Last news in Fakti

19 Януари, 2024 09:45 1 703 40

Георги Гьоков: Надали има наивник, който да мисли, че ще има само позитиви от приемане на еврото

  • еврозона-
  • бнб-
  • шенген

Първо, ние се отказваме от валутния борд и второ, се лишаваме от суверенитета на българския лев и от независимостта на БНБ, която вече ще бъде като някакъв клон на ЕЦБ, каза депутатът

Георги Гьоков: Надали има наивник, който да мисли, че ще има само позитиви от приемане на еврото - 1

Предложихме изслушване на регионалния и енергийния министър по процеса на саниране, министър Радев не дойде. Второто изслушване беше към Тагарев за целите и резултатите от посещението му в САЩ. А третото беше какви ангажименти сме поемали, когато подписахме договора за срамното присъединяване към Шенген по въздух и вода.

Мнозинството прие първите две изслушвания, но не и третото. Изслушванията, поискани от БСП са, за да могат хората да видят как се управлява държавата, дали управляващите си спазват ангажиментите и дали не ангажират България с някакви договорки, които са в български ущърб.

С отказа за изслушването по Шенген остава впечатлението, че правителството договаря неща, които не са приемливи за нас. Това заяви депутатът от БСП Георги Гьоков в ефира на Евроком.

Той коментира и подписаното от Денков споразумение в 7 точки за спасяването на комплекса „Марица-изток“.

"Към момента са изтекли сроковете по 6 от точките и нищо не е направено. С това споразумение управляващите излъгаха миньорите и енергетиците, за да ги успокоят. И сега мините са оставени на оцеляване, докато могат. Първо се приеха промени в Закона за енергетиката, където се казва, че българите ще излязат на свободния пазар, но не знам как ще се плаща тогава електроенергията с тези доходи, когато цените на енергията скочат 2-3 пъти", добави социалистът.

Според него, един човек, който не е с доходи под прага на бедност може в един момент да се окаже, че е енергийно беден, защото жилището му не е санирано. Вместо да намаляват бедните или неравенствата в България - те се увеличават. Близо 500 хиляди души в България получават минималната работна заплата. Прагът на бедност е 523 лева от 1 януари. При семейство с 2 деца и родителите, ако работят на минимална работна заплата - реално тези хора са работещи бедни, обясни бившият социален министър.

По думите на Гьоков БСП, като лява партия, продължава да настоява за отпадането на плоския данък от 10% и за въвеждането на прогресивно подоходно облагане.

"Десните партии в парламента плашат хората, че ние искаме да събираме по-високи данъци. Скалата, която предлагаме, няма да засегне хората, които получават до 4 000 лева. Ако не въведем това прогресивно облагане, трябва да направим необлагаем минимум", обобщи депутатът.

С този закон за БНБ, който управляващите вкараха за разглеждане, се правят едни фундаментални промени в паричната ни система. Той прави няколко неща - първо, ние се отказваме от валутния борд и второ, се лишаваме от суверенитета на българския лев и от независимостта на БНБ, която вече ще бъде като някакъв клон на ЕЦБ. Няма как да убеждаваш хората, че еврото е много добро, но без направен анализ. Ако искаме да сме честни, трябва да се изтъкват и минусите от приемането на еврото, защото надали има наивник, който да мисли, че ще има само позитиви от въвеждането на еврото, каза в заключение Георги Гьоков.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    35 15 Отговор
    По същият начин лъжеха и гърците.После лъжата лъсна и стана страшно.Тях поне ги спасиха /поне такова впечатление създадоха/.А за нас никой няма да си мръдне пръстта,даже може и радостно да се подхилват.
  • 2 Електра

    28 13 Отговор
    Не сме за Там
  • 3 нннн

    30 16 Отговор
    Еврозоната не ги интересува инфлацията, а да приберат парите ни на сигурно място и да ни дават само, ако слушкаме.
  • 4 Швейк

    23 33 Отговор
    Този ръси пълни глупости, а безмозъчните копейки само клатят глава и викат да-да!

    Коментиран от #8

  • 5 КМ4

    21 10 Отговор
    Това предложение за приемате на рублата ли е?

    Коментиран от #9

  • 6 Гост

    20 10 Отговор
    И кои са ползите?
  • 7 КОТарАК

    19 2 Отговор
    аз съм един от тия,,наивници,,-всичко , което се контролира отвън ,е добре за нас! моля се нефт и диаманти да не намерят тука , че нашите и него ще окрадат
  • 8 провинциалист

    14 6 Отговор

    До коментар #4 от "Швейк":

    Дай сега поименно, с общи приказки и баба може.
  • 9 провинциалист

    14 8 Отговор

    До коментар #5 от "КМ4":

    Ти снощи провери ли за Путин под леглото?
  • 10 провинциалист

    8 18 Отговор
    Не съм съгласен с автора на статията! Гледах рекламите и знам. Днес влизам в еврозоната - утре се събуждам богат!
  • 11 Позитиви от Еврото ще имат само

    20 10 Отговор
    Крадливата шайка, която на Яве, и зад кулисите управляват Държавата! Крадците Банкери, мафиоти политици с милиони и милиарди в Овшорки и чужди Банки! Тея са, 2 - 3 хиляди човека, за народа щее дране на кожи!! Това щее се случи ако Шайката приемат Еврото!!!
  • 12 Да, бе

    20 10 Отговор
    Ако префазираме Левски, сегашните сглобкаджии, са на принципа:Ако спечеля, печеля аз, ако загубя, губи целият народ. И тъй, де... За сега им се получава.

    Коментиран от #14

  • 13 Досаден

    12 1 Отговор
    селяндур !
  • 14 Ко каза???

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Да, бе":

    Какво ако направим....?!? Коя фаза?
  • 15 При табаетите

    5 2 Отговор
    При табаетите на Българските Управници! - НЕ!
  • 16 Тоя умник

    17 5 Отговор
    Да Каже как еврото ще затъне като

    Левът без Валутен борд .
    Както едно време

    Като стана доларът

    4000 лева .

    Благодарение на Червените Отпадъци като него.

    Коментиран от #21, #25

  • 17 Пукнете се от яд

    14 15 Отговор
    И Еврото ще премем, и в шенген ще влезем, и АльошЯта ще падне .....

    Коментиран от #39

  • 18 А Рублата ще стане

    9 1 Отговор
    Ли валута на Брикс .

    Хахаха

    Малоумници колко искаш .
  • 19 Абе

    13 7 Отговор
    За мен е загадка защо болестта русофилия превръща заразилия се индивид в покорен слуга на русия За целия му живот .Хипнотизира го отнема му свойството да мисли рационално.Превръща го във враг на не русофилите и на страната си. Превръща го в човек за който руския интерес е по важен от интереса на страната му. Примери десетки най актуалните оплюха шенген Нещо което дори и да е в момента само по въздух е придобивка за бг И е нормално всеки българин да го приеме положително и така и стана Само русофилите в парламента и по медиите го приеха отрицателно ! Защо? Много просто защото бг в шенген , отдалечава още страната от русия.Абсолютно по същия начин реагират и за еврото Въпреки че знаят че това е най силната валута в света и е престижно за една страна да е член на Еврозоната На тази страна се гледа по съвсем друг начин в света на финансите икономика политика в целия свят.И въпреки това. Въпреки че на всички русофили парите в банки са в евро..... Те не искат еврото ???? Парадокс...и пак поради същата причина Отдалечава българия от русия .А това е винаги най лошото за русофила Българския интерес винаги след руския. Това русофилиата действа като опиум. Тези хора са дрогирани и зависими до гроб.

    Коментиран от #29

  • 20 Майора

    14 7 Отговор
    Гьоков , стига си пригласял на Копейкин за еврото и стигал си даваш невярна информация! Явно целта ви в ясна , да не влезем в Еврозоната и да не може ЕЦБ да контролира аште банки и вие да правите каквото си искате! Може би иискате еублата и в Евразия , но България има зададен курс в ЕС и НАТО! А щом мислите за хората начело с Импексова върнете откраднатото и станете пролетарии!

    Коментиран от #30

  • 21 Русо-пytе-нист

    13 1 Отговор

    До коментар #16 от "Тоя умник":

    По това време за което говориш, финансов министър беше великият икономист, стратег, научен гений, разбирач на на най дълбоко ниво, социалистически гений, извор на марксизма, изказващ се и до ден днешен таварищ Румен Гечев
  • 22 Тия от

    11 5 Отговор
    БСП и ония От Изхождане , като да толкова са против
    Европа , изобщо да не издигат Кандидати за Европейския Парламент.
    Нямат работа там .
  • 23 Чоко

    10 3 Отговор
    Значи всички в Еврозоната са си предали суверенитета, всички, които са в тая зона са зле. А влизането в тая зона, че ще изсветли паричните потоци и че ще престане прането на пари в България не се желае нито от Израждане, нито от БКП. Че инфлацията ще намалее до нивата в Европа също е лошо за тия...

    Коментиран от #26

  • 24 Любознателен

    11 8 Отговор
    Непрекъснато ни облъчват колко добре ще стане като приемем еврото. Ами дайде едно мнение на някой датски или шведски финансист да ни обясни колко зле са Дания и Швеция без еврото. Там си имаше референдум преди много години и хората си запазиха кроната. И сега на никой вече не му минава през акъла да иска приемане на еврото. Така че Гьоков си е прав.

    Коментиран от #28

  • 25 провинциалист

    5 3 Отговор

    До коментар #16 от "Тоя умник":

    Въпросът не е дали еврото ще затъне, а дали ние ще затънем.
  • 26 провинциалист

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "Чоко":

    Точно по същия начин, по който България влезе в ЕС и стана правова и уредена държава, нали...
  • 27 Тома

    7 1 Отговор
    10% за домуса данък го изстреляха при милиардерите във Форбс.Има още като него много и после се чудим защо заплатите и пенсиите са ни малки
  • 28 Прав си

    8 2 Отговор

    До коментар #24 от "Любознателен":

    Не само Дания и Швеция,, но и русия не иска да приеме еврото
  • 29 провинциалист

    6 5 Отговор

    До коментар #19 от "Абе":

    "За мен е загадка.. " знам, знам, загадка е. Успокой се, бий си още една ваксина, провери под леглото за Путин и полгени да си починеш.

    Коментиран от #31

  • 30 провинциалист

    3 6 Отговор

    До коментар #20 от "Майора":

    " но България има зададен курс в ЕС и НАТО! " - сега трябва и искрено да се засрамиш от произхода. И да помислиш защо, след като сме били изпълнили всички критерии за Шенген от амнайсе години, все още не са ни приели.
  • 31 Ти ся

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "провинциалист":

    Да не се обиди? Човека за теб е писал. Не е с лошо, прав е.

    Коментиран от #33

  • 32 3.14К

    9 7 Отговор
    Няма да приемем еврото защото то това лято ще стане почти неизползваемо, някои големи държави ще излязат от ЕС и ще си върнат националните валути.
  • 33 провинциалист

    3 5 Отговор

    До коментар #31 от "Ти ся":

    Някои елементи са като Тъпанчев с краставицата, която съдържа 98% вода. Не пропускат да поплюят всичко руско и в коментарите под прогнозата за времето. Което е дразнещо. А това, че го правят такива, които роптаеха срещу всякаква дискриминация, е престъпно.
  • 34 Полит коректно

    10 4 Отговор
    Пак ли този некомпетентен, нагъл, стиснат и прост селяк, който се дипломира на 50+ години по втория начин в Габровския университет и драпа за екс- поста социален министър. На всичкото отгоре и похотлив, още ли се води с любовницата си и тя екс - общински съветник- Галка ли беше, Ганка ли...?
  • 35 Дедо ви...

    5 3 Отговор
    Щом Асен Василев казва, че няма никакъв риск да се повишат цените при въвеждането на еврото, значи цените ще се повишат много
  • 36 руското посолство Не иска Еврото

    4 2 Отговор
    Щом копейките командвани от руското посолство са против приемане на Еврото, значи сме на прав път!
  • 37 Казуар

    2 2 Отговор
    Аман от саботьори.
  • 38 Боли

    4 0 Отговор
    Няма да може да крадете на воля
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Цуца

    1 1 Отговор
    Да му мислят пенсионерите, първи ще ”писнат на умрелоо”
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове