Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 12:25 1 606 43

Денков намекна за сливане на университети

  • николай денков-
  • университети

България черпи опит от Норвегия и Финландия

Министър-председателят Николай Денков отново изтъкна полезността от сливането на университети и висши училища като средство за подобряване на качеството на образованието, научната дейност и сътрудничеството с бизнеса. В приветствието си към участниците в конференцията Innovation Nexus, организирана от Министерството на иновациите и растежа, Министерството на образованието и Посолството на Финландия, премиерът посочи, че по този начин успяват да се адаптират държави като Норвегия и Финландия, които имат сходни демографски показатели и по-успешна система на университетско образование. Форумът се провежда в София тех парк.

"България се променя бързо. Най-забележително се променят проучванията, иновациите, сътрудничеството на бизнеса и висшето образование. Има много причини за това. Успяхме да използваме и приноса на българския евросомисар с ресор иновации. Това ни помогна да прогресираме, но в същото време запазваме и характеристики от миналото", каза Николай Денков. Той даде като пример Софийския университет "Св. Климент Охридски", който е създаден като институция, правеща наука в множество научни области, но след идването на комунизма и налагането на съветския образователен модел му се възлага тясна специализация, а за другите дисциплини се създават отделни университети и институти. Той оцени този модел като неефективен от днешна гледна точка, защото губи конкурентоспособност и води до пропускане на възможности.

"Мислейки как можем да си помогнем, се срещахме с посланици на Норвегия и Финландия - държави със сходна демография успяват да правят страхотна наука и образователен продукт. Видяхме как обединявайки три университета с различни профили Финландия създава един успешен и проспериращ университет - "Аалто". Целта ни не е да копираме чуждия опит, но да се запознаем с него и да адаптираме основните фактори за успех", допълни премиерът Денков.

Създаден след обединяването на Технологичния университет "Хелзинки", Университета по изкуства и дизайн "Хелзинки" и Хелзингското училище по икономика, днес Университетът "Аалто" повишава своите показатели в различни класации за качество на образованието, научна дейност, международно сътрудничество и в същото време е една от най-стабилните във финансово отношение институции, получавайки финансиране по редица източници, за които се е класирал именно след консолидацията на трите университета в един.

Окрупняването на по-малките университети и висши училища в България на географски принцип бе представено като насока на реформа в сферата на висшето образование в началото на 2022 година. Инициативата се посрещна със съпротива от страна на повечето университети и висши училища. Последваха предупреждения за протести с аргумента, че реформата е недомислена и ще се проведе без отчитане на достиженията и силните страни на окрупняваните университети и висши училища. Заради липса на подкрепа от партниращите партии в тогавашната коалиция в крайна сметка към окрупняване не се пристъпи.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не лъжа

    30 10 Отговор
    Тоз не го показвайте ,защото като го зърна и обилно започвам да овръщам !!!

    Коментиран от #10

  • 2 обективен

    27 10 Отговор
    Виждам ,че денков ще надмине по глупости и излагации ,дори и пастирката !!
  • 3 Бонев

    24 9 Отговор
    Ники туриста бе. Познавате ли го?
  • 4 Мафията на професорите

    30 4 Отговор
    ще даде отпор , милиони се въртят с фалшиви дипломи
  • 5 ДенкофСорос

    17 1 Отговор
    Приветсвам идеята да черпят опит и добри практики стига да не са против семейните ценности и българската история

    Коментиран от #36

  • 6 да де

    29 9 Отговор
    Няма по измислен академик от сапунджията.

    Коментиран от #27

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Град Симитли

    19 3 Отговор
    Па да!
    Сливаш ТУ и ХА"Николай Павлович"....
    .... И инженерите ще рисуват комикси,
    а художниците ще потдържат АЕЦ!
    Гениално, само академик може да го измисли!

    Коментиран от #29

  • 9 Хасковски каунь

    19 1 Отговор
    Нека поне остави Югозападния в Благоевград та да може такива илитерати като Шопара да си земат вишу.
  • 10 шопо

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "не лъжа":

    А аз почвам да пцуем, мъчим се да спрем но немоем, а видим ли Кирчо и Кокорчо пцуенето опасно за здравето ми се засилва !
  • 11 Личен състав

    15 4 Отговор
    Този става само за председател на Българскиятуристически съюз.

    Коментиран от #35, #39

  • 12 никола гешев

    15 2 Отговор
    Това не са университети, а супермаркети за дипломи,в които топло гнезденце са свили армия от посткомунитстчески запъртъци, наречени "професори", които ширят русофилска пропаганда. В 10 млн. Австрия има около 20 ВУЗ -ове, а в 5.5 нлн. България са 52. Но в Шанхайската класация нашият Алма матер го няма в първите 700!
  • 13 Исторически парк

    16 0 Отговор
    57 университета на 5 милиона население
  • 14 Да слее

    10 1 Отговор
    ЮрЕЕдическият факултет с факултета по финанси!
  • 15 Абе плъх

    7 4 Отговор
    Ти собствен мозък нямаш ли, че само копираш?
    Къде са Норвегия и Финландия, къде е България, бе академикУУУУУ
    Айде на боклукУУУУУ
  • 16 Много вреден

    7 5 Отговор
    човек! Я, първо да копира финландския модел в началното и средното образование, пък после да сапунисва университетите с мръсните си ръчички! Баста!

    Коментиран от #19, #37

  • 17 Иван

    5 1 Отговор
    Как тази идея изплува отново?
    Точно преди 2 години, през февр 2022, МОН представи предложението за сливане на хти, мги, лту /или както сега се наричат/, пощенския и транспортния вуз в нещо като Софийски университет по технологии.

    Неефективните вуз да бъдат разжалвани в колежи

    И обществено обсъждане се предвиждаше.
  • 18 Хъм...!

    4 0 Отговор
    А не намекна ли,че нивото на подготовка в университетите ни,вече е под всяка критика...?!
  • 19 Хасковски каунь

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Много вреден":

    Моделът на др.Т.Живков за средното образование трябва да се копира

    Коментиран от #24

  • 20 ГЕРБ=ДПС=БСП

    6 0 Отговор
    Сливане на университети освен, ме ще подобри образованието, ще намали разходите. Вместо 4-5 реактори, ще има един. Ще има няколкоэсметоводители, вместо 40...
  • 21 Цент Тавър

    4 0 Отговор
    задръж още малко и скоро изобщо няма да ни трябват университети
  • 22 Генерал Гъби Гъбев 🍄

    3 0 Отговор
    важното е университета по гъбено инженерство да не пипат
  • 23 ГЕРБ=ДПС=БСП

    5 0 Отговор
    Освен това трябва релокация на лекари и болници. Не е нормолно в 1,5 млн София да има 100 болници. А в цяла останала 6 млн България да има само 50 болници.

    Пример Враца не е нормално всички врачни да ходят да се лекуват в болници в София. И да искат болница във Враца, но да не искат да се лекуват в нея. Ненормално е общината или държавата да плаща милиони годишно за издръжка на болница в която никой не иска да се лекува. Цялото ни здравеопазване е сбъркано. Не 100 пациенти нрябва са пътуват до София да се лекуват. А 2-3 мисоквалифицирани лекари от София трябва са биват командирован в страната. Във Враца, във Видин, в Ботевград ... да консултират и оперират пациенти и нискоквалифицирани провинциални лекари.
  • 24 ГЕРБ=ДПС=БСП

    7 2 Отговор

    До коментар #19 от "Хасковски каунь":

    Абе вие още ли не сте разбрали, че "модела на др.Т.Живков" катастрофира през втората половина 1980-те години. Във всички сфери катастрофира. Още ли не сте разбрали, "модела на др.Т.Живков" остави огромен външен държавен дълг, изостанала армия, образование ...

    Още ли не сте разбрали, че мутрите на 1990-те години, приватизаторите ... са продукт на спортните и милиционерските училища, и комунистическите школи за следдипломна квалификации на "модела на др.Т.Живков".
  • 25 пери

    5 0 Отговор
    Закриване на университети трябва, сливането е замаскиране на мерки. На малката ни страна, от която половината завършващи ученици отиват да учат в чужбина, за какво са и над 50 университета? Трябва драстична реформа във висшето образование, ама никой министър няма топките да я направи. Не че ще му позволят, де.
    Освен това с тия ротации, ако министрите се сменят на 6 месеца, какви промени ще се направят? Никой няма да иска да поеме отговорност. Визия трябва за години напред. Ама по нашите ширини по-далеч от утре не гледаме.
  • 26 Не Формата....

    0 0 Отговор
    Не Формата.... А Съдържанието определя Нивото! Но какво може да ти каже Тиквата на един преписвач!
  • 27 един

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "да де":

    Пийни малко водичка да можеш да плюеш повече,че зер немъчени пари ти трябват!
  • 28 Ко речи?

    2 0 Отговор
    От всичките 5000+ университета в Европа има само 5-6, които са се обединили (слели).
  • 29 Ко речи?

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Град Симитли":

    Ти се майтапиш, но в сегашните договори за управление, които ректорите са длъжни да подписват с МОН (и по този начин прецакват част от автономията на ВУ), има заложни точно такива индикатори за сътрудничество!
  • 30 Гинка

    2 1 Отговор
    Намаляване ,а не сливане !Защо са нужни толкова неграмотни хора с дипломи за висше?Всяка година НХА бълва художници.Защо след като няма нито един успял и купуван художник?Кому е нужно кукловод на марионетка да има висше образование?Смешно е.

    Коментиран от #32, #34

  • 31 До кога

    1 0 Отговор
    До кога Импотенцията ще командва във тази Страна?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Кадир

    2 0 Отговор
    Какви иновации бе? Я се огледай малко, особено извън тоя кенеф София.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Той и за това не става!

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Личен състав":

    Той и за това не става! - Прост Сапунджия!
  • 36 В случая става дума за наука!

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ДенкофСорос":

    В случая става дума за наука! Но.... Къде е Тя?
  • 37 И да го копира....

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Много вреден":

    И да го копира.... ще го Осере! Просто този не става за нищо!
  • 38 Яяяяяя

    1 0 Отговор
    А от къде ще внесем студенти? Такива дето искат да учат
  • 39 Яяяяя

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Личен състав":

    Недей, че ми се ходи още на екскурзии, дойде ли той край
  • 40 Джорджи

    3 0 Отговор
    Направо да закрива, няма какво да слива и без това две трети от тях са ненужни! Бездарници влизат бездарници излизат!
  • 41 Доктор

    1 0 Отговор
    Това противно нищожество е срам не само за академичната общност, но и за човешкия род.
    Хлъзгав, амбициозен и перфиден селски кариерист, без морал и достойнство. Този сурикат е вреден за България и мястото му е в затвора.
  • 42 М Константинов

    1 0 Отговор
    Повече от половината "университети" у нас са закриване, тъй като те въртят "официална"търговия с дипломи и полза от съществуването на такива печатници на дипломи нама, а е място за развъждане на полуграмотни "професори" и "академици", които всеки ден ни се натрапват по медиите с техните глупотевини.
  • 43 Деси

    1 0 Отговор
    Повечето завършили в югозападния в Благоевград са по някакъв начин неграмотни, а колко юристи от селата си купиха дипломи и сега са юристкулсултанти в държавните предприятия. То и академията в Свищов не е по-малък търговски център за неграмотни икономисти, ама си стои и бълва дипломи. А държавата плаща ли , плаща за неграмотни висшисти и още толкова "професоря" и "академици". Тези "университети" да се направят средни училища или пуцове със законова санция на НС.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове