Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 22:55 2 223 19

Митовете на прехода: Защо 90-те години на 20 век у нас ще бъдат запомнени като"мутренските" години

  • преход-
  • силови групировки

Разказва Явор Дянков – един от основателите на карате в България и свидетел на първите стъпки по пътя на капитализма след 1989 година

Митовете на прехода: Защо 90-те години на 20 век у нас ще бъдат запомнени като"мутренските" години - 1

Преходът от комунистически режим към демократично устройство на България има своите митове и легенди. Най-емблематични от тях са силовите групировки, използващи разпада на тоталния контрол, доскоро действащ в страната. Стотици спортисти, сериозно обгрижвани по времето на социализма, изведнъж остават на улицата, припомня Bulgaria ON AIR.

Повечето от водещите шефове на групировките в България израстват в училището за бъдещи шампиони по борба. Други, като Явор Дянков, идват от бойните изкуства като карате, таекуондо, джудо и бокс. Служители на бившата вече Държавна сигурност също взимат участие в създаването на охранителни фирми.

Ние бяхме група "елитни спортисти", които по това време се занимавахме с различни бойни изкуства – едни таекуондо, ние карате, други борба, джудо… Като останахме на улицата започнахме да се ослушваме и гледаме, че държавата липсва. Аз например нямах 2 лева в джоба. Родителите ми ми плащаха тока, който беше смешна сума. Първоначално живеех при тях, но после се отделих и виждам, че не мога да си платя разходите. Така се събрахме една група хора, без да ги цитирам кои са, много от тях вече ги няма. Направихме охранителни фирми покрай служители на тогавашната Държавна сигурност, които бяха уволнени и бяха останали на улицата. Покрай тях започнахме да се организираме. Аз събирах каратисти при мен, други група боксьори, трети – борци. Тези, които бяхме каратисти, ни викаха „нинджите“.

Разпределението на територии на влияние неминуемо води до сблъсъци между групировките. Първата от тях е на 16 ноември 1993 г., когато в спортния комплекс “Дескрим” борци пребиват няколко души от охранителна организация “Защита” на Слави Бинев, по-късно направил и политическа кариера.

Борците нападнаха школата “Чавдар” и пребиха таекуондистите. После през годините имахме търкания борци срещу каратисти, борци срещу боксьори. Имаше една група само от боксьори направена. И те се бутаха между шамарите. Общо взето се борехме за пазар. Ние не бяхме чували за охранителни фирми. Това дойде от бивши служители на Държавна сигурност и на вътрешно министерство. Тези хора дойдоха да работят за нас. Ние ползвахме техните знания, преподадоха ни много неща от началото. По онова време нямаше касова книга, счетоводство, те ни научиха на това.

Охранителните фирми бързо набират скорост със силови методи и рекет. До 1997 г. при правителствата на Любен Беров и Жан Виденов групировките, освен войната, която водят помежду си, имат и подкрепата на политически кръгове, на полицията и съдебната система. След като СДС печели изборите през 1997 г. МВР се опитва да ограничи тяхното влияние.

МВР отдели охранителната дейност с постановление №16 от търговската дейност. По този начин искаха да прекъснат криминалния контингент - хората, които са имали досиета, криминални прояви - да не бъдат в охранителни фирми. Но пак намирахме вратички в законите като не ги слагахме като охранители, а ги ползвахме като шофьори или нещо друго... т.е. пак тези бивши служители на Държавна сигурност, на МВР, доста военни също идваха при нас, ни помагаха в дейността ни. Правихме това, което можем. Моята охранителна фирма държеше половината София и половин България.

90-те години на 20 век у нас ще бъдат запомнени като мутренските. Много пъти споровете между групировките се решават на улицата със стрелба, взривове и жертви.

- "Васил Илиев като му взеха лиценза за убийството на Китаеца, с който нямам нищо общо. Тогава Васил Илиев и Мето Илиенски държаха “Илиянци”. За всяка клетка и всеки офис се плащаше. Едни китайци по онова време не бяха платили за една клетка 3000 марки за месец. Китайското посолство много рипна и на Васил Илиев му взеха лиценза за ВИС - 1", разказва Дянков.

- И от ВИС -1 стана ВИС -2!

- Да, това стана пак благодарение на мен, защото бях завършил курс за застрахователен брокер в “Лойд”. От английски преведохме документите и добавихме ВИС -2. През това време слагахме лепенки по заведенията, че са под наша опека, да не бутат там разни борци, каратисти, боксьори и всякакви други групировки. Той /Васил Илиев/ взимаше 70%, за мен оставаха 30%.

Според Явор Дянков, възходът на групировките не се дължи на “червени куфарчета”, дадени от БКП, защото самите те са отвоювали пазари и територии.

Тези легенди, които се носят, че са ни давали пари са пълна глупост. Ние сами си взехме дяла, заради слабата държава. В мътна вода се лови риба! По онова време аз знаех 4 езика, ходех с костюм и вратовръзка. Другите ходеха с фланелки от 1.20 лв. от “Илиянци”, с анцузи и ланци. Прописах книги, ходих да договарям сделки и подписвах договори. Много от тези хора бяха тотално неграмотни в това отношение. Не малко от тях завършиха после измислено висше образование, само и само да имат диплома.

Охранявах всички банки с фирма BPS Balkan Security Services тогава. “Балканбанк” и всички банки, които фалираха после. Покрай мене вкарах хора, които няма да цитирам. Те взеха първите кредити, фалираха първите банки... Същото направиха Васил Илиев, други групировки също, Алексей Петров. Знаете за Славчо Христов и прословутата банка, която управляваше / СИБанк/ и как после тя премине в ръцете на Цветелина Бориславова.

Преди това бяха Атанас Тилев и неговата банка /фалиралата Банка за земеделски кредит/. Благодарение на тези хора, почнахме да взимаме пари от тях, да си ги изкарваме, да си ги пазим, да ни финансират. Така влязохме в големия бизнес. Това е истината за групировките. Те отдавна отрязаха опашките си, защото станаха хора с костюми и вратовръзки, т.нар. “бели якички”. Истината е, че ние сами си извоювахме пазара тогава. Аз мога да цитирам имена, да покажа документи и договори...

Много от героите на прехода останаха в криминалните сводки и журналистическите репортажи с прякорите си и с тъмните си действия, довели до тяхната преждевременна смърт. Годините на силовите групировки като че ли е отминало, а на тяхно място вече има други играчи с мрежи и лостове за влияние.

“За съжаление, такива бяха времената. Това е срамната история на България - да ходиш да рекетираш хора, да ги биеш, убиваш, изнасилваш, да създаваш публични домове, да крадеш, да си обграден с крадци, които разбиват коли и ги крадат, защото е регистрирана при друг, а не при теб, това беше грозна история! И много хора си платиха и дан за това. Много хора ги няма, расте трева над главите им, а други ги няма, изчезнаха. Тези, които останаха подвиха опашки. Пак са опасни, но не са вече толкова нагли, защото срещу всяко действие има противодействие”, смята Явор Дянков.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Живей бързо, оригинал

    21 0 Отговор
    Едни написаха сценария за тези години, други живяха бързо в тях и взеха всичко и нищо. Какво и защо, ще се разбере, ако родените днес пораснат, променят всичко и се обърнат назад, за да разберат, какво е било...
  • 2 Да бе

    49 2 Отговор
    Пасквил. Можеше да сложите снимката на боко с маджо и другите мутри...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ха ха

    22 2 Отговор
    Къф е тоя клоун?Забрави да спомене,че е бил с "поповете" в стадион "Славия" и че лично е покръстил Кръстника Карамански.
  • 6 От кочината

    34 1 Отговор
    Деветдесете години на миналия век са били мутрински. Сегашните са свински..
  • 7 Има надежда

    11 7 Отговор
    Всъщност е точно написано и вярно.Много синтезирано става за урок по история.
  • 8 ????

    15 0 Отговор
    А от къде се пръкнаха сегашните?
  • 9 Ха ха

    19 0 Отговор
    А Стефан Мирославов(Крушата),а Поли Пантев? Тоя Чинар чувал ли е за тях? Нещо за Луканов,Фатик,Илия Павлов?
  • 10 Локо-Сф

    15 2 Отговор
    Авторът много е чел вестник Нощен труп и сутрин е слушал коментарите рано на пазара Георги Кирков.Смешник!
  • 11 Така така

    9 3 Отговор
    Ама си мълчи за края на 90-те и началото на 21-ви когато политиците продадоха България на мафията от Турция и всеки ден имаше по някой уволнен с еднопосочен билет да гробищата. Много бързо им свиха сърмите, когато организираната мафия с традиции, политическа закрила и влияние се настани в България. И досега е така…
  • 12 Сотир

    11 0 Отговор
    Прости момчета излезнаха.Вижте днешните борчета по-умни излезнаха,влезнаха в политиката.
  • 13 Така Така

    15 3 Отговор
    Че то и сега Мутри ни управляват и техните слуги корчо и кокорчо Нищо не се е променило,също както Кривосъдието все още си е криво. За милиони Няма Закони, за кокошка няма прошка и те така до днес 12.02.2024. Да ви е честита междукрацията балами, яжте банани и си трайте
  • 14 Тъмен субект

    18 0 Отговор
    В България демокрация не се случи. Преходът се оказа разпад. Едни пропиляни 35 години
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 БАРС

    11 0 Отговор
    ТОЯ Е ГОЛА ВОДА.ГЕОРГИ СТОЕВ НАЙ ТОЧНО ОПИСА В ИНТЕРВЮТО ПРЕД ВЕНЕТА РАЙКОВА ТИЯ ГОДИНИ.ДА ТОЧНО И ЯСНО ГО КАЗА ЧЕ МУТРИТЕ ГИ СЪЗДАДОХА СЛУЖБИТЕ.ЕДНИТЕ СА НА ДС А ДРУГИТЕ ТИМ СА ВОЕННОТО КОНТРА РАЗУЗНАВАНЕ.ТЕ ЗАТОВА СИ ПРАВЕХА КАКВОТО СИ ИСКАТ .МНОГО ИНТЕРЕСНО КАК ТАКА НИКОЙ НЕ ГИ ЗАКАЧАШЕ НИМА СЛУЖБИТЕ ГИ БЕШЕ ИЗТРАХ ОТ МУТРИТЕ НИЩО ПОДОБНО ТЕ И ПОСЛЕ КАТО СМЕТНАХА ЧЕ НИ ИМ ТРЯБВАТ ТЕ ГИ СЪЗДАЛИ И ТЕ СИ ГИ УБИХА.ДА НЕ ВСИЧКИТЕ НЯКОИ БЯХА УБИТИ ОТ КОНКУРЕНТНИ ГРУПИРОВКИ.ИНАЧЕ ТИЯ МУТРИ ПОТДЕЛНО НЕ МОЖЕШЕ ДА ГИ ВИДИШ ЗАЩОТО БЯХА ЧИСТИ СТРАХЛИВЦИ ТЕ ЗАТОВА ХОДЕХА НА ТУМБИ А БОСОВЕТЕ ИМ С ОХРАНА.
  • 17 Общество

    6 3 Отговор
    По времето на Жан Виденов, вилня ВИС 2 и окраде българскя народ
  • 18 Артилерист

    7 1 Отговор
    Представяте ли си и мутрата Борисов е бил в този "бизнес". Този Дянков не е прав, че всичко, което разказва е отминало. Напротив! То се "легализира" на по-високо ниво в управлението на държавата. Да не си въобразява някой, че Борисов е зарязал аверите си мутри, с който е въртял бухалката и са трошили кокалите на съперниците. Я вижте колко се втурнаха да го спасяват за Барселона гейт. То не бяха плонжове, че имота е техен, че са го дали под наем на безпаричната моделка и баща й, даже един се жертва да се "ожени" за нея и колко набързо всичката тази "легалност", нали, се разтури. Нали всичко уж беше законно, защо тъй се разбягаха и скриха метресата? България е изцяло мутризирана. За Борисов нещата са повече от ясни, но Подмяната, в лицето на просто Киро и Асан, се държат повече от мутри. В просто Киро и Асан няма елементарна политическа култура, камо ли да говорим за някаква дипломатическа пригодност. Те са най-обикновени кукли на посолствоТО...
  • 19 КГБ ДС БКП

    0 0 Отговор
    Всичко се разви по сценария на руските служби и нашите активисти от ДС и БКП. Андрей Луканов бе първия с който почнаха политическите убийства!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове