Last news in Fakti

27 Януари, 2024 17:37 2 430 33

Стефан Янев: Докато бях служебен премиер е имало опити за оказване на влияние

  • стефан янев-
  • премиер-
  • влияние

"Там, където съм знаел и можел - съм реагирал", категоричен беше лидерът на "Български възход"

Стефан Янев: Докато бях служебен премиер е имало опити за оказване на влияние - 1

Докато бях служебен премиер е имало опити за оказване на влияние, които съм парирал, когато съм знаел за тях. Това заяви в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA News председателят на „Български възход” Стефан Янев.

"Липсата на президента на церемонията по клетвата на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков на практика не ме изненада. Той даде заявка, оспорвайки процедурата по избора на двамата нови конституционни съдии, че има въпроси, на които трябва да отговори само Конституционния съд. Въпросът с процедурата и с клетвата - до известна степен остава открит. Защото основните критики, които бяха зададени в обжалването на избора им – бяха за техните качества", коментира той неприсъствието на Румен Радев на клетвата на новите двама конституционни съдии.

По думите му Атанасова има дълъг политически опит и в изпълнителна, и в законодателна власт. „На практика критиките към нея са на база нейния професионален опит – дали има необходимия стаж. А по отношение на съдия Белазелков – в качеството си на съдия той е оневинил убиец на български гражданин. Това са въпроси, които ще ги преследват и в тяхната битност на конституционни съдии”, подчерта Янев.

На въпрос не е ли бил притеснен от призива на президента тази клетва да се отложи, което би било закононарушение, лидерът на „Български възход” беше категоричен, че „това е по-скоро уплътняване на неговата теза, че той вижда проблем в избора и по-скоро ги приканва”.

Янев коментира и думите на Делян Пеевски, че президентството е „тъмна институция с много кеш”. „Като че ли в нашия политически живот акцентираме на нападките и скандалите на личностно ниво. А всъщност става въпрос за дейността на президентската институция, която в случая е президентът Румен Радев. Имам предвид, че в момента президентската институция, е един устойчив критик на това управление. И от гледна точка на представител на мнозинството, ако приемам, че г-н Пеевски е такъв, е нормално той да критикува институцията. Но начинът, по който го прави, вече поставя едни други въпроси", посочи той. И допълни: "Персоналните нападки не решават тези проблеми".

Янев обясни, че институцията функционира по определен начин. "Наистина, бил съм част от тази институция. И когато тя се напада, като че ли напоследък дневния ред на тези нападки се олицетворява с моментите, когато има напрежение или скандали в между управляващите. И един скандал се компенсира, като се напада президентската институция. Като служебен премиер в две служебни правителства, мога да отговаря открито на всеки един въпрос. Много често се задава темата, че видите ли, тази институция, назначавайки служебните правителства, в тях имало много корупция".

Лидерът на "Български възход" подчерта, че "съветникът на президента Николай Копринков" никога не му се е обаждал. "Може би за тези 7 месеца сме се видели един или два пъти. Но въпросът е, че той вероятно се е опитвал зад гърба ми да прави някакви неща, които аз съм парирал, когато съм знаел за тях. В момента не мога да се сетя за конкретен пример, защото са били дребни неща", категоричен беше Янев. Той подчерта, че "там, където е имало информация, че са възможни някакви видове нарушения - аз съм реагирал според своите възможности". "И давам един пример. По едно време колегите брояха колко заместник-министри съм уволнил. Аз не съм водил статистика, не помня точната бройка, но спориха дали са 12 или 13. Там, където съм знаел и можел - съм реагирал", уточни Янев.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    17 14 Отговор
    Всичките сте на ръчно управление от Козяк де. Територията е Приключила Вчера и тва е.

    Коментиран от #7

  • 2 Не е той, бат Кольо!

    16 1 Отговор
    Този се оправдава, а в заглавието са го топнали.
  • 3 хххх

    13 1 Отговор
    Всеки на всекиго оказва влияние бе... Янев.. не го ли научи това?!?
  • 4 Тогава

    23 3 Отговор
    бъкел не си обелвал , сега се сети ?
  • 5 хммм

    16 9 Отговор
    Стивън Мънки намеква, че американските господари са го съветвали.

    Коментиран от #6

  • 6 Акула

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "хммм":

    Логично и Вярно

    Коментиран от #8, #30

  • 7 Адрес 4000

    7 9 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Като каза Козяк
    Как мина протестчето
    А и btw (между другото на български)
    България е приключила ,но Майка Русия ще пребъде
    Нали тъй беше

    Коментиран от #11

  • 8 хммм

    13 4 Отговор

    До коментар #6 от "Акула":

    Вярно е, я! Не случайно американците влезнаха с бронирана техника през България от Турция точно по времето на господина на снимката. Оказвано му е влияние!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 българка

    7 5 Отговор
    В изказването на г-н Янев прозира ясно премълчаване на нелицеприятни истини. Никой не очаква, че ще каже нещо уличаващо член от кохортата на президента. Шикалкавенето е присъщо за политиците. За съжаление имаме много малко журналисти, които задават точните въпроси и упорито изравят парче по парче истината.
  • 11 ТаУмВзе

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Адрес 4000":

    Разходките със викане не са Протест пич. От къде да знам как е минал протесто бре. Хахаха
  • 12 Хумор, сатира, забава

    13 4 Отговор
    И този участник в групата на цирк "Балкански" изпълзя на манежа, оркестъра свири "Туш".
    Следвация е Тошко африкански...
  • 13 Жоро

    10 4 Отговор
    Тези, които доскоро наричаха Десислава Атанасова "калинка", днес я направиха конституционен съдия. Тези, които щяха за разграждат модела "Борисов" и да освобождават съдебната система от "хватката на Пеевски", днес са първи другари и с Борисов, и с Пеевски. И, разбира се, всеки път, когато ги попиташ защо са толкова непостоянни, меко казано, в позициите си, те ти отговарят с любимото си оправдание: Ааа, няма как, ако не направим това, Путин ще ни завладее.

    Коментиран от #27

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 пламен

    13 4 Отговор
    Тоя дървен капацитет предвиждаше войната да продължи десет дена
  • 16 Фигурант, не министър

    11 5 Отговор
    Хей, че служебните кабинети на руския слуга Радев си бяха точно под неговия натиск и влияние. Няма накъде повече.
  • 17 Последния Софиянец

    9 5 Отговор
    Продажна рублотор.
  • 18 ТаУмВзе

    8 5 Отговор
    Копейките до един ще изгният по сметищата.
  • 19 Акула

    6 4 Отговор
    Тьота дали ще дава денги днес след протеста на коняк, 50тина души бяхме, дано да не е пияна пак!
  • 20 БЪЛГАРИН

    10 5 Отговор
    Е повече няма никога да си сл. премиер фатмак. Защото си демагок и русороб
  • 21 Боруна Лом

    7 2 Отговор
    СИТЕ СТЕ ПОДЛОГИ НА ОБОРА

    Коментиран от #24

  • 22 Хелоу

    7 0 Отговор
    Тоя дето обеща едно да не даваме оръжия и веднага като влезе гласува обратното. Аман от лъжци.

    Коментиран от #25

  • 23 Целия беше обладан

    12 1 Отговор
    от президентското влияние.
    Ден не си управлявал сам.
  • 24 ТаУмВзе

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Боруна Лом":

    Де да беше така, нямаше да е тиня до колена тук!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Абсурдистан

    5 2 Отговор
    Защо жулналистите се опитват да възкресят този политически труп? Толкова ли няма катастрофи, убийства и войни за които да пишат. Янев е същеят некадърен експеримент, както и останалите служебни изцепки на резилдента.
  • 27 Ник

    4 4 Отговор

    До коментар #13 от "Жоро":

    И са прави!!! А иначе петков борисов пеевски неочаквано за русофилите ,се превърнаха в техен кошмар. Въобще войната и последвалата сглобка Свари русофилите ...окупирали и внедрени в медии държавни дружества, съд университети агенции институции ...по бели гащи..напълно не подготвени.Да живеят под пълен контрол на властта от про Американски сили никога до сега не са живели..В момента тече отстраняване на внедрени кадри в държавните институции. Което може би ще завърши до година две. Големия проблем обаче е медийната пропаганда насочена срещу сглобката от журналисти, като този или смислов инджов недялко и десетки още. Политолози и социолози като първан кольо андрей ганев киселова и подобните им Наложи ли се в бг медийното пространство от години..Борбата срещу тях ще е по трудно по простата причина че живеем в демократично общество в което свободата на на словото е гарантирано Точно това е големия коз на русофилите и кремъл. И те знаят как да използват за дестабилизация и пропаганда .
  • 28 Грешка голяма

    4 1 Отговор
    си фатмако!
  • 29 Под натиск

    5 1 Отговор
    Че по-голям натиск от страна на Радев над служебните му правителства има, ли?
  • 30 007 /агент/

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Акула":

    Тигър, акула, Враца, ИСТИНСКИЯТ, Нури,...
    Ай стига бе козльо...
  • 31 Рая Ботева

    6 1 Отговор
    Зелен чорап без грам мисъл
  • 32 Естествен Интелект

    1 0 Отговор
    Значи си прикрил престъпление - съучастник значи....
  • 33 йойо

    1 0 Отговор
    Тоя е още едно доказателство, че зелените чорапи са посредствени и случайни люде начело с льотчика. кариеристи и дотам
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове