Last news in Fakti

22 Януари, 2024 12:31 1 197 20

Експерт по сигурността: Проблемът с информацията и службите е фундаментален

  • служби-
  • реформи-
  • парламент

Разговорът за службите и тяхното реформиране няма как да не минава през руско-украинската линия, подчерта Мариян Събев от центъра за изследване на демокрацията

Експерт по сигурността: Проблемът с информацията и службите е фундаментален - 1

Целта на упражнението е такава – информационният повод се употребява, за да се разбуни отново дискусията за службите.

Това мнение изрази пред БНР Мариян Събев от Програма "Сигурност" от Центъра за изследване на демокрацията по повод напрежението около ротационното председателство на парламентарната Комисия за специалните служби.

"Това беше очаквано. Следва всички парламентарно представени сили да са подготвени за това, а изведнъж се оказа, че са изненадани. Истината е, че всички бяха наясно, че това ще се случи и сегашният случай бе използван като информационен повод да се възроди отново това желание за реформиране на службите за сигурност, което беше леко потушено."

Запитан добре ли е "Възраждане" да бъде ограничена от председателство на въпросната комисия, каквито предложения се появиха от страна на управляващото мнозинство, Събев коментира:

"Дали си председател или член на парламентарната комисия, не променя нивото ти на достъп до информация. Някакъв специализиран достъп до информация не се променя. Това е само върхът на айсберга. Проблемът с информацията и службите е по-фундаментален. Ставали сме свидетели на пробиви на доста по-ниски нива."

До момента, в който тази информация стига НС, вече я знаят доста повече хора, отколкото предвижда законът, допълни той. Експертът е категоричен, че пробивът не е в Народното събрание и призова "да не търсим под вола теле".

Мариян Събев смята, че състоянието на сигурността в момента е съвсем различно от това, което беше преди 10 години.

"Г-н Пеевски явно работи с доста добре подготвени комуникационни експерти. Цялото политическо говорене се видоизмени. В настоящия парламент, особено през последните 4-5 месеца, наблюдаваме променено говорене, а хората са същите. Най-вероятно се промениха хората, които стоят в сянка на това говорене. То е много видимо", заяви Събев.

Разговорът за службите няма как да не минава през руско-украинската линия, подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Искаме мир, а не НАТО!

    12 4 Отговор
    Митинг-протест пред посолството на САЩ - 27 януари 2024 г., 14.00 ч.
    Ул. „Козяк“ 16, София.
    Уважаеми българки и българи, драги сестри и братя, всички Вие честни хора на България, към Вас отправяме този призив.
    В Конгреса на САЩ бе внесен Проектозакон S804, който обявява Черно море за зона на стратегическите американски интереси. Това означава, че Черноморско-Балканският регион се превръща в бойно поле.
    Заплахата България да бъде включена чрез жива сила да участва в бойни действия е повече от реална.
    На цялото българско общество е ясно откъде основно идват командите. Ето защо ви призоваваме да се съберем пред главното Посолство и да ги запитаме:
    От позицията на какъв човешки морал вие господа настоявате „нашите нотабили“ да ни вкарват в месомелачниците на припламващите тук и там военни конфликти? Нима нашите синове са ни по-малко мили от вашите? Нима забрадките на българските майки са по-малко черни от тези на вашите майки?
    След като вашите деди и бащи са се били заедно с руснаците против нацизма, на основата на какви ценности не само не спирате, но поощрявате неофашистки елементи в България да рушат паметниците на Червената армия, внесла огромен принос в разгрома на нацизма и фашизма?
    Величието на една държава и нация се покои на честността, на ясно провежданата политика на уважение към ценностите и традициите на близки и далечни народи и общества. Ако вие искате да покажете, че сте действително велика страна, уважете волята на мнозинството българи

    Коментиран от #17

  • 2 Гражданин

    1 6 Отговор
    Щом не одобрявате НАТО, то се връщате в Русия, лошо няма, мили Комунисти вече демократи, но не следваше да баламосвате народа, че не са навсякъде 34 г назначавани такива. Не, че ни вълнува хората, но уж не желаете лъжите, кражбите, а го правите, за което ви Благодарим, обратно при ссср и путинистите Костадин Костадинов. Все пак хората живеят с вашите платени руски тролове и знаем, мнението им за вас всички преминали в партии, да не ги изброяваме. Всичко бкп на запад висше, и всичко гнило навън да гледат и се учат за наказание, как се вади чужд хляб, но по ок навън, отколкото в комунистическото ви минало, мерси, бъдете здрави и си оправете здравеопазването, че и там е един бардак.
  • 3 ТаУмВзе

    6 1 Отговор
    Ква сигурност брее, нали сводките Заповеди ви ги бичи Козяк! ХАХАХАХ
  • 4 Смърфиета

    3 0 Отговор
    Да се эбе у газът Мариян Събев.
  • 5 ха ха

    2 0 Отговор
    проблема със сигурността на информацията не е да не се знае от чуждите разузнавания , а да не се знае от българските граждани
  • 6 МаДа

    4 0 Отговор
    Пробивите стават точно по високите нива, онези пенсионери просто поеха вината.
    След всяка реформа на служняците остават все по-малко които да работят САМО за бегето.
    Сега тези които не искат да работят за руснаците, ги сготвят като ги обявят за...руски агенти.
    Така хем трупат точки пред ЕС и НАТО, хем смачкват неудобните, хем тези от "ниските" нива си затварят зъркелите тотално.
    Чекайте нещо да се промени Овце.
  • 7 Истината е че

    3 1 Отговор
    нивото ти на достъп до информация го определят шепа атлантически продажни кретени

    Коментиран от #9

  • 8 Ако депутати и висши държавни служители

    2 0 Отговор
    Нямат достъп до информация, как ще вземат тогава правилни решения ? От Козяк ли ще ги вземат ?

    Коментиран от #10

  • 9 Смърфиета

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Истината е че":

    Що, ще те направи ли щастлив да го имаш?
  • 10 Смърфиета

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ако депутати и висши държавни служители":

    Какви правилни решения очакваш толкова внезапно да вземеш ако се сдобиеш?
  • 11 Рефомирайте МВР незабавно

    2 0 Отговор
    МВР се изживяват като политическа полиция, масово епресии в провинцията!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Сериозна тема приятели.....

    1 1 Отговор
    На мен друго ми направи впечатление за което говоря от години !!! .......от изминалата година, ....... което не беше тема на статии в България! Орбан отряза лентичка на университета за държавна администрация. Заявено ясно беше, че учебното заведение ще бъде абсолютно деполитизиран и строго ще се наказва всякакъв опит за политизация, било вътрешнополитическа или международна. Студентите ще бъдат проверявани и контролирани за всякакви зависимости независимо от коя страна става дума. САЩ, Русия, Китай или друга и при най малко съмнение ще бъдат освобождавани !!!..... университет за държавна администрация със всички специалности които са нужни ! От национална сигурност до екология ! И тези кадри ще бъдат приоритетно назначавани и ще бъде стриктно контролирано кариерното им развитие...Не знам бре хора, но аз действително мисля, че трябваше отдавна като в Унгария (и не само там) а и в повечето стари европейски демокрации да имаме държавен специализиран университет за държавна администрация ! ...... Деполитизиран и изключително професионално ориентиран ..... Със студенти и преподаватели на които да им е категорично забранена политическа дейност и пристрастност. Никаква свързаност с НПО-та и чужди организации и проверка до девето коляно и постоянен мониторинг на контакти и зависимости...Така мисля колеги....

    Коментиран от #18, #20

  • 14 Така е

    2 0 Отговор
    Проблемът с информацията и службите е фундаментален защото са тотално пробити от атлантически шпиони и зависими хора.

    Коментиран от #16

  • 15 Проблема е, че дори

    0 0 Отговор
    Стенограми от заседания на МС вече липсват. Основни норми и постулати на демократичното управление се нарушават и за решения на МС се обявяват недействителни такива на практика. Че и без въобще заседания на МС да е имало даже .....поне 12-13 пъти се е случвало вече ....
  • 16 Смърфиета

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Така е":

    Да де. Хубаво, че са чужди сламки та да си затворим очите за гредата в нашите очи. Както и да е. Всичко е до време, но човек междувременно трябва да оцелее. Ако се разчита на този тип информация – значи който разчита нещо не е в час.
  • 17 да питам

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Искаме мир, а не НАТО!":

    Що не написа по-разбираемо - Искаме "русский мир " ...
  • 18 Перо

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Сериозна тема приятели.....":

    Това джендърията никога няма да го допусне! Посолството управлява, чрез агентите за влияние в отделните власти и медиите! Орбан е от стара коза яре и при него не минават ционистки номера!
  • 19 Твърде голяма Роля

    0 1 Отговор
    Твърде голяма Роля приписвате на тези Пионки!
  • 20 ха ха хааа

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Сериозна тема приятели.....":

    Ти сериозно ли ?! Орбан и деполитизация ..🤭🤫
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове