Last news in Fakti

8 Февруари, 2024 07:39 15 968 41

Даниел Петров: Забрана за фотоволтаичните паркове, защото се унищожава земеделска земя

  • възраждане-
  • земеделски земи-
  • фотоволтаични централи-
  • фотоволтаични паркове

Големите собственици на земеделски земи задушават по-малките или земите им биват иззети от общините, посочиха от "Възраждане"

Даниел Петров: Забрана за фотоволтаичните паркове, защото се унищожава земеделска земя  - 1
Снимка: Архив

В Народното събрание се обсъди внесен от “Възраждане” Проект на Мораториум за забраната за изграждане на фотоволтаични паркове върху земеделски земи. Народният представител от “Възраждане”, Даниел Петров заяви от трибуната на Народното събрание, че този Мораториум е внесен за първи път за разглеждане преди повече от 9 месеца от “Възраждане”.

“В държавата тече един изключително вреден и неурегулиран процес, чрез който плодородни, обработваеми земи се превръщат във фотоволтаични паркове. Всички сме наясно, че има работни проекти в начална фаза и предложението за Мораториум на “Възраждане” ще накърни интересите на инвеститорите, но причината да настояваме да се приеме този Мораториум е, защото броят на проектите за изграждане на такива централи нараства лавинообразно. Причина да внесем този Проект за Мораториум е и, че в момента протестиращите в страната земеделци са поставени в изключително тежко и неравностойно положение, което е допълнително затруднено от факта, че големите собственици на земеделски земи задушават по-малките или земите им биват иззети от общините, за да бъдат изграждани върху тях фотоволтаични централи”, защити Проекта народният представител от “Възраждане”, Даниел Петров.

Той допълни, че това се случва много лесно - даден инвеститор внася преписка с определен брой идентификатори - земеделски земи с начин на трайно ползване - ниви, пасища, мери и гори, заедно с инвестиционно намерение в Общината и местния Парламент го приема тихомълком. По този начин, собственици на обработваеми земеделски земи ги губят безвъзвратно, защото някой от Общината е решил, че техните пасища ще се превърнат във фотоволтаични паркове.

“Всички парламентарни групи декларират, че са загрижени за българското земеделие и селско стопанство, затова ще ми е интересно да проследя, как ще гласуват, защото в общинските канцеларии чакат преписки за стотици хиляди декари гори, които да бъдат изсечени и на тяхно място ще бъдат изградени фотоволтаични паркове. Ние искаме да има Закон или раздел от Закона за енергията на възобновяеми източници за агро фотоволтаици, който да урегулира специфичните изисквания за тяхната дейност, от гледна точка на опазването на природния ресурс. Такъв Закон има във всички развити страни”, коментира народният представител от “Възраждане”, Даниел Петров.

“Възраждане” продължава системните си, целенасочени и последователни действия за запазване на плодородните български земи от прекомерната експлоатация, унищожаване и лобистки интереси, внасяйки редица разумни предложения в тази насока. От управляващата престъпна сглобка, обаче, въпреки наличието на формации като “Зелените” в нея не подкрепиха Проекта за Мораториум, който защитава българските обработваеми земеделски земи.

С това управляващите демонстрират за пореден път престъпното си нехайство и лицемерие, по отношение на защитата на българските земеделски интереси.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някакъв човек

    25 100 Отговор
    Копейките смазани като чуят ВЕИ и получават пристъп
  • 2 A пустеещите

    34 67 Отговор
    ливади са супер нали ? Така е , като пастирите станаха президенти , а мутрите "земеделци" , умньо !

    Коментиран от #6, #12

  • 3 хаберих

    38 8 Отговор
    Еволюцията стигна до там, че вече яйцеклетката опложда сперматозоида.
  • 4 Тези са

    25 80 Отговор
    за забрана на всичко!! Отрицание на всичко! Единствено пропутинските интереси няма да забранят!
  • 5 Гай Турий

    93 5 Отговор
    Изключително належащо решение за пълна забрана върху земеделски земи. Много закъсняло вече. В България както винаги се поради змейски авантюристки печалбарски интереси на сатаните се прилагат най-варварски практики на продаване на земеделска земя и превръщането и както в джамлъци, така и в бетони и гробници от бетони, автоморги, и т.н. които ще я унищожат завинаги. Като искат фотоволтаици - има стотици хиляди покриви на промишлени и жилищни сгради, там да ги правят.
  • 6 отговор

    20 4 Отговор

    До коментар #2 от "A пустеещите":

    Ливадите са супер да.
  • 7 Закс

    81 9 Отговор
    Защо ни е плодородна земя - тя дава доходи, следователно не трябва да се ползва по предназначение. А пък нали ще си внасяме евтино жито от осрайна и евтино изкуствено месо от кравария ...
  • 8 Къде е Нешка Робева

    10 43 Отговор
    Къде изчезна ?! Липсва ми презентацията за хуманните качества на азиатските сатрапи !
  • 9 Христо

    26 6 Отговор
    Подкрепям
  • 10 Име

    60 6 Отговор
    Няма ли оценка на въздействието. Изкореняват дървета и храсти. Следва засушаване и новоднения в подножието на планината. Изсъхвана на горите. Почистват тревата с химикали. Пчели, птичи, гризачи, всичко измира.
  • 11 поредният разбирач!

    13 63 Отговор
    Поредният лумпен разбирач от Копейките!
  • 12 Порно

    67 4 Отговор

    До коментар #2 от "A пустеещите":

    Може да не знаеш, но поне у нас овцете и много от кравите са на паша, не са на ясла. Ама колко ще е готино Гинките да печелят, ние да плащаме солено за ток, да ядем сирене от 20 годишно сухо мляко, а агнешкото да е внос, замразено още миналия век. Има много земи , които не стават за земеделие, ама на Гинките не им се инвестира в инфраструктурата, по лесно е наготово. А разхода им да е само за политици и чиновници.

    Коментиран от #18

  • 13 3333

    6 34 Отговор
    Тези май не са чували за частна собственост.

    Коментиран от #20

  • 14 Не и не

    48 4 Отговор
    А тези морета от фотоволтаици ВЕЧЕ изградени и монтирани върху земеделска земя? Опс, извинете - забравих, че те са на Боко, Домусчиев и Пеевски...

    Коментиран от #17

  • 15 Емил

    46 3 Отговор
    Най-накрая нещо смислено от този парламент да се чуе!
  • 16 Мишо

    50 5 Отговор
    Не харесвам възраждане, но това е много добро предложение. За жалост няма да мине, защото тези паркове са на лица свързани с шиши и тиквата и цялата зелена мафия.
  • 17 Гай Турий

    33 3 Отговор

    До коментар #14 от "Не и не":

    Ами нали тези са ГРОБарите на българската земя и държава! Какво друго да се очаква от тая сган? Те затова се натискат да са все на власт, никой да не ги закача, каквито и престъпления и загробвания да правят.
  • 18 От кухи

    9 7 Отговор

    До коментар #12 от "Порно":

    кратуни семе !
  • 19 фотоволтаичните паркове

    43 1 Отговор
    Категорично трябва да се забранят на територията на обработваеми земи.

    Коментиран от #24

  • 20 Тупан техно

    51 2 Отговор

    До коментар #13 от "3333":

    Каква частна собственост бе, Баче!? Има ЗАКОН, който забранява изграждането на подобни съоръжения върху земеделска земя! ТОЧКА!!! Няма частни, няма държавни!
  • 21 ИНЖ1

    13 14 Отговор
    Да де, ама земеделците искат само субсидии, а ВЕИ носят ПЕЧАЛБА!!!
  • 22 Прав е

    39 5 Отговор
    редица ерудирани учени предупреждават че соларните паркове са изключително не-ефективни и голями замърсители на природата но няма кой да ги чуе! Жаждата за лесни печалби задушава тяхните предупреждения.

    Коментиран от #27

  • 23 Демократ

    11 31 Отговор
    Няма как България да се развива,след като винаги има ретроградни сили с власт, които непрекъснато я дърпат назад. Руско-българската енергийна мафия 34 години не разрешава да използваме собствени енергийни източници, за да ползва огромната руска корупционна схема за сметка на държавата и народа и така командва цялата икономика. Затова сме на последно място по всички показатели.
  • 24 ККК

    24 2 Отговор

    До коментар #19 от "фотоволтаичните паркове":

    Те са по закон забранени, ама....все пак имаме нещастието да живеем в българия!
  • 25 Малко сметки

    23 4 Отговор
    5кв.м. е 1кВтп, 5мил. кв. м.=5кв.км.- 1000МВтп. На България ѝ трябват 10 000МВтп което е 50кв. км., а страната ни е 111 000кв.км. Разбира се тия 50кв. км. са чиста площ, ще има пътища, пътеки между панелите, преобразувателни станции, акумулаторни депа. Нека са 100кв. км, това е квадрат 10Х10км и 0,1% от площта на България. Унищожената земя от откритите рудници в Маришкия басейн е повече(250кв. км.). Могат да се поставят на покриви, над пътища, над паркинги - не е задължително върху земеделска земя. Бъдещето е в много, но малки семейни фотоволтаици 3-30 кВтп, които да отдават излишния ток на Енергото, а не в огромни паркове по 50-100 МВтп като на Гинка Върбакова.

    Коментиран от #30, #31

  • 26 В Германия

    15 2 Отговор
    поставят солари на вертикални стени на обществени сгради, по-големи къщи, дори и на църкви. Вертикалният монтаж има някои предимства - по-устойчиви са на вятър, трудно се крадат, не се запрашават и заснежават както хоризонталните, по-устойчиви са на градушка и светкавици, близо са до прозореца(по-къси кабели). За Германия, която е на по-голяма северна ширина от България оптималният ъгъл за поставяне на солара спрямо хоризонта и без това е по-голям.
  • 27 Кое им е вредното?

    8 10 Отговор

    До коментар #22 от "Прав е":

    Желязо и алуминий за конструкциите, мед за кабелите, силиций за клетките, стъкло за изолация. Всичко се рециклира, силицият и стъклото се натрошават и стават за баласт на пътна настилка.
  • 28 Аман от некомпетентници

    6 5 Отговор
    като този и Димитър Манолов - единият се загрижил за плодородната земя, а другият за въглищните централи. Живял съм на 50 м.от стара въглищна централа 50кВт с парна машина. Захранвала е селото с ток за осветление и е пушела като голяма ТЕЦ. Построена е в центъра на селото, а по мое време беше преустроена в баня и пак пушеше много. В пост 25 и 26 съм направил някои сметки и преценки.
  • 29 Кольо

    8 2 Отговор
    Това отдавна трябваше да се направи, но вече процеса е необратим, поне до момента, в който не бъдат реализирани проектите на ДПС.
  • 30 Мак лайн

    13 3 Отговор

    До коментар #25 от "Малко сметки":

    А в Египет не могат да смятат и нямат свободна площ за фотоволтаици, затова строят АЕЦ. Може ли по подробни сметки защото смятам че 50 км2 панели няма да задоволят нуждата ни от електричество.

    Коментиран от #32

  • 31 Просветен илюминат

    12 1 Отговор

    До коментар #25 от "Малко сметки":

    От години печеливш е контрола,а не парите.
    Свободната енергия няма как да бъде контролирана и съответно да се контролира масата,за това и на Тесла идеята да безжично електричество не вижда бял свят.
    На управляващите не им пука за вас,те просто си играят и възползват от вас.
  • 32 За България токът

    10 0 Отговор

    До коментар #30 от "Мак лайн":

    и от 10ГВтп фотоволтаици задоволява потребностите на 1/3. 10ГВтп произвеждат 13ТВтч или 1/3 от потребностите от 40ТВтч. Електроенергийната система трябва да има поне 1/3 базови мощности които могат да са само ТЕЦ, АЕЦ или с някои уговорки ВЕЦ и ПАВЕЦ. От значение е и какви мощности имат твоите съседи.Точно това липсва на Египет защото нямат язовири като нашите Белмекен, Батак , Доспат, а ТЕЦ са на петрол и газ. АЕЦ имат обикновено студените северни индустриализирани държави, Норвегия например няма, но тя има 27ГВт ВЕЦ. Цяла наука е да се направи енергийният микс на една държава - има също и политика в тая работа.
  • 33 Народния съд

    6 2 Отговор
    Е няма как без съд.
  • 34 Инж

    4 4 Отговор
    А като пушат ТЕЦ - овете какво се случва???
  • 35 Ужас безкрай

    3 3 Отговор
    Пак популизъм на килограм от Възраждане. Или пък лобизъм за разни енергийни бизнес кръгове. И сега е забранено да се изграждат фотоволтаици на плодородни земи от първа до шеста категория включително. Ако администрацията не спре да нарушава законите и пет мораториума да приемат, все тая. Докато не осъдят няколко корумпирани служители и политици, системата "Кучетата лаят, кервана си върви" ще продължава да работи.
  • 36 Мемфис

    2 4 Отговор
    Е… по- големи иддииоти от тези ушанките не са вкарвали в българският парламент! Ей, хора- още ли има малоумни да се вързват на номерата на комунистите и да потъпкват бъдещето на децата си и паметта на дедите си?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Путлер Русофилчев

    3 1 Отговор
    Тия са тотални олигофрени,а гласуващите за тях са десет пъти по големи олигофрени.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове