Last news in Fakti

23 Януари, 2024 20:37 4 569 14

Инфлацията ни научи да внимаваме с разходите: За първи път от 10 години няма бум на задлъжнялостта през януари

  • кредити-
  • задлъжнялост-
  • разходи

Експертите препоръчват да заделим средства за непланирани разходи, което ще ни спаси от финансови изненади в непредвидени ситуации

Инфлацията ни научи да внимаваме с разходите: За първи път от 10 години няма бум на задлъжнялостта през януари - 1

За първи път от 10 години няма бум на задлъжнялостта през януари, сочат наблюденията на Асоциация за управление на вземания /АУВ/.

По-голямата част от потребителите са съумели да харчат според възможностите си по време на коледните и новогодишни празници и не срещат финансови затруднения през януари.

„В предходни години голяма част от потребителите не успяваха да се справят с покриването на задълженията си в началото на месеца. Водени от еуфорията на коледните празници, те не обмисляха добре разходите си през декември и надхвърляха финансовите си възможности.

В началото на 2024 г. ставаме свидетели на едно по-разумно поведение – едва около 10% от хората, спрямо почти 30% за изминалите години, изпитват затруднения със задълженията си в резултат от неразумно потребление в празничните дни. При това, тези затруднения не са съществени и потребителите ще съумеят да се справят с тях в рамките на следващия един месец”, коментира Райна Миткова, председател на Асоциацията за управление на вземания.

По думите ѝ, инфлацията, която беляза последните 2 години, е направила хората по-предпазливи. В края на годината много от тях са изготвили бюджет за празничните дни с основните пера – подаръци, храни и напитки, пътувания, оставяйки си дори буферна сума, която по възможност да спестят. В същото време, средната работна заплата нараства, а през декември много хора са получили допълнителни приходи под формата на коледни бонуси. Тези фактори обуславят относително спокойното и финансово стабилно начало на годината, посочват от Асоциацията.

„Най-предизвикателен бе краят на 2023 г. за по-младите потребители – до около 30 години. Те все още не са свикнали да преценяват добре приходите и разходите си, като в същото време се изкушават от скъпи ваканции и технологични устройства. Въпреки това и при тази група не наблюдаваме сериозни сътресения. Не очакваме бум на просрочени задължения и през следващите месеци”, казва Лилия Димитрова, зам.-председател на Асоциацията.

Очакванията на Асоциацията за 2024 г. е тя да бъде финансово предвидима и спокойна за потребителите. Въпреки това са налице и немалко песимистични прогнози в международен план, а политическата обстановка остава със знак за неизвестност.

Затова от АУВ съветват потребителите да се придържат към „златните” финансови правила:

Бюджетът и проследяването на разходите са задължителни – внимателното следене на всички приходи и разходи за определен период или по определен повод, както в случая с коледните празници, може да даде много добра яснота за това какво трябва да ограничим, кое ни е излишно и от какво можем да спестим.

„Буфер” за непредвидени ситуации – експертите препоръчват да заделим средства за непланирани разходи, което ще ни спаси от финансови изненади в непредвидени ситуации. Специалистите съветват този буфер да може да покрие 3-6 месеца от разходите ни за живот.

Инвестициите могат да намалят риска от загуба на спестяванията по време на инфлация и да ни осигурят финансова стабилност в дългосрочен план – информирайте се в какво можете да инвестирате заделените си средства – имоти, ценни книжа, акции в големи компании, злато. Най-важното е да диверсифицирате инвестициите си, за да сведете риска до минимум. Не е нужно размерът на всяка инвестиция да е голям, най-добре е да стартирате с малки суми, ако естеството на вложението го предполага.

От Асоциацията очакват през 2024 година банките да останат най-големият кредитор на пазара на задължения. Небанковите финансови институции и телекомите ще бъдат следващите по обем на задълженията кредитори. Междуфирмената задлъжнялост ще се задържи на относително стабилни нива, а плащаемостта ще се реализира с минимално забавяне.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    14 2 Отговор
    Няма задлъжнялост през януари,защото ни взеха всичко още през декември.Народът ще трепери до февруари и после ще дърпа бързи инфационни кредити да си плати изравнителните сметки
  • 2 Те най-кредитиращи се

    7 0 Отговор
    и задлъжнели са хазартаджии и футболисти. Кредитите ги връщат. Това за кола или жилище кредит не е много модерно.
  • 3 фантазирате

    11 0 Отговор
    един наемател през 2022 за един месец при нас още получава писма за невърнати кредити
    до тук са над 20 фирми за кредити + няколко банки
    А вие работете
  • 4 При тия лихви и безработица.

    9 1 Отговор
    Бягат за чужбина. За това няма кой да им тегли кредитите.
  • 5 Гошо

    11 0 Отговор
    Имам, има и още как ,на пишман БизнесмАните , дето водят милфките си и глуповатите си потомци на ски училища с парите на контрагентите си!
    Демек с ,,мойте пари" , не вдигат телефони, лъжат и поддържат искуствен стандарт на живот, увъртяни в дългове и заеми
  • 6 Инфлацията е кражба тип ало измамници

    10 2 Отговор
    Само че в огромни размери към всички с активното съдействие на държавата, БНБ и МФ! Вашето си е пладнешки обир не взехте никакви мерки да защитите доходите и спестяванията на хората! Сега искате да ви вярваме за еврото точно на вас обирджиите!
  • 7 Новозеландец

    4 2 Отговор
    Избягах от мутрите чорбаджий и държавата мащеха със скромните 110 хиляди евро заем от Банка. Вече 7 година не съм го плащал , нито са ме търсили нито могат да направят нещо.

    Поздрави Ню Лунн, Окланд , Нова Зеландия

    Коментиран от #9

  • 8 Не бе

    7 2 Отговор
    пак хързулкате хората.Нищо не са научили.Забравихте ли за рекорда от ипотечни заеми за 23-та , кауните се набълбукаха със заеми за апартаменти , които не са им нужни , ще дойде време ще ги подаряват щото народ не остана , и сега 50% от недвижимото имущество е празно.Ноември помните ли го 700млн. потребителски кредити за да се посрещне като достоен европеец новата година , а за бързите кредити нещо, там е чудо.Та за никакъв урок не става дума , нито дисциплина , просто народа така се е набълбукал със заеми че няма накъде повече да тегли , затънал е до ушите в...
  • 9 Боромир

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "Новозеландец":

    Стана ли ви ясно, защо в България лихвените проценти са толкова високи сравнение с европейските.
    Заради цървул като този.
    България има изключително висок процент необслужени или "лоши" кредити заради такива като новозеландски докер. Затова риска при банките е по- висок, съответно лихвите са по -високи.
    С нашите лихви, ние плащаме необслужвания кредит на беглеца пишман тарикат.
    Айде сега му дайте "лайкове" как е прекарал системата. Системата е така устроена, че не можеш да я прецакаш. Прецакваш някой нещастен човечец.

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Патла каймъна

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Боромир":

    Не брато , има такива кредити заради бъдещият ти лилав зет
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Новозеландец

    1 3 Отговор
    Докер съм да , позна , но си пия чайчето кеф ти Уелингън кеф и Окланд , и прецаках дРътаците с инвалидни колички. А ти покорно им се прекланяш и тичкаш до гишето да си плащаш кредита , само да те светна , че парите реално ги няма в банките и несъществуват , такива като теб подържат системата да работи. Хахаха
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове