европа е затегнат поради липсата на Уралс и на кюрдски петрол“, каза един от запитаните от Ройтерс търговци. Износът на петрол от района на Кюрдистан в Ирак е спрян от миналата пролет.

преди време руската компания "Лукойл" заяви, че преразглежда стратегията си по отношение на активите в България и ще обмисли продажбата им.

Ройтерс посочва, че от "Лукойл" и от Министерството на икономиката и промишлеността на България не отговориха на исканията за коментар на информацията, предоставена от агенцията.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил

    10 19 Отговор
    Рафинерията трябва да бъде национализирана за неплащане на данъци

    Коментиран от #5

  • 2 България

    31 3 Отговор
    Няма да замени Руския петрол. Просто ще го плащаме скъпо на прекупвачите и ще дадем своя дан на руската и други икономики.
  • 3 Тиквеници

    29 3 Отговор
    Каквото и да внесат, няма по-евтин от руския нефт, а като рафинерията не може да работи с друг сорт, освен Урал, какво правим... По-скъпи горива, внос и още по-високи цени в магазините и сметките. Българина е с най-ниските доходи на Балканите и в Европа.
  • 4 Заменяме да

    32 3 Отговор
    Ще внасяме руски петрол от Турция. Това ще стане. Санкциите работят.
  • 5 Мир

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кирил":

    С кюрдски петрол може ли да се произведе странджански бензин?
  • 6 Нури

    4 0 Отговор
    Бизнес
  • 7 Калпазанин

    23 2 Отговор
    Даааааа, ше го заменим или по точно ще ни го заменят. С тази рафинерия която бай Тошо ни построи бензина и дизела можеше да ни струва по 1,50 за литър ако овцете не бяха овце а народ Ама нали искахме банани скоро ще плащаме по 5, 6.лв. Та да има и новите ни господари отвуд големата локва та да имат с какво да си сеят още "демокрация" по света

    Коментиран от #13, #15

  • 8 Рошко

    12 0 Отговор
    Значи като текне от кранчето на него ще можеш да прочетеш първо Русия, после Тунис после Казахстан, Ирак, Сирия, Либия и отде ти дойде наум, ама превозвача който го е купил ссъс седалище някъде си някъде по света на някой остров дето и мапса не може да го увеличи ще си смята комисионните и печалбите, па може да е и на борсата и ще е най вече на Уолстрийт. А овцете тука нека си блеят, абе сетих какво става из дойчланд чуваме че вчера пак е било блокинг там, АЗГ дето говори истини ще я забраняват ли. Щото в днешно време това е модерно
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Оракула от Делфи

    10 0 Отговор
    Как държавата България, ще копува петрол за Руска корпорация ,която е собственик на Рафинерията !
    Тук нещо , съвсем се огелпихте, досущ , като "мома в раждане"???
    Или държавата България е станала вече ,собственик на Нефтохим АД???
  • 11 дядото

    11 0 Отговор
    ако и цените на горивата паднат с 1 лев,както обещавахте ,ще ви ръкопляскаме.ако се вдигнат обаче може и много да ви набием
  • 12 В.В.П.

    12 0 Отговор
    Петролът се товари на танкер в новоеоросийск..Россия.На фактурите шише Азербайджан и Казахстан..Всички са доволни .Тъпаци .Ахахаха
  • 13 уйко калеко

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Калпазанин":

    Ти мислиш като Д.ДОБРЕВ.Такава цена от 1,50 лв за литър в момента не може да има.Заводската цена на горивата сигурно е около 1-1,20 лв.След нея следват 7 графи по които се формира цената за населението. ТОВА СА НАЧИСЛЕНИЯ КОИТО ДЪРЖАВАТА ПРИБИРА И СИ ПЪЛНИ ХАЗНАТА.Така е в целия свят. ТЮТЮНЕВИТЕ ИЗДЕЛИЯ,АЛКОХОЛА И ГОРИВАТА СА СТОКИТЕ КОИТО ДАВАТ СРАВНИТЕЛНО ГОЛЕМИ ПРИХОДИ НА ВСЯКА ХАЗНА.АКО РАФИНЕРИЯТА СПРЕ ДА РАБОТИ ХАЗНАТА НИ ЩЕ ОЛЕКНЕ С МИНИМУМ 3-4 МИЛИАРДА ЛЕВА..ПО ПРОСТО ДА КАЖЕМ ,ЧЕ НА ВСЕКИ ПРОДАДЕН ЛИТЪР ПРИ ЦЕНА ОТ 2,80 ЛВ.. 80 СТОТИНКИ СА ЗА ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА.ТОВА ВАЖИ САМО ЗА ВЪТРЕШНОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ В СТРАНАТА.
  • 14 В.В.П.

    6 0 Отговор
    В България се разиграват някви супер цигански номера и театри .Къв е тоз кюрдски петрол..??Държава кюрдиланд ,няма ..Нито Турция ,нито Ирак искат държави в държавата ..И сащ са окупирали Ирак. Фиаското е пълно .
  • 15 Гост

    1 5 Отговор

    До коментар #7 от "Калпазанин":

    Можеше да струва 1.5 лв., но руснака не мисли така. Вече 30 години ни скубе яко с високите цени и не внася нито лев в хазната. Последните две години пък направи свръх печалби, ние пак нищо не разбрахме от тях. Та каквито господарите отвъд локвата, такива и тези от блатата в Азия. Все имперски приоми.
  • 16 Дедовия

    4 1 Отговор
    Русия казва на Турция, да не пуска петрол в България, и какво правим ?

    Коментиран от #19

  • 17 Дедо ви....

    3 0 Отговор
    И пак мижи да те лАжем. Новината е Лукойл“ вече внася по-скъп петрол от Казахстан, Ирак и Тунис
    През януари „Лукойл“ започна да купува петрол за българското си предприятие „Лукойл Нефтохим Бургас“ в Казахстан, Ирак и Тунис, според данни от London Stock Exchange Group (LSEG). До 1 март компанията трябва напълно да спре да внася руски суровини, решние, прието от парламента в края на годината.
    Тъй като „Лукойл“ вече не е в състояние да снабдява бургаската рафинерия със собствения си нефт „Урал“, компанията трябва да използва нефт от други места, което повишава разходите в завода, коментира Ройтерс.
    През януари за рафинерията в Бургас са пристигнали две доставки казахстански петрол KEBCO от по 70 хиляди тона. Има и друга доставка иракски лек петрол Басра от 76 000 тона и 33 000 тона от Тунис.
    Търговците заявиха пред агенцията, че казахският петрол може да се превърне в заместител на руския петрол, но доставките му са ограничени и той е по-скъп от руския „Урал“.
  • 18 Учете турски и китайски

    3 0 Отговор
    По добре от Австралия да возят нашите кратунковци , хем и по еФФФтино ще ни идва всичко.
    от 100 лева бензин - 40 получаваш, а останалото прибира измислената държава от акциз и ддс.
    И все ни убеждават , че няма и няма пари в държавния чувал.
    Ай гасете лампата и да се приключва с държавата!
    Както е тръгнало Султана ще ни прикотка пак под крилото си.
  • 19 А ние сме от страната на кривата ракета.

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Дедовия":

    На крива ракета Космоса и пречи!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове