Last news in Fakti

19 Януари, 2024 12:09 1 693 41

Николай Павлов: Членството ни в Еврозоната ще доведе до покачване на кредитния рейтинг на страната

  • шенген-
  • еврозона

Добиваме големи ползи от това, че влизаме по вода и по въздух, но със сигурност главната цел и най-голямата полза ще бъде тогава, когато станем пълноправни членове на Шенген и по суша

Николай Павлов: Членството ни в Еврозоната ще доведе до покачване на кредитния рейтинг на страната - 1

Основното предимство на влизането ни в Шенгенското пространство е възможността за свободно преминаване. Това, което то позволява, има и своите икономически елементи.

"Добиваме големи ползи от това, че влизаме по вода и по въздух, но със сигурност главната цел и най-голямата полза ще бъде тогава, когато станем пълноправни членове на Шенген и по суша. Според оценки непосредственият ефект ще бъде повишаване с 4-5% на БВП. По-бързо, качествено и евтино ще се придвижват нашите стоки към европейските пазари. Членството ни в Шенген е фактор на доверие и стабилност - нещо, което ще бъде отбелязано от партньорите ни, които имат намерение да инвестират в нашата страна. Ще има повече добавена стойност и по-малко загуби, най-вече говорим за износа ни по вода", коментира зам.-министърът на икономиката Николай Павлов в студиото на "България сутрин".

По думите му Еврозоната също е основен приоритет и пътека, по която се върви уверено.

"Има срокове от страна на Министерството на икономиката. Нашата основна задача ще бъде да наблюдаваме правата на потребителите и цените. Говорим за голяма промяна, която ще засегне обществото. Бизнесът трябва да е достатъчно добре подготвен и информиран. Подготвя се специален сайт, в който ще бъде налична цялата информация. Работим с партньори за обмяна на полезен опит. Преходът трябва да бъде плавен, за да преизчислява всеки лесно от лева в евро", каза Павлов в ефира на Bulgaria ON AIR.

На въпрос реално постижима ли е датата 1 януари 2025 г. за влизане в Еврозоната, зам.-министърът на икономиката отговори, че към този етап инфлацията е най-голямото предизвикателство, но устойчиво намалява.

"Приключихме годината с под 5% инфлация. На всички критерии отговаряме, остава инфлацията. Това е фактор, който се влияе и от външните пазари. Много от големите държави влязоха в рецесия - Германия, Австрия, Швеция, Дания", посочи Павлов.

Според него членството ни в Еврозоната ще доведе до покачване на кредитния рейтинг на страната. Като най-важни външни икономически партньори Павлов посочи Холандия, Нидерландия, Белгия, Швейцария, Германия, Австрия и Франция, но добави, че интересът и възможностите, които могат да се открият за инвестиции от Корея и Саудитска арабия, също не са малки.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тия

    31 3 Отговор
    не спират !
  • 2 Даде му успокоително на тоя

    31 5 Отговор
    Нещо го тресе грантажийскате треска с лъжи и халюцинации
  • 3 честен ционист

    29 4 Отговор
    От "боклук" на "боклук с позитивна тенденция". От както дойде Кокора, вече Ганя дължи по 66000 USD на калпак на външните кредитори.

    Коментиран от #19, #32

  • 4 Булдог

    26 4 Отговор
    Вижте Хърватия!

    Коментиран от #12

  • 5 Само

    6 24 Отговор
    путинофилите и хаковете са против еврозоната!
  • 6 Стършел

    21 2 Отговор
    Закълни се! Бе , у родата се закълни!
  • 7 провинциалист

    32 2 Отговор
    "покачване на кредитния рейтинг на страната" - т.е. ОПГ-тата от парламента ще теглят на поразия едни пари, ще ги харчат незнайно за какво и после ще ги връщат от моя джоб. Не, благодаря!

    Коментиран от #37

  • 8 Да ти пи.кая на кредитния рейтинг!

    30 2 Отговор
    Да ти пи.кая на кредитния рейтинг! Докато умирам от глад!
  • 9 Купейкин

    2 19 Отговор
    Трябва да ваведем рубль за валута ,да можем да си харчим рублите без превалутиране ,че много ни удрят в курса
  • 10 Във ваксините има живак

    4 2 Отговор
    Точно като се въведе чужда валута ще се забогатее за "нула време"...
    ;)
  • 11 Последния Софиянец

    20 2 Отговор
    Бегай бе! Държави като Норвегия, Полша, Чехия, Дания и Унгария не искат и да чуват за Еврото и бягат като дявол от тамян, а ние щот сме много умни, нали бе
  • 12 Кнаус 485

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "Булдог":

    Какво да гледаме Хърватия..... По време на социализма ходих на екскурзия в така наречените соц.страни, сега ги наричат страни от централна Европа и знам на какво ниво бяха..... Преди две години пак ходих на екскурзия в Унгария, Чехия, Полша и видях , че са много напред от нас, имам и бивша служителка , която работи в Чехия със семейството си и е много доволна.... Чехи,, поляци и унгарци да не би да са по-глупави от нас, че не искат да въвеждат еврото..... България не е готова за еврото и преждевременното му въвеждане ще доведе до много големи бели, но за съжаление нещо не зависи от нас обикновените хора.....

    Коментиран от #25

  • 13 БСП за България и Радев

    8 5 Отговор
    Това правителство е вредно за България. Час по-късно трябва да влезем в БРИКС и да въведем рублата. Дано се оправим сами иначе докато чакаме отново Русия да ни освободи и денацифицира, ще мине много време

    Коментиран от #29

  • 14 Краватар

    12 3 Отговор
    E нали това е целта бе шошон, да ни заробят със заеми като другите страни
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Чуш Копек

    5 1 Отговор
    Само не е казал защо това трябва да е добро нещо. Ми не, не е добро
  • 17 И на кой българин

    8 3 Отговор
    Ще му пука за тъпия рейтинг,когато еврото ще е ударило поредния як шамар по доходите на сънародниците ни и стандарта им???????!!!!!!!
  • 18 Българин

    12 2 Отговор
    Обработването върви с пълна сила.Само,че, приятелчета няма кой да ви вярва.
  • 19 Будител

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Но в този дълг не влизат милиардите за самолетите и военната техника от САЩ...Тагарев еднолично се договаря за още вересии , а после измислят данъци....след тока, хляба , бензина и данаци безброй, какво те чака още , народе мой, с РАЗГЛОБЕНИЯТ строй....????
  • 20 ПОЛУДЯВАМ ПОЛЕКИЧКА

    6 1 Отговор
    Писна ми от такива като този.
  • 21 фактите

    5 1 Отговор
    Тоя като ги дрънка тия дивотии, сам не си вярва.
  • 22 празнодумец

    7 1 Отговор
    Г-н празнодумец, За какво му е на народа по-високия рейтинг, като стандарта на живот му е африкански!? Няма друга държава в Европа с толкова ниски доходи, такова голямо неравенство, лошо здравеопазване, лошо образование, никакво правосъдие, огромна корупция и толкова кратка продължителност на живота! Кой от тези проблеми ще реши въвеждането на Еврото?

    Коментиран от #28

  • 23 Бонев

    1 1 Отговор
    Кредитният рейтинг ?
    И много канадски долари за канадски страйкери за канадски граждани, които са още в Канада със семействата си докато Лена гледа дъщеря си тука в България...
  • 24 сноу

    1 1 Отговор
    Че то туй ники е като онуй ники сапуня ,дето само празни приказки бълва..Всичките са с по една набита флашка ,вероятно на важно място ..
  • 25 Христо Божилов

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "Кнаус 485":

    Чехия и Полша категорично отхвърлиха еврото, а са на светлинни години от България като качество на живот, услуги, градска среда - чист въздух, тротоари, чистота и зеленина. Ние можем само да им завиждаме, ако сглобката и посолството ни натресат еврото
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 От ЮАР

    2 8 Отговор
    Хубаво е, че с Еврото, България ще има по-добър рейтинг, сиреч, достъп до по-евтини кредити. Но най-важното и най-хубавото е, че с Еврото, България ще бъде в категорията на първокачествените държави. Чехия и Полша може да си държат своите валути и това е ОК, защото там няма никаква опасност от връщане на Руското влияние, това те никога няма да допуснат. Докато за България е опасно. Евро и Шенген ще са пълната гаранция, че мракобесниците от Русия повече никога няма да имат влияние в България. Освен това, нормалните хора сме първокачествени хора и искаме България да е първокачествена страна, а не Троянски Кон на Русия.
  • 28 От ЮАР

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "празнодумец":

    Другарю празнодумец, България е на дъното на Европа, защото се управлява от ДС-КГБ послушковци, които ни държаха в хватката на Кремъл. Добре, че са Американците да окажат нужния натиск, за да се избавим от мракобесната корупционна империя. Няма да е веднага, ще отнеме време, но вече започнахме да се избавяме от колхозниците.

    Коментиран от #33

  • 29 От ЮАР

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "БСП за България и Радев":

    А бе няма нужда да въвеждате Рублата. Само вижте как живеят в Русия и това е достатъчно. А вие, ако толкова имате желание, си обменете парите в Рубли. Може също и да се преселите там. Никой не ви пречи. Само да внимавате с форумите там - за един пост някои бяха пратени в затвора, а има случаи на хора под следствие само за един лайк. Там милиционерите следят и свободата на словото е наказуема и се преследва от закона.

    Коментиран от #31, #34

  • 30 От ЮАР

    2 2 Отговор
    Ей, ама из съм един перверзник! Много ме кефи воят на злобните копейки!
  • 31 Устата

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "От ЮАР":

    нали снима клип в Москва и каза, че там е свободата на словото? А не в Брюксел. На кой да вярваме
  • 32 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    АЙДЕ ОТВАРЯЙТЕ СВИНАРНИЦИТЕ В БЕЛЕНЕ ..ОЩЕ ЕДИН ЗА ХРАНА НА ПРАСЕТАТА СЕ ПОЯВИ ....МР@СНИ ИЗРОДИ СКОРО ЩЕ СТЕ СЪС СЪДБАТА НА САДАМ И ЧАУШЕСКО ...ПРИКАЗВАЙТЕ ОЩЕ ГЛУПОСТИ
  • 33 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "От ЮАР":

    ЕЙ Б00КЛУК 35 ГОДИНИ УПРАВЛЯВАТ МАРИОНЕТКИТЕ НА КОЗЯК БЕ СМ00ТАНЯКО ...ВИЖ РУСИЯ БЕ МР@СНИК ТОКА Е 6 СТОТИНКИ БЕНЗИНА 1.20 И СА ПЪРВА ИКОНОМИКА В ЕВРОПА С 4% РЪСТ БЕ Б000КЛУК
  • 34 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "От ЮАР":

    ВИЖ РУСИЯ БЕ МР@СНИК ТОКА Е 6 СТОТИНКИ БЕНЗИНА 1.20 И СА ПЪРВА ИКОНОМИКА В ЕВРОПА С 4% РЪСТ БЕ Б000КЛУК
  • 35 фактите

    1 0 Отговор
    С кампания за 10 млн. лв. правителството ще популяризира еврото у нас
  • 36 Искам Евро в джоба

    2 2 Отговор
    Копейките да си събират рубли !
  • 37 Кирил

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "провинциалист":

    Референдум за ЕС и НАТО.
  • 38 Запознат

    3 0 Отговор
    Незнам защо ни лъжат с тази Еврозона и ни пробутват алабализми. Инфлацията ни е двойна, прането на пари , съдебната реформа е неосъществима поради политически интереси и като вземем предвид контрабандата по митниците и трафика на аборигени........ Каква Еврозона сънуват измамниците от власта. Не мога да си обясня как политиците достигат до заключението че народа им вярва на сънищата и глупостите с които ни облъчват? Ако държавата се управлява от референдуми , правителството и администрацията отпадат автоматично.Толкова жалки станахме че вече всички си правят пишки с нас.
  • 39 Запознат

    0 0 Отговор
    Българина обича колата да му е лъскава като на европееца ама това че ще я бута не е важно. По важното е да изглежда като европееца който може да е с червило .
  • 40 Тишо

    2 0 Отговор
    Нас обикновените българи какво ни грее това ? Грее ги управляващи и политици, че повече ще откраднат
  • 41 Мухаа ха!

    0 0 Отговор
    Абе гъон сурати, кво го грее обикновеният българин,кредитният рейтинг? Кво ни омайвате,с двойни цени? Сякаш българина не може да умножи ,или дели на две.Ще ги слагате ,докато върви обмяната на кеша в народа.Да го успивате,нищо чудно,да протиснете и вериги,монополисти,да се сдържат,докато всичко не премине директно в евро.След това следва " пазарна икономика" ,или Държавата няма право да контролира цените, и други известни трикове.Онзи- хъпърцура ни убеждава,че няма страшно.Просто заплатите ни се променят в евро.Да,де! Но петдест на сто, надолу! Сега примерно получаваш два бона, в евро хилядарка.Нсправо огромен успех.А колко от народа получава два бона в момента! Какво се случва с онези- над 1,5 милиона пенсионери с днешните 600-700 лева.Или бачкаторите на МРЗ -933 ,отделно удръжки и данъци.Но вие сте си прави,щом стадото блее и преживя безучастно.Унгарец,поляк си мълчат и дори не разрешават дебат на тази тема.Вероятно са по т,пи нации от нас!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове