Last news in Fakti

21 Януари, 2024 06:32 1 248 25

Явор Гечев: България трябва да наложи мита на стоките от Украйна

  • явор гечев-
  • земеделие-
  • зелена сделка

Засилената Зелена сделка повишава разходите на земеделците, заяви бившият служебен министър на земеделието

Явор Гечев: България трябва да наложи мита на стоките от Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

България трябва да наложи мита на стоките от Украйна.

Това заяви пред БНТ Явор Гечев, съветник на президента Румен Радев и бивш служебен министър на земеделието.

"Помощите в съвременната европейска политика не са помощи за правене на нищо, а за да вземаш екологични мерки. Намесите на пазара дават своето отражение. Това казва свободната пазарна икономика - когато имаш изкривявания, то проблемите остават. Докато не се балансира пазарът наново", коментира Гечев проблемът с украинското зърно.

"Засилената Зелена сделка повишава разходите на земеделците. 1/3 от това, което правят те, отива за екология. Исканията са едни и същи. Затова от Гърция до Германия, през България и Румъния и цяла Източна Европа на практика протестират фермерите. Искат различни мерки, но проблемите са едни и същи. И на фона на това, че се засече с войната с Украйна, цените изригнаха. Никой не спори за това, че трябва да помагаме на Украйна. Да не сме разбрани погрешно. Но когато ти имаш изисквания, когато ти поскъпва продукцията с 1/3 от цената, пускаш продуктите от Украйна, които нямат същите изисквания. Те не са членове на ЕС, но продават на ЕС като европейски пазар все едно, че са европейска държава. Тогава този дисбаланс в икономиката съществува. И сега става така, че фермерите вече, чисто икономически, не вадят пари. Тоест разходите са по-големи, отколкото приходите", каза още Гечев.

"Войната ако спре ще е началото на някакви процеси, но това не значи, че пазарите ще се балансират веднага. Ще минат години. Иначе твърденията, че влиза украинско зърно като румънско такова, по-скоро миришат на дипломатически скандал. Един министър, когато отправи обвинения към друга държава трябва много сериозно да има аргументи, да е проверил фактите, да е пратил хора на място. Защото ако не е вярно пък е дипломатически скандал. Моите съмнения са същите, но аз не съм в позиция в момента да го докажа. Просто не съм министър", посочи той.

"Митата са фундамент на ЕС. Свободното движение на стоки, капитали и пари, и хора, е фундамент на Европейския съюз. Той затова е създаден. Когато си приел споразумение към Украйна, това е много тежка мярка, която според мен няма да бъде одобрена от ЕС", каза Гечев.

"Приветствам мерките, които се предлагат за митата от министъра, не само нашия, а на още 4 държави. Според мен, докато има достъп от Украйна свободно движение на стоки, но те не изпълняват екологичните изисквания като членове на ЕС, според мен трябва да бъдат наложени екологични такси в рамките на една трета от цените на земеделските продукти, за да внесат тази хармония. За да може европейските производители да бъдат равноправни. Това е законово възможно", каза съветникът на президента.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен

    28 1 Отговор
    Не каза мита, а еко такса! Защото митата не могат да минат в ЕС, а еко таксата, може! Ма то, от журналист, какво да очакваш да разбере?
  • 2 ТОЯ Е ОТ ДПС

    19 4 Отговор
    МИТАТА Я СЪБРАНИ Я НЕ.ПАК ША ИМА НАШИ И ВАШИ И КРАЖБИ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАЩИ ДПС.ЗАТОВА ТОТААААААЛНА ЗАБРАНА НА ФАШИСТКА СТОКА.
  • 3 да де

    21 1 Отговор
    Поредната измислица на сайтчето каза екотакси, но що да не си пробутате лъжата за митата.
  • 4 Петър

    36 3 Отговор
    Заглавие на публикацията:
    "България трябва да наложи мита на стоките от Украйна"
    А според мен е най добре България да наложи ембарго на стоките от Украйна.

    Коментиран от #10

  • 5 Решение

    31 3 Отговор
    Най-добре пълно ембарго !
  • 6 voят на копейките

    7 36 Отговор
    окаza се че укрите проиzveждат качествени стоки

    Коментиран от #8

  • 7 Кнаус 485

    26 3 Отговор
    Ами то не стават митата заради ЕС, мисля че говори за еко такси на земеделската продукция, което е правилно....... Въобще Украйна ще срещне много трудности за приемането в съюза , ако след години продължава да съществува...... Да не забравяме, че лятото има евроизбори и и дано да дойдат политици, които мислят с главите си, а не краварски слуги.....
  • 8 Значи

    12 6 Отговор

    До коментар #6 от "voят на копейките":

    всичко руско е качествено, защото Окраина е Русия !

    Коментиран от #17

  • 9 ГМО

    16 2 Отговор
    Ембарго и санкции, а на украинките - карантина.
  • 10 Никакви

    9 6 Отговор

    До коментар #4 от "Петър":

    мита. Защо не наложи мита на Турция, която внася некачествени и пълни с пестициди плодове и зеленчуци?

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Кнаус 485

    16 1 Отговор

    До коментар #10 от "Никакви":

    Земеделската продукция на Турция вероятно не е много екологична, но добре че я има иначе бг ще умре от глад...... Преди време България изнасяше много преработена и непреработена земеделска продукция, но тази годината политика в земеделието, по времето на Филип Димитров направи така, че в България да се внасят храни......

    Коментиран от #13

  • 12 И да

    12 2 Отговор

    До коментар #10 от "Никакви":

    каже колко милиони прилапа , когато раздаваше парите от ЕС на пишман фермерите в Пловдив ! А после министЕр в служебното правителство , направило сума ти и поразии !
  • 13 Кнаус 485

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Кнаус 485":

    Да се чете пагубна....
  • 14 Мемфис

    7 16 Отговор
    Що не ходиш да те шииибат бе, РуZки паррцал?
  • 15 Явор Гечев

    6 15 Отговор
    Разорих България в полза на Русия, сега искам да направя същото и на Украйна.
  • 16 защо лъжете

    5 1 Отговор
    Заглавието е FEKE NEWS! Не отговаря на истината! Напротив, Гечев заяви, че мита НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ НАЛАГАНИ НА Украйна, заради споразумението й с ЕС! Той предложи да се въведат ЕКОЛОГИЧНИ ТАКСИ за украйнските стоки!
  • 17 мели емеля

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Значи":

    мели🤡 даже и пирони не може да произвеждате
  • 18 Ний ша Ва упрайм

    3 0 Отговор
    вноса на стоки подбива родните производители и ако беше Маджара мъж с топки щеше да въведе мита за окрайнцте както в Маджария. Ма Денков нема топ.и
  • 19 Сийка

    0 4 Отговор
    Щом този на снимката работи за Радев, не ми го хвали. Явно следва заповедите на русолството!
  • 20 Асххх

    0 4 Отговор
    Веднага цените ще скочат а фермерите ще си допълнят автопарка със скъпи коли .То бяха субсидии ограничения само да богатеят зърнарите.За останалия бизнес няма субсидия няма помощ .Това не значи че харесвам Украйна.

    Коментиран от #23

  • 21 Да бе

    0 4 Отговор
    А ако България е на мястото на Украйна
  • 22 Краватар

    2 0 Отговор
    Алоооу няма България тука, има посолство. Опичай си акъла
  • 23 Минувач

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "Асххх":

    Аве, стига с тея зърнари, бе... да си купуват, каквото искат, не е моя работа. Но е моя работа, че тая година ми дадоха 30% по-малки ренти, заради тая Украйна. Повечето зърнари, са зърнарчета, щото нямат кой знае колко своя земя, а работят земята на обикнивените хора, които сега ги удариха с рентите, заради намалените печалби. Правил съм сметки и математиката е, че аз и арендаторът си делим печалбата по равно, сделката не е лоша. Аз си блея на дивана, той бачка и делим. Е, той гледа хиляди декари земя и накрая аз с моята печалба си купувам кола на старо, а той Бентли, но мен не ме бърка. Все едно да завиждам на всеки шеф на предприятие, че печели и има Бентли. Та да не би само зърнарите да са Бентлисаните, богати хора бол. Да съм станал и аз зърбар, ама по-лесно е да си кибича, нали... Така че, стига с тая завист, а и с тая Украйна, че да не се сриват така цените на зърното, както е сега, че да си вземаме хубавите ренти отново.
  • 24 Мухаа ха!

    0 0 Отговор
    Ще наложите,но като помръднат с вежди от козяка,и ще изцапате памперса.Колкото блокирахте и стоките на чайна таун. Дори тестовете за коронката внасяхте ( по втория начин) от тяхДа не говорим за електроника,битова черна и бяла техника,дрехи,обувки.Иначе,на приказки сте .. Нашите джуджета са най- високи!
  • 25 Ало факти

    0 0 Отговор
    Този човек се занимава с отглеждане на кучета и беше служибен министър на земеделието което не означава че разбира от земеделие
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове