Last news in Fakti

4 Февруари, 2024 13:41 1 932 37

Министърът на образованието: Отпадането на таксите ще обхване около 144 хил. студенти. Влагаме пари в децата на България

  • галин цоков-
  • студенти-
  • такси-
  • отпадане-
  • деца

Проф. Галин Цоков обяви, че в момента се работи по изработване на визия за нов тип учебни програми, които да са компетентностно ориентирани и подготвящи учениците за живота. До средата на февруари ще имаме този документ, който след това ще бъде обсъден от образователната общност, посочи още министърът

Министърът на образованието: Отпадането на таксите ще обхване около 144 хил. студенти. Влагаме пари в децата на България - 1
Снимка: БГНЕС

Отпадането на таксите за студенти и докторанти държавна поръчка е национална политика. Влагаме пари в децата на България и искаме те да останат тук. Това заяви пред БНР министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Мярката ще обхване около 144 хил. студенти. Таксите на тези студенти са осигурени със 150 млн. лв. от бюджета за 2024 г., обясни той, като уточни, че половината от средствата ще покрият таксите за втория семестър на тази учебна година, а другата част от сумата ще бъде насочена към таксите за първия семестър от следващата учебна година.
"До 1 месец от приемането на закона университетите ще получат трансфер – сумата за половината от таксите за тази учебна година. В двумесечен срок, ако законопроектът бъде приет, университетите ще върнат таксите на своите студенти", обясни проф. Цоков в интервю за предаването "Неделя 150".

Той подчерта, че мярката няма да реши изведнъж всички проблеми, но тя ще даде възможност да се разшири кръгът от деца, които да влязат държавна поръчка. Според него това е национална мярка, която ще доведе до следващо развитие на висшето образование в България. По думите му въвеждането на мярката дори ще увеличи конкуренцията по отношение на местата, определени за държавна поръчка.

"Тази мярка, която е предложена за обществено обсъждане, не е някакъв еднократен акт. Това е цялостна правителствена политика, мисля, че е политика на цялото общество по отношение на това да има по-голям достъп до качествено образование за децата на България", обясни проф. Цоков. Според него това ще даде възможност и на деца от семейства с по-нисък социално-икономически статус да продължат обучението си.

Той напомни за промените в Конституцията, според които науката, образованието и културата са национални ценности. Обществото и държавата трябва да правят всичко възможно тези национални ценности да се утвърждават и развиват, подчерта министърът. По думите му тази мярка е израз на национална политика по отношение на това висшето образование да стане още по-достъпно за всички, завършващи средно образование, както и да привлече деца от българската диаспора, които учат в неделните училища.

Запитан за очаквания ефект от отпадането на таксите за някои студенти проф. Цоков даде пример с мярката относно защитените приоритетни професионални направления и специалности. По думите му там за няколко години се е увеличил доста броят на кандидатстващите зрелостници.

Министърът напомни и годишния доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, за която България е кандидат-член. Един от лошите за нас индикатори е, че 17% от младежите между 18 и 25 години нито учат, нито работят, нито се занимават с дейности, свързани с неформално образование. Според него ние трудно можем да стигнем в пълно членство, ако нямаме такива проактивни политики по отношение на образованието. Надеждата е, че поне част от тези 17% да кандидатстват на база на това, че са отпаднали таксите.

Средната такса за обучение на студентите държавна поръчка през миналата година е 1050 лв., отбеляза проф. Галин Цоков, като добави, че за някои семейства това не е голяма сума, но за други не е така.

За 10 години с 12% е нараснал процентът на децата, завършващи висше образование, които се осигуряват в България - сега той е 86%, изтъкна още просветния министър. По думите му завършването на висше образование в България гарантира, че тези деца ще останат в страната и ще се реализират на пазара на труда. Според данни от Рейтинговата система средният доход на завършилите висше образование е 2200 лв. А само преди 5-6 години той е бил 950 лв.

Проф. Цоков смята, че парите вече не са основен фактор за това децата ни да отиват в чужбина:

"Ние можем да ги задържим не само с договори, но да ги задържим с цялостното развитие на нашата страна, което е свързано с това хората с висше образование да могат да получават по-добро заплащане. НСИ показва, че хората с висше образование получават от 2 до 3 пъти по-високи заплати от останалите".

Висшето образование е една от малкото сфери в обществото, която в последните години получава финансиране по отношение на качеството на университетите и обучението в тях, коментира просветният министър. Голям процент от това, което получават университетите като издръжка за всеки студент, е свързан точно с качеството, изтъкна той и подчерта, че няма друга сфера в обществото, която да се финансира по този начин.

В стратегията за развитие на висшето образование е залегнала идеята за т.нар. споделени ресурси, т.е. възможността университетите да образуват мрежа, да разработват съвместни програми за обучение и да се включват в консорциумите на европейските университети, където студентите, обучавани в България да могат да получат диплома, която е издадена и от различните европейски университети, включени в тези консорциуми. Според министъра това ще даде конкурентно предимство на нашите университети.

За училищата просветният министър каза, че първият срок е приключил нормално. Решението за онлайн обучение или грипна ваканция се взима съобразно обстановката във всеки район, подчерта той, но увери, че деца никъде няма да изостанат по учебните планове. "Това няма да наруши структурата на обучението и началото на втория срок", категоричен е проф. Цоков.

За една седмица електронните бележки са се увеличили с около 100 хил., каза той. Двамата с министъра на здравеопазването са обсъдили ново предложение, за да може максимално ефективно да се пренасят тези данни, свързани с отсъствията на учениците от здравноосигурителната система към образователната система. Обсъжда се това да не е свързано със заплащане от страна на родителите, съобщи просветният министър. Той уточни, че в електронните дневници не постъпва чувствителна здравна информация.
Той обяви, че в момента се работи по изработване на визия за нов тип учебни програми, които да са компетентностно ориентирани и подготвящи учениците за живота. До средата на февруари ще имаме този документ, който след това ще бъде обсъден от образователната общност, посочи министърът. Той се надява до година – година и половина ще може да започне тази промяна.

За предстоящата ротация проф. Галин Цоков заяви, че постовете не са най-важни. Работим напред и каквото се случи, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сократ

    32 8 Отговор
    Този да ми обясни как ще се влага в децата на България, при положение, че украинския агент тагаренко налива средства във войната? Обучават се на наша територия идиоти, които си мислят, че ще победят Русия.
  • 2 ужасен

    31 6 Отговор
    Платеното образование беше с 90 % некадърници ,а сега ще е на 100% , и държавата ще плаща за това !

    Коментиран от #10, #12

  • 3 Няма ли конкуренция,

    32 1 Отговор
    няма и качествено висше образование, това го разбираха и в годините на социализма. Имаше 2-3 пъти по-малко студенти при 3 пъти повече абитуренти. Кандидат-студентски изпити, учене по 35 седмично, изпити, прекъсване по слаб успех със задължителна работа в материалното производство 8 месеца. Изключване за преписване, задължителна есенна и лятна бригади.
  • 4 Така и около два

    29 2 Отговор
    Милиона без осигуровки и от етноси ще учат и ще са осигурени. Новите депутати, доктори, президенти. Бъдещи експерти и съдии .
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост

    27 2 Отговор
    До шуменчето от Пловдив - в момента министър: Основен проблем за всички степени е КАЧЕСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО! Среднисти - не могат да си напишат името, вишисти - с дипломи без да се явят на нито един изпит! 54 ВУЗ-а, от качествени, по-качествени ! "Професори" - без да влизат в часове ! Нарушена е т.н. "Образователна пирамида" - 20 % с истинско висше образование, 50-60 % със средно, от които повечето със средно - специално и останалите според възможностите - с основно. След като държавата прави поръчка и плаща - ще сключва ли договори за работа по разпределение 5 или 10 години ? До кога ще има сервитьори, фризьорки и магазинерки с ВИШУ !

    Коментиран от #33

  • 7 Хаха

    24 3 Отговор
    Сите чалгари висшисти и ще искат заплата 5 бона стартова ✌🏻😅
  • 8 Айде

    29 2 Отговор
    А нещо за обвързване на безплатно за студенти обучение с потребностите на икономиката и заетостта!? Някакви гаранции, че тези специалисти ще остават в България поне три години след завършването!? Или е само политическа реклама!?

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Лошото е, че

    21 4 Отговор

    До коментар #2 от "ужасен":

    няма обратна връзка. Държавата и досега спонсорира висшето образование и таксата беше една малка част от тия средства. След като завърши ВУЗ всеки студент се чувства свободен да си търси работа и обикновено избира чужбина ако е с високо търсена специалност. Къде отиват парите на (нашата)държава/та спонсор? Преди години имаше "разпределение" и поради тази държавна издръжка бяхме задължени поне 3г. да работим където ни пратят.
  • 11 Мой колега

    12 2 Отговор

    До коментар #8 от "Айде":

    хабилитиран преподавател ходи в Австрия и отивайки да види свой познат в университета, го намира на изпит с кандидат-студенти. Пита го кога ще свърши изпита, че да се видят, а получава отговор веднага да пият кафе. -Ами нали си на изпит, кандидатите ще преписват ако ги оставиш? -Тия 20 души се борят за 2 стипендии от Сименс, да ги виждаш да си помагат? Нашият колега беше много опитен в това отношение и казва: Не само, че не си помагат ами се и крият един от друг.
  • 12 Ами то

    18 0 Отговор

    До коментар #2 от "ужасен":

    и сега с тия такси средно по 800 лв. на година не могат да покрият разходите за обучение. Той щял да влага в децата, а пък децата ще ги влагат у чалготеките. Кой плаща? Тия, дето пълнят бюджета.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Не бива да има

    15 3 Отговор
    държавна поръчка, а държавна стипендия придружена с договор за работа в някое предприятие за определено време след завършване на образованието както съм писал в 11 пост. Ако кандидатите са повече - конкурсен изпит. Стипендията не бива да се дава на ръка като определена сума. Дава се на ВУЗ-а, а той я разпределя за квартира, купони за стол, учебници и учебни пособия, електричество, вода и ако остане нещо - на ръка. Има бедни, но кадърни студенти които ще приемат да учат по този начин.
  • 15 гражданин

    17 1 Отговор
    чалга заведенията вън от кампусите, и Студентски град, 35 години простотия стигат, да си намерят друго място в града, в кампусите трябва да има само кафенета, библиотеки, и евентуално фитнеси и спорт
  • 16 факт

    14 2 Отговор
    влагате за евроизборите
  • 17 Уредиха бачкатори от Виетнам и индия

    17 1 Отговор
    Сега трябва номенклатура
  • 18 Скумрия на ротация

    7 1 Отговор
    Евала Галине, Евала Цоков !
  • 19 Стоилов

    6 4 Отговор
    При ротацията, министър на образованието, трябва да стане Красимир Вълчев

    Коментиран от #21

  • 20 Орел

    11 0 Отговор
    Просто искате да си осигурите постоянен поток на пари в "благовидни" намерения.
  • 21 хххх

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "Стоилов":

    ... за да досъсипе образованиеето ли? Красимир Вълчев отдавна не става за нищо! Не трябва да е повече политик.
  • 22 Защо лъжете хората

    13 2 Отговор
    и студентите! Нищо не е отпаднало, студентите са задължени да си направят вноската за семестъра! Щяли да им връщат парите-кога циганката брашното!
  • 23 Важна корекция,

    10 0 Отговор
    политиците не влагате нищо, само пренареждате съдбите на хората, могат да влагат само тези които имат и компетенцията и времето да свършат работата, в случая преподавателите.
  • 24 Тъпак

    8 1 Отговор
    Ако не вдигнете заплатите, всички обучени, ще избягат от БГ.
  • 25 противозаконно

    9 0 Отговор
    То "още рибата е в морето, те приготвили тигана!" Нали Денков трябва да отчете нещо положително в ....САЩ!? Защо, г-н министър, призоваха студентите да не си полащат таксите за втория семестър, като законът още не е приет? Това не е ли противозаконно, по сега действащия закон!?

    Коментиран от #34

  • 26 Министерски служител

    6 0 Отговор
    Колкото повече влагаме в образованието толкова са ни по пълни портфейлите и сметките.
  • 27 бай Цоко кебапчията

    7 1 Отговор
    Слаб министър, нискокултурен, посредствен. Нищо не прави за статута на преподавателите, вместо това подтиква студентите да не си плащат таксите. С тия пари можеха да вдигнат заплатите на професорите, които са колкото на касиерка в супера. Това правителство е популистко и некадърно.

    Коментиран от #31

  • 28 Бай Ганьо

    8 0 Отговор
    ,Това министър ли е? Прилича на лимонададжия
  • 29 Сандо

    3 0 Отговор
    Знания и умения вкарвайте в нашите деца,че те съвсем се дебилизираха!
  • 30 ИСТИНАТА!

    6 0 Отговор
    Не можете да си попълните бройките за учебната година,та се чудите какво да направите,белким се увеличи желанието на младите да учат...!
  • 31 Нека да вдигнат заплатите на...

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "бай Цоко кебапчията":

    ...преподавателите във ВУЗ!
    НО!
    И нека те дават всичко от себе си,за качественото обучение на студентите...!А истината е,че излизат твърде неподготвени...да не кажа друга дума...!

    Коментиран от #35

  • 32 По-добре е без такси

    2 4 Отговор
    По-добре без такси, отколкото нашите младежи да ходята да учат в чужбина и да подработват там пари за такси и за издръжка чрез телата си. А това се случва дори тук. Много добре се знае и никой не би го оспорил.
  • 33 Много си прав

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Не искам да коментирам министъра, не го познавам, не одобрявам идеите му, защото са елементарно популистки. И с платено висше образование нещата са много много зле. Професор до професор, десетки университети бълващи дипломи без покритие. Няма качество, няма конкуренция.
    Трябва дори да се завишат критериите и намалят университетите чрез обединение отново, сега го наричат консоридация. Софийски утиверситет девалвира и падна в Шанхайската класация за първите 500 в света (в другите десетки класации въобще го няма). Една от причините е, че повечето бивши факултети на СУ станаха самостоятелни унинерситети. Бивши полувисши училища станаха университети. Наред с десетки нови частни университети. Стана много престижна професия да си ректор и декан, подобно на шефовете на балници, където пък е страшно подплатено. Започна купуване на дипроми без покритие. Псевдо експерти, но нерядко ги виждаве в парламента. Както навсякъде в обществото, сферата на висшето образование е Авгиевите обори, но го няма Херкулес да ги разчисти. Херкурес не е Борисов или Пеевсщи, а колективната воля на обществото.
    А иначе, милионите за безплатно Вишо, по-добпе да бъдат насочени за детски градини. Там поне има някаква видима полза.
    И още нещо. У нас вече няма голяма нужда от висшисти, а от хора със средно специално образование. Но същото е и в Европа, но там е по-балансирано. Девалвация отвсякъде братя бългапи и европейци!
  • 34 Ахъм!

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "противозаконно":

    Абсолютно да! Няма законово основание да не се плащат, но има срок, в който да се платят - иначе прекъсват по незаписване и бай-бай общежитийце и лайф в щутгард.
  • 35 Да.........

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Нека да вдигнат заплатите на...":

    Нивото на т.нар. студенти днес е на ниво 5-6 клас от миналия век. Неграмотни, незаинтересовани, нехайни, безразлични. Записали са се да учат за да угодят на мама и тати, а и да попаднат в големия град Преподавателите във ВУЗ-овете ги учат да четат и пишат. Така и нивото на хабилитираните преподаватели постоянно спада.
  • 36 Да.........

    1 0 Отговор
    Висшето образование загина защото преподавателите са ЗАДЪЛЖЕНИ да пишат статии в „реномирани“ списания и да се изявяват на престижни НАУЧНИ конференции, вместо да обучават студентите. БАН-адии да пишат статии и да се правят на умни, а асистентите, доцентите и професорите – да учат студентите. Това е! Всичко останало е камуфлаж.
    То не бяха импакт-фактори, не бяха Скопус и Уеб-оф-сайънс, Гугъл скулър, Ресърчгейт, то не бяха Q1, Q2, Q3, Q4 и какви ли не още „наукометрични показатели“…… И кога един професор да намери време за студентите!? Един приятел, професор, се шегуваше: „е…. ако не бяха тия студенти да ни пречат на научните изследвания, какви чудеса щяхме да сътворим в науката….“
  • 37 ДДД

    1 0 Отговор
    Див популизъм!Нищо няма да стане!Дано не мине законопроекта,сглобкаджии измамни!Такси трябва да има и всеки трябва да си ги плаща!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол