Last news in Fakti

6 Февруари, 2024 07:38 4 234 19

Икономист с тревожна прогноза за приемането ни в еврозоната през 2025 година

  • георги вулджев-
  • еврозона-
  • евро-
  • приемане на еврото-
  • лихви-
  • кредити

Шансовете на България били минимални

Икономист с тревожна прогноза за приемането ни в еврозоната през 2025 година - 1
Снимка: Архив

Минимални са шансовете за приемането на страната ни в еврозоната от началото на следващата година. Тази прогноза направи в ефира на PrimeTime по "Евронюз" икономистът Георги Вулджев. Според него основният аргумент да не приемем европейската валута от догодина ще е инфлацията. "Най-рано началото на 2026 г. ще ни приемат в еврозоната, ако разбира се изпълняваме критериите", посочи той.

По мнението му при членството в еврозоната "няма причина лихвите да се повишат, но с течение на времето ще се сближат и да стигнат до средните нива за еврозоната. Не очаквам по тази линия някакъв шок, въпросителните са около минималните задължителни резерви".

Най-вероятно жилищните кредити ще си останат на същите нива, наблюдава се и стабилизация и в другите кредити. "Няма и да се увеличат лихвите над нивата, които в момента са достигнати", допълни икономистът.

"Виждаме изпреварващ ръст на кредитирането на небанкови дружества, тоест бързите кредити - значително расте. Техният дял е вече 22% от 13 преди десет години. Това е съзнателен потребителски избор, над 80 процента от хората взимат не повече от два-три общо такива кредити. По-голяма част от хората ги избират по-често заради по-голямата гъвкавост и удобство. Това означава повече конкуренция и ще стимулира сектора", посочи още Вулджев относно кредитите и лихвите у нас.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен

    45 8 Отговор
    Тревожно ще, ако ни приемат! От некадърността на кокорчо, може и да има файда!
  • 2 Верно ли

    43 6 Отговор
    Хич не ми е тревожно, ама онези корпоративни рекетьори сигурно ще ни измислят някоя "въздушна" еврозона, само да прилапаъ и парите ни!
  • 3 Кой тоз

    22 4 Отговор
    икономистин ... тава, пророк ли я или гадател ?
  • 4 Истина

    27 5 Отговор
    Всичката я Мара втасала, до €врото опрела !
  • 5 Жмуц

    20 3 Отговор
    Всеки сериозен икономист би казал, че сегашната финансова система е пред колапс. Огромно печатане на пари и огромна задлъжнялост. Предстои зануляване! И пълен контрол чрез CBDC.
  • 6 Шопо

    34 7 Отговор
    Не ви щем еврото, не ви щем шенгена
    Референдум за еврото
    Референдум за ЕС
    Референдум за НАТО

    Коментиран от #13

  • 7 Бийк

    6 19 Отговор
    Звън на копейки
  • 8 байчо

    18 4 Отговор
    Страхотна новина ! Дано се сбъдне прогнозата.
  • 9 Против

    22 5 Отговор
    Еврозоната е нужна само на шепа банкери и на продажни политици. На обикновения българин донасйа само беди.
    Всички имаме роднини в чужбина.Питайте ги на запад за ценовия шок след еврозоната. Те даже досега (след десетки години) съжаляват за националната си валута.
    1.Едно кафе на 1 януари 2025ще е 1 лев, На 31 декември 2025 - едно евро. Няма кой да следи повишение на цените за дълъг период.Навякъде в страните след приемане на евро инфацията е 200% за една година или
    18 месеца. Например Германия, Прибалтика, навсякъде!!!! Питайте ги за инфлацията в момента в Естония 13%
    2. Отношението Debt/GDP в Гърция, Италия, Испания е 150-200 %. В България е 25%,. Италианската индустрия е намаляла с 20% от времето на въвеждане на еврото.
    Питам: кой на кого ще плаща дълга пряко или косвено било то с печатане на евро, инфлация или по друг начин?
    3. Наличните ти пари ще се блокират (рано или късно) с въвеждане на цифровото евро. Процесът започва на 1.10,2023 за корпорациите.
    4. Раждаемостта в евеозоната е по-ниска от тази в страните извън нея
    5. Ипотечните кредити ще следват Euribor лихвите. В момента в БГ е 3.5%. Ще станат 6 %.
    6. Банките ни ще бъдат улеснени при вземане на заеми. Те ще се използват главно за потребление, а не за развитие на високи техниологии. (Напомнете ми за такива през последните 30 г). Отношението ни Debt/GDP ще расте неограничено 60-80-100%. Процентът на ипотеките ще бъде двойна.
    7.Фондовете за осигурявне на депозите в БГ банките ще падна

    Коментиран от #14, #19

  • 10 Не щем в еврозоната!

    21 4 Отговор
    Я кажи за Референдума! Ние никак не искаме в еврозоната и не си играй на ,,Тука има, тука нема".
  • 11 Мнение 2

    13 3 Отговор
    7.Фондовете за осигурявне на депозите в БГ банките ще паднат от 12% на 1%. Е кога ще е по-сигурно за депозите ни?
    8.70-те млд лева, служещи за осигуряване на борда ще преминат към ЕЦБ. Къде ни е суверинитета банковия,
  • 12 Интервю

    16 4 Отговор
    проф. Ханке, гледайте го при Карбовски. Човекът си каза и за протакане Референдум евро КС, и за загубата на суверенитет, следенето на транзакциите Две промени трябваше да се впишат в Конституцията - запазване кеш и лев, и като Швейцария "дълтови спирачки" на заемите. А инфлацията започна при ББ ГЕРБ, утрото след прием без да ни пита ERM2, цените скочиха с 30%. При ПП със 60%, някои гонят сто процента. Депутатите си гласуваха 3-йно увеличение на заплатите, което алармира за висока инфлация, да му мисли народът. Инфлацията продължи с отказ от руски газ дългосрочни договори, Борисов и борса. Отказ руски евтини ресурси и оскъпяване на азотни торове и др. За да стигнем и борса ток, на която ни изпратиха другарите Борисов, Василев,, Пеевски. Зелените "данъци" оскъпиха енергия ТЕЦ със 200%. Каквото можаха за 4 г. да съсипят, съсипаха го за 34 г. Вече променят Закон БНБ, а трябва дата за Референдума, отмяната му е НЕЗАКОННА, ПРЕСТЪПНА. Ханке го каза: Ако Василев беше домашен любимец, щях да го държа на къс повод, за дълговете и милиардите.
  • 13 От посолството

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "Шопо":

    Пробвайте се да направите референдум за НАТО.
    Пердахът от ВСВ ще ви се стори като невинно детско боричкане.
  • 14 От посолството

    2 7 Отговор

    До коментар #9 от "Против":

    Това от фейсбука на Карбовски ли го копира?
  • 15 въпросче

    8 0 Отговор
    Абре хора,Вие не разбрахте ли,че ония лъжци от Брюкселското ръководство на ЕС не ни искат изобщо да им напрягаме ежедневието? Не ви ли е ясна тяхната позиция? Ако искаха да ни приемат в Шенгенското пространсто,щяха да го направят за няколко дни,а не да ни се обясняват с години.
  • 16 Някой

    6 1 Отговор
    Зайко,слушай бате си Дянков, в прав текст ви го каза защо,как,кога и т.н. Най-рано 2027 ма.и то с много условности. Ама не слушате какво ви се говори и това си е.
  • 17 Гражданска инициатива Народен референдум

    4 1 Отговор
    Предстоят избори за европейски парламент. Повечето от нас не ги интересува темата. Но това е един добър момент да проведем народен референдум "не на еврото". Всеки да напише или разпечата на малък лист хартия "не на еврото" и да го загъне с официлната бюлетина без значение какво е отбелязал или не отбелязал в нея. Така ще се чуе гласа на народа. Макар и неофициален начин на изразяване на мнение това би имало съкрушителен обществен отзвук върху безродните продажници на сглобката! Споделяйте и разпространявайте!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Йо Несбьо

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Против":

    Пълни глупости!

    И да се наложи да се плащат нечии дългове, България няма толкова пари. В момента и България гласува €50 млрд за Укростан;

    Никога в последните 100 години българинът не е бил толкова богат, а перспективата да се повишават доходите е трайна;

    Лихвите и сега се движат според европейските индекси и то не е от вчера. Разликата е, че у нас са по-високи при кредитите и по-ниски при депозитите;

    Инфлацията е висока и сега. Тя просто няма накъде да расте, защото цените в чужбина са подобни. За пример - Хърватия. Много се издрънка за цените там, не виждам масова емиграция от Хърватия.

    Накратко - глупости говориш!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове