Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 14:51 646 18

Шалапатова: Политиката за равенство на половете е приоритет на МТСП

  • иванка шалапатова-
  • равенство-
  • полове

Сред най-важните задачи тя очерта още намаляването на разликите в заплащането между половете

Шалапатова: Политиката за равенство на половете е приоритет на МТСП - 1

„Разгръщането на политиката за равенство на половете е приоритет на Министерството на труда и социалната политика“, каза министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова по време на участието си в конференция под надслов "Силата на разнообразието: да променим стереотипите", организирана от сдружение "Дамски форум". Във форума участваха премиерът акад. Николай Денков, еврокомисарят по въпросите на равнопоставеността Хелена Дали, представители на дипломатически мисии в България и на гражданския сектор.

Министър Шалапатова представи приоритетните области в Националната стратегия за равнопоставеност на жените и мъжете 2021-2030 г. „Сред най-важните цели е постигането на равнопоставеност на пазара на труда и даването на равни възможности за икономическа независимост. Без партньорството на гражданския сектор тази цел няма да може да бъде реализирана“ подчерта тя. Сред най-важните задачи тя очерта още намаляването на разликите в заплащането между половете, насърчаването на равнопоставеността на жените и мъжете в процесите на вземане на решения. „Изключително важен приоритет е и борбата с насилието. За изпълнението му полагаме усилия да разгърнем палитрата от подкрепящи услуги към жените жертви на насилие“, каза министър Шалапатова. Сред приоритетните области в стратегията е и преодоляването на стереотипите по пол в различни сфери на обществения живот и на сексизма.

Министърът на труда подчерта, че е необходимо да се даде достатъчно време за дебат за транспонирането на европейската Директива за участие на жените в бордовете на публичните компании с участието на работодателските и синдикалните организации. В Министерството на труда и социалната политика (МТСП) е създадена работна група по темата с максимално широко представителство. Иванка Шалапатова акцентира, че е „важно да разберем духа на директивата и да си отговорим на въпросите какво ще спечелим и каква ще бъде добавената стойност за българското общество от транспонирането на директивата“.

Тя добави, че през 2024 г. МТСП заедно с министерствата на иновациите и растежа и икономиката и индустрията ще отворят програми за финансиране на предприемачеството на млади хора, от които ще могат да с възползват и жени в уязвимо положение.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    12 0 Отговор
    Тази от ляво на Шалапатова е мъжко момиче.
  • 2 Кикимори

    16 0 Отговор
    с амбиции ! Боже , опази ?
  • 3 Освалдо Риос

    12 0 Отговор
    Какво означава "транспонирането на директивата"?
  • 4 Вазз

    17 0 Отговор
    Равенство на половете може да има само в празните ви кофи!

    Коментиран от #8

  • 5 Лазар

    11 0 Отговор
    Пробват се и после по един най-малко не уточнен пол. Хитро нали?!
  • 6 Изглежда

    9 0 Отговор
    Изглежда Основен Приоритет е Беззаконието! И беззистемното подпомагане! Явно тази работа не е Женска Работа! Приведи дейноста си в съответствие със Закона! И после мисли за Равнопоставеност на половете! Аман от п---и Сп-раскани!
  • 7 Сандо

    14 0 Отговор
    От както съм станал ученик в едни далечни временаникога не е имало дискриминация межде половете.Защо като дойде демокрацията изведнъж решиха,че нещо не е наред?Да не би да става дума за добре заплатена дейност с неясни и скрити цели?

    Коментиран от #10

  • 8 Равенство между половете няма

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Вазз":

    Равенство между половете няма! И никога няма да има! Това е въпрос на Степен Интелект! Или един индивид е достигнал нивото на Еманципация н на съзнанието му! Или не е! Какви са процентите за двата пола е друг въпрос!
  • 9 ШЕЙСЕТ ГОДИШЕН

    7 0 Отговор
    ШАЛАПАТОВА.КАК. ВЪРВИ СЕКСА ПИТАМ ЗА ЕДИН ПРИЯТЕЛ.

    Коментиран от #14

  • 10 Мичито от село

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сандо":

    В десятката с последното изречение. Вижте в списъка на МС за ежегодно подпомаганите НПО-ота, работещо по "проблема", умножете сумата по не по хиляда за помощта от зад океана и ще видите картината...
  • 11 Яяяяяя

    0 0 Отговор
    Защо някои домакини си мислят, че разбират от всичко. Нали искаха демокрация ето имат я. Какви комунистически лозунги носите, равенството си отиде още преди 30 години.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Да си таковат

    3 0 Отговор
    таковата....
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Мъж

    1 0 Отговор
    Ако равенството включва да раждам деца - Шалапатова,отказвам категорично !!! Искам да си живея Живота в Неравенство!!!
  • 17 Павел пенев

    3 0 Отговор
    Шалапатова да си стои в прайда и да не се обажда. По отношение на какво трябва да има равенство в половете?
  • 18 Павел пенев

    3 0 Отговор
    Шалапатова да си стои в прайда и да не се обажда. По отношение на какво трябва да има равенство в половете? Вижда си от снимката че там се мъдри еврейския съсел Гей Станишев.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове