Last news in Fakti

13 Януари, 2024 12:39 1 202 36

Ива Митева: Конституционните текстове трябва да бъдат прости, трябва да бъдат ясни, трябва да бъдат разбираеми

  • промени в конституцията-
  • президент-
  • служебно правителство

Въпреки критиките, бившият председател на парламента смята, че нужди от промени в основния закон е имало

Ива Митева: Конституционните текстове трябва да бъдат прости, трябва да бъдат ясни, трябва да бъдат разбираеми - 1

Това, което виждаме в Закона за изменение и допълнение на Конституцията, по-скоро предизвиква общия смях. Това заяви пред "Фокус" бившият председател на Народното събрание Ива Митева относно шестата поправка на Конституцията на страната.

"Аз не чух един специалист да каже добра дума за тези конституционни промени. И за съжаление, тези промени след това ще трябва да бъдат и тълкувани от Конституционния съд", категорична бе тя.

В частта за съдебната власт, където е ядрото на реформата, Митева смята, че нищо не променено: Когато правите реформа в съдебната власт, това е като една болест – вие трябва да видите болен ли е организмът, в кой стадий се намира тази болест, каква е болестта, да видите как може да я излекувате и след това да тръгнете да я лекувате. Трябваше да съберат от най-долния съд, от районен съд, районна прокуратура до Върховен съд, Върховна прокуратура колегите, за да кажат проблемите, за да ги изговорят, за да кажат това ще доведе ли до нещо добро. Иначе са просто едни пожелателни текстове".

Според експерта намерението на управляващото мнозинство парламентът да не бъде разпускан от президента до конституирането на новото Народно събрание, също е неточно.

"От една страна, имаме мандат на едно ново Събрание, който е започнал да тече, и едно Народно събрание, чийто мандат още не е изтекъл. И какво казват те? Казват, че с клетвата се прекратявали пълномощията на Народното събрание. Да де, обаче защо тогава не са променили и текста, че най-възрастният открива?", каза тя.

"Да не говорим защо, след като на първия ден ние ще имаме от изборите 480 народни представители със заплати, осигуровки", коментира още тя.

Митева обясни, че е трябвало да се посочи кога започва мандатът парламента, а не да се фокусират върху клетвата: "Те трябваше да създадат един такъв текст и да кажат от кога започвам мандатът, а не да говорят за полагане на клетвата, защото с полагането на клетвата всъщност започват да се упражняват пълномощията. Но дотогава те са и вече избрани народни представители и от датата на избора им се начисляват включително възнагражденията".

По отношение на двойното гражданство за народните представители Митева коментира, че така написани, поправките са твърде неясни. Тя обясни и как е можело текстовете да бъдат прецизирани.

"Правната техника изискваше, и за да е ясен текстът, да изменят първото изречение, да кажат, че това трябва да бъде български гражданин, който може да има и друго гражданство, и да сложат "и е живял последните в 18 месеца в страната". Тогава вече щеше да стане ясен текстът", обясни експертът.

Тя каза още, че при министрите обаче е създадена "каша" и очаква тепърва да има проблеми там.

"Президентът в края на краищата, той и без това е с ограничени правомощия. Служебният кабинет е едно от основните му правомощия", каза Митева относно президентските правомощия.

По думите ѝ и сега държавният глава ще бъде критикуван, когато трябва да реши кой из между вече стеснения кръг от лица трябва да стане служебен министър-председател: "В един момент отново ще се обърне критиката към президента защо е избрал един, а не е избрал друг. Трябва ли да им предлага по реда, по който са изброени?".

"За председателя на парламента, вие ще имате непрекъснат парламент, ама той щял да оглави служебния кабинет. Т.е. какво правим – изпълнителна и законодателна, и всякаква власт 2 в 1. Чух "Ама той, заместник-председател щял да стане председател на парламента". Ама то е несериозно", коментира още тя.

В частта за регулаторите и мнозинството от 2/3, което вече ще е необходимо за избора на техните председатели, Ива Митева смята, че е трябвало да се уточни за кои точно ще има необходимост от 160 гласа: "Тук трябваше да кажат кои органи точно ще ги изберат с 2/3 мнозинство. А не да препращат към закон. Защото Конституцията ви казва, че законите се приемат с мнозинство 50 плюс 1".

Въпреки критиките, бившият председател на парламента смята, че нужди от промени в основния закон е имало. Тя обаче е категорична, че поправките трябва да се правят след задълбочени дискусии и с голяма експертиза от страна на правещите ги.

"Винаги има нужда от промени, но когато се правят изменения в закони, особено когато се правят изменения в основния закон, те трябва да бъдат много дълбоко обмислени, трябва да бъдат задълбочени, трябва да се чуят всички заинтересовани страни и всички тези, които след това ще прилагат тези текстове", заяви тя.

"Конституционните текстове трябва да бъдат прости, трябва да бъдат ясни, трябва да бъдат разбираеми, трябва да бъдат без двусмислия и без излишни повторения", допълни Ива Митева.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обективен

    17 7 Отговор
    Вземи се скрий и никога не се показва, защото си голям срам.
  • 2 Не само Конституцията

    17 0 Отговор
    Всички закони трябва да отговарят на тези условия, ако някой иска да бъдат спазвани.

    Коментиран от #8

  • 3 ЗАСПАЛ НАРОД

    21 1 Отговор
    Ивеее - прецакаха те. Десета от Дулово от юристконсулт на местния психодиспансер сега ще е конституционнен съдия.

    Коментиран от #6, #32

  • 4 Най

    8 1 Отговор
    Вече за тези 240 хрантутници, дето се правят на многознойковци
  • 5 Депутатите

    13 0 Отговор
    Депутатите не трябва да полагат Клетва! А да подписват Клетвена Декларация! За да носат отговорност за Действията си!
  • 6 пешо

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "ЗАСПАЛ НАРОД":

    Ние всички сме прецаканите, само дето някой не го схващат.

    Коментиран от #10

  • 7 Българин

    7 7 Отговор
    Конституционните текстове трябва да формират гръбнака на демократичните правила.

    ВСЕКИ, който е учил някога Конституционно право или си е имал работа с правни норми, е наясно, че целта на законите не е да могат да ги четат "обикновените хора".

    Изказванията на Митева са див популизъм предназначен за хора, които си нямат грам идея от материята, но им харесва да "разбират".

    Явно руснаците са напълнили И парламента ни с наколенки, които работят на всички нива да саботират държавата ни. Тази е прекарала над 20 години в него и въпреки това демонстрира привидно всякаква липса на разбиране на демократичните правила или норми.

    Коментиран от #9

  • 8 Правилниците

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Не само Конституцията":

    Правилниците , Наредбите и другите Нормативни документи не трябва да блокират изпълнението на Законопостановеното! В това число и на Постановеното в Конституцията на Република България!
  • 9 Проблема е

    12 4 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Проблема е, че не ни управляват Обикновени хора! А Неграмотни Престъпници!

    Коментиран от #11

  • 10 Напротив

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "пешо":

    Напротив! Схващат го много Добре! Но Упорстват! Криейки се зад Политиците от Управляващата класа!
  • 11 Българин

    5 5 Отговор

    До коментар #9 от "Проблема е":

    Руснаците винаги са имали предпочитания към такива.
  • 12 Смърфиета

    5 2 Отговор
    Това е така, защото промените са били писани от баба Руми, със екип от специалисти плюс съветници като Асен Генов и покойния Кольо Босия в дълбока секретност, да не станат достояние на Русия. В този кадър са били водени консултации с академици от областта на точните науки, политици от Израел и представители на Сглобката.
  • 13 Софийски

    2 1 Отговор
    Простички трЕбе да бъдат, да ги разбира
  • 14 Изгърмян патрон

    8 4 Отговор
    Митева да беше направила нещо по въпроса преди да те издухат Сега акъл може всеки срещнат да дава
  • 15 Гост

    6 1 Отговор
    Нема как да стане. За сега ги пишат хора прости, с възгледи неясни и неразбираеми.

    Коментиран от #19

  • 16 Защо не се върне търновската конституция

    4 3 Отговор
    И нов цар да се избере от децата на Симеон Втори както правят други монархии в Европа

    Коментиран от #24

  • 17 Завръщане в бъдещето ако се приеме

    2 1 Отговор
    Търновската конституция България преди турско е била царство и след турско е била царство
    Бог
    Нация
    Организация

    Коментиран от #20

  • 18 Редник

    2 0 Отговор
    То отдавна е ясно, че прасе и тиква не разбират от закони и още повече от конституция.
  • 19 Смърфиета

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Възгледите са неясни, но са разбираеми. У нас е зле, а как е в Израел – хубаво! Дълбок комплекс за малоценност, затвореност, неприемане нормите на макрообществото, чуждопоклонничество, неразбиране интереса на държавата и народа.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ганев

    2 0 Отговор
    БРАВО...САМО ТАКА....ВСИЧКИ ЗАКОНИ СЪЗДАДЕНИ СЛЕД...1990....УМИШЛЕНО СА НАПРАВЕНИ НЕРАЗБИРАЕМИ ОТ МАФИЯТА В.............ЗА ДА ИМА..НЕ ВРАТИЧКИ....А РОЛЕТНИ ЩОРИ....ЗА ДА ПЛЮСКАТ АДВОКАТИ...СЪДИЙ И ДР............И ДА СЕ ВЪРТЯТ ДЕБЕЛИ ПАЧКИ
  • 22 И ти си с промит мозък

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Адолф Хитлер":

    Щом използваш тоя прякор и е оборотное

    Коментиран от #25

  • 23 Браво Иве

    3 2 Отговор
    Тия са направили пълна пародия. Мафия и национални предатели. Ако има българи трябва да ги хвърлят.
  • 24 айде бе!

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Защо не се върне търновската конституция":

    По-добре малък Тошко.От сой е,с биография от известно семейство.Майка принцеса и баща...е всички го знаете кой е.
  • 25 Адолф Хитлер

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "И ти си с промит мозък":

    И какво ти влиза в работата какъв мозък имам?
  • 26 Про1оокиро

    1 0 Отговор
    Я съм функционално неграмотен и в повечето време съм в междучасие.
  • 27 шам фъстък

    0 1 Отговор
    туябва да бъдат пуости, туябва да бъдат ясни, туябва да бъдат уазбиуаеми
  • 28 Ако нямаше ВСВ

    4 2 Отговор
    Руснаците щяха да са си в СССР и цяла Европа щеше да е просперираща
  • 29 Фибата

    3 2 Отговор
    Експертка? Не, няма начин да останеш експерт, особено ако си се гушнал с чалгаджиите! Тя се надяваше да стане член на КС, но всичките й действия бяха повече от грешни, най-вече като председател на парламента!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Нафталин бене

    4 1 Отговор
    Тук е пълно с комуняги и агенти на ДС...сега затъваме умираме и ЗАГИВАМЕ...роби на комунизма......
  • 32 липса на кадри

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "ЗАСПАЛ НАРОД":

    Тя и здравен министър беше. Създават прецеденти, а после си позволяват да оценяват опита на другите. 😏
  • 33 киро

    2 1 Отговор
    Герб нали за това предложиха дуловската пр--та п---а ДПП за конституционен съдия - деси про-----си
  • 34 За....

    1 0 Отговор
    За полу интелигентни и ниско ителигентни Управници... Те трябва да бъдат Такива! - С достатъчно Обяснения! За да може един Овчи Мозък Да ги Разбере!
  • 35 наистина жалко

    1 0 Отговор
    Тази гледакато че ли някой е изял десерта и с вилица.
    Целия проблем идва от токсичното присъствие на лицето Румен Радеввъв политиката. Ако той спазваше законите. Ако той зачиташе НС, нямаше да има нужда от тези промени.
    И за да бъде по-просто, просто трябва импийчмънт и отстраняване на този бурен от българската политика.
  • 36 Ха ха ха а така

    1 0 Отговор
    Ха ха хааааааа , това да не е най новия виц - " булонка конституционалист ??? "
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове