Last news in Fakti

24 Януари, 2024 10:07 1 961 12

Иванка Шалапатова за убийството в "Драгалевци": Децата са в сигурна семейна среда

  • иванка шалапатова-
  • убийство-
  • витоша-
  • деца

Тогава, когато има кризисни случаи, се разчита много повече на близки и роднини, на приемни семейства, защото това е съвременният начин, по който може да се помогне тогава, когато в семейството има подобни ситуации

Иванка Шалапатова за убийството в "Драгалевци": Децата са в сигурна семейна среда - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Като изключително тревожен случай определи социалният министър Иванка Шалапатова убийството в столичния квартал "Драгалевци". В студиото на "Денят започва" тя съобщи, че органите за закрила на детето са свършили по закон своя ангажимент, а именно да се погрижат за децата на Габриела Славова, заподозряна за убийството на съпруга си. Те са настанени под грижата на близки и роднини и се чувстват спокойни.

По думите ѝ, този случай има криминален характер и много зависи действието на съответните органи.

"Що се отнася до децата, те са в сигурна семейна среда, което дори по смисъла на Закона за закрила на детето, Конвенцията на ООН за правата на детето, винаги най-доброто решение е тогава, когато в семейната среда има криза, особено от такъв характер, децата да бъдат в близка, най-вече в семейна среда и да не бъдат настанявани в специализирани институции, което преди години беше практика", поясни Иванка Шалапатова - министър на труда и социалната политика.

Тогава, когато има кризисни случаи, се разчита много повече на близки и роднини, на приемни семейства, защото това е съвременният начин, по който може да се помогне тогава, когато в семейството има подобни ситуации, каза още Шалапатова. Тя допълни, че е твърде рано да се каже дали децата ще бъдат разделени или не, след като всичко завърши:

"Но съществува и хипотезата, те да бъдат разделени и в момента никой компетентен орган не може да каже какво ще бъде решението, тъй като е твърде рано и не всички обстоятелства по случая са изяснени."

По случая с разкритието в репортаж на журналиста на БНТ Мария Чернева, че 14-годишно дете почти не е ходило на училище не по собствено желание и е имало опасност за живота и здравето му, министър Шалапатова заяви:

"Пряк риск за детето през декември, преди опита на родителите му да го изведат зад граница, не е имало. Информацията, с която ние разполагаме, е от декември, когато става ясно, че има напрежение в семейството. Родителите водят динамичен живот, местят се на различни места в България и от лятото на м. г. започват трудова реализация в Южна Америка - в две различни държави. Мнението на детето назрява, в посока, че то иска да си остане в България, да бъде в българско училище и да бъде сред своите приятели."

Полученият сигнал е от края на декември, когато става ясно, че има напрежение в семейството и детето не желае да напусне страната и да е заедно с родителите си. В този случай няма пряка опасност за живота и здравето на детето, категорична е Шалапатова.

Тя добави още, че родителите смятат, че детето трябва да замине с тях за Бразилия, където работят и тогава назрява конфликт с близък на майката, който упражнява насилие в училищна среда.

"Упражненото насилие е фактор, освен това, и нарушаване правото на детето да има качествено образование. Това вече е фактор за свикването на т. нар. координационен механизъм, който вече мобилизира много повече институции и в разговори с родителите става ясно, че волята на детето трябва да бъде взета предвид. Предоставена е подкрепа на родителите да зачетат мнението на детето си и е дадена насока да не го извеждат", обясни социалният министър.

Въпреки това обаче, родителите взимат решение да изведат детето зад граница.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    17 2 Отговор
    Кире и кокорчо се покриха Резко! Крадът, са почнаха и да убиват. Кво следва, бомбандировки за мир.
  • 2 Трол

    17 0 Отговор
    Това убийство е криминално деяние, а случаят с Дебора - домашно насилие.
  • 3 Колко любопитно?

    14 0 Отговор
    Нали , госпожа министър.
  • 4 Тая е като селска клюкарка

    15 0 Отговор
    Ще вземе хляба на журналистите.
  • 5 УДУШВАЧИЦАТА е рискова

    13 0 Отговор
    психопатична убийца с непредсказуеми изблици на лошо, омраза,жестокост, замъглява и се съзнанието, непомни, удушава за секунди . как да не е опасна за себе си и за детето си . от ПП не я защитиха, нито я пратиха на фронта , а удушения вече е в гроба . сега адвокатите ще водят игрите на котка и мишка . як мъж а с прекършен врат . Дааа .
  • 6 Последния Софиянец

    10 0 Отговор
    Ще даде децата на нейните приятели педофили от кино Одеон
  • 7 Дай им на тия Бафомети"приемни семейства

    9 1 Отговор
    Сатанисти и педо---ф--или....не излизат от малкото останали незакрити родилни отделения пе--д-офилите от цереу телевизията Нова ...все се врат в родилните да броят бебетата..защо ли???на бафомет му трябват нови жертви - деца , принасяни от ционистите от кабала във фашингтон
  • 8 Какви

    14 0 Отговор
    Органи сте че немога да разбера?Не виждате ли че всичко живо е изперкало вече.Хора убиват най близките си,съсипахте живота на хората бе.Неудачници.
  • 9 Питане

    9 0 Отговор
    А кога някоя от телевизиите ще даде думата на прокуратурата.Чакаме изказване за производството по проверка във връзка със спекулационната сделка на Кокорчо и Лорер.Къде отиват народните пари и кой ги присвоява
  • 10 Пенсионер

    6 0 Отговор
    Иванка оправи Коледните на пенсионерите като ги даде на Украйна и сега се зае с децата. Тая за нищо не става.
  • 11 Гост

    3 0 Отговор
    Боже, каква благородна физиономия. Какво ангелско лице.Човек чак да се разплаче от умиление.
  • 12 Къдравата Сю

    0 0 Отговор
    Сега разбрах защо избраха за министър на социалните услуги къдрокоска.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове