Last news in Fakti

15 Януари, 2024 20:53 1 373 62

Зам.-министър на финансите: Най-големите ползи от еврото са сигурността за хората и държавата

  • евро-
  • влогове-
  • лихвени проценти

Процентът на хората, които не искат еврото е в процес на намаляване. Преди две години беше по-висок, отколкото през предходната, каза Ивайло Яйджиев

Зам.-министър на финансите: Най-големите ползи от еврото са сигурността за хората и държавата - 1

Информационната кампания за въвеждане на еврото цели да даде възможно най-детайлна потребителска информация на гражданите. Да отговори на практичните въпроси как ще се случи смяната на валутата и да се бори с дезинформацията.

Това коментира в студиото на Euronews Bulgaria зам.-министърът на финансите Ивайло Яйджиев.

Ще включва въпроси за двойното обозначаване на цените, лихвените проценти, какво ще се случва с пенсии и заплати. В следващите дни очакваме да се финализира процесът за избор на лого. До края на месеца ще пуснем и сайта за еврото.

Процентът на хората, които не искат еврото е в процес на намаляване. Преди две години беше по-висок, отколкото през предходната. Кампанията ще продължи 18 месеца и целта ѝ, не е да се влезе в разговор дали да се въвежда еврото, а как това да стане на практика.

Последните данни показват, че инфлацията спада с по-бързи темпове, отколкото хората биха очаквали. Завършили сме годината на 4.7%. Една година преди това беше 17%. Този тренд се очаква да продължи. В същото време инфлацията в еврозоната отново нараства, т.е. ножицата се затваря и е възможно ние влезем в рамките за изискванията за инфлация до май.

Работим по Закон за еврото, който много ясно ще разпише, че лихвените проценти на частните потребители, в случаи на плаващ лихвен процент, той не може да бъде по-висок от лихвения процент, който е бил преди превалутирането, а фиксираният лихвен процент задължително трябва да остане същият. Влизането в еврозоната няма да повиши лихвените проценти. При заплатите и пенсиите също има много ясен критерий, за превалутиране. Смяната на валутата няма да доведе до неблагоприятни последици за потребителите.

След първи януари 2025 г. ще има период от един месец, в който потребителите ще могат да плащат и с левове, и с евро. След това има период от една година, в който левовете безплатно ще могат да бъдат обменяни. Левовите сметки ще се превалутират автоматично в еврови в деня на влизане в еврозоната.

Контролните органи като КЗП трябва да следят за спекула. В Закона за еврото предвиждаме и допълнителни мерки, които ще позволят на други институции като НАП да следят да няма такива явления.

Най-големите ползи от еврото са сигурността за хората и държавата. Ще станем част от втората най-разпространена валута в света и зад българската икономика ще стои Европейската централна банка. Икономическите ползи включват възможност за по-добра търговия с по-малко разходи, по-ниски лихвени проценти за заеми за бизнеса и граждани, отпадат таксите за превалутиране. Влизаме и в сърцето на евроинтеграционните процеси, което е цивилизационен избор.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    63 6 Отговор
    В Хърватия цените се дигнаха двойно.

    Коментиран от #12, #14

  • 2 Редник

    66 5 Отговор
    Не искам евро и еврозона. Защо чехи, поляци и шведи не искат евро?

    Коментиран от #6, #15

  • 3 Разкарай се прост крадец вие ни обрахте

    63 2 Отговор
    С инфлацията доста! Какво стана с парите ни и защо с 100 лева не може да се купи нищо? Вие сте шарлата2794ни
  • 4 Коментар

    58 3 Отговор
    Пропаганда и долни лъжи
  • 5 Разкарай се прост крадец вие ни обрахте

    46 2 Отговор
    С инфлацията доста! Какво стана с парите ни и защо с 100 лева не може да се купи нищо? Вие сте шарлатани!
  • 6 Мхм

    4 28 Отговор

    До коментар #2 от "Редник":

    Защото перат руски паре имим непука
  • 7 Хей чер ве ю

    35 2 Отговор
    Виж си физиономията и си направи собствена рецензия.Ужасна снимка, дали е автентична и ако е лошо…
  • 8 гост

    34 2 Отговор
    Като слушам "патриотичните" изхвърляния на нашите "политици" виждам колко е актуален геният Христо Ботев в стихотворението си "ПАТРИОТ", които за съжаление не се изучава в училище заедно с прозата му. За тези, които не са го чели, има го в нета, пък ако им е трудно да четат могат да го чуят!
  • 9 Хохо Бохо

    4 39 Отговор
    Копейките не искат еврото, но си държат припечелените копейки в евро...
  • 10 НЮ БЕЛЕНЕ И ЗА ТОЯ ЛЪЖЕЦ

    28 2 Отговор
    ...........
  • 11 Шопо

    41 4 Отговор
    Не ви щем еврото, не ви щем шенгено
    Референдум за ЕС и НАТО
  • 12 Нури

    4 12 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Факт но какъв е Жизнения стандарт в Хърватия

    Коментиран от #45

  • 13 Реалист

    34 4 Отговор
    Тоз .ей от снимката да отива на запад при еврото и да не се връща
  • 14 кирил

    17 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Може още, в името на евроатлантическите ценности.
  • 15 😉.....

    6 34 Отговор

    До коментар #2 от "Редник":

    Тебе никой не те пита какво искаш, приема се еврото, а за чехи, поляци и шведи си е тяхна работа защо не приемат еврото.
  • 16 Нушмен

    17 2 Отговор
    В БГ коч..та са на държавни длъжности(хранилка) тоя и оная, все хора и рода на некой си, с голямо шкембе и много хилаурон , джуки , друпнати вежди и "ресурси".Отврат.Окупирали са постовете на министри, зам мин и изп директори и с законоустановените рангове за държавна службица не мож ги бутна.Служба до гроб.Треа некой се пенсионира или умре и тогава става мястото вакантно зонст никс!!!
  • 17 Слава на Евроатлантическа България

    30 3 Отговор
    Оооо,да, същите лъжи както преди да ни набутат в ес-ес, а вече 17 години се забиваме като пирон в кисело мляко.
    Не, мерси..
  • 18 Пачки в чекмеджето

    14 7 Отговор
    Най-голямата полза от еврото е, че БНБ и министерството на финансите ще станат излишни и могат да изритат заместник министъра от държавната хранилка.

    Коментиран от #44

  • 19 И тоя ще се учи на наш гръб

    27 2 Отговор
    Чехия, Полша и Унгария си работят с националните валути и не бързат да въвеждат еврото! Те по глупави ли саот този на снимката? Там сигурността на хората и държавата по малка ли е? Бил работел по въпроса?! Ако напиша какво ми е мнението за теб - ще ме изтрият!

    Коментиран от #34

  • 20 Да запазим българския Лев !

    30 3 Отговор
    Българи, не се поддавайте на хардвардските евроатлантически плитки манипулации! Искат ни неистово държавата и територията , а ние им пречим, пречи им и българският Лев. Те ще ви вадят от девет кладенци вода , за да ви откраднат както парите така и територията заедно с имотите ви! От 30 години се опитват , но не успяват , защото сме корави и непокорни. Ще си счупят зъбите и този път! Не им вярвайте! България не е за продан, защото е райско местенце, напоено с много наша кръв!

    Коментиран от #23

  • 21 ЕВРОНЮЗ

    27 2 Отговор
    Много е просто, България като най бедна страна в съюза трябва да изчака по богатите Полша, Унгария и другите които са още на национална валута да сменят на Евро хартия и ние последни. Между другото тия отворковци могат ли да отговорят англичаните защо не бяха сменили стерлината, макар че са от първите в лагера.
  • 22 я пак

    24 3 Отговор
    Какви ползи казваш? Къде са тези ползи, че не се виждат даже с микроскоп? Най-голямата европейска икономика е на колене - огромни, незапомнени протести тресат Германия, а този умник говори за ползите от еврото?! В този момент приемането на еврото е ритуално самоубийство и това трябва да се каже ясно на кандидат самоубийците. Тагарев пък обеща в САЩ да вкара България във война с Русия. Днес в Германия, утре в България. Само дето българите не са толкова възпитани колкото немците.
  • 23 Нури

    18 2 Отговор

    До коментар #20 от "Да запазим българския Лев !":

    Правилно Бг нее за продан
  • 24 Бесен-_ Язовец

    19 2 Отговор
    Сега безродниците ще ви побеждават в плзвата на Ротшилдската валута евро.
  • 25 Никола

    18 2 Отговор
    Мда, да му мислят тези с ипотечните кредити като утре европейската централна банка започне да им формира лихвите. Основния лихвен процент по Европа е по-висок отколкото в България. В Щатите и Англия е 5%. Утре и тук лихвите по ипотечните кредити ще станат по -7-8%, но българинът ще се усети когато вече е твърде късно и когато дойдат да му приберат жилището.

    Коментиран от #41

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ЕВРОНЮЗ

    16 2 Отговор
    В знак на протест спирайте да пазарувате от европейските магазини.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Фалти

    14 2 Отговор
    Ключови фигури на "Промяната" са продали имоти на рекордни цени, от които намирисва на размяна на корупционни услуги, разкри Какво се знае за “Апартаментгейт” 2.0 и замесените Асен Василев и Даниел Лорер. Коментар на Емилия Милчева в "Дойче веле".
  • 31 Бесен-_ Язовец

    15 2 Отговор
    Е такива сте всчки сороски под.логи като тоя на фотоса с путешкия фейс
  • 32 Факт

    4 19 Отговор
    Искат лева платените руснаци и дъртите комунягиеднокнижници.Еврото го искат икономическите експерти

    Коментиран от #35, #40

  • 33 А50

    15 2 Отговор
    Е.ете си. майката лай.нари недо.клатени
  • 34 АЗ ЩЕ НАПИША

    15 2 Отговор

    До коментар #19 от "И тоя ще се учи на наш гръб":

    МАЛКО ПРОДАЖНО ПЕ.......ЧЕ
    ПОДОБНО НА МИЛЕН ВЕЛЧЕВ ДЕТ ПО ВРЕМЕТО НА ЦАРЯ ПРЕОФОРМИ ВЪНШНИЯТ ДЪЛГ С ОГРОМНИ ЗАГУБИ ЗА БГ И ПЕЧАЛБИ НА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ БАНКИ
    А БРАТ МУ СИ НАПРАВИ ХОТЕЛИ В ПОЛЕТО СЛЕД БЯЛА С ЕВТИНИ КРЕДИТИ ОТ СЪЩИТЕ
  • 35 ООООО

    11 3 Отговор

    До коментар #32 от "Факт":

    ФАКТИЧЕСКИ ОБЛОГЛАВЕЦ
    НА ВСЯКА МАНЖА МЕРУДИЯ
    АЙДЕ СЕГА КАЖИ НЕЩО И ЗА ПУТИН
    ИЛИ ЗА КОБЗОН
  • 36 абг

    14 2 Отговор
    Още по-сигурно бедни хора със още по-сигурно зависима държава.
  • 37 Да бе

    15 2 Отговор
    Този от къде го изкопаха? Дава мнение, без да има никаква предтава за какво става дума. Чехите не искат еврото, макар техния евров президент им го натяква...
  • 38 Мдааа

    14 2 Отговор
    Сички цени от лева в евро в същите цифри. Демек по две. А заплатките по курса. Не сички ше теглиме милиарди заеми и ше крадеме.
  • 39 Пфф

    17 2 Отговор
    Г-н Никой, платен нещастнико, ще ревеш
  • 40 Кой е експерт бе?

    9 2 Отговор

    До коментар #32 от "Факт":

    Коко ли бе? Ама той е крадец не експерт бе.
  • 41 мдаа

    20 2 Отговор

    До коментар #25 от "Никола":

    На улицата има място за всички. Днес гледах в ютюб кадри от голевите градове в САЩ - улиците са се превърнали в палаткови лагери. Бездомниците се множат с невероятна, незапомнена скорост. Спят върху кашони и в палатки като тези от Декатлон. В Канада е същото, има кадри и от Ванкувър. С руските санкции вкараха света в огромна финансова криза на фона на която Голямата депресия изглежда като невинна шега. Изкуственият интелект е отнел 40% от работните места и хората стават все по-ненужни на дълбоката държава. Те създават проблеми, искат да ядат, да имат покрив над главата си, настояват да имат права. Това е просто нетърпимо, затова превръщат човешките същества в отпадък и това не е теория на конспирацията, а факт, в който всеки търсещ може да се убеди с очите си. България трябва спешно да смени външнополитическите си позиции, а това може да стане само със смяна на правителството сега и веднага. Утре ще е късно да се спасим.
  • 42 Иван

    22 2 Отговор
    От къде ги вадите тез кадри?
    Всеки ден нови глупости да ни блестят
    Кои е приел Евро валута после само глад и мизерия
  • 43 Щрак

    11 2 Отговор
    Еврото е вредно много хонорарджий бълват колко било хубаво ама друг ще ни контролира бюджета на държавата
  • 44 Емо

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "Пачки в чекмеджето":

    Точно, трябва да си спести държавата едни 30 000 лв. на месец заплата на директора на БНБ, пък като сложиш и замовете и цялата администрация, може и до 1 млн. на ден да се окаже, че досега сме им ги давали нахалос.
  • 45 морския

    11 3 Отговор

    До коментар #12 от "Нури":

    Питай хората а не политиците

    Коментиран от #52

  • 46 инфлацията спада

    14 2 Отговор
    сериозно ли? Къде живее този? Хайде и ние да ходим по магазините и да знаем какви бяха цените преди година -две и сега. Шефът - международен измамник, заместникът - местен ...
  • 47 Феникс

    10 2 Отговор
    Думата е референдум, нали така бе демократи?
  • 48 Мда

    11 2 Отговор
    А защо не се приеме лева да стане украинска гривня? Тагаренко още не го е предложил. Защото България ще плаща дълговете на украйна, според ес...
  • 49 Ден

    7 2 Отговор
    Този кога ще го бесим?
  • 50 Ами буе

    11 2 Отговор
    Г-н Яйджиев що не си направите труда да разберете защо един куп не по-малко европейски страни от нас не възхвалят като теб и куп други пропагандатори на еврото че след приемането има толкова ползи. Та в една Чехия да не са по глупави от вашатакредлива група
  • 51 Гражданска инициатива Народен референдум

    8 1 Отговор
    Предстоят избори за европейски парламент. Повечето от нас не ги интересува темата. Но това е един добър момент да проведем народен референдум "не на еврото". Всеки да напише или разпечата на малък лист хартия "не на еврото" и да го загъне с официлната бюлетина без значение какво е отбелязал или не отбелязал в нея. Така ще се чуе гласа на народа. Макар и неофициален начин на изразяване на мнение това би имало съкрушителен обществен отзвук върху безродните продажници на сглобката! Споделяйте и разпространявайте!
  • 52 Нури

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "морския":

    Моля а Как Живеят повечето Българи
  • 53 Радомир

    5 1 Отговор
    Боклук
  • 54 1234

    11 1 Отговор
    Много съм прозз, но за какво ни е да влизаме в икономически съюз, в който локомотива (германия) изпада в рецесия, а основните икономики са с дългове много над 100% от БВП
  • 55 М3 голд

    10 1 Отговор
    Като си много компетентен, какво ще кажеш за солидарно погасяване на кредити на страни от еврозоната? Примерно България да участва в погасяване на кредитите на Италия? Толкова ли сме богати?
  • 56 Бок Лук

    6 2 Отговор
    Мамино палашенце, и то излязло да ни маже с купешки думички
  • 57 Краватар

    2 1 Отговор
    За кои хора? Изброй ги поименно
  • 58 Хммм

    3 0 Отговор
    Турция е извършила поредица от въздушни удари срещу енергийна и петролна инфраструктура в контролираната от кюрдите североизточна част на Сирия, съобщиха днес сирийските държавни медии, предаде Associated Press.
    Няколко електроцентрали бяха деактивирани, потвърдиха днес местни източници, а Хогир Наяр, служител по обществените въпроси в контролирания от кюрдите автономен регион, е заявил, че турски военни самолети са ударили най-малко 40 обекта през последните два дни, включително трансформатори, станции и нефтена инфраструктура.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Ивайло Яйджиев!! Върви на М. А, Й. Н. А.

    3 1 Отговор
    С. И с това Евро!! Не искаме Никакво Евро!!
  • 61 тома

    0 2 Отговор
    Аз като видях еврото в чекмеджето на бати бойко веднага се успокойх
  • 62 Я да видим

    0 0 Отговор
    Обикновените хора имат ли толкова имоти и пари като този зам. министър?
    Такива като него добре са се погрижили за сигурността си чрез корупция и присвояване, а нерядко и са зависими от компромати и служат на чужди интереси.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове