Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 11:33 2 030 21

Михаил Константинов: Не трябва да има повече избори в София. Това е безобразие. Аз ще се изселя от София – това е срам

  • избори-
  • повторно броене-
  • местни избори

Повторното броене при големи избори е кошмар, който не трябва да се допуска. Всяко второ броене носи нов резултат, каза бившият "Преброител №1"

Михаил Константинов: Не трябва да има повече избори в София. Това е безобразие. Аз ще се изселя от София – това е срам - 1

„Разликата между Васил Терзиев и Ваня Григорова е доста малка – 4500 гласа. При 1600 секции това са по 2-3 гласа на секция. Ако се констатират нарушения, които са в посока, че разликата се нулира, тогава съдът може да касира изборите, а президентът да насрочи нови избори. Това се е случвало многократно в малки населени места. Ще бъде срам и безобразие, ако в София се случи такова нещо“.

Това коментира в студиото на bTV бившият председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов.

„Повторното броене при големи избори е кошмар, който не трябва да се допуска. Всяко второ броене носи нов резултат. Третото ще донесе трети. Ако комисията каже, че има груби нарушения, изборите ще се касират. Тогава ще се повдигне въпросът – какво брои сега комисията и експертите? Те броят бюлетини, които са съхранявани по ненадежден ред. Те се съхраняват в мазето. Такива чували са мокри. Текла е вода отгоре. Яли са ги мишките. Това са никакви документи. Затова партиите трябва да си гледат работата по време на изборите“, добави той.

„В много по-малки общини хората се събраха, седнаха и направиха. Това е безотговорно. Не трябва да има повече избори в София. Това е безобразие. Аз ще се изселя от София – това е срам. Трябва да се отнесат отговорно. Това е подигравка с избирателите“, категоричен е Михаил Константинов по отношение на кризата с избор на председател на Столичния общински съвет и блокираната му работа.

Според Румяна Дечева, бивш зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК, представителите на партиите в секционните избирателни комисии трябва да защитават волята на избирателите.

„Дори и след като приключи възложената проверка на съда, ние нямаме да имаме пълен анализ на случилото се на местните избори в София. Аз лично, наблюдавайки изборите през последните 10 години, много пъти съм подавала сигнали. Не сме в качествено нова ситуация. Винаги е имало желание за проверка“, посочи тя.

„В заседанието на съда се казва, че нито една от флашките не е с квалифициран подпис. Аз съм убедена, че флашките не са липсващи. Ако някой си постави за цел да ги намери, ще успее. ЦИК и ОИК леко лежерно гледат на възможността всички документи да бъдат изискани“, добави Дечева.

Тя посочи, че с времето синьото мастило, което е единственото разрешено за ползване при гласуване с хартиена бюлетина, може да избледнее, а вотът да бъде счетен за недействителен. Същото може да важи, ако отбелязването на бюлетината с „Х“ излиза от квадратчето.

„Застъпниците на кандидатите и политическите сили са хората, които трябва да гарантират този глас“, подчерта бившия зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опааа

    50 3 Отговор
    Какво чакаш бе вамПир?!? Махай се!
  • 2 Ко си ревнал бе?

    43 2 Отговор
    Като ти е пресъхнала делаверата , отивай.
  • 3 Флашките трябва да се затварят в

    24 0 Отговор
    Прозрачни обемни кутии с номера на секцията и да се запечатват в края на изборния ден с конец и пластелин и печат и тогава да се изнасят от изборните секции след което да се занасят в ЦИК

    Коментиран от #5

  • 4 нннн

    40 0 Отговор
    А защо не се научите да броите правилно, ,,професоре ? Броенето се учи в първи клас. Тия ЦИК, ОИК, РИК, СИК, барабар с твоето ИО имена на детски градини ли са? То и в детските градини повечето деца могат да броят... Мошшшеници, с мошеници!
  • 5 Изселен

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Флашките трябва да се затварят в":

    И в буркани може да ги затварят, за зимнина.
  • 6 az #СВО

    32 1 Отговор
    Доживяхме най-големият демократ да отрича изборите!
    Да отрича основният инструмент на демокрацията...
    Хахахаха!
  • 7 Рокада

    14 0 Отговор
    какво съвпадение, аз искам да се изнеса в София, омръзна ми бедната провинция. Хайде да направим рокада , г-н Константинов!
  • 8 111111

    24 1 Отговор
    Всичко разбрах от думите на Константинов /и от статията/: Ако (дори и с фалшификации) изборите са спечелени от променкаждиите - повторни избори не трябва да има; щот променкаждиите са много убави! Нали???

    Нооо.... ако изборите са спечелени почтено от който и да е друг... "промяната" знае какво требе да се направи. А дяволът - само ще наблюдава; и ще си води записки.

    Кой разбрал - разбрал.
  • 9 Аре улево извън София

    20 0 Отговор
    БКП-мишката изпълзя от ГЕРБ-каналната тръба! За да осмърди ефира!
  • 10 ККК

    10 0 Отговор
    Чезвай бе, овняр! В Карлуково те чакат!
  • 11 С маршова стъпка към Мечка

    5 0 Отговор
    Ако изборите се касират и проведат нови, мишката константинова ще бъде касирана от обществения и политически живот, а може да се наложи да му бъде оспорена компетентността на "проф." и пенсията му да бъде редуцирана до минималната такава! Тогава, ще не ще, ще трябва да се само-изселва по етапния ред към село Мечка, Плевенско ( h t t p : / / b i t . l y / 2 I n E z 6 T ), където най- би му подхождало да доживява!
  • 12 Павел пенев

    12 0 Отговор
    Много добре ако се изселиш от София,но трябва да вземеш със себе си всички гербаджии начело с твоя личен другар Боко.
  • 13 БРАВО, МНОГО ДОБРЕ

    14 0 Отговор
    Отдавна трябваше тоя ГЕРБАВ преброител да си ходи на село. Такива пишман професори и пишман владици МУ целуваха ръка и други места на ТИКВАТА
  • 14 Стига плакал за пари

    8 0 Отговор
    Махай се от София, сега поне професорчета бол! Ама няма да го направиш, нали се сещаш защо!
  • 15 Да, бе

    10 0 Отговор
    Направо да се изнася от България, заедно с всички схемаджии, които сринаха вярата в изборния процес.
  • 16 ЗНАЧИ ВСИЧКО Е АЛА БАЛА

    18 1 Отговор
    както казваше Кирето от Канада. А на 11 секции въобще ги няма флашките...Май Кмет трябваше да е Ваня Григорова
  • 17 Боруна Лом

    4 0 Отговор
    УРА! ДАЙ ДАТАТА,БЕ НЕКЪПАН!?
  • 18 българин

    5 0 Отговор
    Леле-мале, страх и ужас, един селянин се кани да си иде в родното място.
  • 19 Знае той,знае,

    7 0 Отговор
    как се фалшифицират изборни резултати,и че всички избори до сега са фалшифицирани!Защо София да прави изключение?! Ако се докаже това-нови избори!!!Вотът на софиянци беше подменен-със сигурност!!!
  • 20 Евала бе партийна псевдо-проф. МИШКО

    1 0 Отговор
    Айде-е-е, пак избори по БКП+ДС-СмерШ партийно-бюрократична ЦЕЛЕСЪОБРАЗНОСТ с ФАЛШИФИКАЦИИ вместо ЧЕСТНО по ЗАКОНОСЪОБРАЗНОСТ?!
    Поради това, че фалшиикацията от изборното преброяване била "само по 2-3 гласа в секция", нямало защо да се създадава работа за повторно съдебно преброяване на бюлетините от партийно-назначените бюрократи-преброители! Защото:
    1.) Те били некадърни, мързеливи и немърливи и при всяко преброяване щели да преброят различни резултати?!
    2.) Те били партийно назначени не за да работят, а да изпълняват партийни поръчения по целесъобразност и за това да получават многохилядни държавни и общински заплати, облаги и привилегии като ПРАВОИМАЩИ ПАРТИЙЦИ?!
    Партийните бюрократични МИШОЦИ сами си влезоха в капана! Защо няма наказание за тях:
    1.) РАЗЖАЛВАНЕ от "проф." им табелки;
    2.) НЕЗАЧИТАНЕ ЗА ПЕНСИОНЕН СТАЖ на времето с фалшификации;
    3.) ВРЪЩАНЕ С ЛИХВИТЕ В ХАЗНАТА НА ЗАПЛАТИТЕ и ЛУКСОЗНИТЕ НАДБАВКИ,
    които са получавали за времето, през което са вършели фалшификациите по партийна целесъобразност и
    4.) съответно РЕДУЦИРАНЕ НА ПЕНСИИТЕ им до минималната социална пенсия!
  • 21 Гербаджийска свиньо

    1 0 Отговор
    Можеш да се изселиш на м.......в.........!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове