Last news in Fakti

27 Януари, 2024 19:31 2 435 33

Eдин от водещите педиатри в САЩ е българка. Тя предупреждава, че много деца вече са с наднормено тегло и високо кръвно

  • здраве-
  • даниела атанасова-
  • доктор-
  • сащ-
  • педиатър-
  • деца-
  • наднормено тегло-
  • кръвно налягане

За съжаление 10% от тийнейджърите в Америка са с тежки депресии, казва тя

Eдин от водещите педиатри в САЩ е българка. Тя се казва д-р Даниела Атанасова и получава признанието „Топпедиатър на годината“ от реномирана международна асоциация. Миналата година пък е отличена и с награда за „За цялостен принос в педиатричната медицина“. Тази година отново е номинирана за наградата Woman in Power – за жени, които притежават силата да вдъхновяват. bTV разговаря с нея.

Д-р Атанасова, българка с титлата топ педиатър на Америка. Какво е усещането?

Усещането е прекрасно и удовлетворението е голямо, но за мен все пак най-голямото удовлетворение остава това, което получавам от поставянето на една трудна диагноза, от отзивите на пациентите. Но разбира се, беше ми приятно да получа и такава награда от тази интернационална организация на топ професионалистите от цял свят. Усещането беше прекрасно, особено когато ни снимаха не „Таймс скуеър“. Имаш чувството, че си на топа на света. Всички награди, включително и тази на международната организация се базират и на пациентите, и на техните отзиви. Всеки пациент, който идва от кабинета или от спешното отделение, винаги се запитва за това какво е било било неговото преживяване по време на прегледа. И разбира се грамотите, но те си остават на стената. Много по-голямо е удовлетворението, което получавам от пациентите и дечицата най вече. Особено когато родителите ми кажат, че идват с желание. Обикновено офиса на лекарите и особено педиатри са свързани с много сълзи и болка от ваксини, инжекции, но при мен децата идват с удоволствие.

Кои са областите Ви на експертиза?

Моята любов и тръпка е спешно отделение, но експертизата ми в областта на храненето, наднорменото тегло, астма и дерматология.

От какво най често се оплакват малките американчета?

За съжаление в последните години може би няколко десетилетия заболявания, които бяха присъщи на възрастните, сега са много често срещани и при децата и едно от тях е наднорменото тегло, затлъстяването и това води до така наречения метаболитен синдром, диабет, високото кръвно налягане, дислипидемията или висок холестерол. За съжаление 80% от децата с тези проблеми оставят с тях и някои от тях са необратими.

Миналата година д-р Атанасова събира част от дългия си опит в книга.

Кои са най-често срещаните проблеми при тийнейджърите?

За съжаление 10% от тийнейджърите в Америка са с тежки депресии. Може би и заради начина на живот, забързания начин на живот. За по-малката възрастова група – от около 2 до 5-годишна възраст имаме тормоз. Имаме в момента антисемитизъм, подигравка на дечицата мюсюлмани, които също идват депресирани и много разстроени от училище. Когато им се подиграват на дечицата с наднормено тегло. Това са проблемите, с които се занимаваме в тази възрастова група.

Правилно ли чух, в началото на разговора ни казахте, че спешното отделение в Америка е разделено. Има и спешен психиатричен кабинет, така ли?

Не кабинет, той е цяло огромно спешно отделение. Почти всяка клиника всяка болница е голяма болница, има отделно спешно лечение за възрастни, за деца и психиатрично спешно отделение.

Занимавате се и с естетическа дерматология. В Ню Йорк прекалява ли се така, както у нас с устни, скули, брадички, носове, ботокс от млади момичета.

Не бих казала, не много. Имаше такъв период в началото преди може би 10 години или 15, но в момента тенденциите са малко по-различни.Всеки иска да изглежда по-естествен. По-скоро в момента хората се фокусират към здравословния начин на хранене да изглеждаш свеж, но защото спортуваш и се храниш здравословно и спиш добре. Не защото си набоден отвсякъде и с много филъри.

Кариерата ѝ започва в Ню Йорк неочаквано - Идва в Щатите с тогавашния си съпруг - известният диригент Стефан Линев, който е учил в Йейл.

Колко езика владеете, д-р Aтанасова?

Аз владея 5 езика, които ми помагат много и ги използвам понякога. Дори в един ден ми се е налагало да говоря всички 5. Аз съм израснала в България, но баща ми работи в Мароко като агроном и там бях в 1. и 2. клас във френско училище, след което завърши престижната френска гимназия в Русе. Руски, разбира се, беше задължителен по наше време и тук го практикувам, има много колеги от Русия. Дойдох в Америка без английски, трябваше едновременно да приравнявам изпитите и да уча английски, след което се озовах в болницата в Куинс. А там имаме повече от 89 националности и се говорят над 100 диалекта. Така че във всеки ден ми се случваше когато бях в спешно отделение, да говоря и да практикувам 5-те си езика, след което научих и испански, защото просто нямах избор - 80% от пациентите ми тук са испанскоговорящи.

Създавате фондация на името на дъщеря си. Какво искате да постигне фондацията?

Стефани за съжаление трагично почина, когато беше на 20 години и тя беше национален шампион в двайсетицата на тенисистите в Америка с много големи постижения. Така отиде в колеж 1-ва дивизия тенис, изключи да учи медицина, а на нейно име създадохме със сина ми фондацията „Стефани Forever20“, защото тя си остава завинаги 20-годишна. Целта ни е да направим тениса по-достъпен за всички деца, включително и тези, които не са привилегировани, защото спортът, специално тук в Америка и Ню Йорк е много скъп и е привилегия.

Какво знае синът Ви за България?

Знае за моретата и хубавите планини, знае за киселото мляко, за розовите долини, за Пловдив – най-старинният европейски град.

На вас остава ли Ви свободно време, как минава 1 ваш ден?

„В момента да, сега вече аз си отварям вратички, за да имам време и за нещата, които са хобитата, които ми доставят удоволствие като ски и сега ще ходим да караме с приятеля ми през уикендите. Когато времето е хубаво се разтоварваме с джет ски. Обичам да спортувам, но 3-4 дена в седмицата работя от 8 до 8 по 12 часа на ден и това не е особено здравословно. Разбирам го за това се опитвам да намеря хора и да назнача повече лекари в моите частна клиника.

Майка Ви, готви ли Ви българска кухня от време на време?

О, да, български кюфтета правим кисело мляко, вчера имахме българска мусака например за вечеря. Моят син Дениъл е запознат с основните храни - боб, гювечета, купуваме лютеници и суджук и луканка и от българския магазин тук.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нури

    14 3 Отговор
    Всичко е Истина

    Коментиран от #9

  • 2 Да, бе

    26 3 Отговор
    Плюскането на гмо и никакво движение. Който е очаквал друго да смени психиатъра. И много се съмнявам да са само 10 процента, че с тия родители определено ще са доста нагоре.
  • 3 ЗЛО

    38 13 Отговор
    Пука ли ви за краварите тинейджъри!? Проблемът е че американските окупатори превръщат българските тинейджъри в техни зомби клонинги!!!
  • 4 Анонимен

    26 4 Отговор
    Децата се хранят с боклуци като им се вменява от големите фирми че уж всичко е безвредно

    Коментиран от #8

  • 5 Шопо

    38 8 Отговор
    Д-р Атанасова, българка с титлата топ педиатър на Америка.
    Много е важно да е от САЩ.
    Всичко което идва от САЩ е правилно, от Русия лошо.
    В Русия има по-добри лекари и педиатри но те не са с евроатлантическа ориентация.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Факт

    4 9 Отговор

    До коментар #4 от "Анонимен":

    А ми хранят се с това което е рентабилно.Ако поскъпнат храните тогава няма да се хранят с нищо.Крайно време е само определени индивиди да правят деца а отпадъка да бъде очистен от Земята силово.
  • 9 007 /агент/

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Нури":

    Вальо....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 АГАТа Кристи

    12 9 Отговор
    Коментарите за д-р Атанасова ми напомнят за коментарите за базата ни на остров Ливинкстън.....
    Плюй българино, както в казана на онзи свят - не е нужно тартори да ни пазят - който тръгне нагоре, врящите го смъкват.....
    А останалите се организират И ИЗЛИЗАТ ...

    Коментиран от #24

  • 14 Ако това е вярно

    13 1 Отговор
    Цитирам
    сега са много често срещани и при децата и едно от тях е наднорменото тегло, затлъстяването и това води до така наречения метаболитен синдром, диабет, високото кръвно налягане, дислипидемията или висок холестерол. За съжаление 80% от децата с тези проблеми оставят с тях и някои от тях са необратими.
    Просто няма място за всички цитати за тийнейджърите и младите хора какво ще стане с тази държава само след 15-20 години не ми се мисли не че ние сме цъфнали и вързали но това което е казала госпожата е ужасяващо

    Коментиран от #28

  • 15 Луд

    5 6 Отговор
    На тая ботокса и е наднормен.
  • 16 БОЦ - ко

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Смърфиета":

    Бабо Смърфието,
    Обърни се па си виш д.... то,
    Цялата си във кафяво,
    А може би... в лилаво....
  • 17 Мдаа

    19 7 Отговор
    Хайде стига. Ами не е вече българка.Стига сте заблуждавали Народа.Какво го вълнува обикновеният българин, че някаква кифла избягала в САЩ. Ами окей ..

    Коментиран от #19

  • 18 Тото

    12 4 Отговор
    😂😂😂 краварите ще се заличат сами не им трябва помощ!!!!
  • 19 007 /агент/

    11 15 Отговор

    До коментар #17 от "Мдаа":

    Въпросната "кифла" ако на малкия си пръст има мълък пръст, а на него също малък и на него по-малък И ТАМ НЯМАШЕ ДА МОЖЕШ ДА СТЪПИШ, ЗАВИСНИКО БЪЛГАРСКИ !!!
    ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ТЕБ, сме в 18 век!!!

    Коментиран от #20, #21

  • 20 Мдаа

    22 5 Отговор

    До коментар #19 от "007 /агент/":

    Завистта е болест, а аз обичам България, обичам Народа си, работя тук в РБ и отдавам сили на държавята си. За нейният просперитет. Всеки напуснал доброволно България, заради пари, положение и кариера, той не е българин. Той е чужденец. Приказки за завист и прочие са глупости. Бъди Патриот и обичай държавата и Народа си, о Неразумний юроде. Не се срамувай Българин да се наричаш.

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 АГАТа Кристи

    5 18 Отговор

    До коментар #20 от "Мдаа":

    Светът е за смелите. Ние, мижитурките, се снишаваме и се оправдаваме с патриотизъм, залъгвайки себе си, а не другите !

    Коментиран от #23, #25, #27

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мдаа

    13 1 Отговор

    До коментар #13 от "АГАТа Кристи":

    В коя държава си емигрирал? Избягал от България.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 яяя

    4 2 Отговор
    Имаме в момента антисемитизъм, подигравка на дечицата мюсюлмани. Усетиха се американците, дано да не е късно.
  • 27 Мдаа

    8 1 Отговор

    До коментар #22 от "АГАТа Кристи":

    Никога не съм бил мижитурка.
  • 28 Ако това е вярно

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ако това е вярно":

    Вярно е! И е много страшно и наблизо.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Това не е ли нещо нормално

    2 1 Отговор
    Тя ако е очаквала друго,значи самата тя не е наред
  • 31 Салама свърши

    4 0 Отговор
    Само за вас е водеща педиатърка,а за света си е обикновен доктор там някакъв си ,никой не я знае.

    Коментиран от #33

  • 32 Ний ша Ва упрайм

    1 0 Отговор
    там сички са дебели от малки!
  • 33 Луканката и тя свърши

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Салама свърши":

    Абсолютно!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове