Last news in Fakti

19 Януари, 2024 19:07 838 13

Вигенин: Правителството отново остави хората в малките селища без достъп до лекар

  • вигенин-
  • лекар-
  • здравеопазване

Това правителство трябва да започне да прави усилия, призова депутатът от опозицията

Вигенин: Правителството отново остави хората в малките селища без достъп до лекар - 1
Снимка: БСП

„Един от основните проблеми на българското здравеопазване е свързан с невъзможността на българските граждани, живеещи в малки населени места да имат адекватен достъп до здравни услуги. Резултатът е по-висока заболеваемост и първо място на България по смъртност в ЕС“. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от „БСП за България“ Кристиан Вигенин в питане до здравния министър.

По думите му още по-трагично е това да се случва от болести, които са лечими. „Затова създаването на амбулатории за извънболнична помощ и консултативни медико-социални звена, които да предлагат тази здравно-социална услуга, е от изключително значение за подобряване достъпа до здравни услуги на българските граждани, стъпка в посока възстановяване на правата на българските граждани, които са им конституционно гарантирани, но нарушавани системно през годините - са предвидени през тези проекти“, посочи Кристиан Вигенин.

Посочвайки проблема, той се обърна към министъра на здравеопазването Христо Хинков с въпросите:

„Какво е изпълнението до този момент от дейностите, заложени в Компонент 2 – „Изграждане на съвременна материално-техническа база и осигуряване на медицинска апаратура, и обзавеждане за амбулатории за извънболнична помощ и консултативни медико-социални звена от инвестиция С 1217 - „Развитие на амбулаторните грижи по националния План за възстановяване и устойчивост“?

Каква част от заложените средства в размер на близо 78.2 млн. лв. за изпълнението на този компонент са изразходвани и за какво? На какъв принцип и по какви критерии се разпределят и ще бъдат разпределяни средствата?“

След отговора на здравния министър народният представител от „БСП за България“ заяви:

"С възмущение чувам това, което казвате. Мислех си, че най-после българската държава, макар и през Плана за възстановяване и устойчивост, се е сетила за тези, може би, десетки хиляди български граждани, които са изоставени без никаква медицинска помощ и достъп до елементарни здравни грижи“.

Кристиан Вигенин подчерта, че той е народен представител от такъв избирателен район – Ямболския. „Но всеки един от колегите тук, независимо от коя партия, вярвам, се среща често в такива населени места, където няма адекватен транспорт до общинския център или между селата, където няма училище, където няма никакъв достъп до здравни услуги. И тази програма беше една възможност, макар и частично, този въпрос да започне да се решава“, заяви социалистът.

Той подчерта: „От вас, сега разбирам, че са били планирани 300 такива обекта, после стават 100, сега вече са 70. На всичкото отгоре, едва през октомври са приети критерии, все още не е ясно в кои общини и в кои населени места това ще се случва. И ако така я караме, може би най-накрая ще се окаже, че ще направите няколко такива центъра, колкото да покажете, че нещо е направено“, каза Кристиан Вигенин.

„Скоро идва ротацията и аз не знам дали мога да се обърна с някакъв призив към вас конкретно, но може би към управляващите, и чрез вас към следващия министър – да приемете сериозно този проблем. Сигурен съм, че има по-лесни начини да се изхарчат тези пари. Сигурен съм, че има по-сериозни проблеми пред реализацията на проекта, така както е планиран, ясно е, че ще има и недостиг на кадри. Но въпросът е да се направи така ,че тези проблеми да се решат, а не да се бяга от тяхното решаване, понеже е сложно. И само, за да не останат някакви пари неизползвани – да се пренасочват в друга посока. Не казвам, че и другото не е важно – но, достъпът на хората до здравна помощ в отдалечените и малки населени места, е буквално нула. Това правителство трябва да започне да прави усилия в обратната посока. Ще следя този въпрос и доколко Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите ще изпълнят своите ангажименти“, заключи народният представител от „БСП за България“.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чуждестранни студенти

    16 0 Отговор
    Не е голяма болка, важното е, че на всяка крачка има фризьорки и маникюристки. Населението може да е болно , но за сметка на това ще е красиво. А медицинските университети ще имат пълни каси от таксите на чуждестанните студенти и ще готвят кадри за Турция и Гърция.
  • 2 Болен здрав носи.

    10 0 Отговор
    С народните кървави и потни парички.

    Коментиран от #12

  • 3 А 90-те ГОДИНИ

    9 1 Отговор
    ГА КРАДЯХТЕ ЗАЕДНО С МУТРИТЕ СИ НЕ МИСЛИХТЕ ЧЕ ТЪЙ ЩЕ СТАНЕ
  • 4 Анонимен

    4 0 Отговор
    На господарите не им трябват болни малоимотни хора
  • 5 Белата Мафия е Всесилна! Само там където

    9 1 Отговор
    Падат много пари имат Интерес, нали са Търговци!!?? От Бабите по селата, няма Келепир, няма какво да вземат!! Търговци, Бялата мафия!!
  • 6 Ццц

    3 2 Отговор
    Плана е по всякакъв начин да се унищожат българите посолството е заповядало унищожение на българите

    Коментиран от #11

  • 7 Ти какво искаш

    0 1 Отговор
    Ти какво искаш от една Патка? - Хайде стадо Патки!
  • 8 Асен

    4 1 Отговор
    Сглобката са гробокопачи на народа ,продават земя ,ламтят за постове и пари ,дано им дойде по скоро края !!
  • 9 Яяяяяя

    2 1 Отговор
    Този не разбрал още , че точно това е целта , да се освободи територията от биомаса

    Коментиран от #13

  • 10 Краватар

    3 1 Отговор
    Е и, какво се чудиш? Правителството ясно каза, че приоритетите му са Шенген и еврозоната. Хората в малките населени места не са приоритет на никой
  • 11 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ццц":

    10 години спахте, докато Ковида не ви събуди.
  • 12 ъхъ

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Болен здрав носи.":

    Магистрали!
  • 13 до заспите

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Яяяяяя":

    Видя се кой "освобождава териории"!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове