Last news in Fakti

6 Февруари, 2024 09:04 1 086 18

Гвоздейков: Има шест лицензирани болнични летища

  • гвоздейков-
  • медицински хеликоптери-
  • протест-
  • фермери-
  • железници-
  • бдж-
  • авиация

Притежаваме най-модерната авиационна техника

Гвоздейков: Има шест лицензирани болнични летища - 1
Снимка: бТВ

Всяко подобно действие трябва да има рамки, и то законосъобразни. Правят се анализи и срещи, има воден диалог и е предложено решение. Въпросът е браншът дали ще се съгласи. Така коментира протестите на земеделците министърът на транспорта Георги Гвоздейков в ефира на бТВ.

„Всеки протест трябва да бъде в рамките на закона. Ние като министерство ще следим да не се случат ексцесии, затруднение на движението. Имаме готовност мобилните екипи да излязат на терен. Тези превозни средства се контролират, проверяват се документи и техническа изправност”, допълни той.

На въпрос протестите на земеделците имат ли общо с предстоящата ротация, министърът заяви: „Политическата картина в България е доста динамична. Конкретно могат да се направят много връзки. Тази тема е тънък лед."

„Модернизираме железниците с вагони в изключително добро състояние, въпреки че са втора ръка. Имаше как да купим чисто нови вагони, но трябваше да чакаме 3-4 години. Не исках да чакам толкова, исках да осигурим качествено пътуване на хората. Модернизацията на част от вагоните е правена 2014 г. Сигурен съм, че хората ще бъдат доволни и щастливи, когато се качат в тях. До 70 вагона е инвестицията. Офертата е направена специално за нас, за момента не мога да кажа стойността им каква е. Изключително изгодна сделка е. Вагоните могат да развиват до 200 км/ч, което няма как да се развие у нас обаче”, обясни министърът.

„За ремонта на вагони в Дряново са дадени 9 млн. лв., но са получени нула вагона. Всичко от наша страна е изпълнено, но от страна на изпълнителя няма нищо. В момента сме в съдебни процедури, екип от юристи работят по това да се възстановят банковите гаранции”, допълни още Гвоздейков.

Относно идеята за полигони за младите шофьори, той подчерта: „Задължителният характер минава през законодателство, което е въпрос на политически дебат. Не пречи тези полигони да се изградят обаче, дори да не са задължителни за младите шофьори.”

„ Моряците от „Галакси лийд” са добре и са настанени в хотел, организира се прибирането им. На „Руен” също преговорите вървят към финал, моряците са добре”, увери той.

Предстоящата ротацията той коментира с думите: „Знаете, прави се оценка на министрите. Имаме програма, която изпълняваме, тя е със срокове и индикативни графици, правим регулярни отчети. Това ще бъде оценката за всеки министър. В добра комуникация сме с премира и вицепремиера. Много задачи имам като министър на транспорта, нямам представа какво се случва. Работа на политическите сили е да намерят решение кое е най-правилното за страната ни.”

„Как никой не видя, че България най-накрая прави стъпки към тази важна система за спасяване на животи? Че вървим към Европа и изравняваме стандарта с тях? Че купуваме осем хеликоптера, оборудвани с най-модерния автопилот и най-модерните двигатели? Притежаваме най-модерната техника, с която разполага авиацията. Всеки компонент, закачен на хеликоптера, се използва при определени правила и процедури, всяко друго говорене е пропаганда. ЕК измени миналата година регламента за спешната помощ по въздух и от края на май тази година правилата ще са променени”, коментира той медицинските хеликоптери.

„Всеки хеликоптер може да има лебедка, но трябва да има одобрени процедури за използването. След като получим лиценз, ще пристигне вторият хеликоптер с лебедка. Да успокоим обществото и нека гледаме голямата картина”, увери той.

По думите му има шест лицензирани болнични летища, като по-голяма част от тях са в София, но има и във Варна, и в Панагюрище: „Хеликоптерът ще влезе в експлоатация тогава, когато операторът получи лиценз за своята дейност. Вярвам, че един ден ще се гордеем с тази качествена медицинска помощ по въздух.”


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боруна Лом

    6 0 Отговор
    АБЕ ГЛАВЕСТ,ТИЯ ХИЛИКОПТЕРИ МАЙ СА САМО ЗА ЕКСКУРЗИИ?ПАК ДРЪПНАА ПАРАТА?
  • 2 ТаУмВзе

    8 0 Отговор
    Лекари и медицински сестри нема, но хеликоптери и комисионки Има! Добре е. Познайте кога някой човечец обикновен ще го повозят на хеликоптер до болницата. Другото което е кви кинти ще Дерат, ако те возят на хеликоптер?
  • 3 Небинарен евро-жидо-атлантик с аутизъм

    2 0 Отговор
    Искам да уМия Цънцъра като краставо куче. Няма друго такова противно, мазно и тъпо създание.
  • 4 РЕАЛИСТ

    4 0 Отговор
    Прочетох подзаглавието " Притежаваме най-модерната авиационна техника" и дотам. Не ми се хаби времето , да му чета глупостите.
  • 5 Михаил Билалов

    7 0 Отговор
    Има шест лицензирани болнични летища !!! А къде ще кацне ЕДИНСТВЕНИЯТ ни вертолет, е въпрос за 100 000 лева в Стани „богат“ !!!
  • 6 Дедо ви...

    4 0 Отговор
    Дааааааааа.... и хеликоптерите нямат лебедка, тоест не може да изтегли някой пострадал от планината или от водата

    Коментиран от #12, #14

  • 7 муцунка

    2 0 Отговор
    Има шест лицензирани болнични летища,зачукани с гвоздеи.

    Коментиран от #10

  • 8 файчо

    1 0 Отговор
    Хамерите ако ни изпратят и някой Еф-16,ще притежаваме Пак "най-модерната авиационна техника". Ръйш?!
  • 9 коиу5

    3 0 Отговор
    Гвоздейков първо да си погледне БДЖ транспорта в какво състояние е, на какво унижение подлага пътниците, пътуващи с бракувани влакове, вместо да се хвали, че имал най- модерната авиационна техника, а то сал 1 хеликоптер за цяла Бг.
  • 10 Вале-каро

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "муцунка":

    Много интересно . Преди 40-50 години стадиона в града ни сигурно е имал "лиценз" та кацаха на него вертолети.

    Коментиран от #11

  • 11 Тогава системата беше

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Вале-каро":

    друга. Във всяка окръжна болница имаше площадка за хеликоптер и с него пристигаше професор от София за някоя специална спешна операция. Пациентът не се разкарваше, а хеликоптера беше обикновено военен, какъвто има в момента. Сегашните болници в провинцията са много добре обзаведени, понякога по-добре и от софийските и тази практика е по-добра от сегашната която ще въвеждат.
  • 12 Като

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дедо ви...":

    хлебарки щъкат по планините Айларипитата пенсионери,после искат хеликоптер с лебедка,че вдигнали кръвно...
  • 13 бай село

    0 2 Отговор
    По добър министър не сме имали.Браво момче.Натрий им ..носовете на тия .......Всеки може да сложи каквато дума иска.
  • 14 Яяяяяя

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дедо ви...":

    Тях не са ги купили да изваждат някой от водата или спасяват в планината, целите са демократични, някой да си подобри стандарта на живот и да си мисли че е елит

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ЖП-то

    0 0 Отговор
    айде и той да излети пр ротацията, че ми омръзна да му гледам физиономията как се изказва за всичко -шенген, протеста на зърнопроизводителите, Лукойл . Ама много се натяга, но не виждам управленски капацитет...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове