Last news in Fakti

25 Януари, 2024 13:24 1 674 28

България ще изгражда в Черно море вятърни офшорни паркове

  • вятърни офшорни паркове-
  • черно море-
  • българия

Ветрогенераторите ще са на плаващи платформи, закотвени на дъното

България ще изгражда в Черно море вятърни офшорни паркове - 1
Снимка: БГНЕС

Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, внесен от депутати от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС, прие парламентът на първо четене със 112 гласа „за“, 53 - „против“ и трима „въздържал се“.

Предвижда се министърът на енергетиката да провежда държавната политика в планирането, изграждането и експлоатацията на вятърните електроцентрали в морските пространства, обобщи БТА.

По някои от текстовете се стигна до спорове между вносителите и представители на опозицията, обвинения в опити да бъде унищожен българският туризъм и в лобизъм. Срокът за предложения между двете четения да е 28 дни, гласува Народното събрание (НС).

Сред целите на законопроекта, посочени от авторите му, е да бъде насърчено

ефективното използване на природните ресурси

за производството и потреблението на електрическа енергия в морските пространства, както и създаването на условия тази електрическа енергия да бъде включена в преносната мрежа на страната.

По този начин ще се отключи потенциалът за местно производство и потребление на нисковъглеродна енергия в голям мащаб в отговор на геополитическите рискове пред националната енергийна сигурност и поетите ангажименти на страната за борба с климатичните промени, смятат вносителите.

Сред мотивите е да бъде уреден правно-административният път и принципи за планирането, изграждането, експлоатацията и премахването в края на полезния им живот на електроенергийни централи в морските пространства на Република България.

Предложеният законопроект цели и да въведе Плана за действие за европейския сектор на вятърната енергия, чиято задача е значително да ускори инвестициите в нови вятърни мощности както на сушата, така и в морските пространства до 2030 г.

Ще бъде укрепена мрежовата инфраструктура и на регионалното сътрудничество, ускорено издаването на разрешения, ще се поддържат научните изследвания и иновациите и др., пишат вносителите. Същевременно с това се цели спазването на нормите за опазване на природното и биоразнообразие, интегрираното управление на морските дейности при постигане на баланс между интересите на корабоплаването и други икономически дейности в крайбрежните зони и морските пространства.

В допълнение, законът е в отговор на нарастващия инвеститорски интерес за развитие на вятърни централи в Черно море, заявяват от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

От опозицията имаше много критики към разпоредби предлагания законопроект, стана ясно от изказвания на техни представители.

Павела Митова от „Има такъв народ“ настоя да се удължи срокът между първо и второ четене за предложения. Тя не е съгласна с правомощията, които са предвидени за министъра на енергетиката, тъй като, по думите ѝ, в случая концедентът и разпоредителят може да бъде само Министерският съвет.

Дори нямаме кораб, на който да могат да бъдат поставени тези перки,

отбеляза тя. Според нея „прозират доста лобистки текстове“. Правим закон за офшорната енергетика, с който ще сложим една максимална цена на енергията, изтъкна депутатът.

Борислав Гуцанов от „БСП за България“ определи проекта като „чудовищен“, който ще унищожи и българското море и туризъм. Вие можете ли да седите на плажа и срещу вас да се върти перката за генериране на електричество, попита той авторите на текстовете. Според него изграждането на такова съоръжение на дълбочина 200-300 метра ще струва много скъпо, всеки инвеститор ще гледа да го построи по-близо до брега, което ще унижи икономиката, туризма. Господа демократи, които акостирахте на плажа на г-н Доган - той построи една къща на плажа и изглежда като пионерче на фона на това, което искате на направите по цялото Черноморие и да унищожите туризма, коментира представителят на левицата.

В отговор председателят на енергийната комисия и един от съвносителите на законопроекта Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) обеща между двете четения да бъдат направени предложения в кои зони и на какво разстояние от брега трябва да бъдат разположени тези инвестиции, т.е. като лежим на плажа, да не виждаме перките, които трябва да са толкова далеч, че да не се засегне туризмът. Ветрогенераторите ще са на плаващи платформи, закотвени на дъното, разясни той.

Че по никакъв начин тези ветрогенератори в морските пространства няма да засегнат туризма, корабоплаването, рибарството, увери и Ивайло Мирчев (ПП-ДБ), съвносител на законопроекта. По думите му перките ще са на 20 и 50 км навътре в морето. На 6 февруари предстои и кръгла маса, на която тези притеснения ще бъдат разгледани заедно със засегнатите страни, стана ясно още от думите му. Не ви пречат перките в Черно море, а независимостта на българската енергетика, коментира Мирчев.

Според Даниел Петров от „Възраждане“ този проект е внесен да бъде „подложка за разбутване“ на поне 10 други закона, за да се смени, например, предназначението на земеделски земи с цел инвестиционни намерения за изграждане на ВЕИ-та. Колегата му Йордан Тодоров цитира становище на Министерството на туризма, в което се обяснявало как точно и колко евентуални вятърни централи в Черно море ще навредят на българския туризъм. А според Искра Михайлова тази електроенергия ще бъде неконкурентоспособна.

Когато прокарват железницата в САЩ, има масова съпротива от местното население,

защото влаковете ще тропат, а кравите ще спрат да дават мляко, тук ситуацията е същата, обобщи председателят на енергийната комисия Делян Добрев.

Не мисля, че има „морски“ депутат, който да подкрепи законопроекта в този му вид, аз също не го подкрепих, обяви след гласуването Любен Дилов (ГЕРБ-СДС). По думите му той, меко казано, е „много несъвършен“. Надявам се между двете четения да се включат много сериозни експерти, ако искат това нещо да се появи, добави депутатът.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    35 3 Отговор
    В Черно море се води война бе! Идиоти!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Делю Хайдутин

    33 3 Отговор
    Вятър работа!
  • 4 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    37 2 Отговор
    МНОГО ПРАВИЛНО Е ЗАПИСАНО В ЗАГЛАВИЕТО БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИЗГРАЖДА А ОФШОРКИ ЩЕ ПЕЧЕЛЯТ ОТ ТЯХ ПРОДАЖНО ПЛЕМЕ
  • 5 продажници

    24 1 Отговор
    всичко раздадохте на мутрите
  • 6 да де

    28 2 Отговор
    нали си прокараха "свободната борса сега ще си надуват цената както си искат в полза на офшорките
  • 7 Ген Мутафчийски

    27 1 Отговор
    Яко ще се краде!
  • 8 Гошо

    23 0 Отговор
    Е и каква ще им е цената на тия "вятърни офшорни паркове" Колкото на 2 АЕЦа а може и повече
  • 9 Мухаа ха!

    26 0 Отговор
    Ето разковничето,защо стопират Белене.Да станем напълно зависими в енергетиката,от чужди фирми.Някой ще намажат яко човката( става дума за потенциал от милиардни печалби) , за сметка на 6 млн безмълвни о,,,ф се . Такъв микс ще ни забъркат чужденците,че ще включвате и крушки по график у дома.Чужденци ще ви рендосват с микс цена,Ерепета хем ще " доставят" но за десерт и ще ни го продават.Е, наистина нема такъв Народ!
  • 10 Както са

    15 0 Отговор
    закотвени, така ще бъдат разкотвени от плаващи мини, ама карай да върви. Човека взе парите, каза чакай малко дръжте му петите.
  • 11 Христо

    13 0 Отговор
    Освен войната. Тия устройства убиват много птици. А и шумът от тях е ужасен, не знам колко далече от брега ще са...

    Коментиран от #16

  • 12 Дякон Унуфрий АраллампиевД

    11 0 Отговор
    Да се строят ветропаркове в морето е неизгодно и опасно Жабата вдигнала крак при налбантина
  • 13 Иван Грозни

    13 0 Отговор
    Още един от начините кражбата да продължи.
  • 14 Затова

    19 0 Отговор
    майцепродавците унищожиха ядрената енергетика и ни пратиха на борса ток.. Сега ще унищожат и туризма, плаващи платформи огромна пластмаса ще се рее в Черно море. Това значи промяна на въздушни течения и миграция птици. Промениш ли въздушно течение, климата се променя. Като им изтече срокът на годност, ще заряват отровната пластмаса и акумулатори, цялото оборудване в почвата. Резултат отровена почва и подпочвени води. Цените ще са отровно високи. ПАДЕНИЕ! ОСТАВКА!
  • 15 При работа ветрогенератори

    14 0 Отговор
    нищо, че са на платформа издават шум и вибрации. Очаквайте мъртва риба. Къде са зелените да защитят природата. И кой ненормалник реши, че туризма трябва да се унищожи. В коя държава на Ривиерата има ветрогенератори. Унищожават туризма. (не ми се мисли за делфините, свръхчуствителни сензори)

    Коментиран от #21

  • 16 Загрижен

    2 9 Отговор

    До коментар #11 от "Христо":

    Уникален и..иот - какъв шум? Най-притеснително е пълни дилетанти да се изказват по теми за професионалидти...

    Коментиран от #24

  • 17 Без акъл сте

    12 1 Отговор
    Някой помисли лиза корабоплаването. 50 км равно на 30 мили от брега. точно на фарватерът на движението на корабите север - юг. Такава глупост може да измисли някой сухоземен. При една корабна катастрофа, България ще плаща луди пари.
  • 18 След нас и потоп!!!

    11 1 Отговор
    От сглобката освен,че са предатели са и пълни идиоти!
  • 19 пенсионер от Варна

    3 7 Отговор
    на нищо няма да пречат вятърничавите генератори. и без това пристанищата са празни.
  • 20 Браво

    2 7 Отговор
    Развитите страни които имат излаз на море масово ги слагат Безплатен вятър колкото щеш 24 часа в денонощието
  • 21 ужас таварищ

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "При работа ветрогенератори":

    Ти остави рибата ами жените се разгонвали а мъжете обръщали резбата
  • 22 На Север

    9 0 Отговор
    С много, много вятър строят, но там няма туризъм. Плаващи платформи? И тонове Пластмаса. И, да, издават шум, а това нещо под водата ще съсипе биоразнообразието. Няма да забравя преди години как бяха обучили делфини с мини за военни цели! Убеден съм, че ще са с двойна употреба, апаратура и за военни цели към платформите. Мръсни лобисти унищожават България за жълти стотинки.
  • 23 Будител

    10 0 Отговор
    И на върха на овшорните пирамиди седят шефовете на Кирчо и Кокорчо ( двете К.К.) демек хамерикански фирми и дветеК.К. ще натрупат още наколко милиона ....а на нас трябва да ни сложат данък въздух който дишаме, данък - слънце, данък вятър и още безброй данъци...кога ще се събуди тоя народ...??????
  • 24 Яяяяяя

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Загрижен":

    Ти явно не си ги виждал на живо тези генератори, като минавам с колата край такива съоръжения, даже и радиото престава да работи
  • 25 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    Самото укрепване на едно такова съоръжение дори на сушата е скъпо. Морето е изключително динамична среда. Ако допуснем, че по някакъв начин такова едно чудо е курдисано да плаши морските обитатели, колко време аджеба ще издържи ?? Като експеримент могат да потрошат някой-друг милион / пари бол/, но създаването ,поддържането и експлоатацията на цял един комплекс никога няма да може да се изплати сам себе си, камо ли да има полза за Обществото
    Най-важното не трябва да се забравя .....Това е ЧЕРНО море !! Защо ли се казва така ??
  • 26 ДеКа

    2 0 Отговор
    Да направят първите в Корал.Веднага ще знаем дали са екологически.А днес писаха че вълни са залели американска военна база.Искам да видя екологични вятърни електроцентрали на пясъка на плажа.
  • 27 Читател

    1 0 Отговор
    Затвориха цикъла! Досега, само закопаваха шчупените перки у рОдината, сега вече ще ги строят, бракуват и копат! Бухаха
  • 28 Стойко

    1 0 Отговор
    Ама така съм се смял, ама така се смях! Нема такава държава
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове