Last news in Fakti

24 Януари, 2024 06:48 1 724 22

Парламентът решава за вятърни електроцентрали в Черно море

  • парламент-
  • черно море-
  • вятърни електроцентрали

Предлага се 30-годишна концесия

Парламентът решава за вятърни електроцентрали в Черно море - 1
Снимка: Bloomberg TV
Депутатите ще гласуват на първо четене Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, с който се предлага да се разположат вятърни електроцентрали в Черно море с концесии за по 30 години, предаде dariknews.bg.

Предложението е внесено от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН, като концесията може да се удължи веднъж за срок от 5 години, тоест концесия със срок от 35 години.

Законопроектът за енергията от възобновяеми източници в морските пространства урежда обществени отношения, свързани с производството на ток от вятърни електроцентрали в Черно море. Предварително ще се проведат проучвания за проверка на възможността за изграждането на въпросните централи, включително и за тяхното премахване.

Вносителите отбелязват, че така ще се насърчи развитието на европейските технологии, като преди това се направи внимателна оценка на въздействието върху околната среда.

Отговорник за планирането и проучванията в Черно море ще е министърът на енергетиката. Той трябва да възлага концесиите в приоритетните зони, да координира всички държавни органи и да следи сключените договори.

Операторът на електропреносната мрежа ще е длъжен да планира необходимия мрежови капацитет за присъединяване на нови енергийни мощности в морето, така както е заложено в Плана за развитие на енергийните мощности. Точката по присъединяване ще е на сушата.

Тази седмица народните представители ще гледат на второ четене и Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за запасите от нефт и нефтопродукти. С него се предлага отмяна на разпоредбата задължаваща икономическите оператори да съхраняват 100% от запасите на нефт и нефтопродукти само на територията на страната. В този смисъл се предлага от 30 юни 2024 г. запасите, съхранявани на територията на други страни - членки на Европейския съюз, да може да са в размер до 50 на сто.

Като първа точка за петък народните представители ще проведат първо гласуване на Законопроекта за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 85 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    34 49 Отговор
    Вятър работа...
  • 2 Мунчо

    28 42 Отговор
    Некой ше лапа.
  • 3 Царят е гол

    34 49 Отговор
    Какви ВЕИ, кви пет лева… Видяха от германците тази мода и те вдигнаха крак като жабата да я коват. В условия на военни действия и нестабилност на пазара германия плавно връща старата плоча с изкопаемите горива, а ние както винаги блеем.
  • 4 Зелената сделка

    34 48 Отговор
    се оказа просто един зелен хайвер, но ние както винаги ще го научим последни и по трудния начин, понеже сме много в тренд с фешъна.
  • 5 Азим

    27 42 Отговор
    Изобщо защо има гласуване за каквото и да е, сглобката каквото реши, това прави, не зачитат никакво друго мнение.
  • 6 Реалната полза

    23 38 Отговор
    за енергетиката ни от тези ВЕИ е една кръгла нула. Нима някой вярва, че ефективността от тях и въглеводородите може да се сравнява? Дори да е така, какъв е процентът на ефективност на ВЕИ спрямо изкопаемите горива? 30 или 35 години са огромен срок, за тези години някой ще има правото да получава пари на наш гръб за някаква уж произведена енергия. От това няма да стане по-добре и по-леко на всички ни, а само за няКОЙ и някои.
    Там е заровено кучето.
  • 7 Ужас

    25 41 Отговор
    Спират въздушни течения, миграция птици, след употреба перките и батериите ги заравят в почвата, тровене на подпочвени води и почва! На всичкото отгоре скъпа, неефективна енергия. Пак ще лапат близки до властта фирми. Спреш ли въздушно течение и миграция на птици, очаквай сериозни, много сериозни климатични изменения. Няма АЕЦ, няма. 34 години, не могат да построят една АЕЦ.

    Коментиран от #22

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мишел

    25 34 Отговор
    Ветрогенератори на най голямото трасе в Европа на мигриращите птици означава само ежегодни жестоки безсмислени масови касапници на птици над Черно море .
  • 10 нани нани овцоооо

    19 28 Отговор
    Тия които ви затварят тецовете,аец блокове и Белене сега ви правят така,че да им плащате цял живот скъпия ненужен зелен ток.Всичко законово ще ви оберат.
  • 11 Сигурно е,

    16 27 Отговор
    Че на някой депутат или министър , ще продължат да влизат лесни пари в джобчето! Тази държава отива на икономическо робство !
  • 12 Пак концесии

    13 24 Отговор
    Държавата трябва да инвестира и ще си върне парите от приходите, както и инвеститора би си ги върнал. Само , че инвеститорите ще плащат на България жълти стотинки за концесия и ще определят цените си , отново в ущърб на потребителите, всички договори в последните 35 години за в полза на частника. Държавна собственост не е мръсна дума, богатите държави на запад и изток, са богати, защото държавата разполага с природните ресурси.
  • 13 Затопляне

    16 22 Отговор
    Искам ви тихи и мирни..Нали искахте промяната, нали пътя ни е с тия политици и партии, нали другите бяхте за гъби на изборите. Сега ще плащате тройни цени за енергия и пак ще мръзните...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ОБЕКТИВНО

    5 20 Отговор
    В АЕЦ „Олкилуото-3“ във Финландия през ноември-декември миналата година са открити дефекти в уплътненията на конекторите, съобщи операторът на атомната електроцентрала Teollisuuden Voima (TVO).

    При инспекцията са проверени осем конектора, в седем от тях са установени дефекти на уплътнението, а в един изобщо не е имало уплътнение. В резултат на ремонтни дейности конекторите бяха заменени с нови, съобщи операторът ба финландската АЕЦ.

    Отбелязва се, че проверките са резултат от констатирани недостатъци в „Олкилуото-3“ през пролетта на 2023 година. По това време са открити дефекти на уплътнението в 29 конектора.

    Изграждането на първи и втори блок на атомната електроцентрала е извършено от американската Westinghouse Electric. Компанията беше избрана и от българското правителство след ултимативна нота от американското посолство в София да строи 7-и блок на ЕАЦ „Козлодуй“, както и да зарежда 5-и блок атомната ни централа с ядрено гориво.

    Третият блок на финландската атомна електроцентрала – АЕЦ „Олкилуото-3“ – беше построен от „Арива“, сега „Фраматом“, след забавяне от 14 г. Френската компания „Фраматом“ беше избрана от българското правителство да доставя ядрено гориво на 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“.
  • 16 Изнасят страната

    3 8 Отговор
    Запас на чужда територия? Кой ще гарантира, че го има? А България да плаща?
  • 17 Тираджия

    5 8 Отговор
    Алчноста няма граници ! Съсипахте я тая държава беиии , то не бяха реституции , консигнации, приватизации само в морето нямаше нищо ама и на това посегнахте ! Браво !
  • 18 Ха ха ха ха

    4 9 Отговор
    Доказано вредни са и не ефективни. Както винаги, парламентарните паразити взимат най - лошите решения за държавата и народа.

    Коментиран от #19

  • 19 Иван

    8 3 Отговор

    До коментар #18 от "Ха ха ха ха":

    Да, доказано е че само идиоти могат да реват срещу вятъра.
  • 20 Коментар

    4 3 Отговор
    Ако вредят на миграцията на птиците и замърсяват водата не е добра идея.Тези вятърни мелници са си вятърничева работа.При първата буря край с тях.

    Коментиран от #21

  • 21 Коментатор

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Коментар":

    Да се изказваш по въпрос, от който нищо не разбираш си е форма на дебилизъм )
  • 22 Ужас безкрай

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ужас":

    Как точно вятърните турбини спират въздушните течения? И как успя в четири реда да напишеш толкова много глупости? Дори зелените НПО не могат да постигнат подобни резултати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове