Last news in Fakti

27 Януари, 2024 16:25 1 921 34

Зарица Динкова: Само за декември имаме 22% ръст на турските туристи

  • зарица динкова-
  • туристи

Министърът на туризма изрази надежда, че въздушният Шенген ще даде възможност на онези турски туристи, които имат шенгенски визи, по-свободно и по-лесно да могат да влизат в страната

Зарица Динкова: Само за декември имаме 22% ръст на турските туристи - 1

Нашите статистики сочат, че само за декември има ръст от 22 % на турските туристи, каза министърът на туризма Зарица Динкова в началото на кръгла маса на тема „Ролята на държавата и туристическите сдружения за увеличаване на двустранния туристопоток между България и Турция“, която се провежда в Банско. Министър Динкова посочи, че е изключително важно тази тенденция да продължи и да бъде улеснена.

Министърът на туризма каза, че се водят разговори както с представители на турската страна, така и с българското Министерство на външните работи и МВР във връзка с това да бъде облекчен и ускорен процесът на издаване на визи за турските туристи. В тази връзка Министерство на туризма има идея, която ще бъде предложена и която би трябвало да облекчи издаването на визи, посочи Зарица Динкова.

Министърът на туризма изрази надежда, че въздушният Шенген ще даде възможност на онези турски туристи, които имат шенгенски визи, по-свободно и по-лесно да могат да влизат в страната.

Във връзка с туристите от различни страни, министър Динкова коментира, че след кризата с израелския туристически пазар рекламата на българския туризъм веднага е пренасочена към съседните пазари и посочи, че всички гости на България са еднакво важни и ценни.

Кръглата маса се организира от Съюза на туристическия бизнес в Банско и цели да се начертаят целите за развитие за поставяне на едно по-високо ниво за туризма, каза в началото на форума председателят на местния туристически съюз Малин Бистрин. Участници в днешната кръгла маса са представители на туристическия бизнес от Банско и съседните населени места, от Сандански. В нея участва и председателят на Управителния съвет на Българо-турската търговско-индустриална камара, представители на туристическия бизнес и на медиите в Турция.

В началото на срещата заместник-кметът на Банско Сашка Въчкова каза, че основните проблеми пред туристическия бизнес се знаят, но се търсят постоянни решения „и когато държавата е до нас, тогава имаме надежда, че можем да решим някои от проблемите“. Сашка Въчкова благодари на всички представители на бизнеса, които присъстват на днешната среща и на представителите на концесионера на ски зоната в Банско – „ЮЛЕН“ АД, „защото са една от основната причина да има туризъм в района“.

Във връзка с гостуването в планинския курорт на представители на Република Турция, заместник-кметът на Банско посочи като данни, че през 2023 г. броят на турските туристи е значително по-голям в сравнение с 2022 г. През изминалата година броят на турските туристи е близо 5000, с реализирани над 17 300 нощувки, докато през 2022 г. около 2000 туристи от Турция са посетили Банско, като реализираните нощувки са близо 6300.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Царево

    16 6 Отговор
    22 процента ръст на удавените костенурки.
  • 2 момата явно доволна

    19 0 Отговор
    от притока на комшиите

    Коментиран от #13

  • 3 Зевзек

    27 4 Отговор
    Най не ми били турски туристи, а ми били арабски мигранти с двойно гражданство турско и арабско.

    Коментиран от #29, #34

  • 4 Гориил

    8 0 Отговор
    За турските туристи това е единствената достъпна и евтина чуждестранна почивка. Много ми се иска да вярвам, че турците ще компенсират наплива от други страни, който вчера беше мнозинството.
  • 5 Имаме ръст и на

    16 3 Отговор
    турските партии в парламента. Османците от гербппдбдпс са мнозинство.
  • 6 Гост

    15 1 Отговор
    Тези по тия министерства и във МВнР нямат на идея какво правят.Искат туристи и харчат нашите пари за да рекламират България. Когато ходи турист за виза му отказват или поне на 90% от тях ,а на другите дават за една седмица.Познайте ,кой ще дойде в БГ след като за 10 мин може да си получи шенгенска виза и да си обикаля в Европа.
  • 7 Ветеринарен психолог

    16 0 Отговор
    Ходят в Свиленград на казино.
  • 8 палавница В дЖИПКА

    7 2 Отговор
    МЕИБИ ТУРСКИ ТИРАДЖИИ
  • 9 хммм

    4 7 Отговор
    България е харесвана дестинация!
  • 10 хххх

    9 3 Отговор
    Повече турски кадъни искаме... с фереджета и да търсят български мъже!
  • 11 Киро

    9 4 Отговор
    Кои са ?? Украинските пришълци ,живеят превъзходно на наш гръб!!
  • 12 13675

    12 3 Отговор
    Ооо, пък като дойдат избори ако знаеш колко се вдига процента на турските туристи
  • 13 един

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "момата явно доволна":

    Мома е била нявга,не сега!
  • 14 Турски туристически данък

    7 2 Отговор
    Ще ги обслужваме още 500 години

    Коментиран от #18

  • 15 Квадрат 500

    4 0 Отговор
    Художествена галерия
  • 16 Бай Георги

    7 1 Отговор
    Зарица,това са абсолютни лъжи,поне да беше споменала,за друга народност?
  • 17 Хасковски каунь

    5 1 Отговор
    Охоооо,
    ти ще видиш за изборите как ще се вдигне туристическия поток.
    Калабалък чок, алъш - вериш ьок
  • 18 Зевзек

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Турски туристически данък":

    Не съм сигурен кое е по-лошо, турските или московските туристи? Да ги обслужваме още 500 години.

    Аз вече 35 години гласувам да обслужване само западните. туристи.

    Коментиран от #26

  • 19 Ужас

    2 2 Отговор
    😂🤣😂😂🤣😂🤣😂 ТЕЗИ ИЗБОРНИ ТУРИСТИ ЗА КАКВО ГИ БРОИТЕ ??? 🤦🤦🤦

    Коментиран от #20

  • 20 Какви

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ужас":

    Избори имаше миналия месец?
  • 21 Свиленград

    4 0 Отговор
    Тука стана като лас Вегас с казината и са пълни по 24ч с туристи от Турция
  • 22 Браво!

    2 2 Отговор
    След ръста на руските и червеноармейските туристи, сега турските туристи ше ни пазят от кремълските освободители агресори😀😁😁😁🗽🗽🗽🗽

    Коментиран от #23

  • 23 дедо..

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Браво!":

    А бе,аз като гледам най големия ръст на пришълци в тиквунско..е на бандерски вдовици..
  • 24 Те са 4сзбрсли, че на

    4 0 Отговор
    Диона са и конфискували Поршето и идват за и помогнат. Швирка = 10 кинта...
  • 25 Много са и 10 лева...

    1 1 Отговор
    давам макс 5 лева.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Тия 22 % включват ли и бежанците

    2 1 Отговор
    преминали границата
  • 28 Бай Дън

    7 3 Отговор
    Тази удавена костенурка да не брои гастербайтерите преминаващи през страната за новогодишните празници.
  • 29 Дедо ви....

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Зевзек":

    Ами дигат процента. Над 18 хил. мигранти е заловила полицията през 2023 г.
    Увеличението е с над 10% в сравнение с 2022 Спрямо общия брой на задържаните през 2022 г. (16 767) се отчита 10,7% увеличение, сочат данните на МВР за декември относно миграционната обстановка в страната, съобщава БТА. От 18 554 мигранти, на вход на държавната граница са задържани 1803 души, на изход без регистрация – 1990, а установени в незаконен престой във вътрешността на страната са 14 761 мигранти. От МВР информират, че през декември са задържани общо 546 граждани на трети страни, което е с 42,6% (952 души) по-малко в сравнение с предходния месец. От тях 243 са задържани на вход на държавна граница, 141 на изход без регистрация от органите на МВР и 162 са установени в незаконен престой във вътрешността на страната.
    Сухопътен шенген ли, през крив макарон

    Коментиран от #31

  • 30 Гост

    5 2 Отговор
    Абе пате... винаги когат има избори, турските туристи се увеличават.... ол инклузив за сметка на дпс ;)

    Коментиран от #33

  • 31 Европеец

    0 2 Отговор

    До коментар #29 от "Дедо ви....":

    Нетрябваше ли ЕС да е свободна зона? Нали така ни лъжеха политиканите? Сега сме гулаг, с телени огради и мераклий да вкязат в него, защото още не са разбрали, че не сме свободни, а вече сме крепостни! Срам!
    Трябва да махнем тези огради и полицайте да ги съкратиме до 2000 , което е напълно достатъчно! На нас армия ченгета не ни трябват! Трябва ни армия на источния фронт, че ни писна от крепостни каторжници, зекове е боолшеевикии🗽🗽🗽🗽😁😁😁😁🗽🗽🗽🗽😉😉
  • 32 Туризма стремглаво надоло

    2 0 Отговор
    Зарица Динкова брои банкетите за туризъм . Тя вижда ли ? Или е по-добре да се прави на сляпа , че БГ туризъм е поставен на грешна концепция в ущърб на туристите . Как се избират ръководни кадри в туризма които не разбират от туризъм въобще и на кои служат ? Как е създаден БГ паразитен туризъм през 1989г. Какво правят лидерите в туризма за туристите и какво правят марионетките в туристическото министерство в БГ за да няма туристи и да не повторят никога в БГ . Туризма никога не е бил приоритет в БГ .
  • 33 Българските турци

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    Умник ... хората които влизат в и излизат от България с български паспорти , не са в статистиката за туристите които посещават България !...Вие хъшовете сте "патрЕоти" и не давате богати турци да харчат пари в България !!!
  • 34 стоян

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Зевзек":

    До 3 ком - чете ли статията -много точно си се определил като зевзек
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове