Last news in Fakti

26 Януари, 2024 09:12 1 604 22

Проф. Габровски за Даная: Колегата-специализант е действал по съвест, но е допуснато административно нарушение

  • проф. николай габровски-
  • даная-
  • лечение

Зам. директорът на "Пирогов" акцентира върху това, че "не трябва да говорим за специализантите като за втора ръка лекари"

Проф. Габровски за Даная: Колегата-специализант е действал по съвест, но е допуснато административно нарушение - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Ние много време запазихме мълчание и бяхме и критикувани за това. Първата и основна причина беше, че не бяха завършени проверките. Не е коректно от наша страна, все пак "Пирогов" е институция ние да излизаме с предварителни становища и да влизаме в ролята на някой, който се оправдава. Това заяви проф. Николай Габровски - зам.-директор на УМБАЛСМ "Пирогов" в "Денят започва".

"Колегата специализант, когато е разбрал за състоянието на детето, е взел телефона и се е обадил на лекуващия хематолог. Той е казал, че трябва да се започне лечение с този медикамент, да дойде някой да го вземе", допълни проф. Габровски.

Проф.Габровски обясни, че медикаментът е доставен от друга болница - не защото в Пирогов нямат такова лекарство, а защото процедурата по отпускането е бавна. То струва хиляди левове и рядко се изписва. В случая е било необходимо да се реагира незабавно. По думите му колегата му е действал по съвест, въпреки че е допуснато административно нарушение.

Зам. директорът на "Пирогов" акцентира върху това, че "не трябва да говорим за специализантите като за втора ръка лекари".

"Това, което се е случило, че два флакона от това лекарство е взето от ИСУЛ, транспортирано е от майката до "Пирогов, предадено е на лекарите и те са приложили медикамента. Принципно медикаменти отвън не трябва да се прилагат, но има извънредни ситуации", уточни Габровски.

"Има правила за анализа на такива ситуации. То е разписано. Много е лесно сега тук. Ние знаем отговора на задачата. Специалисти, не специалисти и казват "тука е трябвало да се направи еди как си". Това сега е много лесно, но в ситуацията, в която е човекът на място, тогава нещата изглеждат различно", заяви зам.-директорът на "Пирогов".

Според проф. д-р Николай Габровски "голяма част от твърденията, на които хората базират своите статуси във фейсбук не почиват на верни факти".

"Аз няма как да споря с майката на Даная, но много искам да споря с колегите, които се опитват да нагнетяват напрежение, както и с колегите, които дават становища във фейсбук", допълва той.

Според зам.-директоръ на "Пирогов" разрешаване на този конкретен случай ще мине през диалог, той няма да мине през конфронтация.

"Ако изходът е добър, ако ние сме положили много усилия детето се спасява, ние сме "ангели в бели престилки", ако изходът, обаче е неприятен ние сме демони. Истината е, че ние сме хора", заяви доц. Богдан Младенов - началник клиника по детска анестезиология и интензивно лечение, УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов".

"Лекуващият лекар е готов да не спи, да не яде, за да не допусне пациентът да загине", обобщи Богдан Младенов - началник клиника по детска анестезиология и интензивно лечение, УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нури

    11 0 Отговор
    Мир на Душата на госпожица Даная
  • 2 Пич

    18 7 Отговор
    Докторите в България изтрепаха повече хора от Ислямска държава , обаче винаги са действали професионално........ Това малко двойнствено ми звучи , но - все невинни !!!
  • 3 др Гей Билтс

    6 7 Отговор
    В тия МБАЛ бачкат само потомствени убийци. На днешно време им падна камик от сърцето, като им носят чантаджиите лекарства за изпитание върху нищо и неподозирашия българин. Тези "медикаменти", с които "лекуват" нямат лиценз, а на Запад дори и дават пари на изпитателите, но в бедна България ги пробутват вече и на деца, ако до скоро ги даваха главно на пенсионери.

    Коментиран от #17

  • 4 Последния Софиянец

    10 7 Отговор
    Мафията в бели престилки.

    Коментиран от #8

  • 5 др Гей Билтс

    7 9 Отговор
    "Лекуващият лекар е готов да не спи, да не яде, за да не допусне пациентът да загине"
    По време на Пландемията, докато мореха пенсионерите закачени на вентилатори, в съседната стая се вихреха банкети и санитарите мъкнеха столове за многобройните гости.
  • 6 Независимо от всичко

    11 0 Отговор
    Независимо от всичко Медицината не е Въздесъща! Много неща Знаем! Но и много неща не знаем! Всъщност Знаят се! Но Българското Здравеопазване и Българските Лекари не искат да ги приемат и съобразят с тях! Т.е. Да ги включат в Образованието и Медицинската практика! Заради кето страдат пациентите!
  • 7 ПЬОТЪР ДЪНО В 🤒

    15 7 Отговор
    ИНТЕРЕСНО ЗАЩО
    СПЕЦИАЛИЗАНТ Е ДОПУСНАТ
    САМ ДА ЛЕКУВА ТАКЪВ СПЕШЕН СЛУЧАЙ...
    ...ВСЕ ЕДНО СТЮАРДЕСА ДА
    ПИЛОТИРА АЙР 🛫БУС....,🤔
  • 8 Варно е

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Варно е! Те се интересуват само от клиничните пътеки от които им плащат! Не от Пациента! Разбира се има и изключения!
  • 9 Вашето Мнение

    11 6 Отговор
    На убийците с бели престилки, колегата специализант им е виновен. Не ви ли е срам бе хрантутници нещастни.
  • 10 Перо

    13 4 Отговор
    Не може лекарите да участват и работят само по дейности за платени пътеки, а лечебната дейност да се извършва само от студенти и специализанти с фиктивно представен дежурен неприсъстващ лекар! Често лошото и неправилно лечение уврежда операционната дейност или друга главна интервенция и се получава двойно страдание или като сега, смъртен случай! Ако това се извършва с прокаран протокол, това е престъпление! Трудът на лекарите се заплаща по работно време и КТ, а не само за времето по манипулации, по които се получават доходи от НЗОК или кеш, както и по измисления избор на екип! Специализанти и студенти трябва да придобиват квалификация от съвместната работа с лекари, а не на самотек! За тези безобразия е лично виновен Изпълнителния директор или управител на лечебното заведение!

    Коментиран от #11

  • 11 др Гей Билтс

    8 3 Отговор

    До коментар #10 от "Перо":

    То има студентки първи курс операционни сестри, ти за стажанти и специализанти в педиатрични отделения си се замислил. Просто извадете статистика какъв % от постъпилите в болница умират годишно и ще стане ясно, че това не са никакви лечебници, а чистилище.

    Коментиран от #15

  • 12 9689

    4 4 Отговор
    Престъпници,крадете но не убивайте.
  • 13 Лекарите не са богове!

    14 1 Отговор
    Има заболявания и състояния, които са фатални, за съжаление. Проблемът не са лекарите, а здравната система. Трябва категорично да се разделят финансирането по НЗОК и кешовото заплащане. Който иска работи само "на държавна работа" без стотинка от пациента, който иска се пуска на свободния пазар. А сега, какво е? Служат и на Господ, и на Мамона! Не става!

    Коментиран от #16

  • 14 Краси Марков

    6 3 Отговор
    Отвратително изявление. Тук блика от цинизъм. Измиват си ръцете със специализант, който обаче бил допуснал нарушение, за да помогне, иначе пациента щял да умре по-бързо.
    "Пирогов" отдавна, много отдавна, не е болница!
  • 15 КАто няма кой

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "др Гей Билтс":

    и гимназистки сестри ще има след време.
    Щото такива маало умници като теб вместо да отидат да протестират пред парламента за реформа на здравната система плюят по лекарите.
    Ще плюете още малко, след 5 години в България няма да има хора, няма да има болници.
    Само калорифери като теб ще останат и ще се лекуват при врачката на пазара.
  • 16 Това колкото и да го обясняваш

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Лекарите не са богове!":

    на биомасата от български произход няма да те разбере.
    Щото е биомаса, Сър!
    Не им е ясно, че лекарите действат по правила проектирани и наложени от някой друг.
  • 17 А ти d Ръвнико

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "др Гей Билтс":

    какво направи за по-добра система?
    ГласувА ли?
    Или ходи за гъби?
    ПротестирА ли пред парламента?
    Или пи рИкия?
  • 18 дом

    3 1 Отговор
    Спрете да давате трибуна на слугите на ГЕРБ-ДПС. Този човек на снимката доказа, че е лоялен на мафиота от Банкя, а не на здравеопазването. Не им давайте думата, тя не трябва да бъде чута. Това са слуги на мафията, а не на държавата.
  • 19 Разбрахте ли изобщо

    2 0 Отговор
    каква е била грешката" на специализанти? Взел е лекарството от друга болница, защото в Пирогов го е имало, но ПРОЦЕДУРАТА по изписването била много сложна. Човекът се е обадил на хематолога, който му е казал какво е лекарството. Написано е в два реда, но никой не чете, или му липсва функционалната грамотност да отдели зърното от плявата. И преди писах, че докато правилата се пишат от безхаберно чиновници, кашата става все по-загоряла и я държат обикновените хора. Да, докторът е "виновен", че не е вдигнал рамене "ми тя процедурата по изписване е много сложна", а се е юрнал да звъни на колеги и да моли за лекарството. И да ви кажа, че имам основание да обвинявам определени лекари за безхаберието, проявено към баща ми, довело до летален изход, но в случая специализантът е направил повече от необходимото.
  • 20 тиквенсониада

    0 0 Отговор
    Горкият ГАбровски ! Може би е добър лекар , но си вкара автогол , като се наведе на Тиквата БОЙЧО , като се съгласи да му бъде слуга ! А това е НЕИЗТРИВАЕМО ПЕТНО , което ще тегна в неговата биография доживотно ! Язък ! Окепази се на дърти години !
  • 21 Майк Алън Патън

    0 0 Отговор
    За БОЙКОВЦИТЕ , Даная е само статистика ! А за майката на момичето , ТЯ Е ВСИЧКО ! Това е разликата на гледните точки !
  • 22 Ало - Ало.....

    0 0 Отговор
    За съжаление БОЙКОВЩИНАТА / във всичките й форми / ни залива от всички страни. Това е само една нейна разновидност. Трябва ли да я търпим и толерираме повече ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове