Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 05:50 2 505 9

Христо Расташки: Държавата е длъжна да се намеси за увеличените такси на 6 милиона абонати

  • христо расташки-
  • адвокат-
  • мобилни оператори-
  • такси

Неравноправните клаузи могат да бъдат отменени от съда и таксите да бъдат върнати в предишното състояние, смята адвокатът

Христо Расташки: Държавата е длъжна да се намеси за увеличените такси на 6 милиона абонати - 1
Снимка: codehealth.bg

Когато мобилните оператори сами решат, че ще вдигнат таксите на 6 млн. абонати, държавата е длъжна да се намеси.

Тази позиция изрази адвокат Христо Расташки в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му тези клаузи са уговорени в общите условия на договорите, които хората не могат да прочетат на крак в офиса. Пред Bulgaria ON AIR той уточни, че това са неравноправни клаузи, които могат да бъдат отменени от съда и таксите да бъдат върнати в предишното състояние. Вече има такова спечелено дело за предишно едностранно увеличение на такса от телеком.

"Това е неравноправна клауза. Пловдивският съд вече е обявил една такава клауза за неравноправна - с мотива, че това е клауза, която не е индивидуално уговорена с клиента, той не може да влияе върху нея. Има клауза, ако инфлационният индекс се повишава, но не казва, че ако има дефлация ще се понижи таксата. Тя може да облагодетелства само мобилния оператор. Ако на нас не ни харесва тази клауза, ние трябва да имаме възможност да кажем "не, аз се отказвам", без да се плащат неустойки, които са няколко такси, изискват се предизвестия", поясни адвокатът.

По време на предизвестието обаче ще трябва да плащаме по-високата такса. Юристът посочи два варианта за действие - или всеки да води индивидуално дело, или държавата в лицето на Комисията за защита на потребителя да заведе колективно дело.

"Както призовават някои политици - как да се заведат 6 млн. дела, защо имаме държавни органи, които следва да регулират тази материя? КЗП трябва да регулира тази материя. Взимат данните от НСИ, за да повишат цените си, което не е нужно, нашите телекоми не са в затруднено финансово положение. Техните разходи поевтиняват, а услугите им поскъпват за обществото", категоричен е Христо Расташки.

Потребителите, които решат да се откажат от договора, ще бъдат натоварени с такси и неустойки, за които телекомът би завел и дело.

"Ще ви осъди, ще ви даде на ЧСИ. НС с бездействие показва, че някой е дал власт на тези монополи. Има ЧСИ, които работят само за "Топлофикация" - София, задръстила е СРС с дела. Има толкова много длъжници, като дължите 1000 лв., след като ви осъдят, делото за разноски го дават на един съдебен изпълнител, така дължите разноски на двама съдебни изпълнители. Това показва, че цялата работа е нагласена, за да се събират такси от ЧСИ", коментира още Христо Расташки.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ааа

    36 0 Отговор
    Каква държава тя е пробита от нотариуси и малинки.
  • 2 Хахаха

    22 1 Отговор
    Да захвърлим телефоните! И да изключим тока. Също и водата и парното. Войната за регулаторите не е шега. Пък аз в пещерата съм напълно независим. Само дето не ям, щото ми искат вноска за въглероден отпечатък. Иначе, соца си е гаден, де.
  • 3 Не е длъжна държавата

    4 11 Отговор
    частен бизнес, никой с нищо не ни изнудва. Безсрочен договор и се отказваш, когато пожелаеш. При първото увеличение на цените на операторите, ми беше ясно, че с повишаването на енергията е логично всичко да поскъпне по веригата, не подписах нов договор. Някой да протестира срещу цените на енергияга, борса ток от 2026, борса газ? Изпращате на борсата на ЕРП-та. Това е само началото. Не са ни виновни операторите, спете, приятни сънища. 5 мобилни прекъснах, 300 лева спестих, с тях плащам ток и парно на родителите ми. А след изслушване на Сенатски Комисии за вредите и ползите от мобилните и 5G, и редица авторитетни научни списания, реших да се лиша от удоволствието "мобилен". След един месец успях да спя7 часа без прекъсване и стрес. Изслушайте Комисии в САЩ за мобилните.

    Коментиран от #6

  • 4 аз и ти

    23 0 Отговор
    КЗК БЕЗДЕЙСТВА, КАКТО ВИНАГИ! ОГРОМНИ ЗАПЛАТИ, А РЕЗУЛАТИ НУЛА. ПО-ДОБРЕ ГИ ЗАКРИЙТЕ!
  • 5 плюс минус

    28 0 Отговор
    Защо няма държавен мобилен оператор?
    Защо няма държавни предприятия за ел. ток?
    Поради каква причина в България има толкова много чуждестранни компании, които дори не плащат данъци?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Много неща

    18 0 Отговор
    За много неща е длъжна още Държавата! Най напред Налагането на Законите в нейната работа! После изчистване на Законодателството от Противоречащи си Закони! Закони които противоречат на Основните Закони и Конституцията! И Едва след това може да се говори за Правова Държава! До тогав Ще си остане Феодална Република!
  • 8 България е село без кучета,

    21 0 Отговор
    всеки прави каквото си иска!? "Когато мобилните оператори сами решат, че ще вдигнат таксите на 6 млн. абонати" -това е едностранно нарушаване на договор. Нали има омбутсман, защо не се задейства?
  • 9 5577

    2 0 Отговор
    Бг няма 6 милиона жители, че да има 6 милиона абонати. Има и хора, които не са на договор, а са с предплатени такси.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове