Last news in Fakti

20 Януари, 2024 06:49 1 318 2

Богдан Богданов: Злоупотребите в ДКК не трябва да продължават

  • богдан богданов-
  • министър-
  • икономика-
  • индустрия

Ще отнеме време, за да бъдат минимизирани всички рискове за работата на държавните дружества, заяви министърът на икономиката и индустрията

Богдан Богданов: Злоупотребите в ДКК не трябва да продължават - 1
Снимка: БГНЕС

Преструктурирането на дружествата под шапката на Държавната консолидационна компания (ДКК) ще премине през задълбочен анализ и ще бъде обсъдено в широк кръг. Ще бъде разработена цялостна програма за преобразуване, която ще бъде предложена за гласуване от Министерски съвет. Същата ще бъде представена и дискутирана с експерти, с представителите на различни парламентарни групи и в рамките на икономическата комисия в Народното събрание.

Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов в отговор на парламентарен въпрос относно бъдещето развитие на ДКК, предаде ФОКУС.

По неговите думи процесът ще отнеме време, за да бъдат минимизирани всички рискове за работата на държавните дружества и за техните 5 500 служители.

"Към днешна дата идеята за създаването на ДКК, като холдингова структура, е видимо опорочена“, категоричен бе Богданов. Министърът посочи редица злоупотреби и нарушения в управлението на компанията в минали години, генерирали милиони левове загуби. Сред тях са изхарчените без резултат над 500 млн. лева за ремонт на язовири, нереализираният правителствен комплекс и сключените поредица от договори за прехвърляне на вземания от страна на ДКК. Той е категоричен, че тези злоупотреби не трябва да продължават.

Богданов посочи, че компанията е в систематично неизпълнение на Закона за публичните предприятия и припомни, че при встъпването си в длъжност са липсвали финансови отчети на ДКК за 2021 г. и за 2022 г., което е в неизпълнение на закона. По думите на министъра всички нарушения са явни и са дадени на компетентните органи, като подчерта, че ДКК е постоянен обект на разследване от страна на прокуратурата.

Министър Богданов припомни, че през тази седмица кредитът на ДКК към Българската банка за развитие, в размер на 126,4 млн. лева, е бил погасен. "След като успяхме да върнем на държавата първите 45 млн. лева от нереализиралия се правителствен комплекс, в сряда официално погасихме цялото задължение“, посочи Богданов. Кредитното задължение е натрупано между 2018 г. и 2020 г. и по него немалка част от държавните предприятия към ДКК са били заложени като обезпечения. Сред тях са "Ел Би Булгарикум“ ЕАД, "Кинтекс“ ЕАД, "Нити“ ЕАД и други, като сега предстои да бъдат премахнати всички възбрани и залози върху тях. По думите на Богданов само за последната година лихвите по кредита възлизат на над 6 милиона и половина лева. Той посочи, че с изплащането на заема, дружествата ще могат да се развиват и да внасят дивидент в бюджета, вместо да продължават да изплащат лихви по кредита.

По думите му Министерството на икономиката и индустрията, като принципал на ДКК, ще предприеме действия само в случаите на неефективно управление. "Промени няма да бъдат правени при дружествата, които работят добре - като ВМЗ“, каза още Богданов. Според него бъдещото развитие на държавните предприятия от тук нататък ще бъде фокусирано върху перспективни индустрии като чисти технологии, кръгова икономика и други.

Той коментира и възможността за значително намаляване на броя на членовете на бордовете в държавните предприятия чрез тяхното преструктуриране. "Към момента съставът им варира от около 70 човека, като те ще могат да бъдат намалени до 20 души. Важното е този процес да премине в отворен диалог и да гарантираме работните места на заетите в дружествата“, подчерта Богданов.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЗ...

    2 0 Отговор
    И какво стана с парите за язовирите? Потънаха ли ? Къде потънаха някой ще ни каже ли? А Румен Гайтански и неговита 150 000 000 евро кредит от който за 5 год. не е внесъл и една вноска? Прокуратура има ли ? НЕ както няма и държава
  • 2 Запознат

    0 0 Отговор
    Дайте ми 150милиона и после ме търсете ако искате с Интерпол. С тези пари ще инсценирам каквото ви дойде наум и ще ме направят като Брад Пит , даже и очите ще ми сменят. ДКК е структура създадена да се източва ресурс на данъкоплатците. Спокойно ще има и 2ра серия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове