Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 22:30 2 132 3

Важните новини във ФАКТИ на 01.02.2024 г.

  • кузман илиев-
  • разград-
  • енергетика-
  • румен радев-
  • българия-
  • пленарна зала-
  • евро-
  • лукойл-
  • кзк-
  • въздушна линейка-
  • пеевски-
  • корнелия нинова-
  • бнб

ЕС трябва да действа за спиране на конфликта в Украйна

Важните новини във ФАКТИ на 01.02.2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Кузман Илиев: Европа се самоуби, а Германия е в постоянна стагнация

Европа е големият губещ от напрежението в Близкия Изток и Украйна. За това предупреди пред "12+3" по БНР икономическият анализатор Кузман Илиев.

18 години жена получавала инвалидна пенсия с фалшив ТЕЛК

Хванаха жена, която е получавала 18 години инвалидна пенсия с фалшив ТЕЛК. Това разкриха от полицията в Разград.

Заместник-министър: Балканите искат да купуват ток от американските реактори в АЕЦ "Козлодуй"

Първият етап от изграждането на двата нови блока на АЕЦ „Козлодуй“ изтича утре. Той е за преквалификация. Предстои комисия да избере кратък списък с потенциални строители, които ще бъдат поканени заедно с „Уестингхаус“ за завършване на проекта. Беше заявен интерес от три компании. Това са американските компании "Бехтел" и "Флуор" и корейската компания "Хюндай". Те са заявили интерес и идваха няколко пъти на посещение. Важен е техният опит в ядрената индустрия и техните финансови възможности. Това заяви заместник-министърът на енергетиката Николай Николов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Политолог: Новият политически проект на президента Румен Радев изпусна точния момент "да яхне вълната"

Новият политически проект на президента Радев изпусна точния момент „да яхне вълната“, тъй като по думите ѝ това е трябвало да стане по време на протестите през 2020 г. Това заяви пред "Нова телевизия" доц. Татяна Буруджиева.

От понеделник и в София може да има мерки срещу грипната епидемия

Столичната регионална здравна инспекция обмисля въвеждането на някои противоепидемични мерки от следващата седмица, съобщиха от инспекцията. Поводът е увеличаващия се брой на болните от грип в страната. Противоепидемичните мерки ще бъдат предимно за лечебните заведения и за засилен контрол сред детските и учебните колективи, уточни БТА.

Кирил Петков разбуни депутатите в парламента кой да контролира КЗК

Изказването на съпредседателя на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков за работата на Комисията за защита на конкуренцията предизвика реакции и в кулоарите на Народното събрание - допустима ли е намесата на политик в работата на независим по закон регулатор и има ли връзка изказването на Петков със срещата му с бизнесмена Спас Русев преди седмица.

Ясно е как магазините ще преизчислят цените при приемането на евротo

Въпреки неопределеността около датата на въвеждане на еврото в България, много компании вече са напреднали в подготовката си за промяната. Стратегическата промяна, която предстои, вдъхновява бизнес лидерите да адаптират своите операции и процеси към новата валута.

Експерт: Подарихме чрез "Лукойл" на Кремъл $2.2 милиарда, толкова струват 1500 крилати ракети

Подозренията, че няма никакви рискове от замяната на руски нефт с алтернативни доставки, се оправдаха. Това каза пред "Фокус" енергийният експерт Мартин Владимиров.

"Тоест “Лукойл" реши да преследва печалбата, най-логичните икономически процеси и иска да изнася горива в чужбина, включително в Европейския съюз и в други държави. Именно заради това, вместо да се възползва от продължаването на дерогацията до 1 март, заради събраната наивност на горива от руски произход, “Лукойл" започна да внася изцяло неруски петрол през януари месец. И както говорихме в продължение на 18 месеца “Лукойл" може да го направи от днес за утре, има достатъчно алтернативни количества, които да закупи и няма да спре работа. Наистина призовавам всички спекуланти, включително министри, премиери и всякакви други депутати, които обясняваха как всички ще умрем без руски петрол, да излязат в медиите и да кажат защо се оказа, че може да работи "Нефтохим" и без руски петрол и то това да се случи от днес за утре. Защо трябваше обаче, през 2023 г. да подарим на Кремъл 2,2 млрд. долара допълнителни приходи?", коментира още Владимиров.

Това количество средства за Кремъл е допринесло за закупуването на 1500 крилати ракети, категоричен бе експертът.

"Една крилата ракета убива средно 10 души, когато стигне своята цел. Това означава, че ние сме спомогнали за убийството на 15 000 украинци през 2023 г. И това трябва да се каже много ясно. И едновременно с това цените на бензиностанциите не помръднаха. Не помръднаха по време на използването на руски петрол, не помръднаха и след замяната му с алтернативни количества. Защо трябваше да слушаме денонощно как благодарение на дерогацията ние купуваме по-евтини горива, когато цената остана същата, както в повечето страни в Европейския съюз, преди данъци и такси говоря, разбира се", допълни той.

По повод информацията, която излезе, че Министерство на финансите засекретява документи за “Лукойл" Мартин Владимиров обясни:

"По принцип търговските доставки на суров петрол са винаги търговска тайна, тъй като компанията, която внася е частна. Казвайки всичко това Националният статистически институт докладва с известно закъснение точните количества внос от съответните държави, Евростат също го прави доста експедитивно, така че няма нищо тайно и нищо покрито. В смисъл, че знаем колко точно руски петрол е бил внесен през 2023 г. и за последните 5 месеца.

Лоша новина за потребителите - Виваком поглъща Булсатком

Окрупняването на телеком сектора в България продължава с пълна сила повече от десетилетие, но то не е в интерес на потребителите, защото колкото по-малко оператори има на пазара, толкова по-ограничен става изборът на потребителите. Това съобщиха от "Активни потребители".

Дочакахме я! Първата въздушна линейка кацна в София

Людмил Георгиев: Щом Пеевски тръгна да ни обяснява живота на обществото, това означава, че България е стигнала дъното

Вероятно става дума за финансови зависимости, а заедно с това и външнополитически - картбланш от САЩ, защото не може човек, който е санкциониран по "Магнитски", да прави каквато и да било кариера, камо ли политическа.

Нинова: Поредното публично убийство е показателно, че се връщаме в мутренските години (ОБНОВЕНА)

Поредното публично убийство в последните няколко месеца е показателно, че се връщаме в мутренските години, които бяхме позабравили. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира в кулоарите на парламента снощното убийство в София на Мартин Божанов, предават от БТА.

След три часа дебати: Народното събрание прие окончателно промените в Закона за БНБ

След тричасова остра дискусия парламентът прие окончателно промените в Закона за БНБ, с които се урежда правната интеграция на Българската централна банка в евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на страната ни, съобщи БНР.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МММ да

    4 0 Отговор
    За стагнацията в Германия е 100% прав.
  • 2 Мемфис

    2 3 Отговор
    Защо афиширате този пеедал непрекъснато? Кой го интересува какво е казал този креетен?
  • 3 Асен

    1 0 Отговор
    Радвам се, че имаме умни ,професионалисти и точни коментатори като Кузман Илиев ! Да се махат тиквата ,Киро,кокорчо ,шиши , народа ни ще тръгне по правилния път ,ако се довери на млади хора като Кузман Илиев !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол