Last news in Fakti

22 Януари, 2024 21:42 14 194 57

Мика Зайкова обяви новина за българите и техните пенсии

  • мика зайкова-
  • пенсии-
  • пенсионери-
  • нои-
  • левове

На 5163 пенсионери месечният доход е на суми до определения таван, който и тази година остава 3400 лева

Броят на хората, решили да се пенсионират до една година по-рано, се е увеличил двойно само за последните четири години, сочат данните на Националния осигурителен институт (НОИ), съобщи "Труд".

Те получават пожизнено намалена с 0,4% месечно пенсия, но въпреки това са предпочели да приключат с редовната работа. През 2019 г. предсрочно пенсионирани са 14 901, а през 2022 г. броят им е 34 816. Средствата, необходими за изплащането на тези пенсии, пък нарастват четирикратно.

Хипотези

Изискването за предсрочно пенсиониране е да си покрил необходимия за съответната година стаж, който за 2024 г. е и 36 г. и 6 м. зa жeнитe и 39 г. и 6 м. зa мъжeтe. Необходимата възраст пък е 62 г. и 2 м. за жените и 64 г. и 7 м. за мъжете. Няколко са възможните хипотези за предсрочно пенсиониране.

През последните години една голяма група от хората в пенсионна възраст имат достатъчен стаж, но не отговарят за навършената възраст, която всяка година се увеличава с по 2 месеца. Затова и решават да се възползват от регламентираната през 2016 г. възможност.

Не е за пропускане и фактът, че при пенсиониране се получават от 2 до 6 заплати накуп, коментират експерти в областта на пенсионната система.

Друг мотив за тези, които решават да излязат в пенсия предсрочно, е да продължат да работят с пенсия и заплата, ако останат на същата длъжност със същия размер на заплащането. „Основният мотив е да получават пенсия и заплата, като продължат да работят“, коментира икономистът Мика Зайкова. Според нея това е „принудителна мярка“, защото доходите не могат да достигнат издръжката на живот.

„Дори средната пенсия да е близка до минималната работна заплата, пак средствата не са достатъчни. Инфлацията може и да намалява, но като я определяме, не вземаме индекса на потребителските цени, а той изобщо не намалява“, допълни Зайкова. Сред пенсионираните предсрочно с намалена пенсия има и такива, които продължават да работят на граждански договор и това ги освобождава от задължението да плащат пенсионни осигуровки.

Идеята гражданските договори да се уеднаквят с трудовите не мина през парламента, така че пенсионерите ще продължат да плащат само здравни осигуровки. Освен всичко останало намалените пенсии се актуализират като всички останали всяка година със съответния процент по Швейцарското правило.

Размер

Средният размер на пенсиите за миналата година у нас бе 827,14 лв. Средната пенсия при мъжете е на стойност 836 лв., а при жените е с над 100 лв. по-ниска - 706,25 лв.

Почти 560 лв. е средният доход, който получават хората с инвалидност при общо заболяване. При земеделските стопани и кооператори тя е средно 750 лв. Средният размер на намалените пенсии пък е 800 лв., което е близо до средната пенсия, а това е и вероятен мотив за предсрочно пенсиониране с намален размер.

Общият годишен разход за изплащане на лични пенсии за осигурителен стаж и възраст в периода от 2019 г. до 2022 г. се увеличава с 4,8 млрд. лв., или с 65,4%. Разходите за изплащане на пенсии, отпуснати при специални условия, което включва и намалените, са 2,6 млрд. лв. през 2022 г., тоест ръстът е почти два пъти. Това обаче е за сметка на пенсиите, отпуснати по общия ред - при навършване на възраст и с изпълнен стаж, които намаляват.

Добавка

Така наречените вдовишки пенсии от 1 юли тази година ще се изчисляват като 30% от пенсията на починалия съпруг. Досега процентите бяха 26,5%. С увеличението сумата на добавката ще доближи средно 200 лв. Пенсията на починалия съпруг обаче се актуализира също по Швейцарското правило, което предполага още нарастване на сумата. Вдовишки добавки у нас получават малко над 680 хиляди пенсионери.

5163 вземат пари до тавана

На 5163 пенсионери месечният доход е на суми до определения таван, който и тази година остава 3400 лв. Между 2500 лв. и 3000 лв. пък получават малко под 13 000 българи, сочи статистиката на Националния осигурителен институт. Най-масовата група пенсионери обаче вземат между 444,59 лв. и 523 лв. Следващата по масовост е групата на хората, които получават между 600 и 700 лв. - 272 297 души.

Почти толкова са и тези с пенсия между 500 и 600 лв. Въпреки че средната пенсия у нас е около 826 лв., тези, чийто месечен доход е между 700 и 800 лв., са два пъти по-малко от горните групи - 142 600 души.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе

    39 10 Отговор
    Герб/пп/дс(държавна сигурност)/дпс решават какви да бъдат пенсиите. Пенсиите в България трябва да са минимални, за да няма ущърб към националния бюджет. Така беше по времето на герб - най-малките в Европа. Например някой си тагарев харчи милиарди за американски шосейни джипове...
  • 2 пенси

    37 2 Отговор
    Да сме здрави тая година ще навършим пенсионна възраст със 40 години трудов стаж,а преди 1990 г. искаха 25-30 г. стаж и било по зле демокрация-до--а и мр---а
  • 3 Баба Зайка

    7 21 Отговор
    Нито лев за днешните пеншъни, които скачаха с Кюмура и разпродадоха България!!!

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Това

    17 9 Отговор
    Куку защо ни го натрисате. Всеки си има лични причини как и кога ще се пенсионира. Например, учители излизат от системата, защото не могат да преподават онлайн, т.е. чужди са им новите технологии. Но пък могат да си преподават частни уроци.

    Коментиран от #21

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 На никой

    23 1 Отговор
    не му пука за пенионерите с 50– 69.99 % степен на увреждане! Тяхната пенсия е 80% от минималната. Отделно – и да са с право на работа, никой не ги назначава. Приоритетно, за да си с ТЕЛК и да работиш по програма, то % трябва да е над 70.!!! Накратко – По – болните получават по – висока пенсия, по– високи интеграционни добавки и са по – кадърни да работят. Коментарът е към Системата, а не към хората с увреждания, които по принцип са ощетени отвсякъде.
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    47 3 Отговор
    Ако спрете да давате незаслужени привилегии на държавните търтеи ще си оправите и пенсионното осигуряване и държавата ви ще се позамогне.

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 имам въпрос

    25 2 Отговор
    защо след като съм достигнал осигурителния си стаж, т.е. съм натрупал изискуемите вноски за пенсия трябва да чакам и години възраст?!? Ей това му е лошото на солидарното осигурявани! Осигурявайки се сам зависиш само от себе си и това което получаваш накрая е заслужено! В момента, особено в ниския сегмент на пенсиите маса народ получава незаслужени пари и то толкова, колкото другите със същите пенсии са си ги заработили!
  • 12 Мда

    27 1 Отговор

    До коментар #9 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Търтеи винаги е имало, но проблемът у нас е в злоупотребата с власт. Имайте в предвид, че влиянието върху системата на обикновеният служител е нищожно!
    За толкова години, все още не се е намерил нито съд, нито прокуратура, еле па орган на ,, Национална сигурност", който да озапти някъде подобно управление.
    Лошото е, че идва лошото - започват вече да ни управляват нискочелите, хора с високо самочувствие и слаби възможности
  • 13 Магнитски

    26 3 Отговор
    Тук на тази територия върлува АПАТИЯТА БЕЗРАЗЛИЧИЕТО МИЗЕРИЯТА ОТЧАЯНИЕТО И БЕЗПЪТИЦАТА. А И ЗАВИСТТА ШЕ СЕ ИЗЯДЕМ ЕДИН ДРУГ.. КАТО кучета..

    Коментиран от #14

  • 14 Аха

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "Магнитски":

    Плюс тъпата мода, че някой им завижда за нещо... Все едно си длъжен вечно да си в течение на целия живот на всички!
  • 15 Артилерист

    21 3 Отговор
    В България законите са врата в полето. На мен, например, ми вземаха близо 20 години половината от пенсията, защото със закон отмениха част от закона за пенсиониране. Става дума за съвсем лековата игра със законите, а не да се настройват хората дали е било справедливо военните да получават такива пенсии. Доколко са били справедливи пенсиите на военните, може да се съди по сегашното състояние на армията. Първо, няма желаещи за служба и да вземат "големите" заплати и пенсии, и второ, тези които се хванат да служат гледат да добутат до минималния необходим стаж за пенсия и бягат. Ще добавя и трето в този контекст. И "преди" висшите номенклатурчици създаваха негативна нагласа в обществото спрямо заплатите на офицерите, но сега мизерстващата маса народ не може да повярва, че на "зелените чорапи" се дават такива пари (ама не отиват да попълнят некомплекта, а уж е лесно и за нищо пари се вземат). Отделно сиромашкия народ не може да повярва, че бедна България има управници като Тагарев, които дават милиарди на американците за остарелите им оръжия за "превъоръжаване" на армията...

    Коментиран от #37

  • 16 Теслата

    11 14 Отговор
    Кога управляващите и този кукумицин, ще разберат, че РАБОТЕЩИТЕ ПЕНСИПОНЕРИ са най-голямото зло, и изкривяват пазара на труда. Всеки работещ пенсионер лишава млад човек от доходи и съответно плащане на осигуровки ЗА ПЕНСИЯ. Всеки работещ пенсионер "сваля" цената на труд на съответната позиция с около 30%. В следствие на това след 20г. няма да има почти никой , който да внася осигуровки за пенсия и второ, заплатите в България се "намаляват" с 30%/

    Коментиран от #23

  • 17 На пенсионерите не им трябват левове

    3 8 Отговор
    А трябва да дават ваучери за храна като влезем в еврозоната и ще пропищят всички че има фалшиво евро и никой няма да иска в евро пенсии сега лева е защитен и извън България не се котира като дойдат измамниците от Европа с евробанкноти ще изпищят и търговците и клиентите от фалшиво евро което ще трябва да се проверява дали е фалшиво неистинско особено когато се приемат или дават евробанкнотите на касите с израза това е фалшива банкнота дайте ми ги на монети

    Коментиран от #27

  • 18 Просто е трагична ситуацията

    16 2 Отговор
    Почти 560 лв. е средният доход, който получават хората с инвалидност при общо заболяване...........Средният размер на пенсиите за миналата година у нас бе 827,14 лв. Средната пенсия при мъжете е на стойност 836 лв., а при жените е с над 100 лв. по-ниска - 706,25 лв.............. За каква Европа говорите, за каква Еврозона, за какъв Шенген ......
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Булгаристаннн къде е точно

    11 0 Отговор
    В Африка или в Европа, а булгаристанцииии ?
  • 21 Коко

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Това":

    Куку си ти сладурче! Толкова си умен, че ако не гледаш телевизия няма ад знаеш какво да ядеш тъ п а мис ир ко!
  • 22 Алооооо,

    9 1 Отговор
    Средният размер на пенсиите за миналата година у нас са били по малко от 415 евро месечно и някой кретен ще твърди, че сме били в Европа ? В Клуба на богатите ? .... Нещо да не е заразна тази атлантическа шизофрения в България ?....."Почти" 280 евро месечно бил средният доход, който получавали хората с инвалидност при общо заболяване........280 евро ?..... "доход" може да е някъде, ама верно в Африка но не и категорично "доход" по нормалният свят а половин билет за опера или театър ....... Шок и УжасТ .....
  • 23 Охранител

    21 1 Отговор

    До коментар #16 от "Теслата":

    В момента нося 24 часово дежурство на един паркинг. На минимална заплата съм. Да заповяда младият човек и с радост ще му отстъпя мястото.

    Коментиран от #26, #50

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Венци

    18 0 Отговор
    А Дуло вският Конституционен смъ рдел с 9 000 лв пожизнена пенсия. Гол ьо плаща.
  • 26 Теслата

    4 12 Отговор

    До коментар #23 от "Охранител":

    За това говоря. Ако те няма теб работещият пенсионер, готов на всякаква заплата, работодателят ти ще БЪДЕ ПРИНУДЕН да наеме млад човек ,съответно на ПО-ВИСОКА ЗАПЛАТА.

    Коментиран от #31, #33

  • 27 Ти у ред ли си ?

    13 0 Отговор

    До коментар #17 от "На пенсионерите не им трябват левове":

    Пенсиите да са във ваучери за храна? ...... А тока, парното, водата, лекарствата, тоалетна хартия и сапунче, ...... Що ли ти коментирам всъщност глупостите .....
  • 28 Пенсионер

    20 2 Отговор
    Мика, излишно си писала в статията какви ли не цифри. Всичко това е вятър го вее на бял кон. Истината е, че все по трудно хората ще се пенсионират. Причините са известни и няма да се спирам на тях. Обърни внимание все повече хора си купуват трудов стаж няколко години и се пенсионират, макар да им намаляват пенсията с коефициент 0.4. А, възрастта в ЕС ще стане 70 години. Е.... ? За какво говорим. Спомни си времето на "лошият" социализъм. Жената майка, която е многодетна с 3 деца и повече имаше право да се пенсионира на 50.години. Това време умря. Сега е демокрация.
  • 29 Пеевски и Доган нали сега

    8 1 Отговор
    "Топла кухня" със Светият Синод щели да правят шибеците. Ще нахранят всички пенсионери.... 100%
  • 30 Не ми се вярва

    6 0 Отговор
    При земеделските стопани и кооператори средната пенсия да е средно 750 лв.....
  • 31 Охранител

    14 0 Отговор

    До коментар #26 от "Теслата":

    Ти хубаво говориш, ама ще те заведа при работодателя да ти светне нещата. Младият човек идва и казва на работодателя: Преди да говорим за длъжността и работата, разговора започва от заплата чисто 1500 лева. Иначе няма смисъл. Е....? Да, ама не нали. Никой млад човек не иска на минимална заплата да седи и като я обложат, чисто взема от 780 лева, нето - 610 лева.

    Коментиран от #34

  • 32 Даааа, в Европа сме

    7 0 Отговор
    Средната пенсия при мъжете е 836 лв., а при жените 706,25 лв...
  • 33 Работодател

    8 2 Отговор

    До коментар #26 от "Теслата":

    Сам определям, кого да наема на работа. При частника е така. Не си в час на нещата.
  • 34 Теслата

    7 6 Отговор

    До коментар #31 от "Охранител":

    Човек ти сам си даваш отговорите. Когато НЯМА НИКАКЪВ ОХРАНИТЕЛ работодателят ти ще БЪДЕ ПРИНУДЕН да даде заплата 1500лв. От това двойно нарастване на заплатата печелят всички без работодателя. Младият човек има доходи,остава в БГ, създава семейство, раждат му се деца( положителен демографски ръст), развива икономиката, внася повече данъци и осигуровки, съответно има пари за по-високи пенсии и социални разходи и така нататък. Колелото се развърта.

    Коментиран от #38

  • 35 Направо са в рая тези с

    10 1 Отговор
    Пенсии 600 - 700 лв (300-350 евро). - 272 297 души...........и Пенсии 500 - 600 лв (250-300). - 273 000 души......
  • 36 Не виждам статистика

    8 0 Отговор
    Частен и държавен сектор - сравнение. Дали е случайно ?
  • 37 Да бе

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "Артилерист":

    Никакъв офицер не си бил ,вероятно проzд старшина в някое забутано поделение с петнадесет войника ...
  • 38 Работодател

    11 1 Отговор

    До коментар #34 от "Теслата":

    Извинявай, ама нещо не си в ред! Мръднала ти е сачмата. Как ще ме принудиш да наема младият човек , че и заплата чисто 1500 лева да му давам, когато мога да си намеря млад пенсионер, който срещу минимална 780 лева е съгласен да работи. Докарва си нещо към пенсията. Пазара е на принцип а - търсене/предлагане. Основен в пазарната икономика. Осмисли ги тези неща и не пиши глупости. Охранителят се опитал да ти ги обясни, ама ти не вдяваш.

    Коментиран от #39, #47

  • 39 Зависи

    1 6 Отговор

    До коментар #38 от "Работодател":

    За каква работа говориш ,как ще немеш пенсионер за някаква хамалогия примерно ?

    Коментиран от #45

  • 40 Да бе

    6 2 Отговор
    Баба Мика ни обясни ,че водата е мокра...
  • 41 Дайте да сравним

    9 1 Отговор
    Средният размер на пенсиите за миналата година у нас са били по малко от 415 евро месечно .......А колко е издръжката на един емигрант месечно и колко е издръжката на едно куче в общинският кучкарник примерно ?

    Коментиран от #42

  • 42 В Ямбол

    10 0 Отговор

    До коментар #41 от "Дайте да сравним":

    Един кучешки храноден е около 8-10 лева. За залавянето и транспортирането на животно се плащат 55-60 лева, за кастриране на женско - 75-80, за мъжко - 50-60 лева. Сумата от 51 лева се дава за външно и вътрешно обезпаразитяване и за ваксиниране, ток и други разходи са още около 30 лв +,+,+........... Пенсионерите поне не подлежат на кастрация
  • 43 Хъхъ

    6 5 Отговор
    Това си е пенсия да живееш луксозно направо. Трябва да има таван на пенсиите които да осигурява нормален живот а не луксозен. Повечето от тези господа с подобни пенсии са чиновници и бивши военни, което е много грешно и несправедливо спрямо частния сектор !

    Коментиран от #44, #46

  • 44 Частният сектор

    10 1 Отговор

    До коментар #43 от "Хъхъ":

    този сектор, който връзва ръцете на работника около минимални осигурителни ставки за дейност......Частният сектор, който къде внасяше и не внасяше осигуровки.......Частният сектор, който не ти заплаща извънредният труд и командировки........Този Частен сектор, заради който напуснаха/напускат страната хиляди млади българи!?
    От този Частен сектор ли чакате добра пенсия!?
    ,........
  • 45 Работодател

    9 0 Отговор

    До коментар #39 от "Зависи":

    Вече обясних. Без значение работата, Работодателя частник е свободен в избора на наемна работна ръка. В разглежданият случай охраната на паркинг не е хамалогия. Има си караулка и се наблюдават колите. Изборът на млад пенсионер с минимална 780 лева ми по изнася от изборът на някой младок с претенции искащ 1500 лева чисто. Освен това младите са недисциплинирани, а пенсионерите дисциплинирани, което е много важно.
  • 46 Инспектор

    5 2 Отговор

    До коментар #43 от "Хъхъ":

    Не трябва да има таван на пенсиите. На каквото си се осигурявал това следва да получаваш. България единственага държана в ЕС с таван на пенсиите.
  • 47 Теслата

    0 4 Отговор

    До коментар #38 от "Работодател":

    Много просто ще те принудя. Премахване на работещите пенсионери( има много начини). И тогава сам ще ходиш да се молиш на някой не пенсионер да дойде да ти работи за 1500лв.

    Коментиран от #48, #49

  • 48 Работодател

    4 0 Отговор

    До коментар #47 от "Теслата":

    От такива като теб нищо не зависи. Ти си от гилдията на наемният капитал. Нещо си сънувал.
  • 49 Работодател

    5 0 Отговор

    До коментар #47 от "Теслата":

    Апропо първите виетнамци пристигат края на 2024г. Те са евтина работна ръка и ще са съгласни на минимална заплата 933 лева. Никой не може да диктува на частният работодател, кого да назначи на работа. Заблуждаваш се.
  • 50 Обективен

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Охранител":

    Които пищят че пенсионерите заемали място на младите!
    Над 200,000 млади е искат да РАБОТЯТ...!!!!

    Коментиран от #51

  • 51 Охранитал

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от "Обективен":

    Ами никой не пречи тези 200000 млади хора да започнат работа, стига да имат желание за това. В България работни вместа колко си искаш, стига да не те мързи.
  • 52 Мери

    3 0 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ РАБОТЯТ ПЕНСИОНЕРИ С ГОЛЯМА ПЕНСИЯ АЗ ПОЗНАВАМ ТАКИВА 20 ДУШИ НЕ РАБОТЯТ С МАЛКИТЕ ПЕНСИИ ЗАЩОТО СА БОЛНИ И ИЗМОРЕНИ И ДРУГИ РАБОТЯТ НЕ ЗЯЩОТО НЯМАТ ПАРИ А ЗАЩОТО ЩЯЛИ ДА ПОЛУДЕЯТ В КЪЩИ НА УКРИТЕ ДАВАТ ПО 4000ЛВ НА СЕМЕЙСТВО
  • 53 Мери

    2 0 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ РАБОТЯТ ПЕНСИОНЕРИ С ГОЛЯМА ПЕНСИЯ АЗ ПОЗНАВАМ ТАКИВА 20 ДУШИ НЕ РАБОТЯТ С МАЛКИТЕ ПЕНСИИ ЗАЩОТО СА БОЛНИ И ИЗМОРЕНИ И ДРУГИ РАБОТЯТ НЕ ЗЯЩОТО НЯМАТ ПАРИ А ЗАЩОТО ЩЯЛИ ДА ПОЛУДЕЯТ В КЪЩИ НА УКРИТЕ ДАВАТ ПО 4000ЛВ НА СЕМЕЙСТВО
  • 54 Меги

    2 1 Отговор
    ВЪПРЕКИ ВСИЧКО НАЙ ДОБРЕ СА ПЕНСИОНЕРИТЕ ЗАЩОТО ИМАТ МНОГО НЕДВИЖИМИ И ДВИЖИМИ ИМОТИ НЕ КЕПУВАТ МЕБЕЛИ НЕ ХОДЯТ НИКЪДЕ А САМО СПЕСТЯВАТ ,АКО ХОДИШ НА РАБОТА ИМАШ РАЗХОДИ ЗА ХРАНА ДРЕХИ И Т.Н. ВСИЧКИ БАБИ СПЕСТЯВАТ КАТО ПРИНУЖДАВАТ ДЕЦАТА ДА ИМ НОСЯТ ОТ ЖАЛОСТ А ТЕ КРИЯТ ПАРИ ПОЧТИ ВСИЧКИ СТАРИ СА ТАКА КАТО УМРАТ НАМИРАТ ПАРИ АКО ТЕРОРИСТИТЕ НЕ СА ГИ ВЗЕЛИ ,СТАРИТЕ СА СТИСНАТИ И ИНАТЛИВИ,ОБЩО ВЗЕТО НАРОДА НИ ИМА ПАРИ 140 МИЛИАРДА В БАНКИ А КОЛКО ПОД ДЮШЕКА НЕ СЕ ЗНАЕ ВСЕКИ РЕВЕ С МИН.ЦАПЛАТА С 2 КОЛИ ,КАК СТАВА ТОВА?????????

    Коментиран от #57

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 да се усетиш навреме

    0 0 Отговор
    За мен най голямата грешка в живота е осигуряване за пенсия в България.Както ги режат и мамят от държавата постоянно избора е ясен.
  • 57 обира на пенсионери

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Меги":

    Само и това вече младите не се им задигнали.Обрахте ги до шушка повечето пенсионери а те ви построиха държавата която съсипахте.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове