Last news in Fakti

19 Февруари, 2024 15:08 5 337 29

Градският прокурор на София Илиана Кирилова поиска дисциплинарно производство срещу Невена Зартова

  • зартова-
  • дисциплинарно производство

При проверка на работата на бившата шефка на Софийска районна прокуратура са открити четири нарушения, които изискват предприемането на дисциплинарни мерки

Градският прокурор на София Илиана Кирилова поиска дисциплинарно производство срещу Невена Зартова - 1

Административният ръководител - Градски прокурор на София Илиана Кирилова предложи чрез и.ф. главен прокурор сезирането на Висшия прокурорски съвет за образуване на дисциплинарно производство срещу бившия административен ръководител на Софийска районна прокуратура (СРП) Невена Зартова.

Искането се базира на доклад на отдел 06 „Административен“, направление „Инспекторат“, на Върховната прокуратура, за извършена проверка на действията на трима прокурори от СРП, както и на техния административен ръководител.

Проверяващият върховен прокурор заключава, че тримата прокурори при СРП не следва да носят дисциплинарна отговорност, докато същата следва да се понесе от вече бившия ръководител на Софийска районна прокурора. В тази връзка с оглед компетенциите по Закона за съдебната власт (ЗСВ) административният ръководител на СГП сезира Висшия прокурорски съвет.

Проверката обхваща пет конкретни действия на прокурор Зартова, свързани с образуване по устно разпореждане на 29.05.2023 г. на прокурорска преписка от СРП. За три от извършените от Зартова действия проверяващият прокурор заключава, че са умишлено допуснати, а именно нарушение на служебните задължения, дисциплинарно нарушение, уронване престижа на съдебната власт.

На първо място се установява, че Софийска районна прокуратура неправомерно се е самосезирала по публикация в електронно издание без в същата изобщо да са налице данни за извършено престъпление, което представлява нарушение на чл. 307, ал. 3, т. 3 и т. 4 от ЗСВ.

На второ място проверката констатира, че тогавашният административен ръководител на СРП сама е осигурявала свидетели по делото, което само по себе си не е нарушение. Проблемното в случая е естеството на показанията им, с които Зартова е била наясно. Това сочи, че през цялото време тя е съзнавала, че мястото на водене на досъдебното производство още от самото му образуване е неправомерно. Касае се за досъдебно производство, което е следвало да се изпрати на компетентната Софийска градска прокуратура и това представлява дисциплинарно нарушение също по чл. 307 от ЗСВ.

На трето място - в качеството си на административен ръководител Невена Зартова е провеждала телефонни разговори с тогавашния ръководител на ГДБОП-МВР, от когото е изисквала задържането на лица. Проверката не установява с това си действие Зартова да е осъществила състав на престъпление, но са налице данни за дисциплинарно нарушение.

На четвърто място - след като на 05.06.2023 г. е узнала, че досъдебното производство, образувано и водено неправомерно в СРП, вече е изискано от СГП, Зартова е предприела действия по предотвратяване това да се случи, което сочи, че целенасочено досъдебното производство не е изпращано от СРП в СГП. Същите действия не представляват престъпление, но могат да се разглеждат като уронване престижа на съдебната власт, с оглед на това, че като административен ръководител Невена Зартова умишлено е допуснала наблюдаващите прокурори да извършат нарушения, които е следвало да предотврати. Това все пак се случва, но на последващ етап и е направено устно.

„Цялостният анализ на доказателствата, при което се отчитат всички действия на прокурор Зартова – от посещението непосредствено преди самосезирането при тогавашния главен прокурор Иван Гешев, през осигуряването на свидетели по делото, проследяване на извършването на процесуално-следствените действия (претърсвания и изземвания), до създаването на организация за недопускане изпращане на делото на СГП, говори за умисъл на действията“, се посочва във внесеното предложение до Висшия прокурорски съвет за образуване на дисциплинарно производство спрямо бившия административен ръководител на СРП.

Настоящото предложение е второто искане за налагане на дисциплинарно наказание спрямо прокурор Зартова. Първото предложение до Прокурорска колегия бе внесено на 06.10.2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 урко

    78 1 Отговор
    тая трябва да я уволнят само заради джуките и. не може шеф на прокуратурата в София да има визия на платена шантонерка и порнозвезда
  • 2 Анализатор

    74 0 Отговор
    Зартова е символ на проституцията в съдебната система...
  • 3 Съдебната реформа

    52 0 Отговор
    Мечтаем си за поитици в затвора, но май пътрво трябва да се изпратят там прокурори, адвокати и консултант- нотариуси..

    Коментиран от #22

  • 4 И тя ,

    31 0 Отговор
    и кумеца ѝ от един дол дренки !
  • 5 обективен

    38 0 Отговор
    Ако вземат наистина да се вкарват в затвора магистратите които пазят и работят с мафията , нов затвор трябваше да е построен до сега .
  • 6 Бай Ставри

    23 0 Отговор
    А при мене кога???
  • 7 наблюдател

    21 0 Отговор
    Има десетки личности на които мястото не е в съдебната система.Пълнят гушите с по 15-20 000 месечно като не броим астономическите подкупи.Тихо и кротко стават "адвокати".Дали ще доживеем справедлив съд и конфискация?Едва ли.Т.н. "демокрация" лишава от право на много строги и ефективни наказания.Премахната е смъртната присъда но тя се изпълнява от време на време.
  • 8 666

    32 0 Отговор
    Каква дисциплинарна проверка, тази е за наказателно производство.
  • 9 анонимен

    22 1 Отговор
    Все пак говорим за делото срещу Пепи еврото, което единствено СРП се осмели да започне.
  • 10 Тома

    27 0 Отговор
    Да е прехвърлят в духовата музика
  • 11 3.14К

    29 2 Отговор
    Ситуацията в цялата държава е неспасяема. Единственият изход опира до употреба на оръжие, но не си заслужава саможертвата. Това го е разбрал и самият Левски, отивайки към бесилото.
  • 12 Национал

    29 3 Отговор
    Какви физиономии само.На челото пише природно тъп.Баща и наследник вероятно на шумщкарите е бил голям началник също.Така се предават властта и не се накрадохаи и наядоха.Но физиономиите ги издават мсички тези нискочели с рунтавите вежди дошли от селата активисти навремето.
  • 13 Бадири

    13 4 Отговор
    Добра е сигурно и добре се справя.
  • 14 КОСТОВ

    21 2 Отговор
    във каква държава живеем ТЪРГОВИЩЕ 25 ГОДИНИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ СЕ НАЗНАЧАВАТ ОТ ЕДИН ИЗВЕСТЕН ЗА ГРАДА ;ХАМДИ;
  • 15 гн3с

    22 1 Отговор
    Накрая нищо.
    Хората за 5 лв. в затвора ги вкарват, други спират или нагласяват преписки, свидетели, какво ли не, всяко действие, вероятно, е кеширано и хич няма да е за 5 лв., накрая- едно нищо.
  • 16 Затвор

    19 1 Отговор
    За тая джукеса

    Иначе няма оправия
  • 17 анонимен

    21 2 Отговор
    коментиралите тук явно не са наясно,че това е наказание защото са разследвали Пепи Еврото. Не е нито за връзки с убития с прякор нотариуса, нито за дела. Така всички прокурори да са наясно,че не бива да разследват Пепи Еврото.
  • 18 цеко

    18 1 Отговор
    Крадеца вика дръжте крадеца,страх лозе пази - мафията здраво се е вкопчила във властта
  • 19 Ся пак ма изтриийте,няма да ви

    19 1 Отговор
    е за пръв път,а поне за пети,щото пак ще напиша,че мафията,една от пешките,която е Тази беше на стълбите в защита на Гешев!
  • 20 Про мит

    14 0 Отговор
    До преди година всички ревяха,че съдебната система се е реформирала.Да ама Не.След всичко от последния месец разбрахме,че прокуратурата дълги години е част от мафията с абсолютната власт и помощ от съдии и политици.
  • 21 КИР и лова

    7 0 Отговор
    Нали бехте бис бизе със ЗАР ковата?
    Баааай и нечистоплътните ули…..ч…..ни….ци
  • 22 Реалист

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Съдебната реформа":

    С този заспал народ само ще мечтаем:)
  • 23 Трол

    5 1 Отговор
    Много сладко бебси е тази Илиана.
  • 24 Демократична красота по СлТр

    14 0 Отговор
    С устни на патица, царевични зърна ли яде или лапа кочани?
  • 25 Даниел

    6 0 Отговор
    Гешев беше много умилен от действията на прокурорите,но явно е имало и нещо повече!
    Факти,разкажете как след като тази бъде отстранена и пратена където и се полага всеки пострадал от “работата й” може да потърси отмяна на всяко нейно решение !?
  • 26 Казуар

    4 0 Отговор
    Никъде не се говори за зулумите на адвокатите, били независими според конституцията.
  • 27 То май

    4 0 Отговор
    И против тази Илияна Кирилова трябва разследване.Обществото иска да знае Пепи Еврото защо не се издирва като представител на ОПГ с влияние на власт,корумпиране на прокурори и съдии,рекетиране на граждани с измислени дела от него.Или и тя е получавала хонорари от него като Сарафов и Русинова.МАФИЯ,не прокуратура.Гешев кога ще бъде съден също за злоупотреба с власт,бездействие по дела като осемте джуджета.Ами вие освен да оправдавате престъпници като Борисов и с други да се споразумявате,какво вършите?Мачкате неудобни досъдебни производства.ГНУС!
  • 28 Има ли

    4 0 Отговор
    Някой да незнае,че Пепи Еврото е корумпирал съдии,прокурори,правил ги е зависи със записи.В спец съда е изфабрикувал дела,за да бъдат рекетирани бизнесмени и бизнесите им.И тая Илияна Кирилова вероятно под натиск от един от спонсора му Пепи Еврото,кой не го разбра Сарафов гледа да натопи някой да обере парсата.Зартова може и да има друго за какво,но за повдигане на досъдебно производство на брокер на влияние като Пепи Еврото евалла.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове