Last news in Fakti

20 Февруари, 2024 09:41 2 210 23

Бивш съдия в ЕСПЧ: Има оглушително мълчание от компетентните органи, от ВСС и от самите съдии за натиска срещу тях

  • съдии-
  • всс-
  • натиск-
  • корупция

Ние нямаме изправени пред съд лица, заподозрени за корупция, а корупция съществува, смята Здравка Калайджиева

Бивш съдия в ЕСПЧ: Има оглушително мълчание от компетентните органи, от ВСС и от самите съдии за натиска срещу тях - 1

"Двете любознателни комисии – на парламента и на ВСС би трябвало да са напълно наясно с данните, които съществуват отдавна и са достъпни за широката публика – данни за натиск върху съдии, данни за огъване на съдии, данни за кадруване в съдебната система.

Всички те са добре известни, не само на юридическата общност. За съжаление, тяхното отразяване в медиите е по-скоро кампанийно, по всеки конкретен случай и предизвиква интереса на обществото по-скоро откъм жълтата страна, а не откъм институционалния проблем, който в юридическата общност е отдавна известен. Става дума за масиран натиск специално върху съдиите и за употребата на най-различни механизми, за да бъде поставена съдебната власт, съдът, в зависимост, в страх и да бъдат инсталирани удобни прокурори."

Това каза в интервю за БНР Здравка Калайджиева, адвокат, правозащитник, бивш съдия в Европейския съд по правата на човека (2008-2015).

Няма нищо лошо в това прокуратурата да се самосезира, нито е толкова укорима йерархичната ѝ структура. Проблемът е, че като институция прокуратурата има възможността да действа избирателно, коментира Здравка Калайджиева.

"Както да избира срещу кого да образува производство, така и да държи преписки срещу лица и институции в чекмеджетата си и после да ги вади като фокуси от ръкава."

На първо място може да се даде достъп до разследванията на пострадали лица и на лицата, подаващи сигнали за извършени престъпления, по-специално корупция, изрази мнение адвокатът.

"Ние нямаме изправени пред съд лица, заподозрени за корупция, а корупция съществува."

Прокурорите не би трябвало да се ползват нито с несменяемост, нито с имунитет, смята Калайджиева. По думите ѝ законодателят трябва да ги направи отчетни пред обществото, а "българското общество би трябвало да се запознае с причините за недостатъците в правосъдието".

"Със сигурност има съдии, които се поддават както на предложения някой лев, така и на натиска, който знаят, че може да бъде осъществен срещу тях. Това има безспорен смразяващ ефект. Този смразяващ ефект има въздействие върху съдебната система. Това е целен ефект", заяви Здравка Калайджиева.

"Има оглушително мълчание както от компетентните органи, така и от ВСС и от самите съдии. Става дума за насадено притеснение и предпочитание на съдиите да си вършат работата, вместо да посочват недостатъците."


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмпакис

    3 18 Отговор
    Е тая съдийка дето сега говори нали продължават да я заплашват да не лае много... Теб трябва да те натисне БГ мафията да те питам колко ще приказваш
  • 2 ТаУмВзе

    9 1 Отговор
    Нали Всичките са на Хранилката бре!
  • 3 Дам

    19 0 Отговор
    Интересно защо никой от прокуратурата не смее да се самосезира за всички безобразия в системата ... Няма ли няколко доблестни хора ... Всичко е потулено и всички се снишават
  • 4 "Нотариуса" е натопен

    6 3 Отговор
    Той се бореше за демокрация, беше либерал, агент под прикритие, строеше храмове!

    Коментиран от #6

  • 5 гузния мълчи и продължава да крадне

    8 0 Отговор
    оглеждат се едни други и се подозират . мнителни са . затова не се обединиха да разкрият убийството на честния божанец , а се нахвърлиха стремително да търсят прокурор убиец , поръчител и финансист . търсят корупцията в светилата на правораздаването и забогателите безхаберни алчни боклуци . истерията ги сдърпва и се карат . спря лапаницата и рекета над криминалните олигарси . хахаха
  • 6 Буха ха

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от ""Нотариуса" е натопен":

    Затова Путин го ликвидира

    Коментиран от #7

  • 7 "Нотариуса" щеше да

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Буха ха":

    бъде изпратен в Русия, за да спаси Навални, но зли сили го очерниха, малко убиха, но неговото дело няма да загине!
  • 8 ГЕРБ=ДПС=БСП

    10 0 Отговор
    "ВСС би трябвало да са напълно наясно с данните, които съществуват отдавна и са достъпни за широката публика – данни за натиск върху съдии, данни за огъване на съдии, данни за кадруване в съдебната система."

    Гнилите ябълки са във ВСС, всички трябва да бъдат уволнени. Или са били корумпирани, или са се страхували и за това не са си вършели работата. И в двата случая, трябва са бъдат уволнени за неизпълнение на служебни задължения. И дори съдени за корупция и вреди.

    Коментиран от #18

  • 9 оня с коня

    3 6 Отговор
    ДОКОГА разни Бивши Съдии ОЯЛИ СЕ,но вече изхвърлени от Властта и практикуващи като Ад0вокати по Бракоразводни дела ще раздават Акъл в Ефир?Ами нали на Практика това което обяснява Дамата "с изтекъл срок на годност" от Снимката го е правила САМАТА ТЯ?
  • 10 Да, бе

    15 0 Отговор
    Ще мълчат как няма да мълчат, като са овъртолени всичките в корупционната кал...
  • 11 Какъв “натиск”

    16 0 Отговор
    Бълнувате - това са си координирани действия в Организирана престъпна група!!! съдиите, а и прокурорите, са там съзнателно и вършат престъпления с желание и за пари! Спрете да изкарвате престъпниците жертви!
  • 12 Дедо ви....

    14 0 Отговор
    Скандални имотни сделки: От Нотариуса до Джуджетата и Министъра. Телефонният номер на Калин Стоянов и номерата на още 90 висши служители на МВР са открити в телефона на гръмнатия Мартин Божанов
  • 13 Вижте ги в интернет

    13 0 Отговор
    Например съдия Ели Скоклева и съдия Страхил Гошев от град Дупница изпълняват свирепи поръчки на мутри и полицаи свързани с ПП ГЕРБ! ВСС защо си мълчат!

    Коментиран от #23

  • 14 бай Иван

    9 0 Отговор
    При съдии и прокурори има два начина за натиск . Морков и тояга и в някои случай и някое компроматче.

    Коментиран от #15

  • 15 Да те са мафията

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "бай Иван":

    Съдии и Прокурори ги крепят мутри и полицаи, трудно ще е с тоягата, по скоро осветляване!
  • 16 Дизз

    9 0 Отговор
    Никой не подава оставка ,ебаси кътилите. Освен онази с големите джуки която вместо да лежи 10 години ще я покрият дисциплинарно.
  • 17 бай Иван

    11 0 Отговор
    Преди време като минеш по Витошка около съдебната палата и в заведенията на обяд какво да видиш .Седят си прокурори и съдии с мастити адвокати и престъпници на едни маси и си говорят за домашни плетива и госби.
  • 18 бай Иван

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "ГЕРБ=ДПС=БСП":

    Гнилите ябълки са във ВСС, всички трябва да бъдат уволнени. Или са били корумпирани, или са се страхували и за това не са си вършели работата. И в двата случая, трябва са бъдат уволнени за неизпълнение на служебни задължения. И дори съдени за корупция и вреди.

    Най-прогнилата ябълка във съдебната система е ВСС. Като гледаш там тия е ясно за какво става реч надолу. И каквито и риформи да правиш надолу в съдебната система в главата и е тумора дето убива.
  • 19 Главният Архитект в България

    5 0 Отговор
    На всички зависимости се казва Ахмед Доган!

    Той осребри всички зависимости и сега плува в пари. Шиши се готви да заеме мястото му. Мутрата е милиардер отдавна. А хората обедняха защото спаха с широко отворени очи...
  • 20 Тома

    8 0 Отговор
    Сега всички корумпирани съдии и прокурори ще излязат че били заплашвани.Мислят ни за прости както тиквата навремето ни каза
  • 21 Вижте ги в Дупница

    3 0 Отговор
    Прокурорка и адвокат в Дупница се разбират как да сготвят клиент по поръчка на полицаи!

  • 22 Амии....

    1 0 Отговор
    Амии.... Как да си признаеш? Освен ако не те хванат на тясно! Страх от единия страх от другия.... Н езнам как трябва да се стръска чувала!
  • 23 Ден година храни!

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Вижте ги в интернет":

    Ден година храни! Сега им е паднало с работа никой не е забогатял!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове