Last news in Fakti

10 Февруари, 2024 16:49 2 370 49

Проф. Бранислав Сланчев: Руснаците не могат със сила да вземат териториите, които са анексирали незаконно

  • войната в украйна-
  • европа

Помощите за Укррайна няма да пресъхват. Тя няма да бъде изоставена, казва преподавателят в Калифорнийския университет

Проф. Бранислав Сланчев: Руснаците не могат със сила да вземат териториите, които са анексирали незаконно - 1

"Все още смятам, че руснаците не могат със сила да вземат териториите, които са анексирали незаконно. Украинците могат да организират отбраната". Това обясни пред БНР проф. Бранислав Сланчев от Калифорнийския университет, преподавател по политология и военни науки.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски смени командващия въоръжените сили на страната. На мястото на генерал Валерий Залужни е назначен генерал-полковник Олександър Сирски - досега командващ сухопътните сили.

"За конфликт между Залужни и Зеленски се знае още от началото на войната. Слуховете за това се носеха през цялото време. Те се дължаха на няколко неща – Залужни е доста популярен и сред народа, и сред войската. Някои смятаха, че Зеленски може да възприема това като политическа заплаха".

Влияние, според проф. Сланчев, е оказал също развоят на войната през втората година и защитата на Бахмут.

"Много хора смятаха, че украинците трябва да изоставят този град и да не се занимават с него, но Зеленски каза, че трябва да го спасят. Тогава назначиха ген. Сирски да води действията там.

Срещу Сирски има много критики във войската. Те не го обичат. Смятат, че е продукт на съветско обучение. Даже е роден в Русия. Казват, че не се интересува от цената на живота на войниците. Критикуваха го, че държи Бахмут, който те в крайна сметка загубиха, само защото Зеленски иска така по политически причини. Той е по-ориентиран към президентството, отколкото към военните и затове те не го обичат. Със Залужни не е така.

Когато миналата година украинската офанзива се провали, трябваше да се намерят виновни. Не се изненадвам, че Зеленски се ориентира към смяна на Залужни".

Много хора се съмняват, че Сирски е по-добър, посочи проф. Сланчев.

"Смяната стана сега, защото Залужни много открито заяви, че войната е влязла в задънена улица и ще се наложи мобилизация на половин милион души. Това политически е много непопулярно в Украйна. Проблемът е, че Залужни го каза ясно и открито. Сменили са го с човек, който е по-настроен да спазва указанията на Зеленски.

На Запад също са притеснени от това. Те имаха добри работни отношения със Залужни. Но в САЩ казват, че това са си вътрешни неща на Украйна.

В Украйна не може да минат без мобилизация. Ще отлагат, докато наистина стане критично.

Като се вземе предвид забавянето на помощта от Запада, мобилизацията ще бъде неизбежна, защото украиците ще бъдат в глуха отбрана дълго време. Според мен, те се опитват да отложат неприятни решения".

Като проблем анализаторът посочи и наличието на доверие в Украйна единствено към военните и президента.

"Нито парламентът, нито съдилищата имат такова".

Много често цивилните полици са по-агресивни, отколкото военните, отбеляза професорът.

"Войната обаче не е само военната част. Трябва да се внимава за политическата. В Украйна голямата част от военната сила се дължи на политически решения, след които им дават помощи от Запад".

Доктрината на руснаците е винаги да се опитват да атакуват, отбеляза той.

"Проблемът е, че за да направят поредната офанзива, украинците се нуждаят от снаряди. Много повече, отколкото имат. Затова трябва да чакат прозиводството им. Отбраната се налага по тези причини.

Не смятам, че много ще се промени линията на фронта, но на места руснаците ще имат успехи и ще могат да вземат села, даже някой средно голям град. Те ще натискат и ще се надяват, че като покажат някакви успехи на фронта, даже да не са големи, в комбинация с отслабващата помощ от Запада към Украйна, в един момент украинците ще трябва да клекнат и да се съгласят на примирие".

Въпреки че мнозинството от републиканците поддържат Украйна, много ги е страх какво ще стане, ако пресекат пътя на Тръмп, а той стане президент, посочи още проф. Сланчев.

"Те не искат преди изборите да има каквато и да било политическа победа за Байдън. Има голяма вероятност да не се дадат пари на Украйна в близкото бъдеще.

Европа трябва да поеме подпомагането. Европейците го знаят и се готвят за този вариант. Те би трябвало да дават повече, защото войната е в Европа. Един от политическите проблеми на демократите е да обяснят защо да се поддържа Украйна.

"Помощите за Укррайна няма да пресъхват. Тя няма да бъде изоставена. Руснаците нямат шанс да завладеят Западна Украйна. Но има шанс войната да стане много по-напрегната, поради временно пресъхване на помощи от Америка и ако европейците по политически причини не успеят да се вземат в ръце. Те имат капацитета да снабдят Украйна, но това са политически решения".


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крум

    99 13 Отговор
    Хващай тоягата и към фронта да правиш контранаступ
  • 2 Албинос

    100 11 Отговор
    Този е толкова "професор", колкото Аз съм негър !!!

    Коментиран от #13

  • 3 Проф. Бранислав Сланчев

    89 12 Отговор
    кой си ти, никой не ти познава. "Помощите за Укррайна няма да пресъхват. Тя няма да бъде изоставена" - смени си дилера, наркоман

    Коментиран от #25

  • 4 Жоро

    79 7 Отговор
    Язък че си професор,пълен гьон си.Ама да ти кажа че ако отсреща не беше братска Украйна,а например Германия щеше да е друг филма професоре.
  • 5 Професорски глупости!

    77 7 Отговор
    Само като прочетете заглавието,може да разберете колко му е багажа на"калифорнийския професор"!Ела Господи,и си събери вересиите!
  • 6 111222333

    85 6 Отговор
    Руснаците не могат със сила да вземат териториите, които са анексирали незаконно

    Двойки по български. Щом са ги анексирали, вече са ги взели. Много слаба журналистика
  • 7 Дън Бай

    67 5 Отговор
    Слончев, кой си ти? От Бесарабски фронт?
  • 8 Иго

    52 6 Отговор
    Плачат укритие, имало може би убити ,не признават ,че там са били чужди западни военни съветници!!
  • 9 Не могат ли?

    49 3 Отговор
    Само стой и гледай :D
  • 10 а ти от

    39 6 Отговор
    може да го лапни целия....Бавно ще им го начукат на три ката!Зеленото скато на голям клон ....От кой ПУЦ изкара тапията-Проф- простак....Айде макара
  • 11 ЕВРОНЮЗ

    51 10 Отговор
    Аз имам въпрос към " световно известния професор" ,
    1. Може ли на сила българският народ да бъде затварян в европейският концлагер. 2. Може ли на сила българският народ да търпи чужди окупационни войски на своя територия. 3. Може ли на сила български народ
    да бъде вкаран за член на една световна терористична организация, занимаваща се с държавен тероризъм и политически убийства..... Джон Кенеди, Алдо Моро, Пауло Борселио, Джовани Фалконе, Андрей Луканов, Слободан Милошев, Муамар Кадфи, генерал Сюлеймани, Саддам Хюсеин. 4. Може ли на сила българския народ да се отказва от националната си валута. Благодаря предварително за изчерпателният отговор.

    Коментиран от #14, #22

  • 12 Сандо

    41 5 Отговор
    Още един,който не е разбрал,че времето му отминава.Пък бил той и професор от калифорния.А такива приказки ни ги говорят тук всякакви всеки ден,защо си харчат парите за този представител на статуквото?
  • 13 точно

    30 5 Отговор

    До коментар #2 от "Албинос":

    нетър от Алабама да го натрака този прогъзов...
  • 14 Шопо

    35 9 Отговор

    До коментар #11 от "ЕВРОНЮЗ":

    Референдум за ЕС и НАТО
  • 15 Реалист

    42 6 Отговор
    Много е важно мнението на сороския преподавател в калифорнийският университет. В България се публкуват само мнения на сороски преподаватели в сороския университет за посредствени НБУ

    Коментиран от #26

  • 16 Извод

    31 8 Отговор
    Професорът явно не е доучил. Логиката му куца.
    Първо се завладява, после се анексира. Аз анексирам Майорка! И какво от това?
    Второ, ако населението на някаква област си избере съдбата с 85 % "За", не им се бъркайте, това е принцип на ООН.
    Трето, опити за отнемане на територия от РФ могат да завършат неуспешно, с купища убити "отнемащи", или почти успешно, с много нови слънца изгряващи по планетата Земя, и край на човешкото съществуване. Кой вариант предпочитат кандидат-отнемащите?
  • 17 айде

    10 23 Отговор
    Пак разлаяхте копейките.
  • 18 Слава на рода Дуло IYI

    10 36 Отговор
    "Няма по-страшно нещо на земята от украинските воини."
    "Мисля, че Русия няма да я има след 9 години."
    "Знаете ли защо предрекох, крещях години преди войната, че Русия ще претърпи пълен крах и позор, ако воюва с Украйна?
    Защото изучих основно Първата чеченска война.
    Видях как се бият украинците.
    Наблюдавах и как се бият чеченците, които ни нанесоха много поражения. Те са смели, страшни воини, но в сравнение с украинците са невинни същества, като малки дечица, като пърхащи ангелчета от картинки на Енгра..
    Чеченските са страшни, смели, но те губят време да демонстрират благородство, да се перчат, да се показват.
    Да парадират с облекло, оборудване..
    Украинците са студени убийци. Те убиват веднага.
    Убиват последователно и методично, без емоции, без думи и заплахи.
    Сега всъщност става ясно какви воини спечелиха Втората световна война .
    Украинците бяха страшните, безпощадни воини на сталиновата армия.
    Затова предрекох това поражение."
    Украйна защитава земята си и народа си от диктаторски военен терористичен режим в Кремъл огледален образ на КГБ и СССР .

    Коментиран от #21

  • 19 пенко

    20 5 Отговор
    НЕ Е САМО КАЛИФОРНИЙСКИЯ ТЪПОНИТЕТ !!! ПРОСТО САЩ УМИРАТ ОТ ЦИОНИСТКОТО ПРЕЯЖДАНЕ С ДОЛАРОВАТА СИ ДОМИНАЦИЯ -ПО БАНКОВАТА СИ УМИРАЩА СИСТЕМА !!!!!!!!! НЕ ИЗБИВАЙТЕ ВСИЧКИ ЕВРЕИ - ТЕ СА ГЕНИИТЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО !!!!!!!!!!!!!
  • 20 Русия е враг №1 на България !

    11 34 Отговор
    България НЯМА по-последователен и по-жесток враг от Руската империя, Русия, СССР и Руската федерация сега. От 1828 година до 2024 г. безкрайна поредица от саботажи, намеси и войни срещу нашата родина!
    Ако бяхме още под съветско иго, сега нашите синове щяха да гинат на фронта за кефа на едно побъркано диктаторче.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 пенко

    21 3 Отговор
    ЕДИН ОТ ХИЛЯДИТЕ НИ "ПРОСТИ ФЕСЪРИ " / ГЕПЪРИ И МУХЪЛ / НА НАРОДНИЯ ГРЪБ !!!!!!!!!!!???
  • 24 Соросоида

    17 2 Отговор
    Вие в безсилна ярост!Кефф!
  • 25 Клети неграмотни копейки

    4 22 Отговор

    До коментар #3 от "Проф. Бранислав Сланчев":

    Не всички могат да бъдат световно признати форумни списвачи, лиZещи денонощно Zagниka на Путлер. :)))
  • 26 Простя КъСкопейкин

    7 19 Отговор

    До коментар #15 от "Реалист":

    Аз изобщо не чета.
    Слушам само Карбовски, Волгин, Явор Дачков и Киро брейка.
    Те всичко знаят!
  • 27 Този

    15 3 Отговор
    е велик тъпоъгълник. Кога стана хаджия, че и кога му побеля задника да разбира от военни действия.
    Ще поживеем, ще видим.
  • 28 Сатана Z

    14 2 Отговор
    Хохо-лите се надяват ,че "Касапинът от Бахмут" ще ги спаси ,а той като истински Руснак какъвто е изпраща у-войнижите на "местни" щурмове от които няма връщане.
  • 29 Козяшките тролове

    16 2 Отговор
    Вият в безсилна ярост!😂😂😂
    Кеффф!
  • 30 Важното е

    11 1 Отговор
    Контранаступа да върви!
  • 31 Бандеровците

    12 3 Отговор
    От киевската хунта са в паника!
  • 32 Авдеевка

    12 2 Отговор
    Пада до дни!

    Коментиран от #44

  • 33 Зеленият потник

    10 3 Отговор
    Седи отчаян в киевския бункер.
  • 34 прист

    17 3 Отговор
    Тоя строши тъпомера ! Егати професора ?!!
    А автора може ли да ми обясни за заглавието ???
    Бах идиотите
  • 35 Могат, могат

    9 2 Отговор
    Когато години наред предупреждават, а вие нарочно си търсите войната, могат! Сега може само да виете и да гледате какво сътворихте!
  • 36 Радо

    14 3 Отговор
    В Щатите всеки неумит гъсс може да стане професор.

    Коментиран от #45

  • 37 Раковски

    7 15 Отговор
    В крайна сметка каквото и да се случи в Украйна поне ни Българите си отмъстихме на рашистан,с българско оръжие бяха позорно избити 500 000 рашиски башибозук-работливите ръчички на женичките в българските заводи произведена оръжието с което беше наторен великата украинска земя.отмъстихме за всички избити велики българи от савеЦките терористи.мед ми капе на сърцето-гордост пъти ме в гърдите-българско оръжи унищожи 500 000 рашисти. Слава на Украйна. Слава на героите. Амин.

    Коментиран от #40

  • 38 Аналогичен Пример

    5 1 Отговор
    Опитвам се да разбера дълбокият смисъл на заглавието . И стигнах до следният извод . Членестоногото не може да влезе , и да постои ,там където е направило 3 деца .
  • 39 Перо

    4 2 Отговор
    И тоя измислен “професор” чете БГ новинарски сайтове и се мъчи с подлизурство да си запази работата!
  • 40 Братле, ти по-добре

    4 2 Отговор

    До коментар #37 от "Раковски":

    Спри наркотиците и иди се лекувай .
  • 41 Българин

    4 1 Отговор
    И сега Европа ли ще поддържа войната в Украйна?Няма да стане тая.Зеленото човече да се съгласева с условията на Пиутинщ и да настъпва мир.Това е единственото решение.
  • 42 Иван

    5 2 Отговор
    Когато Пиутин ви предупреждаваше ви се струваше майтап.Сега берете плодовете.
  • 43 Цецо

    2 2 Отговор
    О неразумний ЮРОДЕ,защо се срамиш да се наречеш БЪЛГАРИН,ИЛИ КРАВАРИТЕ ПЛАЩАТ ПОВЕЧЕ.
  • 44 Румен Решетников

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Авдеевка":

    Че Авдиевка не падна ли още през Ноември миналата година, бе? 😂
  • 45 Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Радо":

    Вярно. В Рассия могат да станат професори само умитите и разработени такива!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ЦЯЛАТА ТЕРИТОРИЯ НА БИВША УКРАЙНА

    0 1 Отговор
    ПРИНАДЛЕЖИ НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ , НАСЛЕДНИК НА СССР !
  • 48 СССР, дружбата умря.

    2 0 Отговор
    Те първо щяха да превземат Украйна за три дни ако си спомняте промитите мозаци от руското робовладелческо скотовъдно население на България. Пък още в три разрушени града буксуване 3 г. Ще превземат Украйна колкото Афганистан навремето превзеха, хем тогава беше СССР сега е руска федерация+ платените башибозуци на Кадиров и беглеца пригожин който се на,ака преди да превземе цяла Украйна. ......
  • 49 Възраждане, новият модел на БКП.

    1 0 Отговор
    Най добрият руснак е мъртвия. Текаче колкото повече мъртви ватенки толкова по добре за всички. Казали са го още преди години умни хора
    1941,г
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове