Last news in Fakti

27 Януари, 2024 08:29 14 043 60

Доц. Киселова: Конституционният съд влиза в много критична фаза

  • доц. наталия киселова-
  • избор-
  • конституционни съдии

В Конституцията са предвидени други случаи, в които КС се занимава с правното положение на свой член и там е предвидено, че не участва в обсъжданията и гласуванията. На никого не би му хрумнало, че ще има случаи, в които ще бъдат оспорени решенията

Доц. Киселова: Конституционният съд влиза в много критична фаза - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

,,Конституционния съд влиза в много критична фаза, тъй като вече влезлите в сила конституционни съдии не трябва да участват в образуваните дело 3, дело 4, които са по искане на президента и народните представители във връзка с оспорвания на решенията на Народно събрание, с които бяха избрани за конституционни съдии, защото се отнасят до тях.''

Това заяви Доц. Наталия Киселова преподавател по Конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по отношение на положената днес клетва от новоизбраните конституционни съдии- Десислава Атанасова и Борислав Белазелков в ефира на,,Евроком''.

,,В Конституцията са предвидени други случаи, в които КС се занимава с правното положение на свой член и там е предвидено, че не участва в обсъжданията и гласуванията. На никого не би му хрумнало, че ще има случаи, в които ще бъдат оспорени решенията, с които НС избира конституционни съдии, но по силата на по-широкото разбиране, че тогава, когато се отнася до тях, не трябва да участват.

,,Аз мисля, че няма юрист в държавата, който да поддържа теорията, че те са избрани за девет години, те са избрани за срок, който ще приключи след 6 години 8 месеца. заяви Киселова по отношение на спора с мандата на новоизбраните конституционни съдии.

,,Очакваме противниците на президента, които смятат, че неговата липсва на клетвата е нарушило закона на КС, да започнат да повдигат въпроса, че той е нарушил Конституцията. Президентът не е нарушил Конституцията, клетвата е определен закон и не е част от неговите функции и правомощия. През 2012 г., когато беше прекратена клетвата си тръгна, не само президентът, но и членовете на КС. Клетвата се полага от онези, които формират състава на съда и членовете на КС. Днес всички съдии присъстваха и бяха изпълнени формално правилата за полагане на клетва''.

По отношение на внесената oбщa жaлбa дo Koнcтитyциoнния cъд cpeщy двeтe peшeния, c ĸoитo Дecиcлaвa Aтaнacoвa и Бopиcлaв Бeлaзeлĸoв бяxa избpaни зa ĸoнcтитyциoнни cъдии oт ĸвoтaтa нa пapлaмeнтa от нapoднитe пpeдcтaвитeли oт „Bъзpaждaнe“, „БCΠ зa Бългapия“ и ИTH Киселова коментира:

,,Очаквах от опозицията да са оспорили кой на кое място влиза. Каквото е мнозинството- такава е и опозицията. Можем да очакваме до април решение на Koнcтитyциoнния cъд.''

,,Делата, свързани с промените в Конституцията могат да окажат влияние, защото ако техните гласове са решаващи, а бъдат обявени изцяло за противоконституционни решенията, с които са избрани конституционните съдии, то все едно от 19-ти януари няма избрани такива.

,,Процедурата не беше по правилата, нито беше открита, нито публична, недопустимо е конституционен съдия да чете нещо, което е написано и другарите от НС да му пазят страх'', каза Киселова по отношение на процедурата по избора на конституционните съдии.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 80 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да да

    50 5 Отговор
    Един отбор -лапачи на едро.....

    Коментиран от #45, #47

  • 2 Двуок ЦИКЛОП

    69 8 Отговор
    Дали Конституц съд да не разгледа и да гласува следния казус - дали за следващата Коледа , публично на площада ,да не бъдат дадени в жертва / заклани / 2-те главни прасета на България - свинята Бойчо и шопара Делянчо ? И всичко това ще е в името на майка-БЪЛГАРИЯ ! Да може тя малко да живне , освободена от бремето на тези 2 животни !
  • 3 Вълканов

    55 8 Отговор
    Какъв Конституционе съд. Има ли го. Досега трябваше да реши въпроса за Новата конституция, повдигнат от Президента.Също така въпросът зо конституционнота за избор на новите члинове на ъда. В България, всичко е политика и в съда май е същото.
  • 4 Женски пазар

    17 66 Отговор
    Тая кога намира време да преподава? От сутрин до вечер прави изявления. Дъра бъра, дъра бъра, да вземе една манджа да сготви!!!

    Коментиран от #51, #54, #57

  • 5 да бе, да

    78 4 Отговор
    Деса конституцията каза, че ще участва при вземане на всички решения, защото в КР и ЗКС нямало предвидени отводи. Значи Деситу ще участва и ще гласува за себе си, щото много се хареса с пурпурната тога и медьончето. Боби и той така ще направи, щото максималната пенсия и наемите от имотите му идват ниски, а платата в КС е много добра, да не говорим, че освен нея ще има и допълнително материално стимулиране за определени гласувания. И двамата са на принципа "пет минути срам, 9 години далавера".
  • 6 баба ЯГА

    36 3 Отговор
    Все повече започвам да мисля , че ОКОНЧАТЕЛНОТО РЕШЕНИЕ би било едно добро решение за нашата политическа класа !

    Коментиран от #17

  • 7 тиквенсониада

    53 4 Отговор
    Винаги съм се питал следното - дали щеше да има такива ексцесии и дискусии , ако за конституционни съдии бяха предложени не Деса и Зелката , а колосите Бойко и Делян ? Само си ги представете в тоги - натежали , мрачни , навъсени , брадясали ! Истинският цвят на българската нация !
  • 8 Пийпинг ТОМ

    67 4 Отговор
    Не разбирате ли , че хора като Бойко , Делян и тези , които ги ПЕРАТ , искат да кажат следното - не ни интересува какво мислите , искате и правите - ще стане това , което НИЕ искаме !
  • 9 нннн

    40 3 Отговор
    Виждам, знай ги сроковете. А дали доц. Киселова ще каже,.в какъв срок КС ще се произнесе по Референдума? Или това е държавна тайна?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Съдиите като не си пазят местата

    25 3 Отговор
    В съдилищата да са само съдии от съдийската колегия
    И квотите да си избират съдии
    Така ще е
  • 12 Кадиите

    6 1 Отговор
    Мъка ?!Член,след -член....!!!п.п.Те имат ли членове....Eдно-иска ,Няма...

    Коментиран от #29

  • 13 Разпространение във всички медии

    5 3 Отговор
    Полицаи от град Перник и Бобов дол забраняват на мъже да се възпризвеждат(семейство) чрез постоянни репресии! Bulgaria this is Eritrea!

    Коментиран от #16

  • 14 бялото зеле

    2 6 Отговор
    поетезата към проф .Стоилов - ще ти накъсам конституцията колкото и да е голяма
  • 15 елити

    47 1 Отговор
    Събират се 3-4 "видни парламентаристи", (които заради проблеми в съдебната система не са в затвора) и решават кой и как да управлява държавата! Същите хора редят и листите за изборите! Слагат верни калинки на всички управленски постове. Това ли е ДЕМОКРАЦИЯТА?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 шефа

    36 5 Отговор
    Как няма да е критична с престъпници и некадърници като Деса Поразяващата уста е соро.... Белозелкоффф,тези са за затвора без съд и присъда.
  • 19 Всичко е един

    33 5 Отговор
    фарс на мафията ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС, за усвояване и на КС! Видно е от космоса даже! Ако все още е независим КС, ще разтури всичко това!
  • 20 ИСТИНАТА ЩЕ ВИ СПАСИ

    29 13 Отговор
    Не и стигна смелост на Киселова да каже вчера по бТВ, че избора на десета е позор и клетвата е нелегитимна без президента.
  • 21 Деситу

    18 2 Отговор
    Лайте колкото си искате, но керванът ми върви.
  • 22 Аз съм се заклел в казармата

    24 2 Отговор
    Когато бяхме член на Варшавския договор противник на НАТО
    Сега какво да правя
    Питам военна прокуратура
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Не се притеснявайте

    29 2 Отговор
    Корифеят на правото Десислава Атанасова ще реши всички проблеми.

    Коментиран от #48

  • 25 Митко каратиста

    17 5 Отговор

    До коментар #17 от "бивш българопитек":

    Това е бъдещето на Републиката. Ман гали , турци и тук-там някой пенсионер софиянец. Останалата част от територията ще е прочистена от руското недоразумение български народ.
  • 26 ЕЛИ

    7 34 Отговор
    КИСЕЛОВА СЕ БОРИ ЗА МЯСТО В К СЪД ,ТАЗИ ЕСЕН РАДЕВ ИМА ПРАВО ДА НАЗНАЧИ СЪДИИ В К СЪД ОТ НЕГОВАТА КВОТА ,МНОГО Е ПРОЗРАЧНА ТАЗИ ДАМА И МНОГО Е КОРУМПИРАНА
  • 27 АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ

    42 3 Отговор
    Трябва да има ПОНЕ ЕДИН ДОСТОЕН съдия от КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД да каже публично, че избора на Деса е ПОЗОР. Какво толкова сте се вкопчили в заплатата си и позволявате да ви унижават по този начин.
  • 28 за всекиго по нещо

    27 0 Отговор
    Още една обезличена институция в тетрикса наречен България.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ани

    10 33 Отговор
    Лицето Румен Радев не се яви на клетвата което се явява самоотлъчка. Всъщнст същия от първия ден на първия си мандат ползва служебното си положение за "часпром" в служебно време, за което трябва да бъде санкционирано. Време е държавата да влезе във функциите си и да се отърси от паразити.
  • 31 ЕДГАР КЕЙСИ

    7 29 Отговор
    МАЙ ТИ ДРУГАРКО КИСЕЛОВА , СИ .......... ВЛЯZЛА В "МНОГО КРИТИЧНА И УМСТВЕНА ФАZА" ........... ФАКТ !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гаден ли беше ком. 34

    7 1 Отговор
    И ти ли бе от стадото, което водиха с лъжи мафията ПП, ДБ и ГЕРБ, че побърза да изтриеш коментара? Жалко за теб! Видно ще продължиш цикъла!
  • 36 Правото на пенсиониране

    13 0 Отговор
    след завършване на мандата означава ли, че пенсията е по инвалидност поради неминуемите ментални промени на конституционните съдии? Предполагам, че инвалидизацията е 100% и се нуждаят от асистент-придружител на минимална работна заплата.
  • 37 Направо

    17 2 Отговор
    Трагедия...

  • 38 Сандо

    3 0 Отговор
    Следва и предсмъртната.А може вече и да са в нея?

    Коментиран от #49

  • 39 Ха ха ха а така

    6 21 Отговор
    Рекламното лице на резидента - дрогарката кисела , пак я активираха да бръщолеви .
  • 40 ХАХАХА

    6 0 Отговор
    КРИЗА И ВЕРОЯТНО ГРАЖДАНСКА ВОЙНА ЩЕ ПРИЛИЧА НА ФАЩ СЛЕД КАТО НЕ УСПЯХА ДА ПОБЕДЯТ НАД ТЕКСАС
  • 41 Запознат

    17 2 Отговор
    Преучредете държавата и покойно може да я наречете Балканска Мафиотска .Федерация . Не знам кой гражданин се чувства още Българин. Суверена има думата ,колкото уличния пумияр.
  • 42 извода

    3 13 Отговор
    Радев пак се разплака. Пак не му уйдисаха на акъла и сега се търкаля на земята.

    Коментиран от #53

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Внгэ

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "да да":

    ДЪРЖАВАТА КРАДЛИВА СВРАКА
  • 46 Впхж

    3 0 Отговор
    ДЪРЖАВАТА КРАДЛИВА СВРАКА
  • 47 Внгг

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "да да":

    ДЪРЖАВАТА КРАДЛИВА СВРАКА
  • 48 Внгж

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Не се притеснявайте":

    ДА ИМ.....ДЪРЖАВАТА АХМАШКА ФАЛШИВА
  • 49 Нтжо

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Сандо":

    ДА ИМ ......ДЪРЖАВАТА АХМАШКА
  • 50 Нтжо

    1 0 Отговор
    ДА ИМ ......ДЪРЖАВАТА АХМАШКА
  • 51 Ффф

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Женски пазар":

    ИМИТАЦИЯ НА ФАЛШИФИКАЦИЯТА
  • 52 Ффф

    0 0 Отговор
    ИМИТАЦИЯ НА ФАЛШИФИКАЦИЯТА
  • 53 Нгж

    1 4 Отговор

    До коментар #42 от "извода":

    ПРЕЗИДЕНТ ДРУГ ПЪТ
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Водолей

    1 12 Отговор
    Това не е президент. Както Сталин не обича руският народ тека радев обича Българският народ. Национален предател и путинфил. Срамувам се че съм Българин заради него.
  • 56 Наблюдател

    12 1 Отговор
    СДС-Чумата унищожи държавността ,превръщайки институциите в кочини и във вертепи.
  • 57 6262

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Женски пазар":

    От всичко казано от доцент киселова, да беше и запаметил ли нещо, а....
  • 58 ганю

    4 0 Отговор
    не това е мафията
    ама ви е чакайте демокрацията ще дойде тя на
    куково лято и Га цъфнат налъмите
    33г вече се влачи гледайте да не се шмугне в храсталака като
    охлюв и да не я изтървете случайно докато блеете насам натам
  • 59 Емо

    5 0 Отговор
    Защо си играете на държава с тези "органи" КС, НС и пр. от които нищо не зависи, т.нар. държава е собственост на група олигарси и властта е тяхна, а целта е да смучат пари от народа. Прокуратура полиция и съд са техните копои и пазачи. Затворите са пълни с кокошкари, а за 34 г. всеки, който е тръгнал да се бори по някакъв начин с едрата организирана престъпност в областта на икономиката, защото тя нанася най-много щети - за милиарди, и с корупцията, с която са ръка за ръка, удря на камък, същите тези органи почват проверки, ДАНС, НАП прокуратура, МВР или го корумпират и него. Скоро така или иначе идва края, след 20 г. ще са 1 млн. души по-малко на тази територия, няма да има пари за пенсии и социалната система, каквато е днес ще рухне. Ще настане борба за оцеляване кой както може.
  • 60 Баба Яга

    0 1 Отговор
    Тази красива жена е плагиат.
    Никой не търси сметка, а тя активната "конституционалистка", свбодно съветва, коментира и т.н.
    А колкото до това, че е съветничка и в президентството, там всички са тъмни и спорни личности и тя също.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове