Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 21:04 2 494 47

Фермерите след разговорите с премиера: Протестите продължават! Няма сделка

  • фермери-
  • земеделци-
  • протест-
  • фалит-
  • загуба

Банките веднага ще ни вземат машините, ако обявим загуба. Купуваме всичко на лизинг, обявиха протестиращи

След две срещи при премиера земеделци заявиха, че преговорите продължават. Определиха срещата като ползотворна. Нови разговори ще се проведат в петък.

„Министър-председателят каза – 2 дни ни трябват за разговори. Докато не се разберем, протестите продължават”, заяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

"Влязохме, видяхме, че на срещата има организации, които нито протестират към момента, нито имат нещо общо с нашите искания, които са чисто законодателни и финансови”, заяви по-рано Проданов.

Още вчера министър-председателят представи нов меморандум, който включва промени в 7 закона, така че да се подпомогне браншът да се справи с проблемите, както и различни изменения, за да заработят стопанствата. До момента обаче няма ясен отговор на въпроса "за" или "против" е браншът за тези идеи, защото те се разделиха в позициите си.

Проведохме разговори с премиера, за съжаление, като че ли от Българска аграрна камара и Национална асоциация на зърнопроизводителите казаха, че не желаят да разговаряме заедно”, заяви Преслав Борисов от Български фермерски съюз. Той каза, че ще дадат в писмен вид своето становище на министър Кирил Вътев.

„Тези хора имат чисто политически искания и затова ние поискахме да се разграничим. Казахме на министър-председателя, че ще изчакаме да си приключи срещата с тези хора, които явно имат политически искания, в момента имат и заместник-министър в министерството. Нямам мандат да седна с тях на една маса, затова решението беше да излезем”, заявиха представители на протестиращите земеделци”, заяви Проданов.

Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация допълни, че нямат информация в детайли за това какво е включено в меморандума, предлаган от правителството.

Преди да отидат на среща с премиера земеделците отново блокираха ключови пътни артерии в цялата страна. Край великотърновското село Шереметя земеделците запалиха вълна и слама, а яйца и литри мляко бяха изхвърлени на пътя.

„Трябва да има ясна методика, която да отразява реалното състояние на зърнопроизводството. А то е, че сме на загуба”, заяви Симеон Караколев.

Три часа продължи блокадата на подстъпите от и към автомагистрала „Тракия” в близост до Бургас. На пътното платно фермерите стовариха бали със слама, докараха и животни. И обясниха защо всъщност бизнесът им не е на загуба, каквото е условието на държавата за отпускане на финансиране.

„Това, което ни предлагат, е неизпълнимо. Тук всички машини са на лизинг или кредит. Знаете ли какво ще ни направят банките, ако обявим загуба”, заяви Даниел Иванов. „Има тарикатлъци. Как ще ми искат да доказвам загуба? Няма как да стане!”, заяви Иван Кузманов.

В Перник земеделците отново блокираха кръговото кръстовище при магистрала „Струма”. „Както ни излъгаха предния път, така и сега искат да ни хвърлят прах в очите. Няма да стане. Загубите са над 80 лева на декар”, коментира Кристиян Стефанов.

„Имаме крещяща нужда от промяна на законите и облекчаване на административната тежест”, заяви Александър Александров.

Над 100 трактора и камиони затвориха пътя към ферибора Оряхово - Бекет. А на Дунав мост край Русе протестиращите изляха 3 цистерни с мляко и затвориха границата за 3 часа. „Не е ли грехота фермерите да не са си получавали парите от преработватели и други по веригата от 6 месеца насам”, каза Диян Тодоров.

Земеделците блокираха с трактори възлови пътища и в област Монтана. „Управляващите с добрите си намерения ни водят към ада. Не са платили субсидиите за декември. Сега говорят за юни. Ама ние тогава ще орем, за какво са ни? Ама сега с какво ще сеем?”, попита протестираща. Въпреки срещата в Министерски съвет днес част от земеделците ще излязат и утре на протест.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Общество

    28 35 Отговор
    Подкрепям безусловно протестите на Земеделския сектор

    Коментиран от #44

  • 2 Няма пари тогава

    32 20 Отговор
    Голям цирк ве мой
    Оставете ги да висят по улиците все ще се намери някой да им нацепи кратуните

    Коментиран от #32

  • 3 Последния Софиянец

    35 20 Отговор
    Утре в 9 часа пред Конституционния съд в защита на българският лев.

    Коментиран от #35

  • 4 Червената шапчица

    21 5 Отговор
    Лицето илия проданов и този път ще прецака протестите на земеделците. Запомнете го това лийно. БСП подкрепят ли земеделците, а....
  • 5 Мдаа

    46 6 Отговор
    така се прави, къташ печалбата и вземаш на лизинг, после вземаш от държавата, плащаш лизинга с дотациите а печалбата пак я къташ хихихи.
  • 6 Афганистанец със Симсон

    30 4 Отговор
    още по интересно ще става за напред
    както искаха от ЕС
    навсякъде ще има щастливи крави и кокошки
  • 7 Тука е така

    26 6 Отговор
    Само сделки и сглобки и делки са ви у главите, за това сме на това дередже.
  • 8 Яшар

    25 1 Отговор
    Тарсете пеефския ..прасето опраял сичко ...нали беше ваш чояек ..и ви сте едни рекьотори гробарски..пишман земеделци...бедняците искараха напред
  • 9 сделка с плъх

    18 8 Отговор
    възможна ли е ?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Говедо

    38 11 Отговор
    Специално зърнарите работят два месеца в годината, останалите десет се чудят къде да си пръскат парите. Нито лев за тях
  • 12 1111

    22 7 Отговор
    Колко е просто - има санкции, няма суровини. Каро няма суровини, няма икономика, като няма икономика няма пари. Като има подкрепа за Украйна, се изкупува приоритетно евтино нейната продукция. Като има евтина продукция - нашата трябва да я изхвърлим. Мдаа, санкциите "работят".

    Коментиран от #16

  • 13 00001

    31 8 Отговор
    Ако един бизнес трабва да бъде събсидиран от държавата годишно, то такъв бизнес няма смисъл да съществува. Да фалира за да дойде дръг собственник който знае как да прави бизнес.

    Коментиран от #25

  • 14 Тези овчари, да одят

    12 8 Отговор
    да сменят съдрания байрак, дето окачиха на Рожен. Убостника на заден план беше инициатор на Кича.
  • 15 Като

    28 5 Отговор
    няма сделка , продавайте си бизнеса , финансиран изцяло до сега с милиарди от ЕС и България , фалит и конфискация на заграбеното ! Никакви пари повече !
  • 16 Колко е просто?????

    30 6 Отговор

    До коментар #12 от "1111":

    Има внос от Украйна падат цените, аз съм потребител, а че на тия мошеници им намаляват печалбите.... боли ме у... я.... да си свалят разходите и да си повишат рентабилноста, те са изнудвачи, никакви пари не трябва да им се дават, субсидиите им са от нашите данъци.
  • 17 Шарлатани ОПГ

    12 14 Отговор
    Правителството, което управлява в момента държавата ни е украинско и няма нищо общо с България. То мисли единствено за интересите на украинските нацисти и презира българите!!!
  • 18 Искате дългосрочни

    14 4 Отговор
    договори за ползване на земите? Добре, но кажете какви са прогнозните добиви и международни цени за срока на дългосрочната аренда. Искате държавно регулиране на рентата? Нека рентата да бъде 15% (примерно) от пазарната цена в годината, месеца и датата на продажбата на зърното. Освен това трябва да се публикува и да се знае от арендодателите какъв процент от земята е засята с всяка една от петте основни зърнени култури. По съответната формула да се пресмята и рентата (ако ми кажете процентите и цените ще ви напиша формулата). А вие какво искате - да се подпишем (доброволно!!!) за 30лв/дка за 20 години напред и да ви оставим да си дерибействате на воля?! Та тя европейската субсидия дето я получавате даром е по-голяма!
  • 19 Висящият от колесник

    12 6 Отговор
    Санкциите не бяха ли срещу Русия
    наблюдавам трактори в цяла преуспяла европа
    плюс самолети, рейсове влакове
    най готино ще стане като пиндосите се оттеглят от нато
  • 20 Защо

    20 6 Отговор
    Тези искат да крадат от нашите пари,омръзнахте на всички с вашите претенции.
  • 21 е да

    16 6 Отговор
    имат нужда от нова луксозна кола? И защо трябва да ги компенсират заради Украйна, след като не са застрашени от евтин износ на хлебно и фуражно зърно - износът е на слънчоглед?
    А помощите то ЕС за тях са джоб пара - не сме видели у нас да има модерни животновъдни стопанства каквито има от десетилетия в страните-членки на ЕС, а животните у нас все така лежат в мръсотия, кал и ги тъпчат с лекарства. r въпросът не е в размера на фермите, щото там преобладават семейните ферми,както виждаме по телевизията и на пазарите за животни, а дори и по филмите - чистички животни,механизирано обслужване,денонощно наблюдение и т.н - кога ще го видим и у нас, щото засега виждаме само все по-нови коли и други персонални екстри

    Коментиран от #24

  • 22 Никакво съчувствие за вас

    20 5 Отговор
    Не могат да докажат загуби защото нямат такива
    Сега подскачат по улиците защото ЕК е позволила в някой държави да се раздават пари от бюджетите което значи че тия далавераджии освен че са на печалба ще откраднат и от народа
  • 23 Ревизия

    18 4 Отговор
    на всички "земеделци" , заграбили милиони с криминални далавери и искащи още , и още....
  • 24 Работи им фантазията

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "е да":

    Копаят окопи в нивите денонощно и се готвят да се отбраняват срещу някой или нещо
  • 25 точно

    22 3 Отговор

    До коментар #13 от "00001":

    нагледахме се на губещи предприятия, дотирани от държавата и пак потъващи поради некадърно управление- и тук е същото - прикриват стопнст.ката си некадърност с искания за още пари, порзата от които ще е отново само за тях, но не и за земеделието ни
  • 26 Айде

    20 5 Отговор
    Тракторите са повече от българските домати в магазините! Какви загуби, те не произвеждат, а искат пари!
  • 27 хммм

    7 12 Отговор
    Бой до дупка на това продажно правителство!!
  • 28 Няма пък

    17 3 Отговор
    На мен всяко едно съприкосновение с държавата ми коства пари и документи
    И там говорим че обикновенно аз давам
    Тия обаче искат да вземат и заявяват че няма да представят документи..това сигурно и в Африка не минава обаче тия са на улицата и тормозят гражданите
  • 29 00001

    19 3 Отговор
    Нека обяснят тези фермери защо те не са ценово конкурентно способни на пазара? Как една страна във война, с по малкък финансов ресурс и ограничени възможности е способна да продава нана печалба с по-ниски цени от на Българските фермери. Виждат ли тези Фермери проблем в себе си. А не само те имат кредити за изплащане, колко парични подараци са им дадени от България и ЕС?
  • 30 Проверка

    18 1 Отговор
    Преди 2 години са имали 3 млн. печалба, миналата само 1 млн. и затова мрънкат. Как са придобили хилядите декари които обработват. НАП да ги провери един по един. Интересно какво ще излезе.
  • 31 Някой

    17 3 Отговор
    Като не им отърва да спират защо трябва постоянно да ге хрантютят. 90% от зърнарите са или мафиоти или порачи на пари. Да си видят колите и техниката и после да редът.
  • 32 Краварска медия

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "Няма пари тогава":

    Да си знаете после, що ядете онова по-дългото

    Коментиран от #34

  • 33 МАРТ

    17 4 Отговор
    Честно на харесвам г-н Денков, но тук го подържам твърдо. Защо ли? Ами защото земеделците вече прекаляват за пари, но тези пари ще ги вземат от нас за да ги дадат на тех. До сега им се даваше предоволно, но цените на храните пак си вървят нагоре, олиото от декември до сега скочи с над 1 лев и само това ли е? Кашкавал, сирене нагоре. Зеленчуци и плодове български няма, картофи и яйца внос и земеделците получават не малко субсидии.

    Коментиран от #39

  • 34 Отново не познахте

    8 2 Отговор

    До коментар #32 от "Краварска медия":

    Селски когато имаш пари ядеш каквото си поискаш това от мен да го знаеш
    Такива като тебе има ли ги няма ли ги е все едно..тая земя винаги някой ще я обработва
  • 35 МИНИМАЛЕН ПЕНСЮНЕР/ДОБРУДЖА..1/2фил.

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    АВЕ,ЮНАК БАЛКАНСКИ(......)
    Я НЕМАМ И ЕДИН ЛЕВ У ДЖЕБО..ВАКУМ...
    А ОТ МЛЕКОТО ИМАМ....ГАЗОВЕ😷
  • 36 Краватар

    6 4 Отговор
    приоритетите на сглобката са шенген и украйна. Кое не е ясно?
  • 37 Бентли

    7 4 Отговор
    Подкрепям поддръжка на Ролс -Ройс е безбожна !
  • 38 така така

    6 4 Отговор
    Бой по продажната Сглобка!!
  • 39 чАД

    10 1 Отговор

    До коментар #33 от "МАРТ":

    Освен субсидиите им се връща и ДДС на изразходваното гориво за земеделски нужди. Но на повечето земеделци джипките на родата, колите на родата са на дизел като тракторите и комбайните. Така, че и там е кучи влачи рейс.
  • 40 Констатация

    8 1 Отговор
    Пчеларите протестират на тия да им отпаднат ограниченията за използване на химикали за да им избият пчелите май..по нивите в момента и мишки не виреят до такава степен са отровили околната среда
    Козарите протестират защото искат скъп български фураж..цялата схема е че някой има да им дава..а мойта схема е че имам да давам
  • 41 НЕНЧО БАЛАБАНОВ

    1 2 Отговор
    СДЕЛКА ИЛИ НЕ ??

    СМЯНА НА СУБСИДИИТЕ
    500 000 000
  • 42 перничанин

    2 0 Отговор
    ходете пред сарайте пред централата на
    ди пи сето да стачкувате, там са ви
    паритеее ....
  • 43 Опааа

    4 5 Отговор
    Ей,тия много прО сти! 🤦‍♂️ Изсипете тор пред НС,блокирайте големите градове! Мишки!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Нещо май се надлъгваме?

    3 0 Отговор
    Банките нямат интерес да взимат машини. Имат интерес да си прибират вноските по кредитите. Какво ги интересува на загуба ли си щом си плащаш?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Горски

    4 0 Отговор
    Трактори, зърнари, блокират пътища, правят се за пореден път на големите революционери, а са слаба ракия. Помните ли предния път колко бързо пак ги свиха, защото от пет организатори и пет преговарящи пет ги излъгаха и пет от пет не бяха на едно мнение. Помните ли как се заканваха? И какво? Подвиха опашки. Сега пак тумба- лумба кьор фишек. Едните искат сваляне на правителството, другите викат а ние не искаме сваляне на правителството. И заради тези човек не може да пътува нормално по пътищата. Че и народа подвеждат да им ръкопляска. Някой изобщо разбра ли какво искат? Все били на ръба на фалита, все щели да закриват бизнеса и все купуват майбаси и хич не са за ожалване откъм парите. И сега едните викат а ние пари не искаме, другите викат умираме, нямаме пари. На това му се вика клоуни. Като не искате да сваляте правителството, отидити си в кочините. Че аман от селски тарикати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове