Last news in Fakti

24 Януари, 2024 21:05 1 461 34

Георги Вулджев: През 2026 г. България може да влезе в еврозоната

  • георги вулджев-
  • евро-
  • еврозона-
  • инфлация-
  • лихва

Очаква се вдигане на лихвите по кредити с 1-2%

През 2026 година България може да влезе в еврозоната. Със сигурност няма да е през 2025 г., прогнозира пред БНР икономистът Георги Вулджев от "Експертен клуб за икономика и политика".

"Далеч по-реалистично е просто да отложат с година датата или дори с повече. Условието е "средната инфлация в България, в последните 12 месеца не трябва да надвишава с 1,5 пункта средната инфлация в държавите в ЕС с най-ниска инфлация". У нас последните 12 месеца е била 8,6". А в критерия според формулата е бил 4,4%. В момента надвишаваме с 4 пункта критерия и не виждам как това в рамките на 3 - 4 месеца ще се смали тази разлика. Не очаквам в края на пролетта да получим одобрение", коментира икономистът.

Очаква се банките да вдигнат лихвите по кредитите с 1–2 %, но всичко зависи и от регулаторната политика на БНБ, обясни икономистът в предаването "Нещо повече".

Според него бившият финансов министър Симеон Дянков е по-близо до истината за влизането на България в еврозоната през 2027 г., "защото няма такъв сценарии, по който държава по средата на годината да се присъедини в еврозоната, това би създало затруднило фирмите".

Той обясни, че навсякъде инфлацията в Европа е свързана с факторите международни пазари, енергетика и цени на храни.

"Имаше вътрешен натиск на цените. След началото на пандемията се предприе политика на ниски лихвени проценти от страна на ЕЦБ и големи харчове на страни от еврозоната. Това доведе до скок на потреблението. Конкретно това в България не сме го коригирали. Нашата фискална политика продължава да е щедра. Не сме овладели факторите, които бутат инфлацията нагоре", обясни Георги Вулджев.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ванга

    24 2 Отговор
    еврогейският васален на чифутаците съюз ке отиде на кино
  • 2 Кога

    6 1 Отговор
    Как аууууу
  • 3 Съгласни ли сте

    24 2 Отговор
    Аз предлагам 3026.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Туй значи че

    19 0 Отговор
    Сглобката лъже като за последно. За да смуче пари.
  • 6 Ака Демик Сапунков

    20 0 Отговор
    Еврото ще ни се изплъзне като мокър сапун на плочка!

    Коментиран от #14

  • 7 Обряяя

    17 1 Отговор
    Абре момче. Купи си първо самобръсначка, че още не ти е поникнала брадата, а вече за еврозони говориш. То ние май нийде не влизаме, ама все на наьи ни оказа. Не ми пука за Еврозоната, нито за азиатската зона. Пука ми за моята и нашата зона на пазара, а не у Кауфланд и Лидъл. Бай то Ганя дето сигурно не знаеш кой е ще ти каже, че по убаво от лева нема!

    Коментиран от #33

  • 8 Може и

    10 0 Отговор
    Може и през 2036!
  • 9 Мъжа на урсула

    14 0 Отговор
    Тоя първо да си избърше ч@рейбет@ от устата и тогава да дава мнение.
    Има брада като на мъжете ма само толко. Мозък няма
  • 10 жоро

    6 5 Отговор
    и ти ли хлапе се опитваш да переш и да ни крадеш Трябваше вече да сме с евро в сметките
  • 11 Бай Ганьо

    10 0 Отговор
    Ако Нексо осъдят България да им плати 3 милиарда, дефицита на Кокорчо отива у ряката и еврозона през крив макарон.
  • 12 Гражданска инициатива Народен референдум

    13 0 Отговор
    Предстоят избори за европейски парламент. Повечето от нас не ги интересува темата. Но това е един добър момент да проведем народен референдум "не на еврото". Всеки да напише или разпечата на малък лист хартия "не на еврото" и да го загъне с официлната бюлетина без значение какво е отбелязал или не отбелязал в нея. Така ще се чуе гласа на народа. Макар и неофициален начин на изразяване на мнение това би имало съкрушителен обществен отзвук върху безродните продажници на сглобката! Споделяйте и разпространявайте!

    Коментиран от #32

  • 13 Ти си

    10 0 Отговор
    Евро зоната ме интересува колкото ланския сняг с тая разлика че ланския сняг е нещо добро за разлика от евро зоната ......
  • 14 Евро Пейка

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ака Демик Сапунков":

    И бай Ставри ще е зад нас когато се наведе за съпунчето
  • 15 Това е

    12 0 Отговор
    Едни и същи бо клу ци с фалшиви дипломи и титли обикалят от сутрин до вечер телевизиите и стресират хората.
  • 16 Жмуц

    9 0 Отговор
    "Всички хубави приказки за влизаме в Еврозоната завършват с хонорар"
  • 17 Абе

    11 0 Отговор
    А кога България може да проведе референдум?

    Коментиран от #30

  • 18 оня с коня

    7 0 Отговор
    За разлика от Икономиста на снимката Аз съм фен на ПРИЛОЖНАТА Икономика и ще обясня РАЗБИРАЕМО как стоят нещата с Инфлацията в БГ,която следва да бъде вкарана в Рамките на Еврозонските изисквания за да влезем.И така:БГ е Най-бедната държава в ЕС/поне на хартия,щото пък сме първенци по сива икономика/,затова и цените са най-ниски в ЕС.Това предполага Активен контрабанден износ на всякакви стоки,като ще дам пример с цигарите:Ако една "Карелия" тука е 5,50,в Румъния е 10лв,в Зап. Европа 15+лв.Гърците пък МАСОВО пазаруват евтини стоки от Бълг. погранични райони.Всичко това кара Бълг. търговци да вдигат цените,а Профсъюзите - да искат по-големи заплати и пенсии.Всичко това нагнетява неизбежна инфлация и така ще бъде докато поне не се приближим до цените в Зап. Европа.Как и кога ще стане това никой не знае,но колегата Икономист се наема да определя дата щото с туй си вади хляба.Аз обаче не "не мога да правя такива неща"щото хлябът ми е осигурен и без глупави прогнози.
  • 19 КовидманЯк

    6 0 Отговор
    ...ама може и да не влезе.
  • 20 Кой ще ни чака 110 кв.км територия

    2 1 Отговор
    Да я администрираме с 1000 левро заплати в Европа и САЩ са по 400 млн хора дето ще я култивират и администрират и ще я населят с добре платени работещи и пенсионери европейци и американци западната и източната римска империя се обединяват
  • 21 Ще, ще....

    5 0 Отговор
    На кукуво лято....
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Тъпак

    11 3 Отговор
    Не искаме Евро.
    Не искаме Е.С.
    Не искаме араби
    Не искаме сглобки.
    Не искаме Шенген.
    Не искаме прайдове
    Не искаме НАТО

    Коментиран от #28

  • 24 ЯМБОЛИЯ

    2 9 Отговор
    Копейки,вашата активност е похвална. Но в друг свят живеем. Отдавна заглъхна залпът на Аврора. НАТО и Европейския Съюз не е вашето амплоа,но имаше избори толкова години,защо не се борихте за идеалите си ? Ще свиквате.

    Коментиран от #26

  • 25 Шопо

    10 2 Отговор
    Не ви щем еврото, не ви щем шенгена Референдум за ЕС и НАТО.

    Коментиран от #27

  • 26 Тъпак

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "ЯМБОЛИЯ":

    Ти това с изборите сериозно ли го мислиш?
  • 27 А референдум

    2 3 Отговор

    До коментар #25 от "Шопо":

    За забрана на предателските чуждопоклонници от Израждане, кога?
  • 28 Искаме

    1 3 Отговор

    До коментар #23 от "Тъпак":

    Единствено копейки и руссско робство, точно така!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ДАНС

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Абе":

    Референдум да изгоним ман.галите и ко.мунистите ли? Предлагам още утре и стандарта ни ще скочи с 50%, да знаийш, Абе!!!
  • 31 Ванга

    0 0 Отговор
    НЕ ВУЛВА, БЪЛГАРИЯ ЩЕ ВЛЕЗЕ В ЕВРОЗОНАТА И 100% В ШЕНГЕН ОЩЕ В 2025г!!! В Е Р В А Й Т Е МИ.!!!
  • 32 Дедо Пене

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гражданска инициатива Народен референдум":

    РУБЛИ ЛИ КУПУВАШ ЗА ТАПЕТИ, ЧЕ ТЕ СТАНАХА 1ЛЕВ=54рубли???
  • 33 Дедо Пене

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Обряяя":

    ГАНЯ ТИ ЛИ СИ, ЧЕ СИ ИСКАШ ЛЕВА, АМЧЕ НЕГО ГО НЯМА ОТ 1997г. ГА ВКАРАХА DM И Я КРЪСТИХА ДЕНОМИНИРАН ЛЕВ, ТА СЕГА СМЕНЯМЕ 1€=1.95583лв.НО ТИ ПРОДЪЛЖАВАЙ ДА ГО ТЪРСИШ-МОЖЕ И ДО БАЙ ТОШО ДА СТИГНЕШ!
  • 34 Експерт

    0 0 Отговор
    Какви фирми ще затрудни при влизането на средата на годината, като те имат готовност да влязат веднага, а Ц. Ъ. Р. В. У. Л? Само от превалутирането лв/€ се губят 500млн.лв. годишно!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове