Last news in Fakti

2 Февруари, 2024 11:21 6 199 31

Еколози: 30% от замърсяването на София е от мръсен въздух от ТЕЦ-ове, които са на 30 и на 70 км от столицата

  • тец-
  • екология-
  • замърсяване на въздуха

Ако бързо се закрият въглищните електроцентрали, това ще доведе до енергийна бедност, а тя ще отнеме повече човешки животи, оспорва това Юлиан Семерджиев шеф в ТЕЦ "Марица Изток 3"

Еколози: 30% от замърсяването на София е от мръсен въздух от ТЕЦ-ове, които са на 30 и на 70 км от столицата - 1

Според проучване, бърз отказ от въглищните централи в България ще спаси живота на 3600 души на Балканите. Над 330 души годишно умират заради замърсяването на ТЕЦ-овете, сочи проучване на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух.

„Отказвам да приема, че ТЕЦ-овете са причина за заболявания. Ако бързо се закрият въглищните електроцентрали, това ще доведе до енергийна бедност, а тя ще отнеме повече човешки животи”. коментира Юлиян Семерджиев, председател на Съвета на директорите на ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS. Той каза, че исканията на енергетиците са справедливи, ще ги отстояват докрай и имат готовност за протести.

Семерджиев не приема данните от изследването и твърди, че за 5 години няма завишаване на броя на заболелите заради качеството на въздуха в Димитровград.

На друго мнение е Десислава Микова, координатор на кампанията "Климат и енергия" на "Грийнпийс". Тя поясни, че бърз отказ означава до 2035 г. България постепенно да намали въглищните мощности. Тя коментира, че това ще има огромни ползи за здравето на хората.

Около 30% от замърсяването на София е заради пренос на въздушни маси от ТЕЦ-ове, които са на 30 и на 70 км от столицата, показва скорошно изследване на НИМХ, заяви Микова.

„Замърсяването с ултрафини прахови частици за 2023 г. излиза извън границите на България и засяга и Северна Македония, Сърбия, Турция и Гърция”, коментира още координаторът. И допълни, че до 40% от електроенергията в страната ни е произведена от въглищни централи.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 64446

    42 1 Отговор
    И 60% от прашни улици непочистени. Смрад
  • 2 Сила

    47 3 Отговор
    В ТЕЦ СОФИЯ ГОРЯТ БОКЛУЦИТЕ НА КОВАЧКИ....... Делкат си едни дебели кинти и после искат пари от нас за парно!!!
  • 3 Софиянеца

    48 4 Отговор
    Въздуха го замърсяват под.логите на ЕС които продължават да вкарват отпадъците на западна Европа в България
  • 4 Факт4екър

    42 10 Отговор
    ТЕЦ имат филтри за пречистване това което излиза от комините е обновена пара обаче соросите искат да строят газови централи в България и ТЕЦ и АЕЦ им пречат.

    Коментиран от #8, #26

  • 5 Професора

    52 3 Отговор
    Зелената енергия трябва да е най евтина защото в нея не инвестират суровини за гориво, а тя е най скъпа смятайте кого обслужват зелените
  • 6 Еко далеко

    46 1 Отговор
    Не знам дали бърз отказ ще спаси 3600 души на Балканите, но в България ще направи по-богати 30-60 души, а по-бедни 3600000 електорат.
  • 7 факуса

    42 2 Отговор
    ама нали от кремиковци беше
  • 8 ИзлиЗа

    22 5 Отговор

    До коментар #4 от "Факт4екър":

    Излиза пара, когато теца гори газ, а като гори боклук: пластмаса или въглища ... ходи им обясни какви филтри да сложат, че да излиза пара .... ама вие съвсем се побъркахте от "модерните технологии" - ще ми пречистваш горенето на нефтен продукт с филтър и всичко е чисто :)

    Коментиран от #9, #14, #30

  • 9 ТоваСамо

    16 3 Отговор

    До коментар #8 от "ИзлиЗа":

    Това само Фолксваген го правеше с дизел, пречистваше го с филтър :) ... накрая се оказа че филтъра работел само като го тестват за замърсяване, през останалото време се шунтирал :)
  • 10 ТЕЦ

    28 4 Отговор
    ТЕЦ-а ако гори газ - излиза пара, като гови глупости: излизат глупости... откакто демократизирахме руския газ почнахме да горим глупости по нареждане на Галя, сега Галя да каже защо въздуха е лош като гориш пластмасовите продукти на ЕС у нас.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Генерал Мутафчийски:

    13 1 Отговор
    Забранявам мръсния въздух да влиза в малкия ринг и в големия ринг на столицата!!! Аз казах. Хау...
  • 13 И Козяк

    9 3 Отговор
    Много пуши. Два комина имат и сутрин не се търпи миризмата
  • 14 Запознат

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "ИзлиЗа":

    Умньо има водни филтри които обират всички вредни частици ограмоти се поне малко преди да драскаш см.ешки .
  • 15 Народна просвета

    19 0 Отговор
    Извадете учебник по география от соца. За котловина винаги пример беше София, а тогава имаше промишленост, и защо са зелените пояси и ниското строителство в подножието на Витоша, елементарна физика на движението. И си говорете за строителство, тецовете, зелени и други локуми.
  • 16 Въййй..

    8 3 Отговор
    Много се пуши и пърди в тая София.От това ще да е.

    Коментиран от #17

  • 17 Баце

    11 4 Отговор

    До коментар #16 от "Въййй..":

    Ми така си е, сичкото селянин дойде у градо
  • 18 сигурно ...

    8 0 Отговор
    Ако все още се изгарят отпадъци в тях.
  • 19 Ха ха ха

    20 0 Отговор
    А 50% от т.нар. еколози са лежпери непеотаджии, на служба на Мамона(Сорос).
  • 20 напълно

    11 2 Отговор
    безсмислени спорове. Факт е, че ТЕЦ замърсяват въздуха. Факт е обаче, че това замърсяване не е от вчера, та да се прехвърля цялата вина върху ТЕЦ.
    Основната задача на държавата би следвало да бъде насочена към минимизиране на това замърсяване чрез въвеждане на съответните изисквания и стриктно следене, че тези изисквания се спазват. Който не иска да се съобрази с условията и замърсява повече от допустимото, то да бъде затварян.
    Тук се лашкаме от едната крайност в другата, а междувременно хората дишат вреден въздух, а на държавата и дреме.
  • 21 Бай Ставри

    15 0 Отговор
    Краси, Краси журналистче измислено. На снимката е ТЕЦ който се намира на 250 км. от София. За днешните журналисти всяка къща с висок комин е ТЕЦ. За това ви казваме , че не ставате.
  • 22 Митко

    5 0 Отговор
    Аз мислех че става на въпрос за тецовете в Перник и Бобод дол
  • 23 Това е

    15 1 Отговор
    Поредната простотия ! Ами от замърсяване на около 70 км , означава,че и съседните държави могат да ни замърсяват въздуха! А относно Тецовете, ха ха ха , държавата я чака не само енергийна бедност , ами и 5 пъти по - беден народ и 10 пъти по-скъп ток за бита!
  • 24 Доказано е,

    12 2 Отговор
    че "зелените" технологии са по-замърсяващи, а също и че няма глобално затопляне. Данните за климата са манипулирани, а отчитането на температурите става в градска среда и се влияе от околните сгради, бетон, асфалт. Също и замерването с електронни термометри.
    Всичко е една голяма лъжа, заради която ние ще платим твърде скъпо.
  • 25 Карък

    10 0 Отговор
    Ами дебелогъзите политици като пърдят и те замърсават ,или е Шанел.
  • 26 Ханс Балдунг

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Факт4екър":

    Говорите и си пишете едни опорки, но и идея нямате какво се случва в действителност! Ти черна пара виждал ли си? Щото жителите на Дружба в София всяка сутрин гледат едни катранено черни облаци, бълвани от комините на ТЕЦа. Що не им обясниш на тях какъв вид пара е това?

    Коментиран от #28

  • 27 Анонимен

    5 1 Отговор
    Не пипайте тецовете или,ще останете без пищяли.
  • 28 Шоко

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ханс Балдунг":

    Аре бе дават по тв.мъглата от копитото и казват,че е мръсен въздух,а ние пасеме ли пасеме.
  • 29 Безпартиен

    2 0 Отговор
    Всички нови СОФИЯНЦИ; Оставяй те си ДИСАГИТЕ на входа моля, оти МИРИШАТ!
  • 30 Недко

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "ИзлиЗа":

    Пара от газ на кукуво лято.Смешно е да мислиш така ! Излагаш се жестоко,показваш невежество!!!
  • 31 Асен

    2 0 Отговор
    Aйде зеления октопод май пак си пуска пипалата
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове