Last news in Fakti

5 Февруари, 2024 23:30 1 290 2

Важните новини във ФАКТИ на 05.02.2024 г.

  • протест-
  • боряна димитрова-
  • кънчо стойчев-
  • министър на спорта-
  • мирослав найденов-
  • кирил петков-
  • николай денков-
  • живко коцев-
  • георги гьоков-
  • бургас-
  • тодор тагарев-
  • възраждане-
  • слави трифонов-
  • костадин костадинов-
  • елеонора митрофанова-
  • герб-
  • температурен рекорд-
  • гдбоп-
  • смърт-
  • мария габриел-
  • студенти-
  • мигранти-
  • председател на сос-
  • пенсии-
  • контрабанда

Фермери няма да отстъпят

Важните новини във ФАКТИ на 05.02.2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Блокират България! Зърнопроизводителите обявиха безсрочен протест

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), представляваща и обединяваща огромна част зърнопроизводителите в България, обявява безсрочни протестни действия с начало 06.02.24 г. (вторник) в 10:00 ч.

Боряна Димитрова: Когато и да тръгне проектът "3-ти март", ще бъде с фалстарт и с малшанс

Ако оприличим т.нар. сглобка с акционерно дружество, в което всеки е влязъл с определени акции, в момента, когато ще се раздават дивиденти - на 6-и март (когато ще е ротацията - б.р.), всеки иска да усили своите позиции. Това каза пред БНР Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" и добави:

Кънчо Стойчев: Мандатоносителите се държат менторски към всички, налагат вредни за България политики

Носителите на мандата в момента се държат менторски към всички, налагат политики, които са вредни за България, както в икономиката, така и в геополитиката. Това коментира социологът Кънчо Стойчев в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус". По думите му пропастта между управлявани и управляващи никога не е била толкова голяма.

Министърът на спорта: Критиките на Борисов към мен са на политическо ниво. Не назначих негов зам.-министър

Критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов срещу министъра на младежта и спорта Димитър Илиев са на политическо ниво. Това обясни в "Още от деня" самият доц. Димитър Илиев.

Мирослав Найденов: Исканията на земеделските производители са справедливи, не виждам политика в тях

Страните в Европа със силно земеделие категорично протестират, очевидно проблемът е общоевропейски. Това заяви бившият министър на земеделието Мирослав Найденов в "Още от деня".

Кирил Петков обяви кои министри ще останат при ротацията

Минимален брой смени на министри в кабинета при предстоящата ротация ще даде по-голямо спокойствие на обществото, коментира във Варна съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Денков: Правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които могат да се окажат на печалба за миналата година

Нежеланието на зърнопроизводителите да докажат загубите си за 2023 г. е необяснимо. Подаването на годишна данъчна декларация е задължение на всеки бизнес. Това заяви на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков, цитиран от Dariknews.bg.
"Няма никакво основание за тези протести. Не е случайно, че те се правят малко преди предстоящата ротация в кабинета", посочи той.
"Правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които могат да се окажат на печалба през миналата година. Нито с държавни, нито с европейски средства. Това противоречи на правилата, на икономическата логика и на правата на останалите хора в страната", добави Денков.

Главният секретар на МВР намекна за нови арести по аферата за шпионаж в ДАНС и ГДБОП

По-късно тази вечер ще стане ясно дали ще има още задържани по случая с разследване на шпионаж в полза на Русия.

Георги Гьоков: Сезирахме прокуратурата за схемите в социалното министерство

Бившият министър на труда и социалната политика Георги Гьоков коментира в предаването „Лице в лице” по БТВ внесените сигнали в прокуратурата от БСП срещу бивши министри от служебния кабинет на президента Румен Радев.

Грипната епидемия в Бургаска област се отменя от 7 февруари

Грипната епидемия в Бургаска област се отменя от 7 февруари. Това решение взе днес Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания на свое заседание, на което разгледа актуални данни на Регионалната здравна инспекция.

Тодор Тагарев за ротацията: Нямам покана да остана военен министър

Нямам покана да остана министър след ротацията. Ако имам покана, ще видим дали ще има условия да изпълнявам програмата си.

„Възраждане“: Кметът на Хасково да подаде оставка

От „Възраждане“ призоваха кмета на Община Хасково да си подаде оставката, както и съставът на Общинския съвет в Хасково да бъде незабавно разпуснат и колкото се може по-скоро да бъдат обявени избори за нов орган на местното самоуправление, призоваха от общинското ръководство на политическата организация, цитирани от БТА.

Слави Трифонов: Медицинският хеликоптер става само Кирил Петков да се снима до него

„Прекрасно е, че България вече има един медицински хеликоптер, който да спасява хора в нужда. Човешкият живот е безценен. Така че, е супер, че България има един медицински хеликоптер. Дори това, че Кирил Петков се снима до него, все едно той лично го е купил и той лично ще го пилотира, дори това е без значение“.

Костадин Костадинов: В СОС са се разбрали за коалиция

„В софийския общински съвет са се разбрали за коалиция, която ще включва ПП-ДБ, ГЕРБ, БСП и някои по-малки от „Синя София“ и МВРО“, коментира лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в профила си във Фейсбук.

Митрофанова: Русия може да премести съветски паметници от България

Русия може да обмисли варианта да премести съветски паметници от България на своя територия. Това заяви в интервю за телевизия RTVI руският посланик в София Елеонора Митрофанова, цитирана от ТАСС и БТА.

ГЕРБ остава опозиция в София

Представители на ГЕРБ в София са изразили мнението, че отговорността за състава на мнозинството в Столичния общински съвет (СОС) лежи изцяло на коалицията, която е победила на изборите, и на текущия кмет Васил Терзиев. В официално изявление, изпратено до медиите от ГЕРБ-София, се подчертава, че техният съветнически екип не участва в създаването на предварителни договорености или коалиции с фигури, чиято победа все още е предмет на разследване от страна на компетентните органи.

Нов температурен рекорд у нас

Нов температурен рекорд у нас. Максимална температура от 19 градуса на сянка е измерена този следобед в Русе, което е рекорд за тази дата. Това съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град.

Досега най-топло на 5-и февруари е било през 2009 г., когато термометрите са отчели 16,2 градуса. Най-студено на тази дата е било през 1982 г. - минус 13,8 градуса.

От хидрометеорологичната станция съобщиха още, че скоростта на вятъра този следобед в Русе достига до 72 км/час.

Задържаният за шпионаж служител на ГДБОП е бил и университетски преподавател

И университетски преподавател, освен антимафиот е задържаният за шпионаж служител на ГДБОП Георги Караколев. Той бе арестуван тази сутрин. При акцията бе задържан и служител на ДАНС. Двамата помагали на бивш служител на руското посолство обявен за персона нон грата.

Извънредни избори след внезапна смърт на кмет в село Горно Церовене

В село Горно Церовене в община Монтана ще има извънредни избори за кмет след внезапната смърт на дългогодишния титуляр на поста Йордан Йорданов, съобщи на брифинг кметът на Монтана Златко Живков.

Изборите са насрочени на 10 март с указ на президента Румен Радев.

На 8 февруари в община Монтана са насрочени консултации с политическите партии за избор на секционна избирателна комисия за вота в Горно Церовене. До 13 февруари партиите и коалициите трябва да обявят кандидатите си.

В село Горно Церовене живеят около 300 души с право на глас. Селото е сред десетте най-големи в общината, обяви Златко Живков.

Габриел: Приемането на България и Румъния в Шенген ще допринесе за развитието на целия регион и Европа

Приемането на България и Румъния в Шенген е значим съвместен успех, който ще допринесе за подобряване на устойчивостта и положителното развитие на целия регион и Европа. Това каза вицепремиерът и външен министър Мария Габриел във външно министерство след срещата с министъра на външните работи на Румъния Луминица Одобеску.

Заместник-министър: Няма да се съкращава държавната поръчка за университетите при безплатното обучение

Заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова-Ташкова заяви във Варна, че предложението на правителството за премахване на таксите за обучение на студенти и докторанти в държавните университети, които са приети по държавна поръчка, няма да доведе до намаляване на броя на студентите. Тя уточни, че бройката на студентските места ще се определя стриктно, в съответствие с потребностите на пазара на труда и ще бъде регулирана от министъра на образованието и науката на основата на събраните мнения от университетите и работодателите. Проф. Петрова-Ташкова подчерта пред БТА възможността за увеличение на бройката на студентите в нови, така наречените хибридни специалности.

С 69% е намалял напливът на мигранти на българо-турската граница

С 69% е намалял напливът на мигранти на българо-турската граница. Това става ясно от информация на ГД „Гранична полиция“.

"От началото на годината до 31 януари 2024 г. опитите на граждани на трети страни да преминат незаконно през българо-турската граница са близо 1980. Това е с 69% по-малко в сравнение с януари миналата година, когато са били към 6380", уточняват от МВР.

За посочения период 75 нелегални мигранти са задържани. По подадена от българските гранични патрули информация турските гранични власти са задържали 10 лица на съседна територия.

Близо 1900 мигранти самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Турция, след като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата.

Сред националностите на задържаните на вход на българо-турската граница най-голям е броят на гражданите на Афганистан – 35, Сирия – 14, Палестина – 5.

По информация на дирекция „Миграция“ към 5 февруари в двата Специализирани дома за временно настаняване на чужденци в София и Любимец са настанени 207 чужденци. Капацитетът им от общо 1060 места е запълнен на 20%. За същия период на миналата година там са били настанени 385 лица и тогава капацитетът е бил запълнен на 36 %. Анализът на цифрите показва спад с 26 % на настанените в специализираните домове.

За последната седмица настанените чужденци са 51, а от 1 януари до днес - 405, като най-голям е броят на гражданите от Сирия, следван от Афганистан. Спрямо същия период /1 януари до 5 януари 2023 г./ се отчита намаление от 50 %.

Вили Лилков: Няма 100-процентов консенсус за председател на СОС, но колегите разговарят по-спокойно

Целта е не само да заработи СОС, а да заработят по-ефективно институциите в Столична община, защото към момента са блокирани. Дневният ред на столицата е нарушен. Надявам се да се отпуши работата на СОС с избора на председател. Няма 100-процентов консенсус за гласуването за председател на СОС на сесията в четвъртък, "но колегите разговарят по-спокойно", каза пред БНР общинският съветник в София проф. Вили Лилков от "Синя София".

Предлагат на пострадалите от комунизма да купуват до 3 години стаж за пенсия

Предложени са промени в Кодекса за социалното осигуряване (КСО), които да позволят на хора, подложени на репресии и задържани в затвори, трудововъзпитателни лагери и други форми на задържане, както и на тези, които не са могли да работят, докато са били интернирани след навършване на 16 години, да закупят до три години липсващ осигурителен стаж. Информация за тези предложения е публикувана на официалния уебсайт на българския парламент. Инициативата е подкрепена от различни народни представители, включително Бойко Борисов, Кирил Петков, Атанас Атанасов и Делян Пеевски, съобщи БТА.

Хърватин опита да пренесе през страната 21 тона „марков“ прах за пране, произведен в Турция

21 528 кг „марков“ прах за пране задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево, при проверка на влизащ в страната товарен автомобил. Това съобщиха от Агенция "Митници".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    2 1 Отговор
    Фермерите са врагове на България. Украйна приятел.
  • 2 Гост

    1 0 Отговор
    Зърнарите не са фермери. Милиардери свикнали да изнудват държавата. То за това земеделието ни е зле. Защото от много години всичко при зърнарите отива. Няма да се спрат колкото и да получат, все ще искат още и още. Бентлитата и Ролс рейсовете трябва да се поддържат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол